Συντάξεις: «Kρυφή» αύξηση με αλλαγές στην EAΣ–Τα 2 σενάρια–Tι θα προβλέπει το ν/σ που έρχεται τον Nοέμβριο

Συντάξεις: «Kρυφή» αύξηση με αλλαγές στην EAΣ–Τα 2 σενάρια–Tι θα προβλέπει το ν/σ που έρχεται τον Nοέμβριο

Έμμεση αύξηση στις συντάξεις μετά τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων. Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση τον Νοέμβριο

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 12/09/2023 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Έμμεση αύξηση στους 400.000 συνταξιούχους όλων των Ταμείων – με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ – φέρνει από το 2024 η αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που θα ενταχθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Νοέμβριο.

Η αναμόρφωση της ΕΑΣ θα γίνει ανεξάρτητα από τις αυξήσεις που θα δοθούν στις συντάξεις την 1η/1/2024. Η ΕΑΣ χρηματοδοτεί τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στον οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 14 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια κρυφή φορολόγηση στις 400.000 συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Δύο σενάρια

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται δύο σενάρια για τη νέα δομή της ΕΑΣ.

Στο πρώτο σενάριο εξετάζεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ, ώστε αυτή να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και με τους φορολογικούς συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος (Ε1).

Για παράδειγμα, σύνταξη 1.500 ευρώ έχει σήμερα ΕΑΣ 3%, η οποία επιβάλλεται σε όλο το ποσό και είναι 45 ευρώ. Αν όμως επιβάλλεται μόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 100 ευρώ με έναν κάπως αυξημένο συντελεστή – π.χ. 10% –, τότε το ποσό της εισφοράς μειώνεται, για παράδειγμα, στα 10 ευρώ.

Αντίστοιχα, στο επόμενο κλιμάκιο, από 1.701 ευρώ έως 2.000 ευρώ, η κράτηση σήμερα είναι 6% και επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ».

Αντίθετα, αν επιβάλλεται κλιμακωτά στο υπερβάλλον ποσό, τότε θα εφαρμοστεί ως εξής:

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και άνω. Η λογική σε αυτό το σενάριο είναι πως με το ισχύον σύστημα ο συντελεστής διπλασιάζεται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο, δηλαδή αυξάνεται απότομα από το 3% στο 6%.

Οι νέοι συντελεστές για τα πρώτα 4 κλιμάκια θα έχουν ως εξής:

€1.400 - €1.700: 3%

€1.701 - €2.000: 4% (από 6%)

€2.000 - €2.300: 5% (από 7%)

€2.300 - €2.600: 6% (από 9%)

Η προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει αναλογικότερο τρόπο μετάβασης από κλιμάκιο σε κλιμάκιο, ώστε η περικοπή να είναι πιο ομαλή και πιο δίκαιη.

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε το 2010 και καταβάλλεται (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις η από 1/1/2023 χορηγηθείσα αύξηση κατά 7,75% των συντάξεων, παρότι δεν υπήρχε θετική προσωπική διαφορά, δεν κατέληξε σε αντίστοιχη ωφέλεια. Έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί συνταξιούχοι, που ξεπέρασαν τα 1.400 ευρώ με την αύξηση 7,75%, κατέληξαν να πάρουν μικρότερο ποσό στην τσέπη, καθώς ένα μέρος της σύνταξης υπόκειται σε κράτηση ΕΑΣ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Η ιστορία μιας κράτησης

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΛΟΥ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΥ

Η ΕΑΣ που θεσπίστηκε από το 2010 είναι η μόνη μνημονιακή κράτηση που διατηρήθηκε και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Ανέρχεται στις μεν κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν μηνιαίως τα 1.400 ευρώ από 3% έως 14%, στις δε επικουρικές που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ από 3% έως 10%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Έτσι, λοιπόν, η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται τόσο στις προ νόμου Κατρούγκαλου απονεμηθείσες συντάξεις που έχουν επανυπολογισθεί, όσο και σε αυτές που χορηγήθηκαν με τον νέο υπολογισμό που θεσμοθετήθηκε.

Η συνταγματικότητα της επιβολής της εισφοράς κρίθηκε τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που την έκρινε συνταγματικά ανεκτή όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή της για τα έτη 2017 και 2018, συνταγματικά επιτρεπτή δε για το μέλλον, από το 2019 και μετά δηλαδή. Κατά της επιβολής της εισφοράς έχουν ασκηθεί και εκκρεμούν πάμπολλες δικαστικές προσφυγές, όχι μόνο αναφορικά με τη συνταγματικότητα της επιβολής της, αλλά και κατά του τρόπου που υπολογίζεται στις συντάξεις. Ο τρόπος αλλά και το υπερβολικό ύψος της επιβαλλόμενης κράτησης, ιδίως στις μεγαλύτερες συντάξεις, «αλλοιώνει» την ανταποδοτικότητα εισφορών – καταβαλλομένων συντάξεων, κάτι που αποτελούσε βεβαίως τη βασική επιδίωξη του νόμου Κατρούγκαλου.

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Με τους υπολογισμούς στο πόδι πήγε η χώρα στον πάτο. Αν ένας έχει μισθό 1399 ευρώ και ο άλλος 1401 με την κράτηση 3% σε όλο το ποσό ο δεύτερος παίρνει πολύ λιγότερο από τον πρώτο. Ακραίο αλλά έχει συμβεί.εφόσον έχει κριθεί συνταγματική μόνο στο ποσό άνω των 1400 πρέπει να είναι η κράτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα αναδρομικά από την ΕΑΣ που είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αύξηση των μερισμάτων που είναι από το Μάρτιο τα δώσατε για να κα ετε πρόσβαση στο μαγαζάκι σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @14 12:02, ξαναγράψε το σχόλιό σου, δεν καταλάβαμε τίποτα 11 άνθρωποι!

      Διαγραφή
  4. Η εισφορά αλληλεγγύης καταβάλλεται από όλους στις ΕΔ είτε ε.ε. είτε ε.α. στο ΑΚΑΓΕ, αλλά όπως πάντα ΔΕΝ έχουν κανένα δικαίωμα οι στρατιωτικοί, καίτοι προσμετρώνται και τα ΜΤ και τα ΕΚΟΕΜ, ενώ δεν έχουν επικουρικό ταμείο όπως όλοι οι ΔΥ, οι οποίοι παντελονιάζουν από την παραπάνω κράτηση. Δηλαδή ισχυει ακριβώς, τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας. Εάν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Τ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΑΣ ΔΙΕΤΙΑΣ;;;; ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΚΩΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ Η ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΡΑΤΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΠ ΌΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΑΠΟ 1700 ΚΑΙ ΑΝΩ , ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΩΣ 1700 ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ . ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ; ΓΟΥΡΛΟΜΑΤΗΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ,
    ΧΑΙΡΕΤΑΓΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΜΠΟΥΤΙΚ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Ο ΨΥΧΑΚΙΑΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ . ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ 41% ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή