Στη Βουλή τα συμπληρωματικά εφάπαξ και κρατήσεις ν.4093/2012 μερισμάτων αποστράτων

«ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΦΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ Ν.4093/2012 ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ»

Κατατέθηκε, σήμερα, ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, και τον βουλευτή του Κινήματος κ. Γιώργο Φραγγίδη, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, για να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της σχετικά με δύο ζητήματα:

α. Την οριστική ρύθμιση της αναπροσαρμογής των μισθολογίων των στρατιωτικών, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικές τις σχετικές περικοπές των ειδικών μισθολογίων των στρατιωτικών που έγιναν με τον ν.4093/2012. Αν και έγινε αναπροσαρμογή των μισθολογίων στο σύνολό τους, δίνοντας μόνο αναδρομικά υπό μορφή εφάπαξ παροχής για το χρονικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή του νέου μισθολογίου (ν.4472/2017) με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το καταβαλλόμενο εφάπαξ σε όσους το έλαβαν με τη συμπλήρωση 35ετίας ή αποστρατείας για το διάστημα 2013-2016, εντούτοις δεν δόθηκε πλήρης λύση. Απαιτείται σχετική πρόβλεψη νόμου.

β. Επίσης, παρά την εφαρμογή του ν.4387/2016 και της απόφασης του ΣτΕ (1891/2019) για την αντισυνταγματικότητα των κρατήσεων που επιβλήθηκαν με τον ν.4093/2012 στα αποδιδόμενα μερίσματα στους δικαιούχους μερισματούχους των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας γίνονται κλιμακωτές κρατήσεις σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου αυτού, οι υπόψη κρατήσεις συνεχίζονται, με αποτέλεσμα δύο ταχυτήτων μερισματούχων, αυτών πριν το 2016 που έχουν κρατήσεις και αυτών μετά το 2016 που δεν έχουν. Παρά τις πρόσφατες (Δεκέμβριο 2020) δηλώσεις του ΥΕΘΑ για κατάργηση των μειώσεων που επιβλήθηκαν, έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουμε δει φως.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με αποφάσεις του ΣτΕ κρίθηκε η αντισυνταγματικότητα της περικοπής των ειδικών μισθολογίων των στρατιωτικών που έγιναν με τον ν.4093/2012.

Σε μερική συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, η Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά προχώρησε με τον ν.4307/2014 στην αναπροσαρμογή των μισθολογίων κατά 50%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους συμμόρφωσης όταν τα οικονομικά της χώρας το επιτρέψουν.

Με νεότερη απόφασή του το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την μερική συμμόρφωση κατά 50% και η Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα προχώρησε σε νέα νομοθετική ρύθμιση για το υπόλοιπο 50% με τον ν.4575/2018, χωρίς όμως να ρυθμίσει την αναπροσαρμογή των μισθολογίων, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, όπως έγινε με τον ν.4307/2014, δίνοντας μόνο αναδρομικά υπό μορφή εφάπαξ παροχής μέχρι την εφαρμογή του νέου μισθολογίου με τον ν.4472/2017 (έναρξη ισχύος 1/1/2017).

Αποτέλεσμα της μη ανωτέρω αναπροσαρμογής των μισθολογίων είναι να επηρεάζεται το καταβαλλόμενο εφάπαξ σε όσους το έλαβαν με τη συμπλήρωση 35ετίας ή αποστρατείας για το διάστημα 2013–2016. Τονίζεται ότι, με τον ν.4307/2014, οι δικαιούμενοι εφάπαξ βοηθήματος έλαβαν αναδρομικά το 50% της διαφοράς που προέκυψε από την κατά 50% αναπροσαρμογή του μισθολογίου.

Επί του θέματος ήδη αρκετοί απόστρατοι έχουν προσφύγει σε διοικητικά δικαστήρια και έχουν δικαιωθεί με σχετικές αποφάσεις Διοικητικών Πρωτοδικείων. Ενδεικτικά αναφέρεται η πρόσφατη απόφαση υπ’ αριθ. 18499/2020 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας, με την οποία επιδίκασε συμπληρωματικό εφάπαξ ύψους 6.000-10.000 ευρώ σε 16 απόστρατους της Πολεμικής Αεροπορίας, εντόκως.

Επίσης, στο τέλος του 2020, υπήρξες μεγάλος αριθμός αιτήσεων προς τα Μετοχικά Ταμεία και συγκεκριμένα στους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοηθείας (ΕΛΟΑ) για καταβολή του υπολοίπου 50% συμπληρωματικού εφάπαξ βοηθήματος.

Κατόπιν τούτου, ειδικά το ΕΛΟΑ Αεροπορίας εξέδωσε ανακοίνωση, την 19/1/21, που απορρίπτει στο σύνολό τους τις αιτήσεις, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη νομού για αναπροσαρμογή των μισθολογίων και κατ’ επέκταση απόδοση συμπληρωματικού εφάπαξ βοηθήματος.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την υποπαράγραφο Β.3 της παραγράφου Β του πρώτου άρθρου του ν.4093/2012 (Α΄222), στα αποδιδόμενα μερίσματα στους δικαιούχους μερισματούχους των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας γίνονται κλιμακωτές κρατήσεις σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου αυτού. Οι ίδιες παρακρατήσεις γίνονται και στους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων (ΕΚΟΕΜ) των τριών όπλων των ΕΔ.

Παρά την εφαρμογή του ν.4387/2016 και της απόφασης του ΣτΕ (1891/2019) για την αντισυνταγματικότητα των κρατήσεων αυτών, μετά την εφαρμογή του νόμου, οι κρατήσεις αυτές συνεχίζονται, με αποτέλεσμα δύο ταχυτήτων μερισματούχων, αυτών πριν το 2016 που έχουν κρατήσεις και αυτών μετά το 2016 που δεν έχουν.

Σε τελευταίες δηλώσεις επί του θέματος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ Νίκος Παναγιωτόπουλος, αρχές Δεκεμβρίου 2020, γνώρισε ότι το ΥΠΕΘΑ επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση των μειώσεων που επιβλήθηκαν, το οποίο, θα προωθήσει προς έγκριση στα αρμόδια Υπουργεία.

Παρά όμως την υπόψη δήλωση, μετά την παρέλευση αρκετού χρονικού διαστήματος, δεν έχει διαπιστωθεί οποιαδήποτε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας προς τους μερισματούχους των ΜΤ πριν την εφαρμογή του νόμου 4387/2016.

Δεδομένου ότι: Έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη επί του θέματος που απασχολεί ένα μεγάλο αριθμό απόστρατων και των τριών Κλάδων των ΕΔ της χώρας.

Δεδομένου ότι: το Κίνημα Αλλαγής έχει προχωρήσει σε Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Προτίθεστε να προβείτε σε οποιαδήποτε νομοθετική ενέργεια, προκειμένου να ρυθμιστεί το όλο θέμα απονομής συμπληρωματικού εφάπαξ βοηθήματος στους δικαιούχους με πλήρη συμμόρφωση στις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, στο πλαίσιο της αρχής της ισονομίας και της χρηστής διοίκησης απαλλάσσοντάς τους παράλληλα από την διεκδίκησή του με ένδικα μέσα;

2. Πότε θα ρυθμίσετε το θέμα για την κατάργηση των κρατήσεων του ν.4093/2012 στο μέρισμα των μερισματούχων των Μετοχικών Ταμείων;

3. Θα αποδώσετε τα οφειλόμενα αναδρομικά από τις γενόμενες κρατήσεις στους δικαιούμενους μερισματούχους και για ποιο χρονικό διάστημα;

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Συγνωμη ποιόν ρωτάτε??
    Τον κύριο ( ΤΙΠΟΤΑ) ???
    Ως συνήθως θα σας παραπέμψει αλλού χαχαχαχα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή