Το Κατάρ παίζει «βρώμικα» εναντίον της Ελλάδας: Ενδέχεται να εκπαιδεύσει Τούρκους πιλότους στα Rafale

ΦΩΤΟ: Αεροσκάφη Rafale F3R πετούν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Οκτωβρίου 2022

Το περιοδικό Forbes σε δημοσίευμα του Paul Iddon αναφέρει ότι η Τουρκία θα μπορούσε σύντομα να έχει την ευκαιρία να εξετάσει το γαλλικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος Dassault Rafale F3R, εάν το Κατάρ αναπτύξει μερικά από αυτά τα αεροσκάφη στο πλαίσιο μιας πρόσφατα επικυρωμένης εκπαιδευτικής συμφωνίας.

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο για τον τουρκικό στρατό, δεδομένου ότι η αντίπαλός του Ελλάδα πρόσφατα απέκτησε και άρχισε να χρησιμοποιεί το προηγμένο αεροσκάφος.

Τίτλος: Why Turkey Would Welcome An Up-Close Look At Qatars Rafales – (Γιατί η Τουρκία θα καλωσόριζε μια προσεκτική ματιά στα Rafales του Κατάρ)

Αναφέρει τα εξής:

Όπως προβλέπει η εν λόγω συμφωνία, το Κατάρ μπορεί να αναπτύξει 36 αεροσκάφη και 250 άτομα ως στρατιωτικό προσωπικό στην Τουρκία σε προσωρινή βάση για εκπαίδευση. Σε όλες τις εκπαιδευτικές ασκήσεις πρέπει να είναι παρών ως παρατηρητής Τούρκος πιλότος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ντόχα αγόρασε τουλάχιστον έξι διθέσια DQ Rafales. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό ποια αεριωθούμενα αεροπλάνα θα αναπτύξει τελικά το Κατάρ. Η Ντόχα διαθέτει έναν ποικίλο στόλο μαχητικών 4,5 γενιάς δυτικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων F-15 και Eurofighter Typhoon.

Η συμφωνία εκπαίδευσης υπογράφηκε στις 2 Μαρτίου 2021 και εγκρίθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς, τα πολεμικά αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούσαν να πάνε στην Τουρκία το συντομότερο στις αρχές του 2023, καθώς η συμφωνία ορίζει ότι η Ντόχα πρέπει να ειδοποιήσει την Άγκυρα 60 ημέρες πριν από οποιαδήποτε ανάπτυξη.

Η Τουρκία και το Κατάρ έχουν εκθετικά αναπτυσσόμενους αμυντικούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια.

Το Κατάρ αγόρασε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η Τουρκία πρόσφατα κατασκεύασε δύο μηχανοκίνητα πλοία για το ναυτικό του Κατάρ.

Η Τουρκία έχει επίσης στρατιωτική βάση στο Κατάρ και διεύρυνε τη στρατιωτική της παρουσία εκεί, αφού η Ντόχα βρέθηκε σε εκτεταμένο αποκλεισμό από τους γείτονές της το 2017. Τον Οκτώβριο, η Τουρκία έστειλε ξανά στρατεύματα στο Κατάρ, για να βοηθήσει στην ενίσχυση της ασφάλειας για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022.

«Οι αμυντικοί δεσμοί του Κατάρ και της Τουρκίας ξαναρχίζουν πριν από τον αποκλεισμό και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, επειδή το Κατάρ έχει κάτι να μάθει από τη στρατιωτική εμπειρία της Τουρκίας», είπε ο Ryan Bohl, ανώτερος αναλυτής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο RANE.

«Η Τουρκία συνεχίζει να βλέπει το Κατάρ ως σημαντικό περιφερειακό σύμμαχο και, το πιο σημαντικό, βασικό μέσο οικονομικής υποστήριξης για την ταλαιπωρημένη οικονομία της».

«Οι αμυντικές ασκήσεις έχουν πολύ νόημα στο πλαίσιο των συνολικών τους σχέσεων», είπε ο Bohl.

Δεδομένων αυτών των στενών δεσμών, η Ντόχα μπορεί να αισθάνεται άνετα να αφήσει την Τουρκία να εξετάσει μερικά από τα Rafale της και να εκπαιδευτεί, για να κατανοήσει καλύτερα τις δυνατότητές τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν στην Τουρκία να αγοράζει μαχητικά stealth πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, μετά την επίμαχη αγορά πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι η ύπαρξη S-400 στην Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει στη Ρωσία να συγκεντρώσει ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες των F-35.

Ο Bohl είναι επιφυλακτικός ότι μια ανάπτυξη των Rafale του Κατάρ στην Τουρκία θα μπορούσε παρομοίως να θέσει σε κίνδυνο τις δυνατότητες αυτού του γαλλικού αεροσκάφους ή να δώσει στην Άγκυρα οποιοδήποτε σοβαρό στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Αθήνας.

«Νομίζω ότι οι φόβοι για την Τουρκία να χρησιμοποιήσει αυτές τις ασκήσεις, για να αποκτήσει στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας, είναι ελάχιστοι», είπε.

«Αν και η Τουρκία θα συνεχίσει να εξαπολύει απειλές κατά καιρούς στην Ελλάδα, ειδικά όταν χρειάζεται κάποιο είδος εθνικιστικής ώθησης στο εσωτερικό, οι δεσμοί της στο ΝΑΤΟ αποτελούν πιθανή απειλή οποιασδήποτε τεχνικής γνώσης που αποκτάται από αυτές τις ασκήσεις». «Πάνω από όλα, αυτά είναι γαλλικά αεροσκάφη και η Γαλλία είναι επίσης μέρος του ΝΑΤΟ», είπε.

Ο Suleyman Ozeren, καθηγητής στο American University και συνεργάτης στο Orion Policy Institute, επεσήμανε ότι η γαλλική σιωπή για οποιαδήποτε ανάπτυξη των Rafale του Κατάρ θα μπορούσε να ερμηνευθεί, τουλάχιστον, ως ένα πορτοκαλί φως από το Παρίσι.

«Υπό κανονικές συνθήκες, η γαλλική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι επιφυλακτική όσον αφορά την πρόσβαση της Τουρκίας στις δυνατότητες του Rafale και την απόκτηση τεχνογνωσίας σχετικά με αυτό το μαχητικό αεροσκάφος», είπε. «Και αν ίσχυε αυτό, οι Γάλλοι θα μπορούσαν να είχαν προειδοποιήσει τους Καταριανούς για αυτό».

«Αλλά υποθετικά μιλώντας, εάν δεν υπάρχει τέτοια εκφρασμένη ανησυχία, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη σιωπηρής συναίνεσης της γαλλικής πλευράς να αφήσει τον τουρκικό στρατό να παρακολουθεί τα Rafales, υπό την προοπτική προσφοράς για την αγορά τους στο μέλλον», είπε.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Τουρκία θα επωφεληθεί αναμφίβολα από την ευκαιρία να δει από κοντά το Rafale και να το δοκιμάσει. Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζεται ότι και οι δύο περιπτώσεις που πύραυλοι αέρος-αέρος κατέρριψαν τουρκικά αεροσκάφη, το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα, αφορούσαν αεροσκάφη γαλλικής κατασκευής.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1983, ένα ιρακινό Mirage F1 κατέρριψε ένα τουρκικό αεροσκάφος F-100F Super Saber με πύραυλο Super 530F-1, αφού εισήλθε στον εναέριο χώρο του Ιρακινού Κουρδιστάν. Λίγα χρόνια αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου 1996, ένα ελληνικό Mirage 2000 κατέρριψε ένα τουρκικό F-16D Block 40 με πύραυλο R.550 Magic II, αφού το τουρκικό αεροσκάφος παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο κοντά στο νησί της Χίου.

Το Rafale είναι πιο προηγμένο από οτιδήποτε άλλο στο σημερινό τουρκικό οπλοστάσιο. Και αν η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει τα προηγμένα Block 70 F-16 Vipers, που έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το τεχνολογικό χάσμα αεροπορικής ισχύος μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας θα διευρυνθεί περαιτέρω προς όφελος της τελευταίας.

Επομένως, δεν θα ήταν καθόλου έκπληξη εάν η Άγκυρα αδράξει την ευκαιρία να εξοικειωθεί με αυτό που θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει το πιο εξελιγμένο αντίπαλο αεροσκάφος, που έχει αντιμετωπίσει εδώ και πολύ καιρό.

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com

Γιατί δεν απειλεί την Ελλάδα η επαφή των Τούρκων με τα καταριανά Rafale

Τον γύρο των ελληνικών ΜΜΕ έκανε το δημοσίευμα του Forbes που αναφέρεται στην συμφωνία Τουρκίας και Κατάρ, μέσω της οποίας Τούρκοι πιλότοι ενδέχεται να εκπαιδευτούν στην χρήση μαχητικών αεροσκαφών Dassault Rafale F3R. Μία από τις διατάξεις της συμφωνίας, προβλέπει να αναπτύξει το εμιράτο σε τουρκική βάση για εκπαιδευτικούς σκοπούς 36 μαχητικά αεροσκάφη και 250 άτομα ως στρατιωτικό προσωπικό, πάντοτε με παρατηρητή Τούρκο πιλότο.

Τα ρεπορτάζ αυτά, όπως είναι φυσιολογικό, αποπνέουν μια αίσθηση ανησυχίας, καθότι οι Τούρκοι πιλότοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν τα ειδικά χαρακτηριστικά του προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους που το καθιστούν μια από τις πλέον φονικές αεροπορικές πλατφόρμες παγκοσμίως. Ακόμα και να πετάξουν με αυτό. Η ελληνική ανησυχία για τις γνώσεις που θα αποκτήσει η τουρκική αεροπορία για τα Rafale είναι δικαιολογημένη.

Ο υπογράφων, όμως, έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στην παράλογη λογική της στρατηγικής. Άρα, η διάσταση αυτή δεν θα πρέπει να λείπει από την ελληνική ανάγνωση. Τολμώ να υποστηρίξω το επιχείρημα ότι η μεταστάθμευση των καταριανών Rafale είναι καλοδεχούμενη εξέλιξη για την ελληνική πλευρά, με την έννοια ότι μεσοπρόθεσμα ενισχύει την ελληνική αποτροπή απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό. Η επιπλέον γνώση που θα αποκτήσουν οι Τούρκοι πιλότοι και η ηγεσία τους για τα Rafale θα τους πείσει για την αξιοπιστία της απειλής που αντιπροσωπεύουν στα χέρια της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Άγκυρα επιλέξει την προσφιλή της μέθοδο του στρατιωτικού καταναγκασμού.

Αναλύοντας το σκεπτικό έτι περαιτέρω, πρέπει να επισημανθεί ότι τα δεδομένα για την Τουρκία είναι εξόχως προβληματικά. Συνοπτικά έχουν ως ακολούθως: Η Ελλάδα, ακόμα κι αν δεν το ομολογεί, έχει λόγους να πιστεύει ότι οι πλήρεις δυνατότητες ενός τόσο προηγμένου αεροσκάφους δεν έχουν αξιοποιηθεί σε ικανοποιητικό ποσοστό από την Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ. Η ελληνική εμπειρία από τη συνύπαρξη και τις συνεκπαιδεύσεις με αεροπορικές δυνάμεις, πλην της γαλλικής, οι οποίες αξιοποιούσαν επιχειρησιακά γαλλικά μαχητικά, έχει καταγραφεί λεπτομερώς σε επιτελικές αναφορές.

Η ξακουστή Ελληνική Αεροπορία

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει δίχως υπερβολή τη φήμη μιας εκ των κορυφαίων επιχειρησιακά αεροπορικών δυνάμεων του πλανήτη. Αυτό είναι που την καθιστά επιθυμητό εταίρο σε προγράμματα συνεκπαίδευσης. Οι επιδόσεις της, άλλωστε, στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ το επιβεβαιώνουν. Ακόμα κι αν στα καταριανά Rafale βρεθούν πιλότοι άλλων χωρών με πλούσια επιχειρησιακή εμπειρία και ανώτερες δυνατότητες, το ανωτέρω επιχείρημα εξακολουθεί να ισχύει.

Όσο πληρέστερη είναι η εικόνα που οι Τούρκοι θα αποκτήσουν για τις δυνατότητες του Rafale, τόσο ισχυρότερο θα είναι το αποτρεπτικό μήνυμα που θα εισπράξουν. Διότι παρά τις συνήθεις μεγαλοστομίες τους, οι Τούρκοι επιτελείς γνωρίζουν πολύ καλά τον βαθμό που η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αξιοποιεί κάθε σύστημα που βρίσκεται στο οπλοστάσιο της. Πέραν, όμως, της διάστασης του ποιοτικού πλεονεκτήματος που μπορεί να προσδώσει ο ανθρώπινος παράγοντας στην αξιοποίηση ενός προηγμένου μαχητικού, υπάρχουν και οι πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητές του.

Και στα δύο αυτά επίπεδα, δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά, καθώς οι πλέον ειδικοί Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ομολογήσει την πραγματική κατάσταση της Πολεμικής Αεροπορίας τους. Το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 οδήγησε σε πογκρόμ που διέλυσε την τουρκική Αεροπορία. Από τη δύναμή της απομακρύνθηκαν εκατοντάδες έμπειροι πιλότοι, οι οποίοι ταλαιπωρούνται για τις υποτιθέμενες ή πραγματικές σχέσεις που διατηρούσαν με το “δίκτυο Γκιουλέν”. Ακόμα κι όταν δεν βρίσκονται στις φυλακές, κάνουν κάθε είδος δουλειάς για να επιβιώσουν.

Και να επέστρεφαν, πέραν του σημαντικού χρονικού διαστήματος που χρειάζεται για να είναι μάχιμοι, υπάρχει και το συχνά καθοριστικό ζήτημα του ηθικού… Στον τομέα των μαχητικών, δεν αποτελεί μυστικό ότι η αμετροεπής τουρκική συμπεριφορά και η άκριτη χρήση του στρατιωτικού εργαλείου ακόμα και εναντίον συμμάχων, έχει οδηγήσει σε ένα άτυπο εξοπλιστικό εμπάργκο.

Συσχετισμοί υπέρ της Ελλάδας

Η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 της Lockheed Martin στο οποίο πόνταραν με πρόθεση προμήθειας 100+ αεροσκαφών, είναι σχεδόν συντριπτικό επιχειρησιακά και βιομηχανικά πλήγμα, αλλά δεν είναι το μόνο. Ο δρόμος της Τουρκίας είναι εξαιρετικά δύσκολος και στην απόπειρα προμήθειας 40 μονάδων της πλέον προηγμένης έκδοσης των F-16, του Block 70/72 (αναλόγως του κινητήρα που θα φέρουν, General Electric vs. Pratt & Whitney) και την αναβάθμιση άλλων 80 στην ίδια διαμόρφωση, καθώς υπάρχει ο σκόπελος του Κογκρέσου.

Η αναμφισβήτητα εντυπωσιακή πρόοδος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας δεν μπορεί να καλύψει το κενό κι αυτό θα ισχύει για πολλά ακόμα χρόνια. Κι αυτό εάν ποτέ θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί πλήρως η τεχνολογική εξάρτηση της Τουρκίας από τη Δύση. Ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, οι ετοιμότητες των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πλέον αυξάνονται σημαντικά, ενώ η διαμόρφωσή τους τεχνολογικά, στη χειρότερη για την Ελλάδα περίπτωση δημιουργεί ισορροπία. Οπότε τον λόγο έχει ξανά ο ανθρώπινος παράγοντας και το ηθικό. Και εκεί ο συσχετισμός είναι ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας. Η διαφορά θα καταστεί περισσότερο ευδιάκριτη, καθώς έχει αρχίσει η παραλαβή των F-16V για το ελληνικό οπλοστάσιο.

Πώς αντιμετωπίζεται η επιτήδεια Τουρκία

Επιπλέον, αν και έπειτα από πολύ μεγάλη καθυστέρηση, πάρθηκε η απόφαση να αξιοποιηθούν απάρτια των Block 52+ και Block 52+Advanced για την αναβάθμιση σε Block 50++Advanced (Βlock 50M) των πλέον γερασμένων ελληνικών F-16 (Block 50 & Block 30). Κατά συνέπεια, το αεροπορικό σκέλος της ελληνικής αποτροπής, με βάση αντικειμενικά στοιχεία, ίσως είναι ισχυρότερo από ποτέ, ασχέτως της τουρκικής ρητορικής.

Οπότε, όταν οι Τούρκοι συνειδητοποιήσουν πλήρως (μέσω της συνεργασίας τους με το Κατάρ) πόσο καθοριστικές θα είναι οι επιπρόσθετες επιχειρησιακές δυνατότητες που θα δώσουν τα Rafale στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, θα σκεφτούν πολλές φορές πριν προχωρήσουν σε κάποιον τυχοδιωκτισμό. Ειδικά όταν γνωρίζουν άριστα τα προβλήματα της δικής τους Πολεμικής Αεροπορίας.

ΠΗΓΗ: slpress.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Είστε φασίστες. Οι Πακιστανοί είναι φίλοι μας. Δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες. Μόνο παρατυποι. Ακόμα και αν σας πιάσουν με λαθραία τσιγαρα δεν παθενετε τίποτα. Απλά τους λέτε ότι δεν είναι λαθραία αλλά παρατυπα. Η παρατυπα εισερχόμενα τσιγάρα και όλα καλά. Τι? ΌΧΙ? Υπόψη ο μέγας Αλέξανδρος έγραφε σλαβικα. Αυτό αποφάσισε το μπλε δημοκρατικό τοξο και ενέκρινε μακεδονική γλώσσα με σλαβικα γράμματα. Μην είστε παράξενοι. Μην είστε αντιδραστικοι. Καθηστε να σας αμησουμε. Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας. Σαν φίλοι έρχονται. Ακούστε εισαγγελατο, ντερμπεντερη, κοθωνη, με τον συζηγο της τον γκουφι και όλα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή