Τι απάντησε ο ΥΕΘΑ για συμπληρωματικά εφάπαξ και κρατήσεις ν.4093/12 μερισμάτων αποστράτων (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Τι απάντησε ο ΥΕΘΑ για συμπληρωματικά εφάπαξ και κρατήσεις ν.4093/12 μερισμάτων αποστράτων (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης με θέμα «Συμπληρωματικά Εφάπαξ βοηθήματα και Κρατήσεις ν.4093/2012 μερισμάτων αποστράτων Στρατιωτικών», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς, πράγματι, όπως προκύπτει από αλληλογραφία μεταξύ του ΓΕΑ και του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Αεροπορίας (ΕΛΟΑΑ), υφίστανται έξι (6) πρωτόδικες Δικαστικές Αποφάσεις, με τις οποίες επιδικάστηκαν στους ενάγοντες τα αιτηθέντα ποσά των συμπληρωματικών εφάπαξ βοηθημάτων.

Τα υπόψη ποσά επιδικάσθηκαν ως αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 106 του Αστικού Κώδικα (Εισ.Ν.Α.Κ) και σε βάρος προϋπολογισμού, είτε:

Των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Του Ελληνικού Δημοσίου, καθόσον κρίθηκε ότι η αξίωση των εναγόντων προς αποκατάσταση της ζημίας, που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι υπέστησαν, δεν αποδίδεται σε παράνομες πράξεις των οργάνων των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά συνέπεια, οι (εν λόγω) Ειδικοί Λογαριασμοί δεν νομιμοποιούνται παθητικώς στην εν λόγω δίκη.

Πάντως, για τις σε βάρος των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας πρωτόδικων αποφάσεων έχουν ασκηθεί ή πρόκειται να ασκηθούν σχετικές εφέσεις ενώπιων του αρμόδιου Διοικητικού Εφετείου.

Κατόπιν των παραπάνω, σας γνωρίζουμε ότι η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) επεξεργάζεται την υποβολή σχετικής εισήγησης, προκειμένου να αποφασισθεί η πλέον ενδεδειγμένη λύση αντιμετώπισης του ζητήματος του συμπληρωματικού εφάπαξ βοηθήματος, επί τη βάσει της καταστατικής νομοθεσίας τον Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας των Ενόπλων Δυνάμεων και της υφιστάμενης νομολογίας.

Επίσης, ήδη, βρίσκεται στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας, σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, αναφορικά με τις μειώσεις και κρατήσεις του ν.4093/12, προκειμένου να ενταχθεί σε προσεχές νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ.

Με το υπόψη σχέδιο προωθείται νομοθετική ρύθμιση για παύση, από την 1η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, των μειώσεων και κρατήσεων του ν.4093/2012 (Α΄222), στα μερίσματα και οικονομική ενίσχυση που καταβάλουν τα εν λόγω Ταμεία (ΜΤΣ,ΜΤΝ,ΜΤΑ) και οι οικείοι Ειδικοί Κλάδοι (ΕΚΟΕΜΣ, ΕΚΟΕΜΝ, ΕΚΟΕΜΑ) στους μερισματούχους τους.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η εν λόγω ρύθμιση, εφόσον τελικά ψηφισθεί, θα εφαρμοστεί χωρίς αναδρομική ισχύ και επομένως χωρίς επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών στους μερισματούχους για τους παρακάτω λόγους:

Στην πράξη οι εν λόγω κρατήσεις και μειώσεις έχουν αποδοθεί και επιστραφεί στο σύνολο των μερισματούχων (κάθε επόμενο έτος) με τη μορφή μερίσματος, καθώς τα έσοδα των Ταμείων από τις υπόψη μειώσεις συμπεριλαμβάνονται στα διανεμητέα έσοδα βάσει των οποίων διαμορφώνεται η τιμή μεριδίου κάθε έτους.

Η οικονομική επιβάρυνση των Ταμείων, θα είναι πολύ μεγάλη με δυσμενείς επιπτώσεις για την βιωσιμότητά τους.

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Σας ΚΛΕΒΟΥΜΕ για να έχουμε να σας ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ γίδια ....τι ΔΕΝ καταλαβαίνετε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι..Με σκεπτικό: επειδή τα ταμεία σας δεν κάνουν καλό κουμάντο (υποθετικά) και δεν έχουν να συμπληρώσουν το ποσό του μερίσματος που τώρα παίρνετε, εμείς σαν άριστοι και διορατικοί άρχοντες σας τα κλέβουμε, συγνώμη σας τα κρατάμε φέτος και σας τα επιστρέφουμε του χρόνου!! .....και όπως έγραψε ο "προλαλήσας", μάλλον για γίδια μας έχουν.

      Διαγραφή
  2. Δεν μπορεί να τα διαβάζω αυτά,
    Μόνο εδώ πρέπει να γίνονται αυτά........
    Είναι μακράν οι χειρότεροι που έχουν περάσει, τέτοιο μίσος και κακία, προς ένστολους και απόστρατους, μόνο αυτοί....
    Πω πω τι ζούμε θεέ μου??????
    Λες και τα δίνουν από την τσέπη τους οι Αλήτες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας ενημερώσει κάποιος ανεξάρτητος, ακέραιος και αδέκαστος, τι ακριβώς Εφάπαξ έδωσε ο ΕΛΟΑΑ -ΜΤΑ, το τελευταίο τρίμηνο του 2012 στους δικαιούχους πλήρους εφάπαξ είτε λόγω συμπλήρωσης 35 ετίας η(διαζ) αποστρατείας και θα καταλάβει το μέγεθος της αδικίας-(PART TIME/ΚΑΤΑΒΟΛΗ)
    Το ΜΤΑ-ΕΛΟΑΑ επικαλέσθηκε τότε,ότι η περικοπή σε όσους δεν πρόλαβαν για αγνώστους λόγους(?) να μπουν στην έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΟΑΑ, προέκυψε από την εφαρμογή του Ν.4093/12[15-11-2012/ΜΕΣΟΠΡΌΘΕΣΜΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ) που κρίθηκε εκ των υστέρων αμετάκλητα αντισυνταγματικός}.
    Αποτέλεσμα αυτού.στη πράξη...ομοιόβαθμοι Αξκοι με ίδια ακριβώς χρόνια, μετοχικής σχέσης και εισφορών να λάβουν διαφορετικά εφάπαξ (πλήρες και μειωμένο) που εν μέρει διορθώθηκαν συμπληρωματικώς ΜΟΝΟ κατά 50%-(κυβέρνηση Σαμαρά-άνοιξη 2015).
    ΠΑΝΤΩΣ τώρα,όσες Εφέσεις και να ασκηθούν, το επιπλέον του κεφαλαίου 6% ετήσιο επιτόκιο από ημερομηνία κατάθεσης αγωγής δεν θα αποφευχθεί....
    Την δίκαιη αυτή ΄΄θετική διαφορά του 50%, διεκδίκησαν και κέρδισαν πρόσφατα δικαστικά ύστερα απο 10 σχεδόν χρόνια , αυτοί οι ελάχιστοι άνθρωποι, τέως ΄΄σημαντικά στελέχη΄΄ της ΠΑ !!!...
    Γιατί κάποιοι ''στρουθοκαμηλίζουν ''και δεν ενημερώνουν σωστά για τις γενόμενες πράξεις στον ΕΛΟΑΑ και την καταφανή μεταχείριση των στελεχών αυτή τη χρονική περίοδο?
    ΑΥΤΗ η αδικία χρήζει άμεση αποκατάσταση χθες,για ποσά ευτελή ,που ανταποδοτικά έχουν παρακρατηθεί στο ακέραιο,από τους τέως μετόχους του ΜΤΑ-ΕΛΟΑΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας έχουν βοηθήσει πολύ οι Άνθρωποι, μας έσωσαν και θα πρέπει να του βοηθήσουμε να επανεκλεγούν, είναι για το καλό μας βεβαίως βεβαίως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοιτάξτε βλέμμα στην φώτο....
    Λέει πολλά... Θα σας φάω ζωντανούς....χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΥΤΗ Η ΦΑΤΣΑ , ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΙΝΕΣ ΕΞ ΗΜΩΝ ΛΙΒΑΝΙΖΟΥΝ ΕΝΙΟΤΕ ,
    ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ , ΚΟΒΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ 4%
    ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΠΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ , ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ
    ΝΑ ΤΑ ΚΑΡΠΩΘΟΥΝ ΩΣ ΜΙΖΕΣ ΑΥΤΟΣ , ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ , ΟΙ ΜΕΣΑ-
    ΖΟΝΤΕΣ , ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ (ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ) ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΝΑΦΩΝ
    , ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ - ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ
    ΤΡΙΣΚΑΤΑΡΑΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΑΙΤΗΜΟΝΕΣ - , ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΙΣΩΣ ΙΣΩΣ
    ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ (ΥΨΗΛΑ ΙΣΤΑΜΕΝΟΙ) ΣΕ ΚΑΙΡΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ . ΤΑ ΛΕΩ ΛΑΘΟΣ
    ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή