Πώς καταργείται το αφορολόγητο συνταξιούχων: Το όριο των 1.400 € και η Εισφορά Αλληλεγγύης (ΠAPAΔΕΙΓMATA)

Πώς καταργείται το αφορολόγητο συνταξιούχων: Το όριο των 1.400 € και η Εισφορά Αλληλεγγύης (ΠAPAΔΕΙΓMATA)

Στους συνταξιούχους επιβάλλεται διπλή φορολογία (και παρακράτηση φόρου από τον… φόρο) και αφετέρου καταργείται το αφορολόγητο.

Οι συνταξιούχοι, όπως και οι μισθωτοί, έχουν αφορολόγητο ποσό. Δεν τους παρακρατείται φόρος αν οι μηνιαίες αποδοχές είναι μέχρι 720 ευρώ.

Όλα όμως ανατρέπονται όταν οι αποδοχές ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ.

Τότε, αφενός επιβάλλεται διπλή φορολογία (και παρακράτηση φόρου από τον… φόρο) και αφετέρου καταργείται το αφορολόγητο. Ο συνταξιούχος καλείται να πληρώσει φόρο από το πρώτο ευρώ...

Πρόκειται για την εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχο (ΕΑΣ) η οποία καθιερώθηκε το 2010 και τροποποιήθηκε-αυξήθηκε το 2012 και η οποία κατευθύνεται στον ασφαλιστικό «κουμπαρά» ΑΚΑΓΕ. Όπου έχουν συγκεντρωθεί ποσά άνω των 16 δις ευρώ και τα οποία… πλασάρονται σαν πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης.

Το εν λόγω τέλος (σ.σ. περί δεύτερης φορολογίας πρόκειται στην ουσία), έχει τις εξής ιδιαιτερότητες:

1. Επιβάλλεται όταν ο συνταξιούχος έχει αποδοχές άνω ενός ορίου, π.χ. πάνω από 1.400 ευρώ, αλλά το ποσό παρακρατείται για το σύνολο της σύνταξης. Για παράδειγμα στα 1.500 ευρώ το μήνα το τέλος είναι 3%. Αυτό δεν αφορά στο υπερέχον (των 1.400 ευρώ) ποσό, αλλά επιβάλλεται στο σύνολο της σύνταξης (3%x1.500=45 ευρώ κάθε μήνα)

Κατ' αυτόν τον τρόπο όμως επιβάλλεται και στο ποσό που θεωρείται αφορολόγητο όριο (μέχρι τα 720 ευρώ).

Οπότε, δια της τεθλασμένης, έχει καταργηθεί το αφορολόγητη όριο στους συνταξιούχους. Έστω σε όσους έχουν αποδοχές άνω ενός ορισμένου ποσού…

2. Το τέλος αυτό (Εισφορά Αλληλεγγύης) επιβάλλεται επί των ονομαστικών αποδοχών. Αφορά το ποσό της αρχικής συνταξιοδοτικής πράξης. Άρα, η παρακράτηση της ΕΑΣ γίνεται και επί του καταβληθέντος φόρου (σ.σ. όπως αυτός παρακρατείται κάθε μήνα με βάση την ισχύουσας κάθε φορά φορολογική κλίμακα). Άρα πρόκειται για διπλή φορολογία, κάτι που είναι απροκάλυπτα αντισυνταγματικό.

Σιωπά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να μειώσει την σχετική επιβάρυνση και να τροποποιήσει τον τρόπο υπολογισμού ώστε να είναι πολύ πιο δίκαιος.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει η σχετική συζήτηση και ο, λαλίστατος κατά τα άλλα, αρμόδιος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται να σιωπά επί του ζητήματος. Και αυτό γιατί όλοι στην κυβέρνηση τελούν υπό την «τρομοκρατική» πίεση των πλεονασμάτων…

Αλλά εάν δεν καταργηθεί η ΕΑΣ (ή, έστω, αλλάξει - βελτιωθεί ο τρόπος επιβολής), θα συνεχίζουν να υφίστανται απίθανες στρεβλώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συντάξεις: «Kρυφή» αύξηση με αλλαγές στην EAΣ–Τα 2 σενάρια–Tι θα προβλέπει το ν/σ που έρχεται τον Nοέμβριο

Παράδειγμα:

α/ Έστω συνταξιούχος που λαμβάνει φέτος σύνταξη 1350 ευρώ, με την αύξηση 3,2% από 1/1/2024 θα λαμβάνει 1393,2. Δηλαδή θα πάρει αύξηση 43,2 ευρώ το μήνα.

β/ Αντιθέτως, άλλος συνταξιούχος που δούλεψε και ασφαλίστηκε δύο χρόνια περισσότερο και λαμβάνει φέτος 1.400 ευρώ δεν θα πάρει αύξηση το νέο χρόνο. Με την αναπροσαρμογή του +3,2% οι μηνιαίες αποδοχές του θα ανέλθουν στα 1.444,8 ευρώ. Έτσι, πληρώνει παραπάνω 9 ευρώ φόρο και 2,5 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ (επί των 44,8 ευρώ). Αμέσως του επιβάλλεται ΕΑΣ 3% (άνω των 1.400) επί όλου του ποσού και προκύπτει εισφορά αλληλεγγύης 43,4 ευρώ.

Απλώς δεν γίνεται η παρακράτηση όλης της εισφοράς, γιατί τότε με την αύξηση θα έπαιρνε… λιγότερα χρήματα. Η παρακράτηση θα είναι 33,3 ευρώ και θα παραμείνει στα 1.400 ευρώ και το 2024. Έτσι θα τον φτάσει στις αποδοχές ο συνάδερφός του που εργάστηκε και ασφαλίστηκε δύο χρόνια λιγότερα…

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ Ακόμα ασχολείστε με Ελλάδα ρε; αυτό είναι ένα ανέκδοτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος άδωνις και τι λαλίστατος, αυτά τα αίσχη όταν τα ψήφισαν γνώριζαν πολύ καλά τι κακό έκαναν, όπως το γνωρίζουν στο σήμερα και οι κυβερνώντες. Δυστυχώς όλα συνεχίζουν να λειτουργούν και να παίρνονται αποφάσεις υπό την πίεση γεγονότων όπως είναι το μέγεθος των πλεονασμάτων ως αναφέρεται στο άρθρο. Δηλαδή, ως παράδειγμα οι πρόσφατες πλημμύρες, ξέραμε τον κίνδυνο αλλά επειδή είχαμε καύσωνες τα όποια έργα σταματήσαν. Το αυτό συμβαίνει και με την ΕΑΣ, ξέρουμε τι κακό κάνει αλλά δεν το διορθώνουμε γιατί τώρα πιεζόμαστε από τα αποθεματικά μας και έτσι ο κύκλος συνεχίζεται, τα προβλήματα παραμένουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω επισημάνει ότι υπάρχει και το εξής αισχος
    Πισταύουν οι αφελείς ότι έχουν καταργηθεί οι μνημονιακές ληστείες προ 1-1-2019.
    Και ότι έγινε σύννομος επαννυπολογισμός ! Όλα καλά ; Για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά ας δεχθούμε μια η άλλη . Για όσους έχουν προσωπική διαφορά , εφόσον τους καταβάλλεται ακόμη αυτή (έστω κατά 50% ή με όποιον άλλο υπολογισμό) καταβάλλεται η διαφορά υπολογισμού (προ φόρων) ΜΕΤΆ ΚΑΙ ΠΡΙΝ 1-1-2019 . ΟΜΩΣ , ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΝ ΠΡΟ 1-1-2019 ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ"ΝΟΜΩΝ" ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ (ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΛΕΣ) ΟΤΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ 1-1-2019 . ΕΣΤΩ ΠΛΗΝ ΕΑΣ ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥΣ (ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΛΕΣ) .
    ΔΕΝ ξέρω εάν γίνεται αυτό κατανοητό από τους αρθρογράφους τησ σελίδας ή ακόμη κι αν κάποιος ασχολείται με τα σχόλια όλων (πιστεύω αγρόν ηγοράζουν) .
    Κάτι ακόμη. ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΝΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ 4093/12 ΣΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΑ (ΑΠΟ ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΓΙΑ 1-1-2021 ΕΩΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΙΟ 2023 ) ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως απάντηση στο "Κάτι ακόμη", το λες και μόνος σου "αγρόν ηγόραζαν".

      Διαγραφή