Έρχονται αυξήσεις για το 94,6% των συνταξιούχων – Τι αναφέρει το Υπ. Εργασίας (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ)

Έρχονται αυξήσεις για το 94,6% των συνταξιούχων – Τι αναφέρει το Υπ. Εργασίας (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ)

Αναλυτικά στοιχεία για τις αυξήσεις που θα λάβουν οι συνταξιούχοι από την αρχή του νέου έτους έδωσε στη δημοσιότητα του υπουργείο Εργασίας

Σύμφωνα με αυτά αυξήσεις στις αποδοχές του θα δει το 94,6% των συνταξιούχων, διπλές αυξήσεις θα δοθούν σε 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχους, τριπλές αυξήσεις σε περίπου 100.000 και μία επιπλέον σύνταξη σε 1 στους 2 συνταξιούχους. Η ανάλυση των στοιχείων έγινε από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα:

Αυξήσεις θα λάβει το 94,6% των συνταξιούχων – 1 στους 2 θα δει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη – Διπλές αυξήσεις σε 1,3 εκατ. συνταξιούχους

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Αυξήσεις στο 94,6% των συνταξιούχων, διπλές αυξήσεις σε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχους, τριπλές αυξήσεις σε περίπου 100.000 και μία επιπλέον σύνταξη σε 1 στους 2 συνταξιούχους προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων που ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και που λαμβάνουν υπόψιν όλες τις επικείμενες αυξήσεις στις αποδοχές τους, που πρόκειται να εφαρμοστούν σταδιακά από τα τέλη του 2022.

Από την ανάλυση προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και συγκεκριμένα τα 2.472.939 σε σύνολο 2.613.747 (94,6%) θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους. Μάλιστα οι αυξήσεις είναι τέτοιες που εξασφαλίζουν ότι 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μια επιπλέον σύνταξη). Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν:

από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023, που θα είναι τις τάξεως του 7%,

από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,

από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του τρέχοντος έτους,

από την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση πριν τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Αναλυτικά οι αυξήσεις και το πλήθος των ωφελούμενων επιμερίζονται ως εξής:

Αύξηση της τάξεως του 7% θα δουν 682.116 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 6,5%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

717 συνταξιούχοι θα δουν κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ακόμη δεν έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων από την ΑΑΔΕ).

194.806 συνταξιούχοι θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ.

570 συνταξιούχοι θα λάβουν την 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση.

Από την ανάλυση των επιμέρους κατηγοριών συνταξιούχων προκύπτουν μονές, διπλές ή και τριπλές αυξήσεις.

Συγκεκριμένα:

μία τουλάχιστον αύξηση θα δουν 2.472.939 συνταξιούχοι (λόγω της αύξησης της τάξεως του 7% ή της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της καταβολής του επιδόματος των 250 ευρώ).

διπλή αύξηση θα δουν 1.273.440 συνταξιούχοι (λόγω του συνδυασμού των αυξήσεων της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ).

τριπλή αύξηση θα δουν 97.415 συνταξιούχοι (λόγω του συνδυασμού της αύξησης της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ και της εφαρμογής της 4ης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση).

Οι παραπάνω κατηγορίες ωφελούμενων επιμερίζονται ως εξής:

Από την οριζόντια αύξηση του 7% θα ωφεληθούν 682.116 συνταξιούχοι.

Διπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7% και αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) θα δουν 124 συνταξιούχοι.

Διπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7% και καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ) θα δουν 161 συνταξιούχοι.

Τριπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7%, καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ και 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση) θα δουν 278 συνταξιούχοι.

Τριπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7%, αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση) θα δουν 137 συνταξιούχοι.

Για τους 931.631 συνταξιούχους, που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, προκύπτει πως σε ποσοστό 88% θα δουν και αυτοί αυξήσεις στις αποδοχές τους. Συγκεκριμένα:

Μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δουν αυξήσεις 456 συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά. Οι ίδιοι θα δουν παράλληλα σημαντική απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς,

Μέσω της καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους 367 συνταξιούχοι και παράλληλα σημαντική απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς.

Συμπερασματικά:

Συνολικά, το 94,6% των συνταξιούχων θα δουν μια, δυο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Διπλές αυξήσεις θα δουν σχεδόν 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

1 στους 2 συνταξιούχους, με τον συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων, θα λάβουν τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη .

Το 88% όσων διαθέτουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί αυξήσεις μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της καταβολής της ενίσχυσης των 250 ευρώ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Η ανάλυση των στοιχείων από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διαψεύδει πανηγυρικά εκείνους που έσπευσαν να ισχυριστούν ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις θα αφορούν μόλις 1 στους 3 συνταξιούχους. Το 94,6% των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων θα δει απλή, διπλή ή και τριπλή αύξηση στις αποδοχές τους! Ενώ το 88% όσων διαθέτουν προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί τα εισοδήματα τους να αυξάνονται. Επιπλέον, 1 στους 2 συνταξιούχους και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν στη πράξη να αυξάνονται οι αποδοχές τους κατά μια επιπλέον σύνταξη ή και παραπάνω. Είναι μια ακόμη έμπρακτη στήριξη των εισοδημάτων τους και μια ηχηρή απάντηση σε όσους αρνούνται πεισματικά την πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση εξαντλεί τις δυνατότητες του προϋπολογισμού για τους συνταξιούχους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε μόνο περικοπές μέσω του ν. Κατρούγκαλου και άλλων αρνητικών παρεμβάσεων, επιστρατεύει για μια ακόμη φορά τα ψέματα, την πολιτική υποκρισία και τις δημαγωγικές υποσχέσεις».

Παραδείγματα αυξήσεων:

Κλικ για μεγέθυνση:

Παράδειγμα 1ο

Με μια αύξηση: Συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ. Στο υποθετικό σενάριο ότι οι αυξήσεις θα κλείσουν στο 7%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 59,5 ευρώ, ενώ το ετήσιο 714 ευρώ. Θα αγγίξει δηλαδή το 80% μιας επιπλέον σύνταξης.

Παράδειγμα 2ο

Με διπλή αύξηση: Συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα σύνταξη 900 ευρώ και δηλώνει εισοδήματα από άλλες πηγές 6.200 ευρώ συνολικά το έτος. Με το υποθετικό σενάριο της αύξησης 7% των συντάξεων και το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 822 ευρώ (756 ευρώ από την αύξηση 7% και 66 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς). Το ετήσιο όφελος ξεπερνά δηλαδή το 90% μιας επιπλέον σύνταξης.

Παράδειγμα 3ο

Με διπλή αύξηση: Συνταξιούχος λαμβάνει τον μήνα 750 ευρώ. Στο υποθετικό σενάριο ότι οι αυξήσεις θα κλείσουν στο 7%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 52,5 ευρώ, ενώ το ετήσιο 630 ευρώ. Παράλληλα, ο συνταξιούχος δικαιούται και την έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ καθώς οι συντάξιμες αποδοχές του δεν ξεπερνούν τις 9.600 ευρώ τον χρόνο. Με τον συνυπολογισμό και των δυο αυξήσεων στις αποδοχές του προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 880 ευρώ ξεπερνώντας κατά πολύ μια επιπλέον σύνταξη.

Παράδειγμα 4ο

Με τριπλή αύξηση: Συνταξιούχος που υπέβαλλε αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016, με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, λαμβάνει των 514 ευρώ τον μήνα. Με το υποθετικό σενάριο της αύξησης 7%, το μηνιαίο του όφελος από αυτή την αύξηση θα είναι 36 ευρώ και το ετήσιο 432 ευρώ. Παράλληλα, θα λάβει επιπλέον αύξηση 2,83% λόγω της 4ης ετήσιας αύξησης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή επιπλέον 174 ευρώ τον χρόνο. Λόγω χαμηλού εισοδήματος (κάτω από τις 9.600 ευρώ) θα λάβει και το βοήθημα των 250 ευρώ. Επομένως με τον συνδυασμό των τριών παραπάνω αυξήσεων προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελος του ανέρχεται στα 856 ευρώ. Θα δει επομένως ακέραια μια επιπλέον σύνταξη αλλά και το 65% μιας 2ης επιπλέον σύνταξης.

Παράδειγμα 5ο

Με διπλή αύξηση: Συνταξιούχος με μηνιαίες απολαβές 1.100 ευρώ, με το υποθετικό σενάριο της αύξησης 7% στις συντάξεις, θα δει μηναίο όφελος 77 ευρώ και ετήσιο όφελος 924 ευρώ. Λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δει επιπλέον ετήσιο όφελος 66 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 990 ευρώ αγγίζοντας το 91% μιας επιπλέον σύνταξης.

Παράδειγμα 6ο

Αυξήσεις παρά την ύπαρξη σημαντικής προσωπικής διαφοράς. Συνταξιούχος με 70 ευρώ αρνητική προσωπική διαφορά λαμβάνει καθαρή σύνταξη τον μήνα 560 ευρώ. Η αύξηση του 7% μειώνει σημαντικά την προσωπική διαφορά ωστόσο δεν την υπερκαλύπτει. Λόγω εισοδήματος κάτω των 9.600 ευρώ τον χρόνο, ο συνταξιούχος θα λάβει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ και παράλληλα θα δει να μειώνεται κατά 37 ευρώ η αρνητική προσωπική του διαφορά και θα μπορέσει να δει ταχύτερα πραγματικές αυξήσεις στη τσέπη του στο μέλλον.

Δημοσίευση σχολίου

15 Σχόλια

 1. Όσοι έχουμε προσωπική διαφορά πως θα ζήσουμε με τις τιμές να ανεβαίνουν κατακόρυφα;είπαν θα την καταργήσουν παντού ψέμματα ντροπή τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όχι όλοι 935000 δεν θα πάρουν τίποτα μην κοροϊδεύουν τον κόσμο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΜΆΝΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
  Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 08, 2022 9:47:00 π.μ.
  Να συμπληρώσω το σχόλιο μου 3.33.00μμ.
  Όσοι συνάδελφοι έχουν έξοδο προ 5/2016 και με την αύξηση 5% ή 6% ή 7% που θα δώσουν από 1/2023 Δ Ε Ν μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους η πραγματική αύξηση που θα πάρουν από 1/2023 είναι ΑΚΡΙΒΏΣ το ποσό κράτησης ΈΝΑΝΤΙ ΕΙΔΙΚΉΣ ΕΙΣΦΟΡΆΣ (άρθρο 29 Ν.3986/11) που έχουν στο μηνιαίο ενημερωτικό κύριας σύνταξης (δεν.... ισχύει το παραπάνω εάν με την αύξηση που θα δωθεί το συνολικό ποσό Εθνικής και Ανταποδοτικής ξεπεράσει τα 1.400,01€(κράτηση συν ΕΑΣ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. σωστος φιλε μανο,θα δουμε μια ασημαντη αυξηση πχ 15-17 ευρω περιπου κατα περιπτωση.εισαι αψογος αναλυτης,οικονομικων θεματων των συναδερφων και οχι μονο.γιωργος χανια...

   Διαγραφή
 4. Ευτυχώς που όλα αυτά θα γίνουν πριν τις εκλογές, για να τους ρίξουμε την ανάλογη μουτζα με την ψήφο μας στην κάλπη, για όλα τα ψέματα που μας τρίβουν στη μούρη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. To 94,6% πράγματι θα λάβει αύξηση. Αυτό είναι σωστό και αληθές. Αυτό που δεν σας είπανε είναι ότι εσείς οι απόστρατοι ανήκετε στο υπόλοιπο 5,4% και δεν θα πάρετε ούτε σεντσ. Μπεεεεεε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυξησεις ερχονται. Πολυνομοσχεδιο ερχεται. Τι αλλο θετε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΡ.ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300 ΕΥΡΩ.ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ 339 ΕΥΡΩ.ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ,ΜΕ ΟΣΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ,ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ.ΣΥΓΓΝΩΜΗ,ΞΕΧΑΣΑ.ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΣΗ.3,40 ΕΥΡΩ ΜΙΚΤΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kυριε συναδελφε με ποσα χρονια Συνολικης Συνταξιμης Πραγματικης Υπηρεσιας (σε αυτα συμπεριλαμβανονται και η μαχιμη πενταετια και τα τυχον εξαμηνα) φυγατε, με αποτελεσμα να βγαινει αρκετα μεγαλη προσωπικη διαφορα?

   Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
 8. Έχει δίκιο ο φίλος ΧΑΤΖΌΠΟΥΛΟΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δεν κατηγορώ κανέναν, όμως όσοι έφυγαν με 25 χρόνια υπηρεσίας πήραν ένα ρίσκο, και δεν τους φταίει καμμιά προσωπική διαφορά, κανένας Κατρούγκαλος και καμμιά κυβέρνηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ολες οι ανακοινωσεις που βγαινουν για τις αυξησεις των συνταξεων ξεχνουν να αναφερουν, οτι για τους εχοντες αρνητικη προσωπικη διαφορα μαζι με την καταβολη της 4ης ετησιας δοσης του νομου 4670/2020 (ν. Βρουτση), θα δοθει και η 5η δοση (τελευταια) του νομου 4387/2016 (ν. Κατρουγκαλου).

  ΑπάντησηΔιαγραφή