Γιατί το ΥΠΕΘΑ Εμπαίζει τους Απόστρατους με τον ν.4093/12;

Γιατί το ΥΠΕΘΑ Εμπαίζει τους Απόστρατους με τον ν.4093/12;

Γράφει ο Παναγιώτης Δημητριάδης
Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α

Μετά από δύο χρόνια υποσχέσεων του ΥΠΕΘΑ, για την παύση της αντισυνταγματικής παρακράτησης εκ του μερίσματος, όσων αποστρατευτήκαν πριν το 2016, ουδείς γνωρίζει την αιτία που δεν υπάρχει πρόοδος επίλυσης του προβλήματος που δημιούργησε ο ν 4093/12.

Από το 2019 τα Μετοχικά Ταμεία (ΜΤ) Στρατού –Ναυτικού και Αεροπορίας ασχολήθηκαν με την αντισυνταγματικότητα του ν 4093/12 και συνέταξαν έγκαιρα μελέτες για τα οικονομικά μεγέθη που πιθανόν να επηρέαζαν το κάθε ταμείο, μετά την παύση της παρακράτησης εκ του μερίσματος, για όσους αποστρατεύτηκαν πριν το 2016. Οι μελέτες αυτές κατατέθηκαν στα Γενικά Επιτελεία τέλος του 2019, με εισήγηση, να παύσει η παρακράτηση, δεδομένου ότι τα ταμεία δεν επηρεάζονται. Τη θετική εισήγηση των ΜΤ ακολούθησαν και τα Γενικά Επιτελεία τα οποία διαβίβασαν τις μελέτες στο ΥΠΕΘΑ.

Στην πράξη το Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας του ΥΠΕΘΑ, από το 2019 έθαψε τα πρόβλημα, παρά τις υποσχέσεις του κ ΥΕΘΑ και την βροχή των ερωτήσεων στην ΒτΕ από Βουλευτές όλων των κόμματων, αφού ποτέ δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για την πορεία του θέματος, ενώ οι απαντήσεις δείχνουν ότι αναλίσκεται σε επικοινωνιακούς αεροπορικούς ελιγμούς κοινώς «κολοτούμπες» που λέει ο λαός. Επιπρόσθετα η μη ανταπόκριση του ΥΠΕΘΑ στις διαμαρτυρίες των αποστράτων για την επίλυση, παρά τις υποσχέσεις, δείχνει ότι δεν υπάρχει ευμενή διάθεση για επίλυση του προβλήματος, βάζοντας πότε θέμα δημοσιονομικής πολιτικής και πότε βιωσιμότητας των ταμείων. Συγκεκριμένα:

Στις 5 Μαι 2020 το ΥΠΕΘΑ και αφού έχει πάρει θετική εισήγηση των ΜΤ για υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ από το 2019, απαντά (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) στην Ερώτηση 5270/30-3-2020 των Βουλευτών του ΚΚΕ Ν Παπαναστάση και Θ Παφίλη αναφέροντας ότι «Το ζήτημα των κρατήσεων του ν 4093 εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το ΥΠΕΘΑ έχει ζητήσει απόψεις -προτάσεις από τα Επιτελεία και τα Μετοχικά Ταμεία». Δηλαδή το ΥΠΕΘΑ αν και έχει λάβει τις προτάσεις των ΜΤ από το 2019, στις 5 Μαί 2020 κάνει αναφορά για κάτι το οποίο ήδη έχει λάβει. Εδώ ζητείται χρησμός της Πυθίας για να εξηγήσει το φαινόμενο.

Στις 30 Νοε 2020 μετά από 7 μήνες το ΥΠΕΘΑ σε απάντηση νέας Ερώτησης 1379/03-11-2020 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) των Βουλευτών του ΚΚΕ κ Ν. Παπαναστάση και Θ. Παφίλη αναφέρει ότι «Τα ποσά αποτελούν σημαντικό έσοδο για τα Μετοχικά Ταμεία με βάση την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, την αποφυγή δημιουργίας ελλειμμάτων εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των Ταμείων πάντοτε σε συνάφεια με τα αντίστοιχα έσοδά τους. Το ΥΠΕΘΑ επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που επιβλήθηκαν στα μερίσματα». Εδώ το ΥΠΕΘΑ αφ ενός στηρίζει τη βιωσιμότητα των ΜΤ σε αυτούς που αποστρατεύτηκαν πριν το 2016 παρά την αντίθετη εισήγηση των ΜΤ, και αφ ετέρου επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση των μειώσεων. (Τώρα το θέμα δεν εμπίπτει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων).

Στις 18 Μαρ 2021 ο κ ΥΕΘΑ σε απάντηση της ερώτησης 4328/18-2-2021 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) των Βουλευτών του ΚΙΝΑΛ Β Κεγκέρογλου και Γ Φραγγίδη αναφέρει «ήδη, βρίσκεται στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας, σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να ενταχθεί σε προσεχές νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ. Με το υπόψη σχέδιο προωθείται νομοθετική ρύθμιση για παύση, από την 1η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, των μειώσεων και κρατήσεων του ν.4093/2012». Μετά από τέσσερεις μήνες απραγίας το σχέδιο συνεχίζεται να επεξεργάζεται.

Στις 26 Απρ 2021 σε απάντηση του κ ΥΕΘΑ στην Ερώτηση 5405/27-03-2021 του Βουλευτή κ Α. Μυλωνάκη αναφέρει ότι «Σας γνωρίζουμε ότι κατά την παρούσα φάση, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη σχεδίου νομοθετικής ρύθμισης και επίκειται η ένταξή του σε προσεχές νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ». Προφανώς εννοεί ότι όλα είναι έτοιμα και αναμένεται να εισαχθεί η τροποποίηση προς συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή.

Μετά από αδράνεια εξαμήνου του ΥΠΕΘΑ, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Μουλκιώτης και Κώστας Σκανδαλίδης καταθέτουν την Ερώτηση υπ αριθμ. 8980/14-09-2021. Στην απάντησή του στις 5 Οκτ 2021 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) ο κ ΥΕΘΑ αναφέρει ότι «σας γνωρίζουμε ότι, για την εν θέματι περίπτωση έχει εκπονηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ». Μετά από παρέλευση 6 μηνών ο κ ΥΕΘΑ μας ενημερώνει ότι η νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ χωρίς να αναφέρει το νομοσχέδιο, τυχαίο;

Στις 20 Δεκ 2021 σε απάντηση του κ ΥΕΘΑ στην ερώτηση 1306/17/11/2021 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) του Βουλευτή της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλου αναφέρεται ότι «… βρίσκεται στο τελικό στάδιο της νομικής επεξεργασίας σχέδιο τροπολογίας, με το οποίο προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την παύση των εν λόγω μειώσεων και κρατήσεων στα μερίσματα...». Εδώ το ΥΠΕΘΑ φαίνεται ότι έπεσε σε Spatial Disorientation τύπου Inversion Illusion, αφού τα ίδια έλεγαν στις 30 Νοε 2020 και 18 Μαρ 2021, ενώ στις 5 Οκτ 2021 ο κ ΥΕΘΑ διαβεβαίωσε τους Βουλευτές ότι η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ.

Στις 7 Φεβ 2022 με αριθμ πρωτ 2986 κατατίθεται νέα ερώτηση στην ΒτΕ από τον Βουλευτή της ΝΔ κ Α. Μπαρτζώκα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) ο οποίος ρωτά ευθέως το κ ΥΕΘΑ «Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νομική επεξεργασία για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος και πότε αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή και αν θα ενσωματώνει και αναδρομική ισχύ». Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους απόστρατους μία ειλικρινής απάντηση του κ ΥΕΘΑ.

Στις 16 Φεβ 2022 συζητείται η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ Β Κεγκέρογλου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) στις 14/2/2022 (ΒτΕ Σύνοδος Γ΄ – Συνεδρίαση ΟΕ΄). Στην συζήτηση παρευρέθηκε ο κ ΥΦΕΘΑ ο οποίος σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής ανέφερε ότι «το ΥΠΕΘΑ ανέθεσε ήδη από τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους στην αρμόδια οικονομική διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ, δηλαδή την ΓΔΟΣΥ-ΔΟΙ, την προώθηση σχεδίου τροπολογίας με το οποίο θεσπίζεται νομοθετική ρύθμιση για παύση από την 1η Ιανουαρίου του 2021 των εν λόγω μειώσεων και κρατήσεων στα μερίσματα …».

Εδώ ο κ ΥΦΕΘΑ φαίνεται ότι δεν διάβασε τι δήλωνε το ΥΠΕΘΑ εδώ και δύο χρόνια και πέφτει σε inverted deep stall, με τον κ Β. Κεγκέρογλου να απαντά «Είναι ενάμισης χρόνος από τότε που είπατε ότι το επεξεργάζεστε και φως δεν είδαμε. Μπορείτε να μου δώσετε λίγο τα φώτα σας σήμερα;»

Από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, οι απαντήσεις των κ ΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ δεν έχουν ούτε συνέχεια ούτε συνέπεια και χαρακτηρίζονται από απροθυμία στην υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, λες και η παρακράτηση δεν είναι χρήματα των μερισματούχων αλλά κρατική επιχορήγηση.

Ο κ ΥΕΘΑ καλείται με αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας να σταθεί επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων και να αποκαταστήσει την αδικία που υφίστανται οι αποστρατευθέντες μερισματούχοι πριν το 2016.

«Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις» αποδίδεται στον Μέγα Αλέξανδρο και αναφέρεται όταν οι πράξεις είναι ανακόλουθες των λόγων.

ΠΗΓΗ: militaire.gr

Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

  1. Ακόμη παρακαλάμε αυτό το παρταλι που κανει τον Υπουργό, αφου είναι ευνουχισμένος οικονομικά. Σιγά μη πατήσει πόδι για τους γεροξεκουτηδες όταν δεν μπορεί να δώσει το επιδομα στον Εβρο εδώ και 2 χρονια. Και οι Ενωσεις, αντί να βαλουν λουκετο, ασχολουνται με ιστορικές αναμνησεις, πίτες, στεφάνια και ΚΑΑΥ. ΚΑΜΈΝΟΙ από χέρι δηλαδή όλοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά (αν και δεν επιτρέπεται ως στρατιωτικοί που ήμασταν και συνεχίζουμε να ήμαστε) και λέμε:
    Όποιος δεν θέλει να ζημωσει δέκα μέρες κοσκινίζει,
    με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις
    και πολλές άλλες σοφές παροιμίες του ελληνικού λαού.
    Εν κατακλείδι αν δεν υπάρξει βούληση, λύση σε αυτήν την αδικία δεν πρόκειται να υπάρξει στον αιώνα τον απαντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα τον πληρώσουν ακριβά στις εκλογές αυτόν τον εμπαιγμό! Αυτή την φορά δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα ενδώσουμε στα ψέματά τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εδω !!! κολλαει καλυτερα..παναγιωτη ...σε ολες τις ερωτησεις που γιναν στη βουλη διαχρονικα ...το ρητο !..αλλα λογια ν'αγαπιομαστε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν σας ψηφίσει έστω και ένας απόστρατός ακόμα και εν ενέργεια καθώς και τα μέλη των οικογενειών μας, εμένα να μου τρυπισετε την μύτη. Θα πάθετε μεγάλο κάζο στις εκλογές. Εδώ είμαστε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστή η ανάλυση, αλλά ενημερώνει άραγε κανένας τον υπουργό για τις αντιδράσεις ή τον λιβανίζουν και τα παρουσιάζουν όλα ωραία οι γύρω αυλικοί του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eνα μεγαλο ευχαριστουμε στο ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ για την στηριξη και δημοσιευση του δικαιου αιτηματος .
    Copy/paste Απάντηση ΥΕΘΑ/YΦΕΘΑ … γνωρίζουμε ότι, για την εν θέματι περίπτωση έχει αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία και έχει δρομολογηθεί η συμπερίληψή της σε προσεχή νομοθετική ρύθμιση, η οποία στοχεύει στην παύση των μειώσεων και κρατήσεων του εν λόγω Νόμου, στα μερίσματα……
    Κπαοιοι πρεπει να τους θυμισουν την λεξη ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και δεν φταινε παντα οι αλλοι ,οι πράξεις τους είναι ανακόλουθες των λόγων.
    Αυτά ουτε ο Ερντογαν στους δικους του ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ποσο μαλλον Αξκους δεν κανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν ήταν κανένας φουκαράκος και δεν είχε τηρήσει δικαστική αποφαση ξέρουμε όλοι τι θα γινόταν.Μηπως όμως και το ΣΤΕ πρεπει να παρακολουθει την εκτέλεση των αποφάσεων του και να επιβάλει ανάλογες κυρωσεις; Μήπως ήρθε και η ώρα να πάει κάποιος κατηγορουμενος;Όσο για τα δημόσιο νομικά μια χαρά μοιράζουν λεφτά δεξιά και αριστερα ενω από μας θα έρθει η πτώχευση του κρατους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι εκλογές είναι κοντά πια και θα στείλουμε τους απατεώνες της Νέας Δικτατορίας στο 0%, μήπως και σωθούν τα νέα παιδιά της Ελλάδας. Αυτή είναι η δύναμη της ψήφου των εκλογών που έχει ο λαός απέναντι στους δικτάτορες και στους πουλημενους διορισμένους πολιτικούς.
    Θεωρουν το λαό σκλάβους και το μόνο που τους νοιάζει είναι να περνούν τα δεκαχιλιαρα τους και τα υποτιθέμενα δάνεια από τις τράπεζες, φορτώνοντας τα χρέη των τραπεζων στις περικοπές μισθών και συντάξεων.
    Βγαίνουν στις τηλεοράσεις χωρίς ντροπή, κοροϊδεύουν και ειρωνεύονται το λαό μαζί με όλα τα τσιράκια τους. Η δύναμη της ψήφου των σκλάβων θα μέτρηση πολύ στις εκλογές που έρχονται, γιατί δεν υπάρχουν κόμματα και ιδεολογίες, είναι πια όλοι αυτοί και απέναντι τους εμείς οι σκλάβοι .Σώστε με την ψήφο σας το μέλλον της Ελλάδας, τους νέους ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν θα κάνουν τίποτα. Όταν προκηρυχθεί η ημερομηνία των εκλογών θα ανακοινώσουν, χωρίς να ρωτήσει κάποιος, ότι τελείωσε η νομική επεξεργασία και ετοιμάζεται άμεσα να αρθεί η παρακράτηση. Αν κερδίσουν τις εκλογές θα συνεχίσουν στο ίδιο μέχρι τώρα μοτίβο. Αν τις χάσουν θα πούν είμασταν έτοιμοι αλλά δεν μπορούμε αφού τώρα είμαστε αντιπολίτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το νου σας σε όλους τους δικούς σας ανθρώπους. Ούτε μια ψήφος σε αυτή την κυβέρνηση. Πρέπει να πεσουν και θα πέσουν με πάταγο. Εγώ από την μεριά μου 18 ψήφοι θα πάνε μόνοκούκι σε κομα που τους πονάει. Ο νοών νοητω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να καταθέσουνε όλοι ομαδικές αγωγές, μόνο έτσι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να κοροϊδεύουν, τους απόστρατους .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αλήθεια, το ίδιο δεν κάνουν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί κατά των αποστράτων ; Κοροιδία και εμπαιγμός ! Στις εκλογές θα δούνε το αποτέλεσμα των βλακωδών πράξεών τους. Και όλοι αυτοί οι "παλακίδες" πολιτικοί θα δουν τις μούρες τους μαύρες . Επιτέλους να καταλάβουν και στη ΝΔ ότι οι μα@ακίες έχουν ρίσκο και επιπτώσεις, όπως πολύ καλά το κατάλαβαν και οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ! ΜΑΥΡΟ στη ΝΔ μέχρι να καταλάβουν ότι δεν είναι αυτοί το κράτος, αλλά τους βάλαμε εκεί για να υπηρετούν το κράτος. ΜΑΥΡΟ και διαγραφή όλων των απόστρατων από τη ΝΔ. Να πετάξουν οι απόστρατοι τις κομματικές ταυτότητες στα μούτρα τους και όταν μας παίρνουν τηλέφωνα οι κατά τόπους πολιτικοί της ΝΔ για να παραστούμε και να στηρίξουμε τις ομιλίες τους, βρίσιμο και κλείσιμο το τηλέφωνο στα μούτρα. Να βάλουν μυαλό οι ξεφτίλες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΙΣΗΓΗΣΗ......... ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΜΤΣ-ΜΤΝ-ΜΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤV (ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ 4093/12) ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μα καλά τώρα στα σοβαρά, ένας καημενούλης με φάτσα Ζήκου σε μπακάλικο της παλιάς πόλης στην Καβάλα, ένα πληρωμένο κομματικό γραμμάτιο και χάρη στην οικογένεια των καραμάν-αλήδων, μπορεί να κάνει κάτι σοβαρό, εκτός από το να τσεπώνει τον παχυλό μισθουλακο του; Κρίμα στην ΝΔ που ευαγγελιζόταν κάθαρση, άριστους και επαναφορά στην κανονικότητα. Ακόμα πιο κρίμα σε όλους αυτούς που πίστεψαν ότι μπορούσε κάτι να αλλάξει και τους ψήφισαν (αριστεροί, κεντρώοι και δεξιοί) και όπως έχουνε γράψει και άλλοι παλαιότερα, ποτέ η ΝΔ ως κυβέρνηση δεν κατάφερε να μείνει στην εξουσία πάνω από 3 χρόνια πάνω κάτω. Πάντα φρόντιζαν και βόλευαν αυτούς που ήδη είχαν "τακτοποιηθεί" και μετά "τηγκανά", είτε με το πασοκ του ΓΑΠ, είτε με το μόρφωμα των σαμαροβενιζελων, είτε με τον μόρφωμα των συριζοκαμμενων, είτε τώρα με τον Κυριάκο και τα παρακεντρα, πάντα οι ίδιοι και τα ίδια, ξεφτίλα ρε άχρηστοι, ξεφτίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μην βγει κανένας και κλαφτει από τους απόστρατός που στήριξε νέα δημοπρασια ότι τους κοροϊδεύει. Εσείς που τους στηρίξατε είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι. Αν δώσετε έστω και μια ψήφο σε αυτά τα υποκείμενα είστε άξιοι της μοίρας σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μολις κανουν αυξηση 10 ευρω στις συνταξεις,κατι κατρουληδες υπερηλικες θα τρεξουν να ξαναψηφισουν τους ολετηρες του Εθνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή