ΥΦΕΘΑ Κεφαλογιάννης για ΕΛΟΑΣ: Η χορήγηση προκαταβολών εφάπαξ δύναται να αναστέλλεται προσωρινά

ΥΦΕΘΑ Κεφαλογιάννης για ΕΛΟΑΣ: Η χορήγηση προκαταβολών εφάπαξ δύναται να αναστέλλεται προσωρινά

Απάντηση ΥΦΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 135/19-07-2023) με θέμα: «Προβλήματα με τη χορήγηση προκαταβολών έναντι εφάπαξ χρηματικού βοήθήματος από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας Στρατού (ΕΛΟΑΣ)»

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Η αποστολή του ΕΛΟΑΣ είναι η χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος στους μετόχους που αποστρατεύονται ή συμπληρώνουν 35 έτη μετοχικής σχέσης με τον Ειδικό Λογαριασμό.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν.δ. 398/1974 (Α΄116), τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας των Ενόπλων Δυνάμεων, δύνανται να προκαταβάλουν στους μετόχους τους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 20ετή τουλάχιστον μετοχική σχέση, μέρος του εφάπαξ βοηθήματος που τους αναλογεί, κατά την ημέρα υποβολής της σχετικής αίτησης, με αποκλειστικό σκοπό οι μέτοχοι να αποκτήσουν στέγη ή να επεκτείνουν ή να βελτιώσουν την υφιστάμενη ιδιόκτητη στέγη ή να αποκαταστήσουν καταστροφές των κατοικιών τους από απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα ή να αντιμετωπίσουν έκτακτα και σοβαρά γεγονότα που τους καθιστούν αναξιοπαθούντες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΕΛΟΑΣ: Τι αποφάσισε για τις προκαταβολές εφάπαξ για το 2023 – Δείτε την ανακοίνωση

Περαιτέρω, το ποσό της προκαταβολής καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) εκάστου Ταμείου, εγκρινόμενης από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και μη δυνάμενης να υπερβεί το 60% του δικαιούμενου εφάπαξ, κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης, αλλά και αναλόγως της οικονομικής ευρωστίας των Ταμείων.

Επίσης, η χορηγούμενη προκαταβολή είναι έντοκη, με επιτόκιο καθοριζόμενο ίσο με το τρέχον επιτόκιο, που εντοκίζονται οι καταθέσεις των διαθεσίμων κεφαλαίων των Ν.Π.Δ.Δ. στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιπλέον, βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, η χορήγηση των εν λόγω προκαταβολών δύναται να αναστέλλεται προσωρινά με απόφαση του Δ.Σ. σε περίπτωση ταμειακών δυσχερειών και μέχρι άρσης αυτών.

Στο πλαίσιο διασφάλισης της βιωσιμότητας του ΕΛΟΑΣ και προς όφελος του συνόλου των μετόχων, η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΛΟΑΣ ομόφωνα αποφάσισε (υπ’ αριθμ. 08/03/05 Ιουλ 23 Απόφαση) την αναστολή χορήγησης προκαταβολών έναντι του εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος και την επανεξέταση του θέματος σε μεταγενέστερο χρόνο, μετά την άρση των ταμειακών δυσχερειών.

Σε κάθε περίπτωση, η ανωτέρω απόφαση ελήφθη με γνώμονα την εκπλήρωση της κύριας αποστολής του ΕΛΟΑΣ, ήτοι την απρόσκοπτη χορήγηση των εφάπαξ βοηθημάτων στους δικαιούχους, και τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΣ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Γιατί έχει ταμειακή δυσχέρεια με τόσες εισφορές άραγε.
    Πού πήγαν τα λεφτά?
    Γιατι δεν δημοσιοποιουνται οι ισολογισμοί?
    Το δς και το υεθα γιατί δεν μιλάνε!?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας δουλεύουν; Λεφτά μας είναι και τα θέλουμε! Δεν μπορείς να θες να πάρεις σπίτι και να σου δίνουν 3000€ με το ζόρι! Τόσο έχω πιστωτικό όριο στην πιστωτική!
    Κάπου έλεος με αυτή τη κοροϊδία στο στρατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΤΣΑΡΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ:ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΕΛΟΑΣ.ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΡΑΝΤΑΧΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑΣ Κ ΤΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα κανονικά εφάπαξ με την διαγραφή μας θα τα δώσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ....ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΥΦΕΘΑ Κ ΚΑΤΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΟΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα δικά μας λεφτά !...οι εισφορές μας! Που είναι ; Για ποια βιωσιμότητα μιλάνε ; αν τα λεφτά ήταν στο ταμείο δεν θα υπήρχε κανένα θέμα βιωσιμότητας ...αλλού είναι ..οι πλέον πουθενά δεν είναι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα εφάπαξ μας είναι επενδυτικά προιόντα τα οποία εκμεταλλεύεται ο ΕΛΟΑΣ.Οπως κάθε επενδυτικό προιόν αυτό επενδύεται και μακροχρόνια αποδίδει κέρδος,καθώς επίσης υφίσταται και παροδικές απώλειες λόγω ρίσκου και διακυμάνσεις της αγοράς.Συνεπώς το διάστημα που δεν χορηγούν προκαταβολές, το κεφάλαιο(όλα τα εφάπαξ μας δηλαδή συνολικά) υφίσταται απώλειες.Η ανάκτηση των χαμένων κεφαλαίων διαρκεί ένα με δύο έτη και κατόπιν συνεχίζεται η παραγωγή κέρδους και πάλι.Στην ουσία επενδύονται στο χρηματιστήριο.

      Διαγραφή

    2. Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 10:47:00 π.μ. Αυτά σου τα είπε επίσημη πηγή ή μόνος σου τα επινόησες? Μάλλον έχεις μπερδευτεί.

      Διαγραφή
  7. Φίλε 06:03 , κάποιοι πονηροί τα ψάχνουν στα ταμεία της ΠΑ και του ΠΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή