Γιατί το ΥΠΟΙΚ και το ΥΠΕΘΑ συνεχίζουν τον εμπαιγμό των Αποστράτων με τον ν.4093/12

Γιατί το ΥΠΟΙΚ και το ΥΠΕΘΑ συνεχίζουν τον εμπαιγμό των Αποστράτων με τον ν.4093/12

Γράφει ο Παναγιώτης Δημητριάδης
Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α

Το 2019 τα Μετοχικά Ταμεία (ΜΤ) Στρατού – Ναυτικού και Αεροπορίας έχοντας υπόψη την απόφαση του ΣτΕ, του 2017 που έκρινε αντισυνταγματικό το ν 4093/12, εισηγήθηκαν την παύση της εισφοράς εκ του μερίσματος αφού οι μελέτες των ΜΤ έδειξαν ότι τα οικονομικά μεγέθη δεν επηρεάζονται από την παύση της εισφοράς. Η εισήγηση αυτή, αποκαθιστούσε την αδικία των δύο ταχυτήτων μερισματούχων, που είχε δημιουργήσει ο νόμος, δηλαδή όσων αποστρατεύτηκαν πριν και μετά την 1 Ιαν 2017.

Από το 2020 έως σήμερα και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του κ ΥΕΘΑ για την επίλυση του προβλήματος, ουδείς γνωρίζει την αιτία που οι υποσχέσεις δεν γίνονται πράξεις. Άραγε είναι θέμα συντονισμού, αθέτησης υποσχέσεων ή αδυναμίας ικανοτήτων και προχειρότητας της ΓΔΟΣΥ και του Γρ. Νομοθεσίας του ΥΠΕΘA;

Τα στοιχεία αλλά και οι κατά καιρούς τοποθετήσεις, δείχνουν ασυνέπεια υλοποίησης ενός δίκαιου αιτήματος το οποίο θα έπρεπε να αποκατασταθεί με πολιτική απόφαση, όπως έγινε με της παύση της εισφοράς 1% των μετόχων και όχι με απόφαση του ΣτΕ ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου αναγκάστηκαν οι μερισματούχοι να προσφύγουν για να αποκαταστήσουν την εις βάρος τους αδικία.

Γιατί τα ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΘΑ δεν έπραξαν το αυτονόητο, ώστε με τον ίδιο νόμο του Υπουργείου Εργασίας στο άρθρο 84 να παύσει και η εισφορά των μερισματούχων που αποστρατεύτηκαν πριν το 2017;

Βάσει ποίων διατάξεων τα συναρμόδια υπουργεία προσδιόρισαν την αναδρομική ισχύ σε περίπτωση παύσης του ν 4093/12 από 1/1/2021 και όχι από 1/1/2017 αφού οι εισφορές είναι των μερισματούχων και όχι της Γενικής Κυβέρνησης ενώ τα αναδρομικά θα μπορούσαν να αποδοθούν σε βάθος χρόνου;

Τα Υπουργεία ΥΠΟΙΚ και Εργασίας, είχαν απαντήσει στο παρελθόν σε σχετική ερώτηση ότι «η παύση του 4093/12 εκ του μερίσματος θα επηρέαζε τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας». Δηλαδή, οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας κ Υπουργέ κ Σκυλακάκη επιτυγχάνονται με τις αντισυνταγματικές κρατήσεις των μερισματούχων που αποστρατεύτηκαν πριν το 2017 και όχι με τις δικές σας πολιτικές αποφάσεις, όπως την παύση της εισφοράς του 1% των μετόχων των τριών ΜΤ, του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), του ΟΑΕΔ, ή ακόμα και τα αναδρομικά 11 μηνών που δόθηκαν στους εργαζόμενους; Πως γίνεται να μην επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους, η αύξηση 7,75% στους συνταξιούχους, η παύση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και άλλα ευεργετήματα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, αλλά να τους επηρεάζει η παύση της αντισυνταγματικής εισφοράς των μερισματούχων που αποστρατεύτηκαν πριν το 2017; Μήπως μας διαφεύγει κάτι;

Στις 21 Νοε 2022 ο κ ΥΕΘΑ δήλωσε «Το Νομοσχέδιο για την μέριμνα του προσωπικού, μόλις έλαβε την σύμφωνη γνώμη του ΥΠΟΙΚ, γιατί πάντα χρειάζεται η έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών για κάτι που έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα και σε ερχόμενες μέρες προωθείται στη δημόσια διαβούλευση».

Φαίνεται ότι το «δημοσιονομικό αποτύπωμα» επανέρχεται στον ορίζοντα μετά από 9 μήνες απραξίας σε ευθεία γραμμή με το ΥΠΟΙΚ, μόνο για τους μερισματούχους που αποστρατεύτηκαν πριν το 2017 και όχι για τους μετόχους, για τους οποίους με πολιτική απόφαση εξαφανίστηκε η φράση ως δια μαγείας, όπως και το 1%.

Αλήθεια γιατί δεν ρωτήθηκαν τα ΜΤ για τις οικονομικές μελλοντικές επιπτώσεις της παύσης της εισφοράς του 1% των μετόχων; Γιατί ελήφθη μια πολιτική απόφαση χωρίς να υπάρχει σύνδεση της εισφοράς των μερισματούχων βάσει του ν 4093/12 ώστε με τον ίδιο νόμο στο ίδιο άρθρο να συμβαδίσουν ταυτόχρονα οι παύσεις των εισφορών κάτι για το οποίο ήταν γνωστό από το 2020 ή να γίνει διαχωρισμός αυτών, ανάλογα με τις εισηγήσεις των ΜΤ;. Ποια ήταν η σκοπιμότητα αυτής της απόφασης στα μουλωχτά, αφού δεν δόθηκε περιθώριο αντίδρασης στα ΜΤ; Ποιος ο ρόλος της ΓΔΟΣΥ η οποία φαίνεται ότι αδυνατεί να αφουγκραστεί τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του προσωπικού;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί το ΥΠΕΘΑ Εμπαίζει τους Απόστρατους με τον ν.4093/12;

Από την άλλη οι διαδοχικές κωλοτούμπες επί μία διετία του Γρ. Νομοθεσίας του ΥΠΕΘΑ, σχετικά με το θέμα και όχι μόνο, προκαλούν ακόμα και τον Γέλωτα με τις απαντήσεις «μαργαριτάρια» που δίνει στις ερωτήσεις βουλευτών από τον Μάιο του 2020 έως σήμερα, όπως:

«το ζήτημα των κρατήσεων του ν 4093/12 εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων»

«επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης»

«βρίσκεται στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας»

«έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη σχεδίου νομοθετικής ρύθμισης»

«έχει εκπονηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση»

«βρίσκεται στο τελικό στάδιο της νομικής επεξεργασίας σχέδιο»

«τροπολογίας με αναδρομική ισχύ από 1/1/2021»

«ανατέθηκε στη ΓΔΟΣΥ, η προώθηση σχεδίου τροπολογίας»

Για να φτάσουμε στην τελευταία αναφορά της 21 Νοε 2022 ότι «το θέμα θα προωθηθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες».

Πέρασαν δύο χρόνια και το «αποτύπωμα» που έμεινε στους μερισματούχους, είναι ο προβληματισμός και τα ερωτηματικά για τυχόν σκόπιμες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της υπόσχεσης με επιφανειακά προσχήματα και τεχνάσματα της ΓΔΟΣΥ και του Γρ Νομοθεσίας. Η πολιτική απόφαση για την παύση της εισφοράς του 1% των μετόχων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο άλλης ερμηνείας πέραν αυτής της αδικίας των μερισματούχων που αποστρατεύτηκαν πριν τον Ιαν του 2017.

Τα δημοσιονομικά αποτυπώματα κύριοι ΥΠΟΙΚ και ΥΕΘΑ δεν μπορούν να είναι επιλεκτικά.

ΠΗΓΗ: militaire.gr

Δημοσίευση σχολίου

24 Σχόλια

  1. «το θέμα θα προωθηθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες». Μήπωs ήθελε νά πεί τούs προσεχείs αιώνεs ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει ο άνθρωπος, όμως η ΕΑΑΑ τι ακριβώς κάνει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσπαθουν να μας διωξουν. Θα τα καταφερουν????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στις προσεχείς εκλογές μπλε λ@@@@ θα σας λ@@@@ σαν κάμπιες. Νομίζετε ότι μας δουλεύετε με το νομοσχέδιο που όλο έχετε και ποτέ δεν εμφανίζεται. Κουλή άνω των 200000 ψήφων θα χάσεις από τον στρατό. Εδώ είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ντροπή κλείστε το μαγαζάκι δεν κάνετε πλεον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να κάνουμε το 1%,10% ή και 20% να παίρνετε από 2 μερίσματα τον μήνα. Καλή ιδέα ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαστε χώρα συνταξιούχων αντιστράτηγων.... ξέρετε πόσα μερίσματα θα χάσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τον ανώνυμο "Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2022 11:18:00 μ.μ." : Εκεί που είσαι ήμουνα, εδώ που είμαι θάρθεις. Ο "καιρός γαρ εγγύς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. προς ανώνυμο "Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2022 10:13:00 μ.μ" Το έχουν ήδη καταφέρει, είναι εκπαιδευμένοι στα δύσκολα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυριε Μητσοτακη γιατι τον καμαρωνετε ακομη τον μικρονου υπουργο σας. Δεν γνωριζει οτι η υποσχεση που εδωσε στην Ελευθερουπολη για παυση της κρατησης 1% ειναι σε συναρτηση με την κράτηση του ν 4093.Εκτος αν τεχνιεντως δημιουργει το διαιρει και βασιλευε. Πιστεψτε με στενοχωρουμαι περισσοτερο πως ο κυριος υπουργος χειριζεται ειδικα την περιοδο που δανυουμε τα σοβαρα εθνικα θεματα με την επιπολαιοτητα που τον διακρινει. Η τελευτεα φωτογραφια που ειστε μαζι ειναι αψευδης μαρτυρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι εχθρός των αποστράτων! Μαυρίστε τους να ξεκουμπισθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. απαράδεκτοι, τους μήνες να μην μπορούν να προωθήσουν μία τροπολογία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το καλοκαίρι, όταν υπήρχαν σκέψεις για εκλογές το φθινόπωρο,
    έλεγαν ότι το νομοσχέδιο έρχεται για ψήφιση.
    Όταν εγκαταλείφθηκε η ιδέα των εκλογών τον Οκτ., είπαν να το πάνε παραπίσω.
    Άρα, θα ψηφισθεί λίγο πριν τις εκλογές (την άνοιξη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα έρθει κ η ώρα τής κάλπης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΡΘΡΟ 27 Ν4093/2012>https://www.staratalogia.com/wp-content/uploads/2022/01/nomosxedio-YPETHA-300522n.pdf
    Αποδεικνύεται ότι η καθυστέρηση είναι σημαντικό πολιτικό εργαλείο όταν ΔΕΝ επιθυμείς να σκύψεις πάνω από το πρόβλημα,που οι αποφασεις της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣτΕ σε διατάζουν να το λυσεις, και να πράξεις το σωστό.
    Τσακλόγλου για Διακοπή Κρατήσεων ν.4093/12: Αρμόδιο το ΥΠΕΘΑ (ΕΓΓΡΑΦΟ).
    https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/11894976.pdf
    Ο ΥΕΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ μεταξυ αλεξπτωτιστων εν ενεργεια και αποστρατων ενω αμφοτεροι δεν βλεπουν το προβλημα πανε γαι ενοποιηση ταμειων με μειωση σ εολους μερισματα ΟΤΑΝ >H κράτηση 4 % έχει θεσμοθετηθεί ως αντιστάθμισμα στην ανύπαρκτη εργοδοτική εισφορά που για όλους τους άλλους υπαλλήλους και τους δημόσιους λειτουργούς, ακόμη και για τους αστυνομικούς υπαλλήλους, >πλην των στρατιωτικών<, ανέρχεται σε 3 %.ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΑΝ ΣΤΟ 1%.
    Οι στρατιωτικοί είναι οι μόνοι δημόσιοι λειτουργοί που δεν έχουν επίσημη επικουρική ασφάλιση και οι μόνοι για τους οποίους δεν καταβάλλει η πολιτεία εργοδοτική εισφορά ύψους 3 %.
    Εάν η Πολιτεια την 9ετία 2011-2019 εδινε στα Μετοχικά Ταμεία την εργοδοτική εισφορά, τα Μετοχικα Ταμεια θα έπαιρναν 750 εκατομμύρια ευρώ και αντί αυτού πήραν 165 εκατομμύρια ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γιατι ο Υπουργος, καλος ανθρωπος δεν λεω, ειναι ανυπαρκτος, και ο Σκυλακακης που εχει κανει τεραστιο κακο στην κυβερνηση, δεν ειναι μονο ακαταλληλος για την θεση αυτη, μισει τους στρατιωτικους και τα υπολοιπα απλα δεν λεγονται γι' αυτο το βαριδι (αυτο θεωρειται σαν επαινος) που υπαρχει στο υπουργικο συμβουλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σύντομα, πολύ σύντομα θα σας ρίξουμε από εκεί που ειστε. Και δεν θα σας ρίξουμε απλά. Θα σας γκρεμοτσακισουμε με μίσος και οργή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. πειτε καθαρα τουλαχιστον ρε ...κυριζια ..το κραταμε για τις εκλογες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ψευτες,αλλα δεν φταιει κανεις εμεις και οι αχρηστες ενωσεις μας.θυμηθειτε τους σε λιγους μηνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή