Μέριμνα και ξεχωριστό μισθολόγιο Στρατιωτικών: ΧΘΕΣ! – Δυσαρέσκεια νέων να ενταχθούν στις ΕΔ είτε ως Αξκοι-Υπξκοι-ΕΠΟΠ

Μέριμνα και ξεχωριστό μισθολόγιο Στρατιωτικών: ΧΘΕΣ! – Δυσαρέσκεια νέων να ενταχθούν στις ΕΔ είτε ως Αξκοι-Υπξκοι-ΕΠΟΠ

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Η προχθεσινή ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ περί παρατάσεως της προθεσμίας για την υποβολή δικαιολογητικών για την πρόσληψη των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) στις Ένοπλες Δυνάμεις για το τρέχον έτος 2023, ήλθε απλώς να καταδείξει ή καλύτερα θα λέγαμε να επιτείνει το ήδη πολύ σημαντικό θέμα της απαρέσκειας των νέων μας να ενταχθούν στις Ελληνικές ΕΔ κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς, είτε δηλαδή αυτό των αξιωματικών και υπαξιωματικών των παραγωγικών σχολών και των τριών Κλάδων, είτε μέσω του θεσμού των ΕΠΟΠ!

Ήδη στο πρόσφατο παρελθόν διαπιστώσαμε ότι οι βάσεις εισαγωγής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ήταν πολύ πιο κάτω από τις αντίστοιχες των παραγωγικών σχολών υπαξιωματικών των αντίστοιχων Κλάδων (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Δηλαδή ένας νέος προτιμούσε να περάσει στη Σχολή Υπαξιωματικών και να είναι μόνιμος υπαξιωματικός στον Κλάδο του από το να γίνει αξιωματικός και να αποκτήσει διοικήσεις από τα 22 του/της, λαμβάνοντας λιγότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως και υπηρετώντας στις εσχατιές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδος, εκεί όπου ο μισός μισθός του θα του πάει στην πληρωμή ενοικίου. Αν κάποτε αυτό ήταν «μία σίγουρη επιλογή» και «μία λύση», σήμερα, στην Ελλάδα του 2023 απλώς ΔΕΝ αποτελεί λύση για τους νέους και τις νέες της πατρίδος μας!

Λίγες μέρες αργότερα διαπιστώσαμε ότι μέσα σε ΕΝΑ ΜΗΝΑ παραιτήθηκαν 53 μόνιμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), από τους οποίους οι 17 Μάχιμοι και Μηχανικοί Ανθυποπλοίαρχοι και Υποπλοίαρχοι προελεύσεως της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, μεταξύ των οποίων και Υποπλοίαρχος Αρχηγός των Μηχανικών της Τάξεώς της. Τι είναι «αυτό» που «υποχρέωσε» 17 αξιωματικούς καριέρας να αποχωρήσουν από το ΠΝ μόλις ουσιαστικώς συμπλήρωσαν τον απαραίτητο χρόνο παραμονής τους σε αυτό; Σίγουρα αλλιώς περίμεναν να βρουν τα πράγματα και αλλιώς τα βρήκαν. Όταν ο Μέσος Όρος παραμονής στη θάλασσα για κάθε πλοίο φτάνει ή και ξεπερνά τις 180 μέρες το χρόνο, όταν έχεις ακούσει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας να σου υπόσχεται δημοσίως αύξηση των πλεύσιμων, ως ένας είδος ανταποδόσεως της πολιτείας, και αντ’ αυτών χάρη στα «μαγειρέματα» του ΓΕΕΘΑ και υπό τα απαθή βλέμματα μιας άβουλης πολιτικής ηγεσίας, βλέπεις ότι τελικώς σου έρχονται στην τσέπη σου ΛΙΓΟΤΕΡΑ από όσα έπαιρνες πριν, τότε για πιο λόγο να μείνεις; Φεύγεις γρήγορα και όσο είσαι ακόμα νέος για να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου!

Και τώρα έχουμε την περίπτωση των ΕΠΟΠ για 964 θέσεις στο Στρατό Ξηράς 430 θέσεις στο Πολεμικό Ναυτικό, 298 στην Πολεμική Αεροπορία και 8 στο Κοινό Νομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύνολο 1.700 νέοι και νέες, που όμως δεν…βρίσκονται!?

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προσλήψεις 1.700 ΕΠΟΠ: Αυτός είναι ο Βασικός Μισθός και Μισθολογικό Κλιμάκιο – Οι αυξήσεις από 1.1.24 (ΠΙΝΑΚΕΣ-ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ)

Οι δικαιολογίες πολλές: Διπλές εκλογές, διακοπές κλπ. Δικαιολογίες πάντα και παντού θα βρίσκονται. Η ουσία είναι μία. Γιατί να πάει κάποιος νέος να γίνει ΕΠΟΠ ξεκινώντας από μόνιμος στρατιώτης, βλέποντας τους «συναδέλφους» του της πρώτης σειράς των ΕΠΟΠ να αποστρατεύονται μόλις φτάσουν τα 50 τους και με αβέβαιο καθεστώς (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Επομένως.

Καλές είναι οι μελλοντικές «ψηφιακές φρεγάτες» και «ψηφιακές κορβέτες» του Πολεμικού μας Ναυτικού, καλά είναι τα σούπερ-ντούπερ-ουάου μαχητικά πέμπτης γενιάς ή όλα τα υπόλοιπα σύγχρονα οπλικά συστήματα των ΕΔ που διαθέτει ή θα αποκτήσει η χώρα, αλλά ΟΛΑ αυτά θα είναι απλά κομμάτια σίδερο αν δεν έχουν άνδρες και γυναίκες να τα στελεχώνουν, να τα κινούν, να πολεμούν και τελικώς ΝΑ ΝΙΚΟΥΝ με αυτά που τους εμπιστεύεται η Πατρίδα!?

Γιατί έτσι όπως πάμε σε λίγο καιρό θα έχουμε πλοία υπερσύγχρονα όπως και μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, αλλά δεν θα έχουμε προσωπικό να τα στελεχώνει. Υπερβολικό; Ίσως. Όμως δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα αν δεν ληφθούν από τους αρμόδιους τα μέτρα που επιβάλλονται ΧΘΕΣ! Όχι σήμερα ή αύριο, αλλά ΧΘΕΣ!

Πρέπει Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και ΓΕΕΘΑ να κάνουν τις προτάσεις τους και η κυβέρνηση να διατάξει το αρμόδιο οικονομικό υπουργείο να προχωρήσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το ξεχωριστό μισθολόγιο των Στρατιωτικών.

Και επαναλαμβάνουμε: Όλα αυτά όχι σήμερα ή αύριο, αλλά ΧΘΕΣ!

ΠΗΓΗ: thepressroom.gr

Δημοσίευση σχολίου

21 Σχόλια

  1. ΤΟΝ ΝΟΈΜΒΡΙΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ 61ΟΥ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ Ο ΣΜΠΥΡΟΣ ΑΦΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΩΤΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ 3+1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έστειλε ήδη αλλά οι αγαπημένοι πρώην το έκαναν γαργάρα..

      Διαγραφή
  2. Ο μισος μισθος παει στην στεγαση κι ο υπολοιπος δεν φθανει για τα υπολοιπα.Τα νυχτερινα που δεν ειναι για ολους πληρωνονται για πενταωρα κι οχι οκταωρα υπερωριες δεν πληρωνονται ουτε Κυριακες κι Αργιες.Μην περιμενουμε νεο μισθολογιο και καλα κανουν τα νεα παιδια που δεν θελουν να γινουν σκλαβοι και νομαδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την επόμενη πενταετία το 30% θα αποχωρήσει από την ενεργό υπηρεσία με τον ενα η άλλο τρόπο. Από αυτό το 30% δεν πρόκειται να καλυφθεί ούτε το 5%. Οπότε από το 2028 και μετά, ζωή να έχουμε, δυστυχώς θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα με κυριότερο την αποστολή όλου του στρατευματος που είναι η ασφάλεια του Κράτους τους. Δεν το βλέπει κανείς εκεί στην κυβέρνηση ότι θα καταστραφεί ότι έχει απομείνει? Ας ελπίσουμε να το δουν και να κάνουν διορθωτικές κινήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΣΤΡΑΤΟΣ απο το κακό στο χειρότερο . Απο την στιγμή που κατάντησε να ειναι η φιλιππινέζα και η ευκολη λυση (χωρις πληρωμή ) να ρίχνουν σταχτη στα ματια των Ελλήνων αποκρύπτωντας τις ελείψεις στον κρατικό μηχανισμο. Πως να έρθει ενας νέος στον Στρατό ΓΙΑΤΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μερικά πράγματα,όπως κάποια νυχτερινά (ΚΑΠΟΙΑ, όχι όλα) ΈΠΡΕΠΕ να καλύπτονται ΧΘΕΣ. Καταλήγει να είναι κοροϊδία κατάμουτρα όταν σου λέει "δεν ξενυχτάς" ή "δεν φυλάς". Φυλάει και με το παραπάνω,για όσους ξέρουν. Αλλά, ζούμε στο ελλάντα,που δεν είναι τίποτα όρθιο, ένεκα του βαθμού της επωμίδας. Όταν αρχίσουν να φτιάχνονται μερικά πράγματα + την νοοτροπία που αποτελεί το Α κ' το Ω, ίσως να αλλάξει κι η εικόνα των ΕΔ στα μάτια του απλού πολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ σπόλυτα με τα προαναγραφόμενα! Έναν στροτό που θεωρεί ότι το στέλεχος που παίζει καθημερινά την ζωή του κορώνα γράμματα πρέπει είναι εξομοιωμένο μισθολογικά και συνταξιοδοτικά με τον υάλληλο γραφείου, ΚΕΠ κλπ. Επιπλέον όμηρος του πολιτικού ρουσφετιού για μια καλύτερη μετάθεση. Αμοιβόμενος με 30 ευρώ την ημέρα για εκτός νομού υπηρεσία. Λαμβάνει νυχτερινή αποζημίωση για υπηρεσία διανυκτέρευσης όσο το κλοστος μίας πίτσας. Οφείλει να φορά στολή που όμως του χορηγείται σπάνια. Μία μετακόμιση και προκαταβολή στο νολικι του κοστίζει όσο τρία μηνιάτικα. Η σύζυγος δεν δύναται να δουλέψει. Και όλα αυτά με πρώτο μισθό τα 900 ευρώ. Ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δασοπερίπολο 15:00 -23:00, μικτά 14,68. Όταν καταλάβουμε σε ποια θέση έχουν κατατάξει διαχρονικά οι πολιτικοί μας τις ΕΔ ίσως μας βοηθήσει. Κατά τα λοιπά βγαίνει το ΓΕΣ με μελέτες και τι λέει? Το ότι φεύγουν μαζικά οι νέοι Αξκοί φταίνε τα μεταπτυχιακά. Τόσο τσιμέντωμα πια? Από την άλλη, τακτικές με συμμετοχές συγγενικών προσώπων σε ψηφοδέλτια πρώην υφυπουργών, με διαρροές πιθανής Υπουργοποίησης γνωστών στρατιωτικών και γενικότερα η σύγχυση που επικρατεί στις αρμοδιότητες μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής Ηγεσίας τα τελευταία έτη, εκτός του ότι είναι πρωτοφανής, δεν βοηθάει και στην επίλυση των προβλημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά κάνουν και δεν πάνε, ξύπνησαν τα παιδιά, η καραβάνα δεν γεμίζει πλέον ούτε με 2 μισθούς, πάνω από μισό μισθό μια ζωή θα πληρώνεις ενοίκιο και δεν θα καταφέρεις να κάνεις τίποτα στην ζωή σου, άσε που πάντα θα είσαι ξένος, όπου και να πας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 2000 € με σπίτι και διατροφή ....πλένω πιάτα στην Γερμανία.... αντε γειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι αρχηγοί ασχολούνται με την πολιτική τους καριέρα και άφησαν στο έλεος των πολιτικών τον στρατό. Έτσι προέκυψε η κατάντια που γράφει το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λογικό αφού πλέον οι νέοι μπαίνουν και φεύγουν αρκετοί στα 3-4 χρόνια. Ας ανεβάσουν τα ηλικιακά όρια στα 31 να τελειώνουμε και να στελεχωθεί το στράτευμα. Λύσεις υπάρχουν αφού δεν θέλει το κράτος να βάλει το χέρι στη τσέπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με όριο τα 31 θα μπαίνει όποιος έχει περάσει τη μισή ζωή του χωρίς να έχει καταφέρει τίποτα και με 2-3 παιδιά ο καθένας (αμεταθετοι) . Έχεις κι άλλες τέτοιες ιδέες φίλε;

      Διαγραφή
  12. Το μοναδικό επάγγελμα όπου οι εργαζόμενοι απολύονται χωρίς τη θέληση τους στα 50+ και χωρίς να έχουν πλήρη συντάξιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βλέπω οτι παρουσιάζεται-το παρουσιάζετε ως κακώς κείμενο που δε διαλέγει για δουλειά του τις ΕΔ.Γιατί? Με αφορμή το "δικαιολογίες" το γράφω αυτό.Λόγους θα τους λέτε,και όχι με υπαιτιότητα όσων δεν το επιλέγουν,είτε παραγωγικοί,είτε μη παραγωγικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτός που μισούσε πραγματικά το Στρατό και τον κατέστρεψε είναι αυτός που έβαλε το Στρατό με το δημόσιο στην ίδια μοίρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι σχέση έχει ρε παιδιά η ηλικία αποστρατειας? Το πρόβλημα είναι ο μισθός που λαμβάνει ο στρατιωτικός σύμφωνα με τα έξοδα που προκύπτουν και τις συνθήκες διαβίωσης και το ότι το συνταξιοδοτικο τους δεν είναι ξεχωριστά από το υπόλοιπο δημόσιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κάποτε ο στρατιωτικός λάμβανε διπλάσιο μισθό από αυτούς που κυκλοφορούσαν έξω. Αυτά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δυστυχώς ο στρατός πάει για αυτοματοποίηση και θα διώχνουν κόσμο λόγω ηλικίας από όλους του θεσμούς. Δεν μπορώ να καταλάβω καταλάβω γιατί δεν παίρνει κόσμο; Για το οικονομικό άμα είναι ας το πει και ας το κλείσει το μαγαζί γιατί και ο κόσμος κουράστηκε όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι χωρίς να φτάνει ο μισθός. Καλά κάνουν και φεύγουν ή δεν μπαίνουν γιατί δεν υπάρχει κίνητρο πλέον παρά μόνο 40 χρόνια μεταθέσεις και μια ζωή να χτίζεις σπίτια άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάποτε έμπαινες στις ΕΔ με προοπτική πρόωρης συνταξιοδοτησης. Πολλοί κατευθυνθηκαν σε αυτή την επιλογή εργασίας διότι με 25ετια απόχωρούσαν στην ηλικία περίπου 45 χρονων αν δεν μπορούσαν να αντέξουν, συν ότι έβγαζαν μια σχετικά καλή σύνταξη. Πλέον μετά το 2010 λόγω μνημονιων και όχι μόνο, όλα άλλαξαν, στα 25 έτη μόνο οι των ειδικών δυναμεων, κανείς άλλος και όλοι 40 χρόνια βιαιως. Ούτε ΑΜΕΑ, τριτεκνοι, πολυτεκνοι, ΚΑΝΕΙΣ. Οπότε οι μέσα στις ΕΔ εχουν αγανακτήσει με φουλ υπηρεσίες, μεταθεσεις, με οτιδήποτε προκύπτει ανά πασα στιγμή. Οι έξω πια έχουν σαφώς καλύτερες επιλογές και δυνατότητες. Συμπερασμα: Βλέπουμε πια ότι οι ΕΔ και ειδικά ΣΞ-ΠΝ δεν αποτελούν προτεραιότητα. Αλλο φυσικά τα ΣΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή