ΓΕΣ: Οδηγίες για την Αναγνώριση Χρόνου Υπηρεσίας στο Διπλάσιο ως Συντάξιμη Υπηρεσία (ΕΓΓΡΑΦΟ)

ΓΕΣ: Οδηγίες για την Αναγνώριση Χρόνου Υπηρεσίας στο Διπλάσιο ως Συντάξιμη Υπηρεσία (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Σύμφωνα με από 12 Ιαν 23 έγγραφο ΓΕΣ/ΔΟΙ με Θέμα: «Συντάξεις Στρατιωτικού Προσωπικού (Αναγνώριση Χρόνου Υπηρεσίας στο Διπλάσιο ως Συντάξιμη Υπηρεσία)»:

1. Σας γνωρίζουμε ότι, κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του ν. 4497/22, μεταξύ των οποίων και το άρθρο 23, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα των στελεχών να αναγνωρίσουν πέντε (5) έτη, χρόνο πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας στο διπλάσιο, ως προς τη σύνταξη.

2. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4497/22, τροποποιείται το άρθρο 40 του ΠΔ169/2007 (Α' 210) και η παρ. 5 αυτού αντικαθίσταται ως κάτωθι:

α. Λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε ή διανύεται σε οποιαδήποτε Μονάδα ή Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) από τους εν ενεργεία μονίμους ή επί θητεία στρατιωτικούς των ΕΔ.

β. Ο παραπάνω χρόνος δεν δύναται να υπερβεί τα πέντε (5) έτη στο σύνολο.

γ. Ως χρόνος υπηρεσίας, λογίζεται για την εφαρμογή του υπόψη άρθρου και το χρονικό διάστημα της κανονικής άδειας που έλαβε ο εργαζόμενος, καθώς και ο χρόνος αναρρωτικής άδειας ή νοσηλείας μέχρι έναν (1) μήνα ανά έτος.

δ. Τα χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, στα οποία χορηγήθηκαν οι ανωτέρω άδειες - νοσηλεία, βεβαιώνονται από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Υπουργείου (για το ΣΞ αρμόδια είναι τα 1α Γραφεία των Δνσεων των Ο-Σ).

ε. Δεν θεωρείται χρόνος υπηρεσίας το χρονικό διάστημα διαθεσιμότητας ή αργίας ή πρόσκαιρης παύσης.

στ. Δεν υπολογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο για τη σύνταξη, ο χρόνος υπηρεσίας σε Μονάδες - Υπηρεσίες, εφόσον:

(1). Η έξοδος από την υπηρεσία γίνεται με αίτηση του ενδιαφερομένου πριν από τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών πραγματικής υπηρεσίας.

(2). Έχει προσμετρηθεί ήδη στο διπλάσιο κατ' εφαρμογή άλλων διατάξεων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συντάξεις στελεχών EΔ-ΣA: Ποιοι κερδίζουν από τα νέα πλασματικά («Μάχιμη πενταετία»)-Παραδείγματα;

3. Συναφώς, οδηγίες - διευκρινίσεις αναφορικά με τη διαδικασία εφαρμογής της υπόψη διάταξης, θα δοθούν με νεότερη διαταγή, κατόπιν έκδοσης σχετικής εγκυκλίου από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΥΠ.Ε.Κ.Υ) και των αντίστοιχων οδηγιών από το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΟI.

4. Κατόπιν των ανωτέρω, στο πλαίσιο μέριμνας για το προσωπικό, όσον αφορά στα στελέχη του ΣΞ, για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η παρακράτηση εισφορών για την αναγνώριση στο διπλάσιο, ως προς τη σύνταξη, ετών υπηρεσίας σε Μονάδες Εκστρατείας και μόνον γνωρίζεται ότι:

α. Υφίσταται η δυνατότητα παύσης της τρέχουσας παρακράτησης των υπόψη εισφορών από τη μισθοδοσία, υποβάλλοντας σχετική αναφορά στο ΟΛΚΕΣ, μέσω της Δνσης Ο-Σ.

β. Δύναται να προκύψει σημαντική ωφέλεια για τα στελέχη, στα οποία με τη νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση, παρέχετάι η δυνατότητα να αναγνωρίσουν τα πρώτα έτη υπηρεσίας αυτών.

γ. Κρατήσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν για αναγνώριση του μόνον στο διπλάσιο για κύρια σύνταξη, πριν την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης διακοπής, δεν είναι δυνατόν να επιστραφούν, καθόσον κάτι τέτοιο, δεν προβλέπεται από τις, έως και σήμερα, κείμενες διατάξεις.

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Θα είχε ενδιαφέρον να γνωστοποιηθεί πόσες δγες έχουν εκδοθεί τα τελευταία 4-5 έτη για το θέμα της αναγνώρισης των Μονάδων Εκστρατείας. Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Ανικανότητα του ΥΠΕΘΑ να ρυθμίσει ένα θέμα μείζονος σημασίας ειδικά μετά την αλλαγή του ασφαλιστικού και τα 40 έτη Υπηρεσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορούν τα παλικάρια, τι δεν καταλαβαίνετε; μέχρι εκεί είναι.

      Διαγραφή
    2. Απόλυτα δίκαιο... στους παλιούς αναγνωρίστηκαν Δωρεάν!!!
      Στους νέους με πληρωμή ,
      Καθώς και το ΒΟΕΑ στο Μάξιμο..στους παλιούς και ψίχουλα στους νέους..
      ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗΣΑλα καρτ από στρατιωτική και πολιτική ηγεσία

      Διαγραφή
  2. Είναι τόσο δύσκολο να κάνουν για όσους/ες δεν αποπλήρωσαν, επανυπολογισμό των ετών από τα πρώτα έτη υπηρεσίας και θέλουν και αναφορά; Ποιος/α θέλει να πληρώσει περισσότερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπηρετησαμε στην παραμεθωριο, μας εβαλαν να πληρωσουμε αδρα για να την αναγνωρισουμε και τωρα τα κομματοσκυλα, που δεν πατησε το ποδι τους χωμα, μπορουν να λαβουν πεντε επιπλεον χρονια τζαμπα αναγνωριζοντας μαλιστα τα πεντε πρωτα. Υπαρχει ενα σχεδιο αφαιμαξης των ΕΜΘ με διαφορους τροπους και λαμογιες .Αυτο πρεπει να σταματησει επιτελους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχουμε μήπως την ταυτότητα του εγγράφου από ΓΕΣ/ΔΟΙ για να τη βάλουμε σα σχετικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή