Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις στελεχών ΕΔ-ΣΑ με την έξτρα «μάχιμη 5ετία»–Πόσο κοστίζει η εξαγορά πλασματικών χρόνων (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις στελεχών ΕΔ-ΣΑ με την έξτρα «μάχιμη 5ετία»–Πόσο κοστίζει η εξαγορά πλασματικών χρόνων (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Αυξήσεις ως 222 ευρώ στις συντάξεις των Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας - ΜΕ 25ΕΤΙΑ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΜΑΧΙΜΗΣ 5ΕΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΔ-ΣΑ

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 21/08/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Συμπληρωμένα τα 25 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας (αντί 24,5 που ήταν πριν) θα πρέπει να έχουν οι Στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας για να «ξεκλειδώσουν» την εξαγορά της λεγόμενης «μάχιμης 5ετίας». Το κέρδος στη σύνταξη από την έξτρα 5ετία φτάνει στα 222 ευρώ, όπως φαίνεται στα παραδείγματα που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις».

Η 5ετία με το άρθρο 23 του νόμου 4997/2022 επεκτάθηκε σε όλα τα μόνιμα και επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία και αν ασκούν τα καθήκοντά τους. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι αναγνωρίζεται, αφού συμπληρωθούν 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας, ενώ παλαιότερα ήταν 24,5 έτη.

Το κόστος εξαγοράς είναι πολύ χαμηλό, ενώ το όφελος στη σύνταξη, που είναι και το ζητούμενο, ξεκινά από τα 114 ευρώ και φτάνει στα 222 ευρώ το μήνα. Για τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ., ΠΣ.) η 5ετία αναγνωρίζεται με εισφορά 20% επί της αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου, ήτοι με κόστος εξαγοράς περίπου 2.500 ευρώ για το σύνολο της 5ετίας.

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις αναγνωρίζεται με εισφορά 6,67% επί των μηνιαίων αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν από την υποβολή της αίτησης εξαγοράς τους. Για παράδειγμα. αξιωματικός που αναγνωρίζει τη μάχιμη 5ετία με αποδοχές 1.500 ευρώ θα καταβάλει 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή 6.000 ευρώ στο σύνολο.

Τα 5 επιπλέον έτη προστίθενται ως συντάξιμα στη συνολική υπηρεσία των στελεχών ΕΔ-ΣΑ και αυξάνουν τα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό της σύνταξης.

Για παράδειγμα:

Αξιωματικός της Αστυνομίας με 33 έτη πραγματικής υπηρεσίας και συντάξιμο μισθό 1.148 ευρώ (μέσος όρος 2002 έως 2023), αν βγει με 33 έτη, θα πάρει 785 ευρώ σύνταξη προ φόρου, ενώ με τα 5 επιπλέον χρόνια θα έχει τη σύνταξη των 38 ετών με ποσό 930 ευρώ, δηλαδή παίρνει αύξηση 145 ευρώ.

Αξιωματικός της Πυροσβεστικής με 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας και συντάξιμο μισθό 1.748 ευρώ (μέσος όρος 2002 έως 2023), αν βγει με 35 έτη, θα πάρει 1.066 ευρώ σύνταξη προ φόρου, ενώ με τα 5 επιπλέον χρόνια θα πάρει τη σύνταξη των 40 ετών με ποσό 1.288 ευρώ, δηλαδή παίρνει αύξηση 222 ευρώ.

Με την επέκταση της μάχιμης 5ετίας σε όλες τις υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας παύουν να ισχύουν και οι όποιες εξαιρέσεις υπήρχαν στις Ένοπλες Δυνάμεις (π.χ. υπηρεσία σε παροπλισμένα πολεμικά πλοία) και πλέον ο διπλάσιος αυτός χρόνος θα μπορεί να αξιοποιείται από όλα τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ.

Κλικ για μεγέθυνση:

ΠΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ η μάχιμη 5ετία στο Στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας, και με τι κόστος;

Η ΔΙΑΤΑΞΗ του νόμου που επεκτείνει την 5ετία σε όλους όσοι μέχρι τώρα εξαιρούνταν αναφέρει ότι λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και είναι συντάξιμος ο χρόνος που διανύθηκε ή διανύεται σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους εν ενεργεία μόνιμους ή επί θητεία στρατιωτικούς, σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στα αρχηγεία της πρώην Χωροφυλακής, της πρώην Αστυνομίας Πόλεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία στελέχη. Απαιτείται να έχουν συμπληρωθεί 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας. Για τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, η 5ετία αναγνωρίζεται με εισφορά 20% επί της εκάστοτε αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η εξαγορά γίνεται με εισφορά 6,67%  επί των μηνιαίων αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν από την υποβολή της αίτησης εξαγοράς τους.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα εγκύκλιος ΕΦΚΑ: Υπολογισμός–Αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας προσωπικού ΕΔ-ΣΑ στο διπλάσιο (ΕΓΓΡΑΦΟ)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έγγραφο ΓΕΣ: Νέα διαδικασία αναγνώρισης στο 2πλάσιο Χρόνου Υπηρεσίας έως 5 έτη σε οποιαδήποτε Μονάδα-Υπηρεσία ΕΔ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΓΕΣ: Οδηγίες για την Αναγνώριση Χρόνου Υπηρεσίας στο Διπλάσιο ως Συντάξιμη Υπηρεσία (ΕΓΓΡΑΦΟ)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΓΕΑ: Οδηγίες για την Αναγνώριση 5ετίας ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού (ΕΓΓΡΑΦΟ)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΓΕΝ: Οδηγίες για την Αναγνώριση Χρόνου Υπηρεσίας στο Διπλάσιο ως Συντάξιμη Υπηρεσία (ΕΓΓΡΑΦΟ)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συντάξεις στελεχών EΔ-ΣA: Ποιοι κερδίζουν από τα νέα πλασματικά («Μάχιμη πενταετία»)-Παραδείγματα;

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

 1. Μάλιστα !!! 2.500€ η εξαγορά για τα σώματα ασφαλείας που το 99% υπηρετεί στο σπιτι του ,με κανονικό 8ωρο και αμεταθετο και 6.000€ για το στρατό που οι απληρωτες υπερωρίες ξεπερνάνε τα 10 χρόνια και είναι κανονικοί νομάδες δίνοντας το 30-40% του συνολικού εισοδήματος τους στα ενοίκια.
  Μπράβο σας,συνεχίστε έτσι και σε λίγα χρόνια όχι στο 10 δεν θα πάνε οι βάσεις σε όλες τις στρ. Σχολές αλλά θα μηδενισουν. Τα μόνα άτομα που θα μπαίνουν θα είναι αυτά που έξω δεν είναι ικανά ούτε για να κόβουν σαλάμι στο Σκλαβενίτη. Ήδη έχει αρχίσει σιγά σιγά να γίνεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δυστυχώς, αν και είμαι ανώτατος ε.α, συμφωνώ με τον 6.00 μμ. Δείτε την υποβολή παραιτήσεων νέων Αξκων στο ΠΝ. Επίσης τις βάσεις εισαγωγής. ΚΡΊΜΑ. Αλλά το να ψάχνεις σπίτι και να σου λένε Σεπ έως Μάιο λόγω Airbnb και σε τιμές Μονακό, πάει πολύ, ειδικά στο ΣΞ. Θα τα λουστουμε άμεσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. χαχαχχαχχα η πραγματικότητα έχει πολύ γέλιο. Για αλλαγή χώρας ήμαστε και ας δουλεύω εστιατόριο και λάντζα. Το προτιμώ από το να βαράω προσοχή στον διοικητή μου που το μόνο που τον νοιάζει είναι η προαγωγή του και όχι η μέριμνα για το προσωπικό του. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑΑΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η θεσμοθετημενη απληρωτη εργασια υπερβαινει την πενταετια.Πληρωμη υπερωριων αργιων εορτων και να αμοιβονται ολοι για την νυχτερινη τους εργασια....ωστε ΔΙΚΑΙΩΣ να πληρωνουν την εξαγορα πενταετιας..αλλιως εχουμε και σκλαβια και ληστεια.-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανακρίβειες!!!!!!Για την εξαγορά της πενταετίας εσύ επιλέγεις πια πενταετία θέλεις να αναγνωρίσης και το ποσο της αναγνώρισης είναι με τις αποδοχες που είχες την πενταετία που επιλέγεις με 6.67%.

  ΑπάντησηΔιαγραφή