Διοικητής e-ΕΦΚΑ για συντάξεις: Αποκαλύπτει τι θα πληρωθεί, πότε και σε ποιους–Το πρώτο δίμηνο 2023 οι αυξήσεις

Διοικητής e-ΕΦΚΑ για συντάξεις: Αποκαλύπτει τι θα πληρωθεί, πότε και σε ποιους–Το πρώτο δίμηνο 2023 οι αυξήσεις

Από τα μέσα Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να βλέπουν οι συνταξιούχοι αυξήσεις στις αποδοχές τους. Το χρονοδιάγραμμα, για το τι θα πληρωθεί, πότε και σε ποιους, παρουσιάζει ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 23/10/2022 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com

Πρώτα θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ (σε περίπου 1 εκατ. δικαιούχους με μηνιαίες συντάξεις έως 800 ευρώ). Με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2023, που θα πληρωθεί πιθανότατα πριν από τα Χριστούγεννα, άλλο 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν κέρδος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Στο πρώτο δίμηνο του 2023, «κλειδώνει» η αύξηση σε όλες τις συντάξεις σε ποσοστό πάνω από 7%. Οι αυξήσεις θα δοθούν και σε όσους δεν έχει γίνει επανυπολογισμός σύνταξης. Για τις 94.000 επικουρικές συντάξεις που είναι σε λίστα αναμονής, ο κ. Δουφεξής προαναγγέλλει ότι θα εκδοθούν με σύστημα ταχείας απονομής (fast track) μέσα σε λίγους μήνες.

Η κυβέρνηση προχωρά σε αυξήσεις συντάξεων βάσει νόμου για το 2023. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα τις καταβάλει ο ΕΦΚΑ;

Ύστερα από 12 χρόνια περικοπών και αρνητικών παρεμβάσεων για τους συνταξιούχους, τα εισοδήματα του συνόλου σχεδόν των συνταξιούχων ενισχύονται με τέσσερις τρόπους:

1. Με το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων στις αρχές του 2023 που θα κυμανθούν κοντά στο 7% (αφορά 1,7 εκατ. συνταξιούχους),

2. Με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά 900.000 συνταξιούχους,

3. Με την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε 1 εκατ. συνταξιούχους και

4. Με την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης (αφορά πάνω από 220.000).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες μας, το 94,6% θα δει απλή, διπλή ή και τριπλή αύξηση στις αποδοχές του, ενώ το 88% όσων διαθέτουν προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί τα εισοδήματά τους να αυξάνονται. Την αύξηση της τάξεως του 7% θα δουν και οι συνταξιούχοι για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους λόγω ελλιπών στοιχείων.

Η καταβολή του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος των 250 ευρώ θα γίνει τον Δεκέμβριο πριν από την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου. Η καταβολή των αυξήσεων λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η 4η ετήσια αύξηση που προβλέπεται από τον ν. Βρούτση, θα πραγματοποιηθεί με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου στα τέλη του έτους.

Για την καταβολή της αύξησης της τάξεως του 7% θα πρέπει προηγουμένως να υπολογιστεί το ύψος του πληθωρισμού και του ΑΕΠ για όλο το 2022. Αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ εντός του πρώτου διμήνου του 2023. Στη συνέχεια θα μπορέσουμε να καταβάλουμε το ακριβές ύψος των αυξήσεων στους δικαιούχους. Οι αυξήσεις, πάντως, θα έχουν αναδρομική ισχύ ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Έχετε υπολογίσει την αναλογιστική δαπάνη που επιφέρει η επαναφορά των αυξήσεων μακροπρόθεσμα στο ασφαλιστικό; Πώς αντισταθμίζεται;

Η αυξημένη δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων από το 2023 και μετά αντισταθμίζεται από τη σημαντική αύξηση των εσόδων μας λόγω της αύξησης της απασχόλησης που άγγιξε το ρεκόρ 20ετίας. Είναι ενδεικτικό πως για το 2023 αναμένουμε πλεόνασμα της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ, παρά την προβλεπόμενη αύξηση των συντάξεων. Η βελτίωση στην αύξηση της απασχόλησης, η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, τα αυξημένα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών και οι βελτιωμένες -σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις- εισπράξεις εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές μάς κάνουν να αισιοδοξούμε ότι δεν θα υπάρξουν αναταράξεις μακροπρόθεσμα στα οικονομικά μεγέθη του φορέα.

Πόσες είναι οι επικουρικές συντάξεις που βρίσκονται σε αναμονή έκδοσης και πότε θα πληρωθούν αυτές που μπήκαν στην κατηγορία των ληξιπρόθεσμων;

Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις ανέρχονται σε 94.000.

Με δεδομένο ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα αντιμετωπιστούν σε σχεδόν απόλυτο βαθμό οι εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις (έχει ήδη εκκαθαριστεί το 97% του συνόλου των αιτήσεων), η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την απονομή των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων.

Δρομολογούμε μια σειρά από δράσεις για τις επικουρικές, όπως η ενεργοποίηση της fast track διαδικασίας έκδοσης και η ανάθεση της απονομής συντάξεων επικουρικής ασφάλισης σε υπαλλήλους με μεγάλη εμπειρία στην έκδοση κύριων συντάξεων. Η ψηφιοποίηση της υποβολής των νέων αιτήσεων για επικουρική σύνταξη έχει μειώσει κατά 4-6 μήνες τον χρόνο απονομής των νέων επικουρικών. Συνεπώς, πιστεύω ότι εντός λίγων μηνών θα μιλάμε για οριστική αντιμετώπιση και αυτής της παθογένειας. Να τονίσω ότι ο φορέας, με 900 λιγότερους υπαλλήλους, έχει πλέον τη δυνατότητα να εκδίδει μεγάλο όγκο συντάξεων κάθε μήνα, καθώς διαθέτει τη σωστή οργάνωση, το management και την τεχνογνωσία. Δεν είναι τυχαίο πως έχουν εκδοθεί 430.000 συντάξεις σε 20 μήνες. Με τον ίδιο ρυθμό, λοιπόν, θα συνεχιστεί η προσπάθεια και για την αποκλιμάκωση των επικουρικών.

Κάτω από 100.000 οι συντάξεις που δεν έχουν επανυπολογισθεί

Πόσοι επανυπολογσμοί συντάξεων εκκρεμούν, ποιες περιπτώσεις αφορούν και πότε θα τους ολοκληρώσετε;

Ο αριθμός συνταξιούχων που εκκρεμεί ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους είναι περιορισμένος και αφορά συνταξιούχους του 2016. Υπενθυμίζεται δε πως ο επανυπολογισμός των συντάξεων έγινε τον Ιανουάριο του 2019. Έμειναν εκτός επανυπολογισμού ορισμένες συντάξεις, κυρίως του τ. ΟΑΕΕ, για τις οποίες δεν υπήρχαν ψηφιακά αρχεία αλλά φάκελοι με έγγραφα. Σταδιακά ανοίγονται οι φάκελοι και τακτοποιούνται εκκρεμότητες. Ο όγκος των μη επανυπολογισθέντων συντάξεων έχει μειωθεί σημαντικά και πλέον είναι κάτω από 100.000. Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται και γράφονται στερούνται νομικής βάσης. Η διαδικασία προχωρά και στόχος μας είναι να κλείσει σύντομα και αυτή η εκκρεμότητα.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Τα εχει λιγο μπλεξει ο ΕΦΚΑ. Σε οσους εχουν αρνητικη προσωπικη διαφορα, εκτος απο ολα τα παραπανω θα καταβληθει με την συνταξη Ιανουαριου και η πεμπτη/τελευταια δοση/αυξηση του νομου 4387/2016 (ν. Κατρουγκαλου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή