Σύσκεψη Αρχηγών Γενικών Επιτελείων ΕΔ και ΣΑ–Τι συζητήθηκε

Σύσκεψη Αρχηγών Γενικών Επιτελείων ΕΔ και ΣΑ–Τι συζητήθηκε

Την Τρίτη 16 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, με την συμμετοχή των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΓΕ) Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΑΛ. ΠΑΠΑΓΟΥ».

Κατά την σύσκεψη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.) στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, καθώς και στην συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κάλυψη αναγκών επιτήρησης και κατάσβεσης πυρκαγιών, με την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας (με εναέρια – επίγεια μέσα, καθώς και προσωπικό).

Αναφέρθηκε η σπουδαιότητα της πρόληψης των πυρκαγιών τονιζομένου του περσινού παραδείγματος, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν την χερσαία επιτήρηση στο σύνολό της, με την εκπομπή αμιγών περιπόλων σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια, που εκ του αποτελέσματος κρίνεται ως επιτυχημένη, αφού οι δασικές πυρκαγιές μειώθηκαν σημαντικά.

Ετέθησαν και συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), με έμφαση στις συνεκπαιδεύσεις, στις κοινές αποστολές επιτήρησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Χώρας μας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην σημαντική μείωση αυτών από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα.

Τέλος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε την άριστη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ με το:

Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) του Π.Σ.

Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της ΕΛ.ΑΣ.

Κέντρο Επιχειρήσεων και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας που έχει επιτευχθεί μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας με τα αντίστοιχα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση ακόμη και ενδεχόμενης υβριδικού τύπου απειλής.

Δημοσίευση σχολίου

19 Σχόλια

  1. Αυτό με τους επικεφαλής υπαλλήλους της αστυνομίας και της πυροσβεστικής να φορούν και να φέρουν στρατιωτικούς βαθμούς, μας ξεπερνάει ως σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες, ως δημοκρατικούς πολίτες σε μια ευρωπαϊκή χώρα, ως στρατιωτικούς που μας συγχρωτίζουν με υπαλλήλους που δεν έχουν καμμία στρατιωτική υπόσταση, μόρφωση και αγωγή. Έφτασε και γι'αυτό η ώρα, μετά τις εκλογές να διορθωθεί και αυτή η συνεχιζόμενη "ανωμαλία". Προσοχή και ευθύνη στο τι θα ψηφίσετε για να μην συνεχίσετε την ραγιαδίστικη πορεία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο προ ολίγων λεπτών,αποσταλέν προς δημοσίευση σχόλιο μου,ως απάντηση στο δημοσίευμα του 7.40.00 π.μ.,εκ παραδρομής δεν συνεπλήρωσα στο τέλος του κειμένου μου το εξής¨¨''μήπως,πίσω απ΄ολες, αυτές τις ενστάσεις και τις δήθεν ευαισθησίες,κρύπτεται η καθόλου αόρατη επιθυμία του διαμαρτυρομένου,να υποδείξει τι πρέπει να ''ψηφίσουν οι ''ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ' (γνήσιοι και όχι ντεμεκ ως οι της ΕΛ.ΑΣ) για να ξεφύγουν από τον "ραγιαδισμό",τον οποίο δεν αντιλαμβάνονται, ως ο ''ενιστάμενος"" αρθρογράφος?

      Διαγραφή
    2. αν ξεπερνά εσένα δικό σου θέμα. Πολύ ψηλά έχεις την μύτη σου. Ότι και βαθμό και να έχεις δεν διαφέρεις σε τίποτε από τους άλλους. Και μην ξεχνάς το ότι τον βαθμό δεν θα τον χρησιμοποιείς για πάντα

      Διαγραφή
  2. Eγραψε προσφατα ενας δημοσιογραφος (τελειως της πλακας) ''να μην γινουμε Πολωνια και Ουγγαρια.......'' Με αφορμη αυτο: Στην Πολωνια των 39 εκατ. κατοικων με τεραστια αναλογικα με την δικη μας αστυνομικη δυναμη ο αρχηγος της αστυνομιας εχει βαθμο Γενικου επιθεωρητου και διακριτικα οπως ο υποστρατηγος (δυο αστρα ανωτατου) Αυτος και εικοσι περιπου Επιθεωρητες (διακριτικα ταξιαρχου) ειναι ολοι οι ανωτατοι. Σε κανενα ευρωπαικο κρατος δεν υπαρχουν στρατηγοι στην αστυνομια κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πως θα ονομάζονται οι ανώτατοι αξ/κοί της Αστυνομίας,δεν έχει καμία απολύτως σημασία για την ποιότητα της Αατυνόμευσης.Εξ άλλου σε δύο από τους μεγαλύτερους αστυνομικούς οργανισμούς της Ευρώπης,δηλαδή την Γαλλική και τη Ιταλική Χωροφυλακή η ονομασία βαθμων ακολουθεί την αντιστοιχία του Στρατού Ξηράς.Δεν θίγεται λοιπόν το κύρος και η βαρύτητα του βαθμού του Στρατηγου, στα καθ ημας,από το ότι ακολουθείται η ονομασία αυτή και στην ΕΛ.ΑΣ και την Π.Υ.Εξ άλλου και για λόγους που δεν είναι του παρόντος,θα μπορούσε να επιχειρηματολογίσει κανείς ότι οι ανώτατοι της ΕΛ.ΑΣ δεν θα έπρεπε να επιθυμούν να ονομάζονται Στρατηγοι. Πάντως οι ανώτατοι του Π.Ν. δεν φέρεται να ενίστανται επειδή οι αξ/κοί και υπαξ/κοί του Λ.Σ. φέρουν βαθμούς όπως και οι δικοί τους.Και προς χάριν της σχετικά προσφάτου Ιστορίας,να υπενθυμίσουμε ότι τον (καταργηθέντα κατά την ενοποίηση των Αστυνομικών Σωμάτων)βαθμό του ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ εισήγαγε στην ΕΛ.ΑΣ το 1986 ο τότε Υπουργός Δημοσίας Τάξεως και ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Στρατού. εα Αντώνιος Δροσογιάννης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ισχύει αυτό για την Γαλλική Αστυνομία. Όσο για τους Καραμπινιερους στην Ιταλία είναι ο τέταρτος κλάδος των Ενοπλων Δυνάμεων. Στην Ιταλία υπάρχουν ακόμη δώδεκα διαφορετικές αστυνομίες. Το να χρησιμοποιείται ο βαθμός του Στρατηγού είναι ο υπέρτατος ευτελισμος του βαθμού.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ σχολιαστή, επειδή παραπληροφορείς, εκτιμώ όχι σκοπίμως και προβοκατόρικα να σου γνωρίσω ότι, η Γαλλία και η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, οι πρώην ανατολικές χώρες του συμφώνου της Βαρσοβίας και η Τουρκία έχουν τον χρησιμότατο θεσμό από καταβολής κράτους των της περίφημης Στρατοχωροφυλακής. Και ναι στον θεσμό της Στρατοχωροφυλακής υφίστανται, ως εν δυνάμει "στρατιωτικό σώμα" για υποβοήθηση και όχι μόνο και στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι στρατιωτικοί βαθμοί εν γένει! Όσο για το λιμενικό σώμα είναι στρατιωτικό σώμα που υπάγεται στον ΣΠΚ και ισχύουν ορθώς οι στρατιωτικοί βαθμοί. Εκτιμώ ότι η χρήση των στρατιωτικών βαθμών από ένα σώμα με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και κώδικα, αλλά και κανονισμούς αποσκοπεί σε ένα και μόνο σκοπό, ήτη να εξακολουθούν, μέχρι να υπάρξει διαχωρισμός ταμείων, να "καρπώνονται" αρκετοί, μερίσματα ανωτάτων από το ΜΤΣ, τίποτα άλλο.

      Διαγραφή
    3. 17 Μαι. 11:27: Παρά πολύ εύστοχο και ακριβές σχόλιο!!!

      Διαγραφή
  4. Πόσο αστείο!! Τη στιγμή που βάρδιες στρατιωτικών σε οτιδήποτε χώρους εκτός στρατοπέδων είναι απλήρωτες,τη στιγμή που (σε βαθμό που να φαίνεται ότι γίνεται σκοπίμως) τα στελέχη του στρατού <> στα ρεπό/απαλλαγές,οι ηγήτορες τον παρουσιάζουν ως αρωγό υποστηρικτή των άλλων ΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μερικοί δεν πάνε καθόλου καλά. Θα χρειασθούν σίγουρα ψυχολογική υποστήριξη κάποια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαιτείται αύξηση των θέσεων Φροντιστών στον Ελληνικό Στρατό μέσω της αύξησης εισακτέων στη ΣΜΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τελευταία φορά και για να μην αποτελέσω ζώσα έκφραση της παροιμίας που αναφέρεται σε βαρκούλες που αρμενίζουν ενώ...καράβια χάνονται θα αναφερθώ στο θέμα της ονομασίας των Ανωτάτων Αξιωματικών της Αστυνομίας ως Υποστρατήγων,Αντιστρατήγων κ.λ.π..Κτά την ενοποίηση των Αστυνομικών Σωμάτων το 1984, ο τότε Υπουργός Δ.Τ. κατέβαλε προσπάθειες εξισορρόπησης των πραγμάτων μεταξύ ΑΠ και Χωροφυλακής,Για τον λόγο αυτό και ενώ όλοι οι βαθμοί από Αστυφύλακος μέχρι και Αστυνομικού Διευθυντού ακολούθησαν την ονομασία της Αστυνομίας Πόλεων,οι δύο καταληκτικοί βαθμοί Υποστρατήγου και Αντιστρατήγου ακολούθησαν την ονομασία που είχαν και επί Χωροφυλακής.Κακώς-κάκιστα κατά την άποψή μου,αλλά ό γέγονεν γέγονε..Τώρα το ποιό Σώμα είναι πολιτικό και ποιό Στρατιωτικό,προσδιορίζεται από την νομοθετημένη φύση της αποστολής του και όχι από την υπαγωγή του προσωπικού του στις ούτως ή άλλως αναχρονιστικές διατάξεις του Σ,Π,Κ,.Εάν λοιπόν οι αγαπητοί απόστρατοι του,ως εκ της Ιστορίας του ενδόξου Στρατού μας,θεωρούν ως ανεπίτρεπτη εισβολή στα χωράφια τους την ονοματοδοσία ως Στρατηγών των Ανωτάτων Άξιωματικών των Σωμάτων ασφαλείας,καλό θα ήταν να δούνε και τους βαθμούς των λοιπών Αξιωματικών του στρατεύματος,που κατ΄απονομήν και ψηφοθηρικά απονέμονται σε κάθε ''ΔΙΑΚΡΙΝΌΜΕΝΟ ΑΘΛΗΤΗ" ,αλλά περί αυτού σιωπή.....Και άραγε το "ΟΛΟΝ ΘΈΜΑ"έχει σχέση με τον ΄΄ΣΤΡΑΤΗΓΟ?΄΄ή μήπως και πάλι συζητούμε,εκ πλαγίου,για το ΜΤΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς φίλτατε, με τα αναγραφόμενα σου και ειδικά περί "αναχρονιστικού ΣΠΚ" φαίνεται η μεγάλη άγνοια σου και το ότι ανήκεις, όπως ανέφερε πιο πάνω κάποιος άλλος, στους "υπαλλήλους που δεν έχουν καμμία στρατιωτική υπόσταση, μόρφωση και αγωγή". Αν είναι ο δικός μας ΣΠΚ "αναχρονιστικός", πρέπει να διαβάσεις (είναι αποχαρακτηρισμένος, ελεύθερα στο διαδίκτυο), εάν γνωρίζεις καλά αγγλικά και καταλαβαίνεις νομικά, τον αντίστοιχο "αμερικανικό ΣΠΚ" , τότε ο δικός μας "αναχρονιστικός" θα σου φανεί εσωτερικός κανονισμός των lidl. Κατά τα άλλα ισχύει, εκτιμώ, ο συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο διατηρούνται οι στρατιωτικοί βαθμοί στους αστυνομικούς υπαλλήλους. Έχε επίσης κατά νου, ότι τα πολιτειακά αστυνομικά τμήματα στην Αμερική (όχι οι Marshalls και το FBI), ανήκουν εξ ολοκλήρου στους δήμους και στον κυβερνήτη της κάθε πολιτείας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οσονούπω και εδώ, στην "αναχρονιστική" Ευρώπη, γι'αυτό και οι χώρες που προνοούν, έχουν ιδρύσει το σώμα της Στρατοχωροφυλακής.

      Διαγραφή
  8. Προς τον "μη φίλο" (ΓΙΑΤΊ ΆΛΛΩΣΤΕ?),αλλά απλό συναναγνώστη των φιλόξενων στηλών του ''ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ),με την ένδειξη 1.28.00/18-5-2023,θέλω να πω τούτα.Δεν ξέρω και ούτε καμία σημασία έχει,αν κέκτημαι οποιασδήποτε στρατιωτικής υπόστασης,μόρφωσης και αγωγής,την οποία πάντως με τον τρόπο που απυθύνεσαι σε αγνώστους,δεν θεωρώ ΄'ότι είσαι και ο "αρμοδιότερος" για να την κρίνει..Πιστεύω όμως ότι διαθέτω την απαραίτητη "κοινωνική αγωγή και δημοκρατική παιδεία""για να σέβομαι αυτούς με τους οποίους ανταλλάσσω απόψεις,ακόμα και όταν διαφωνώ μαζί τους.Προφανώς για να ασχολούμαι με τα θέματα αυτά- και να επιχειρώ να εκφέρω άποψη-έχω αποφοιτήσει μιας Αστυνομικής Σχολής Αξιωματικών.κατά το απώτερο παρελθόν και έχω μια...μικρή αντίληψη νομικών θεμάτων και ως πρώην αστυνομικός και λόγω φοίτησης μου στην Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ..Καλό απόγευμα σε κάθε συναναγνώστη
    Υ.Γ. Η ιδιότητα του ¨""υπαλλήλου"" του Ελληνικού Κράτους αποτελεί τίτλο τιμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή από ξένες γλώσσες, ισχύει το ακατοίκητο προφανώς, για να απαντήσω στον ίδιο τόνο. Όσο για την νομική, ΟΛΟΙ γνωρίζουν ειδικά επί πασοκοκρατίας, στα χρόνια του "απώτερου παρελθόντος" δηλαδή, πως γινόταν η εισαγωγή σε αυτή από τα ΣΑ και πως αποφοιτούσαν (με τον βαθμό αποφοίτησης από την σχολή σας σε προκρατημένες θέσεις). 'Οσο δε για το τι "κέκτησε" (sic), δεν είστε δα και κανονικοί νομικοί, ένα πτυχιάκι με την ακαδημαϊκή βάση της εποχής συνηθέστερα, για να ανεβάζετε τον πήχη στους βαθμούς, σε σχέση με άλλους πανάξιους συναδέλφους σας που "έφαγαν" το έγκλημα στην άμεσο δράση και τα ξενύχτια, με την "σέσουλα".

      Διαγραφή
  9. Είμαι πολύ περίεργος τι αναφορές να δίνουν οι διοικητές των μονάδων.,ώστε ο αρχηγός να καταλήξει σ'αυτή την απόφαση. Ή αλλιώς, ακόμα μια απόφαση που παίρνεται στο πόδι,και που για κάποιους που είναι μες στα ΣΑ κ'στις ΕΔ, εγείρει ερωτήματα για την εκπαίδευση των στελεχών στα αντικείμενα των ΣΑ,την επάνδρωση των μονάδων των ΕΔ, ακόμα και την αμοιβή αυτών που θα πάνε να υποστηρίξουν τα ΣΑ,κ.α. Οι ΕΔ παραμένουν ο περίγελος της ένστολης οικογένειας της χώρας μας,κι οι ηγήτορες των ΕΔ ποιού. Την νήσσα επίτηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατατροπώθηκα!!!Το ανώτερο νοητικό επίπεδο ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ από μακριά!!!Πως τόλμησα να αντιπαρατεθώ με"νοητικά κιλά" υπέρτερης κατηγορίας...?Αποχωρώ οριστικώς και αμετακλήτως και όσοι κατάλαβαν το γιατί...κατάλαβαν...Τα γραπτά άλλωστε μένουν. Καλή σας νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάλιστα... Άλλη μια πρωτοβουλία του "αγαπημένου παιδιού" της κυβερνήσεως,με σκοπό ενδεχομένως και την αυτοπροβολή.Θα 'θελα να έβλεπα από μια μεριά,αν κάποιο στέλεχος του στρατού πάθει κάτι σε επιχείρηση της πυροσβεστικής πχ. ,μια φωτιά,πως θα αντιδρούσε η ηγεσία,ανώτερη και ανώτατη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι ούτε πυροσβέστες ούτε δασοφυλακες. Η αποστολή τους είναι άλλη και απόλυτα συγκεκριμενη. Όσοι από την ηγεσία δεν το καταλαβαίνουν είναι ακατάλληλοι να ηγούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή