Η απάντηση ΥΕΘΑ για διαμαρτυρίες αποστράτων σχετικά με διαφορές στα μερίσματα (Κρατήσεις ν.4093/12)

Η απάντηση ΥΕΘΑ για διαμαρτυρίες αποστράτων σχετικά με διαφορές στα μερίσματα (Κρατήσεις ν.4093/12)

Παναγιωτόπουλος: Βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομικής επεξεργασίας σχέδιο τροπολογίας για την παύση των κρατήσεων ν.4093/2012 (Α'222) στα μερίσματα και την οικονομική ενίσχυση που καταβάλουν τα Μετοχικά Ταμεία και ΕΚΟΕΜ

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με θέμα «Διαμαρτυρίες για διαφορές στα μερίσματα των αποστράτων», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Με τις διατάξεις του ν.4093/2012 (Α'222) θεσπίστηκαν, από την 1η Ιανουαρίου 2013, κλιμακωτές μειώσεις και κρατήσεις στα ποσά των μηναίων συντάξεων ή στο άθροισμα συντάξεων και μερισμάτων άνω των χιλίων ευρώ (1.000€). Τα ποσά των υπόψη μειώσεων και κρατήσεων υπολογίζονται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, η οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου συγκεντρώνει, ελέγχει και διασταυρώνει τα στοιχεία συντάξεων των δικαιούχων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στους οποίους περιλαμβάνονται τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι οικείοι Ειδικοί Κλάδοι (Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Σ., Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Ν., Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Α.). Στην συνέχεια τα εν λόγω ποσά επιμερίζονται και αποδίδονται στα εν λόγω Ταμεία ως έσοδο.

Οι υφιστάμενες διαφορές προκύπτουν, αφενός διότι οι εν λόγω κρατήσεις είναι κλιμακωτές και επιβάλλονται στα ποσά των μηναίων συντάξεων ή στο άθροισμα συντάξεων και μερισμάτων άνω των χιλίων ευρώ (1.000€) και αφετέρου διότι επιβάλλονται κυρίως στους μερισματούχους που συνταξιοδοτήθηκαν προ της εφαρμογής των διατάξεων του ν.4387/2016 (Α΄85), δηλαδή προ της 15ης Μαΐου 2016.

Τέλος σας γνωρίζω ότι, κατόπιν πρωτοβουλίας της παρούσας πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και με γνώμονα την εξομάλυνση των υπόψη διαφορών και την ισότιμη αντιμετώπιση του συνόλου των μερισματούχων, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της νομικής επεξεργασίας σχέδιο τροπολογίας, με το οποίο προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την παύση των εν λόγω μειώσεων και κρατήσεων στα μερίσματα και την οικονομική ενίσχυση που καταβάλουν τα Μετοχικά Ταμεία και οι οικείοι Ειδικοί Κλάδοι στους μερισματούχους τους.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

 1. κε Παναγιωτόπουλε μετά συγχωρήσεως δλδ, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα λέτε πάλι π@π@ριές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δηλαδή τι θέλει να μας πει ο κύριος υπουργός (τον λέω και κύριο τέλος πάντων), ότι δύο χρόνια τώρα έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να τελειώσει αυτή η αδικία και ακόμη να λήξει;
  Αλλά ο λαός λέει κάλιο αργά παρά ποτέ.
  Ας μας το κάνει σαν πρωτοχρονιάτικο δώρο.
  Χρόνια Πολλά καλές γιορτές με υγεία σε όλο τον κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ένα χρόνο τώρα τα ίδια μας λέει και οι κρατήσεις συνεχίζονται! Το χαράτσι για την είσοδο των αποστράτων στην ΛΑΦ Δράμας εφαρμόσθηκε και συνεχίζεται παρά τις υποσχέσεις! Μόνο την ψήφο φοβούνται αυτοί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πριν τις επόμενες εκλογές δηλαδή σε 'κανα δυό χρονάκια ακόμα, έτσι για να μην το ξεχάσουμε σύντομα και δεν τους θυμηθούμε ......ΕΤΕΛΕΙΩΣΕ !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλή χρονιά χρόνια πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Πόσο καρό απαιτεί η "νομική επεξεργασία" κ. υπουργέ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Να δεις εμείς τι θά καταθέσουμε στις εκλογές, και θα έχει και αναδρομικά μέσα......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αααααα οι αεροπόροι το πήρανε το έξτρα μέρισμα που θα τους έδινε???
  Κάτι τέτοιο γραφονταν σε άλλη ανάρτηση...
  Καλοφαγοτα...
  Χαχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Χρόνια Πολλά. Καλή και ευλογημένη χρονιά. Υγεία, Ειρήνη και αγάπη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή