Πώς εξελίσσεται η παραλαβή των Marder 1A3 και η μεταφορά των BMP-1 – Άλλα 4 Marder έρχονται την Δευτέρα

Πώς εξελίσσεται η παραλαβή των Marder 1A3 και η μεταφορά των BMP-1 – Άλλα 4 Marder έρχονται την Δευτέρα

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η έναρξη παραλαβής των πρώτων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Marder 1A3 από την Γερμανία, δεν έθεσε τέρμα στην αντιπολιτευτικού τύπου αβάσιμη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ενώ ενδιαφέρον αλλά ακόμη περισσότερο απογοητευτικό, είναι ότι απόστρατοι φθάνουν στο σημείο, χρησιμοποιώντας ως «σημαία» τα αποσυρθέντα BMP-1, να αμφισβητούν ακόμη και την ορθότητα των χειρισμών της στρατιωτικής ηγεσίας! Καθώς όμως οι χειρισμοί ήταν απολύτως ορθολογικοί, είναι σαφές ότι οι απόστρατοι είτε είναι επικίνδυνα ανεπαρκείς (κι επομένως προβληματίζει πώς ορισμένοι εξ αυτών έφθασαν στα ανώτατα αξιώματα), είτε απλώς παραπλανούν την κοινή γνώμη προς δημιουργία εντυπώσεων, επειδή η στάση τους εξυπηρετεί προσωπικούς σκοπούς με κομματικές προεκτάσεις. Αυτό όμως συνιστά ασχημονία εις βάρος της φήμης του Ελληνικού Στρατού και των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

Ας δούμε τί έχει γίνει μέχρι σήμερα

Στις 17 Οκτωβρίου παραλήφθηκαν τα πρώτα 6 Marder 1A3, που προωθήθηκαν άμεσα σε Σχηματισμό στην Ζώνη Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Πέρασε απαρατήρητο αλλά τα γερμανικά ΤΟΜΑ ήλθαν στην Ελλάδα πριν ακόμη φύγουν από την χώρα τα BMP-1. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα BMP-1 αναχώρησαν σήμερα 21 Οκτωβρίου, δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά. Έτσι, δεν δόθηκε η παραμικρή αφορμή για άλλο επίπεδο λαϊκισμών, στην βάση του «δίνουμε πριν πάρουμε».

Άλλο σημείο που δεν έχει αναφερθεί, είναι ότι το ΓΕΣ απέστειλε τεθωρακισμένα οχήματα M113 στην μονάδα νήσου από την οποία επρόκειτο να αντικατασταθούν τα BMP-1, πριν τα τελευταία φορτωθούν σε πλοίο για να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα. Η μονάδα δηλαδή πρώτα παρέλαβε τα M113, χωρίς η επιχειρησιακή της ετοιμότητα να επηρεαστεί ούτε για ένα λεπτό και μετά μόνο αποδεσμεύθηκαν τα BMP-1. Αυτό επισημαίνεται, επειδή η αντιπολιτευτική κριτική υποστηρίζει ψευδώς ότι τα BMP-1 δεν αντικαταστάθηκαν, ώστε να ενισχύσει το ψευδές αφήγημα περί αποδυναμώσεως της αμύνης των νήσων. Στην πραγματικότητα, το ΓΕΣ βελτιώνει την ετοιμότητα των μονάδων που αντικαθιστούν BMP-1 με Μ113 ενώ ενισχύεται συνολικώς η άμυνα των νήσων, με την ανεξάρτητη επιπλέον ανάπτυξη και τεθωρακισμένων Μ1117.

Τα ΤΟΜΑ μεταφέρθηκαν στο 308 Εργοστάσιο Βάσης για να βαφούν στα τυποποιημένα χρώματα παραλλαγής του Ελληνικού Στρατού και στις 21 Οκτωβρίου μεταφέρθηκαν στην μονάδα με την οποία θα υπηρετήσουν.

Η επομένη παρτίδα Marder, αποτελούμενη από 4 οχήματα, είναι προγραμματισμένο να αφιχθεί στην Θράκη, την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, μεσημβρινές ώρες.

Οι παραδόσεις θα εξελιχθούν και θα ολοκληρωθούν εντός Δεκεμβρίου.

Αυτό που ουδείς εκ των επικριτών αναφέρει, είναι ότι το κόστος των εργασιών επαναφοράς των Marder 1A3 σε λειτουργική κατάσταση από την Rheinmetall, οι φόρτοι πυρομαχικών και οι αρχικές ποσότητες ανταλλακτικών, όπως και τα έξοδα μεταφοράς, καλύπτονται από την γερμανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας που έγινε. Με την παραλαβή των 40 Marder 1A3, όπως έχουμε αναδείξει, ο Ελληνικός Στρατός θα παραλάβει πολύ αξιόλογο υλικό που αν καλείτο να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο, θα έπρεπε να δαπανήσει τουλάχιστον 60 εκατ.€.

Ως προς τα BMP-1 που παραδίδονται στην Ουκρανία, αυτά βάφηκαν μονόχρωμα, με πράσινης αποχρώσεως βαφή, έχει αφαιρεθεί το βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ και έχει μείνει μόνο ο έστορας ενώ στις ερπύστριες παραμένουν τα πέδιλα που είχαν αναπτυχθεί με ειδικά πλαστικά πέλματα για κίνηση σε ασφαλτοστρωμένες οδούς χωρίς να προκαλούν φθορά στο οδόστρωμα.

ΠΗΓΗ: doureios.com

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

 1. Άλλο ένα "φασόν" άρθρο γεμάτο φληναφήματα από "σεφ" του είδους, γεμάτο μικρές στοχευμένες ανακρίβειες, εμπάθειες, πολιτικούς αριβισμούς και άφθονη χολή για τους ε.α. αξιωματικούς που τους θεωρεί (τους ε.α. αξιωματικούς), συλλήβδην ανίκανους και νεποτιστές, ενώ οι κρίσεις των 2-3 τελευταίων ετών, νά'χαμε να λέγαμε για την ώρα (οσονούπω και αυτοί στο ίδιο "τσουβάλι" σύμφωνα με τα λεγόμενα), έχουν δώσει το απαύγασμα της στρατιωτικής επιστήμης και γεωστρατηγικής γνώσης (φυσικά δεν αφορούν το σύνολο, των εξαίρετων ε.ε. ανωτάτων). Δεν θα μιλήσουμε περί κρίσεων, διότι όλοι γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται, ούτε θα κρίνουμε από επιχειρησιακής πλευράς και μάλιστα απέναντι σε άσχετους και κλινικώς διανοητικά ανεπαρκείς, αλλά για την ουσία ενός κατευθυνόμενου δημοσιεύματος, @@@@@@@@, που "προάγουν" την εσωτερική διχόνοια και έναν @@@@@@ αυτοματισμό εναντίον των αξιωματικών και δη των ε.α. Το άρθρο έχει ανακατεμένα, σωστές εκτιμήσεις και στοιχεία με μικρές ετσιθελικές ανακρίβειες και άλλες @@@@@@ ακριβώς το "κοκτέιλ" της μαύρης προπαγάνδας και της κατευθυνόμενης δυσφήμισης. Εν ολίγοις ΔΕΝ χρειαζόταν άλλο ένα κομματικό ευχολόγιο (μόνο ζημιά κάνει στη κυβέρνηση πολιτικά) την συγκεκριμένη στιγμή. Κανονικά και εδώ θα έπρεπε οι ενώσεις να προβούν σε ανάλογα νομικά αντίμετρα, για την κατασυκοφάντιση των μελών τους, όπως η ΕΑΑΣ εναντίον κάποιου δημοσιογράφου, γιατί εδώ έχουμε χειρότερη δυσφήμιση. ΈΝΑ έχουμε να πούμε με μια φωνή και ε.ε. και οι ε.α. συνάδελφοι, @@@@@@@@@@@@@@@@.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανάθεμα και αν κατάλαβα τίποτα από το παραπάνω σχόλιο.

   Διαγραφή
 2. Καλύτερα να δοθούν μερικά εκατομμύρια ευρώ,για τα οφειλόμενα στα στελέχη γιατί άπαντες είναι απογοητευμένοι από την απουσία στήριξης εδώ και 3+ χρόνια από πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Οι μεν πρώτοι αδιαφορούν οι δε δεύτεροι σιωπούν (όπως πάντα γ να μην χαθεί η θέση και η δόξα).....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μας λέει δύο αληθειες αλλά κριβει μία. Έρχονται τα Μαrder και τα πάνε στο 4ο Σώμα. Επίσης ότι τα ΤΟΜΑ τα δινουν στην Ουκρανια. Αλλά Κρύβει το ότι δεν μας λέει από που τα παίρνουν τα ΤΟΜΑ και στη θέση τους ποιά πάνε,αν πάνε. Καί τέλος τι έχει συμφωνηθει μεταξύ Ελλάδας και Γερμανιας Καθως καί Ουκρανιας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή