Το ιππικό επέστρεψε στον Ελληνικό Στρατό μετά από 50 χρόνια: Θα μπορούσε να επιχειρήσει στα σύνορα με Τουρκία (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το ιππικό επέστρεψε στον Ελληνικό Στρατό μετά από 50 χρόνια: Θα μπορούσε να επιχειρήσει στα σύνορα με Τουρκία (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

ΦΩΤΟ: Ο Διοικητής της Ίλης Ιππικού Ταξίαρχος και πρώην Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτριος Στεργίου – Καψάλης. ΠΗΓΗ: ΓΕΣ

Πενήντα χρόνια μετά τη διάλυση της θρυλικής Ίλης της Προεδρικής Φρουράς που είχε έδρα το Γουδί, ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε και πάλι την πρώτη Ίλη Ιππικού που αποτελείται από επτά πανέμορφα άλογα και Διοικητή τον Ταξίαρχο και πρώην Δήμαρχο Πεντέλης Δημήτριο Στεργίου Καψάλη.

Μετά από πέντε δεκαετίες απραξίας, την τεχνολογία να κάνει άλματα και τα θηριώδη τεθωρακισμένα να βάζουν στο περιθώριο τα άλογα, η ιδέα της επανασύστασης του ιππικού στον Ελληνικό Στρατό αρχικά ακούστηκε σαν... ανέκδοτο τον Απρίλιο του 2021 αλλά ενάμιση χρόνο μετά είναι πραγματικότητα και όπως διαμορφώνεται η κατάσταση θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο σε πολλές επιχειρησιακές ανάγκες του ελληνικού στρατού.

Με την ευκαιρία της θεματικής εβδομάδας του Όπλου Ιππικού Τεθωρακισμένων βρεθήκαμε στο μεγαλύτερο στρατόπεδο των Βαλκανίων, το ΚΕΤΘ στον Αυλώνα και κυριολεκτικά μείναμε άφωνοι όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι έμπειροι αξιωματικοί που καθημερινά βλέπουν τον διοικητή της νεοσύστατης Ίλης Δημήτριο Στεργίου Καψάλη, αλλά και τους μαθητές του, να ιππεύουν με ταχύτητα τα επτά εντυπωσιακά άλογα που εκπαιδεύονται για όλα τα επιχειρησιακά σενάρια «και όχι μόνο για παρατάξεις – παρελάσεις» όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Το ιππικό νίκησε τους αλπινιστές

«Οι νεότεροι πρέπει να γνωρίζουν τη διαχρονική προσφορά και τις νίκες του ιππικού μας τόσο στους νικηφόρους πολέμους του 1912-13, στον πόλεμο της Μικράς Ασίας και στο έπος του 1940. Σας θυμίζω πως στον ελληνοιταλικό πόλεμο το 1940 το ιππικό νίκησε τους αλπινιστές», τονίζει εξ αρχής ο Δημήτριος Στεργίου Καψάλης, απόγονος του Χρήστου Καψάλη που ανατίναξε την μπαρουταποθήκη του Μεσολογγίου στις 8 Απριλίου 1826.

«Η Ελλάδα θα μείνει έκπληκτη με αυτό που θα παραδώσω»

Αποκάλυψε στο ethnos.gr πολλά από τα μυστικά των σκληρών προετοιμασιών που προηγήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και κυρίως είχαν να κάνουν με την εύρεση των αλόγων αλλά και των ιππέων και αμαζόνων μέσα από τη δύναμη όλων των όπλων του Ελληνικού Στρατού. «Θέλω να σημειώσετε πως εάν μου το επιτρέψουν οι δυνάμεις μου και με αξιώσει ο Θεός έχω βάλει στόχο να δουλέψω σκληρά για τα επόμενα τρία χρόνια. Η Ελλάδα θα μείνει έκπληκτη με αυτό που θα παραδώσω. Θέλω να δημιουργήσω γερά θεμέλια και όλοι οι αξιωματικοί να είναι ανεξάρτητοι», λέει χαρακτηριστικά.

Στη Προεδρική Φρουρά της Γαλλίας

Όσοι γνωρίζουν τον Ταξίαρχο και από τη θητεία του ως δήμαρχος Πεντέλης γνωρίζουν πως ότι λέει το κάνει πράξη με κάθε κόστος. Σαρακατσάνος στην καταγωγή, γεννημένος στην Πεντέλη, αποφοίτησε το 1969 από τη Σχολή Ευελπίδων ως αξιωματικός του Όπλου Τεθωρακισμένων. Φοίτησε στην Εθνική Σχολή Ιππασίας της Γαλλίας (Τμήμα Καθηγητών Ιππασίας), και υπηρέτησε στο Σύνταγμα της Προεδρικής Φρουράς της Γαλλίας (1978-81).

ΦΩΤΟ: Ο Δημήτριος Στεργίου Καψάλης

Το 1994 αποχώρησε από τον Ελληνικό Στρατό με το βαθμό του Ταξιάρχου προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές ενώ λίγα χρόνια αργότερα έγινε δήμαρχος Πεντέλης. Παράλληλα είναι προπονητής Α κατηγορίας της Ελλάδας στην ιππασία και προπονητής του μοντέρνου πεντάθλου.

Απόφαση του λεβέντη Φλώρου

«Η απόφαση επανασύστασης του ιππικού στον ελληνικό στρατό πάρθηκε από τον λεβέντη αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και από κοινού με τον αρχηγό Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, τον Διευθυντή Ιππικού Τεθωρακισμένων του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γεώργιο Μαυροειδή και τον Διοικητή του ΚΕΤΘ Ταξίαρχο Ιωάννη Δέλλα μου εμπιστεύτηκαν αυτό το τεράστιο εγχείρημα. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την απεριόριστη εμπιστοσύνη και την στήριξη που έχουν προσφέρει για να δημιουργηθεί η νέα Ίλη Ιππικού», τονίζει.

ΦΩΤΟ: Ο Δημήτριος Στεργίου Καψάλης χαιρετάει τον Αρχηγό ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση ενώ αριστερά βρίσκεται ο Διευθυντής Ιππικού Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ Γεώργιος Μαυροειδής

Στόχος ουλαμός 40 ιππέων

Ο Καψάλης μετά από τριάντα χρόνια φόρεσε και πάλι τη στολή του Ταξιάρχου και επέστρεψε για να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα δημιουργίας Ίλης Ιππικού αν και ο ίδιος είπε στον αρχηγό Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση πως ο μεγάλος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ουλαμός από 40-50 ιππείς. «Αυτός ο στόχος είναι τεράστιος αλλά όχι ανέφικτος. Το ξεκίνημα έγινε και αυτό είναι το σημαντικό», λέει χαρακτηριστικά.

Βρέθηκαν 13 αξιωματικοί

Από την πρώτη στιγμή που πήρε εντολή να ξεκινήσει τη συγκρότηση του νέου σώματος ο Δημήτριος Στεργίου Καψάλης όργωσε όλη την Ελλάδα για να βρει άλογα, ιππείς αλλά και αμαζόνες. «Επέλεξα 13 αξιωματικούς από όλα τα σώματα του ελληνικού στρατού που είχαν εμπειρία από ιππασία αλλά χρειάζονταν εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να μπουν σε μία νέα λογική επιχειρησιακής λειτουργίας εντός του στρατού».

«Σαφάρι» αλόγων σε όλη την Ελλάδα

Πιο δύσκολο εγχείρημα ήταν η εύρεση των αλόγων: «Θα έλεγα πως ακόμα πιο δύσκολο εγχείρημα ήταν η εύρεση των κατάλληλων αλόγων. Έχουμε οργώσει όλη την Ελλάδα και τελικά μέχρι στιγμής έχουμε βρει μόλις επτά άλογα τα οποία επίσης χρειάζονται πολύ μεγάλη εκπαίδευση. Για περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα ιππεύω τα άλογα έτσι ώστε να ηρεμήσουν και να έρθουν στο επίπεδο που πρέπει. Είναι μία ολόκληρη διαδικασία που χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και πολύ επιμονή και κόπο. Αναζητούμε ακόμα 6 άλογα για να συμπληρώσουμε τις 13 θέσεις. Έχουμε ήδη του αξιωματικούς αλλά και τους στάβλους στο στρατόπεδο τεθωρακισμένων στον Αυλώνα».

Αυτά είναι τα 7 άλογα

ΦΩΤΟ: Τα εντυπωσιακά άλογα της πρώτης Ίλης Ιππικού

«Δούλεψα όλο το καλοκαίρι για να ηρεμήσω τα άλογα. Το δικό μου είναι πολύ ψηλό και το ονομάζω Κότινος, δηλαδή, το αρχαίο κλαδί ελιάς. Είναι ο Καπουέρο με καταγωγή από την Τσεχία και αίμα γερμανικό και αγοράστηκε από τον ιππικό όμιλο Βαρυμπόμπης για 3.000 Ευρώ. Η Αναάρα ήταν άλογο ιπποδρόμου και αγοράστηκε από τον προπονητή ιπποδρόμου Γιάννη Μυκονιάτη. Είναι ο Έντι που μου τον χάρισε ο Κώστας Μεϊμαρίδης και εγώ με τη σειρά μου το χάρισα στον Ελληνικό Στρατό. Είναι ο Σαλονικιός ή Καρντάσης που το αγοράσαμε από έναν αγρότη στη Θεσσαλονίκη. Είναι ο Ζιλιέν που αγοράστηκε από την Πάτρα με καλές περγαμηνές στα εμπόδια. Και τέλος είναι και ο Δίας που αγοράστηκε επίσης από την Πάτρα. Τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψουμε στη Ζάκυνθο και στο Μεσολόγγι για να δούμε και άλλα άλογα με τα οποία πρέπει να στελεχώσουμε τη νεοσύστατη ύλη Ιππικού».

Άμμος από τον Στρυμόνα

Η αμέριστη στήριξη της στρατιωτικής ηγεσίας και οι εγκαταστάσεις που έχουν φτιαχτεί στο ΚΕΠΘ Αυλώνα είναι εντυπωσιακές: «Ότι έχουμε ζητήσει μας το έχει προσφέρει η στρατιωτική ηγεσία και την ευχαριστώ. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Πρέπει άμεσα να αλλαχτεί η ειδική άμμος που έχουμε τοποθετήσει σε έκταση 800 τετραγωνικών μέτρων που κάνουμε τη βασική μας εκπαίδευση. Πετρώνει και υπάρχει κίνδυνος για τα άλογα. Χρησιμοποιούμε ειδική άμμο από τον Στρυμόνα. Σε χρόνο ρεκόρ βγήκε κονδύλι για να αλλαχτεί η άμμος».

Η ΕΠΟ και η επιστροφή στο Γουδί

Τονίζει πως το ιδανικό θα ήταν να η Ίλη Ιππικού να επιστρέψει στην παραδοσιακή της βάση στο Γουδί όπου υπάρχουν οι δύο μεγάλοι στάβλοι αλλά πλέον δεν ανήκουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Στρατού κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μάλιστα στον έναν στάβλο στεγάζεται σήμερα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) και στον δεύτερο είναι το μοντέρνο πένταθλο και μία μεγάλη αποθήκη.

Για αυτό πρέπει να γυρίσει το ιππικό στην Αθήνα

«Είμαι ευγνώμων για ότι μας παρέχει η στρατιωτική ηγεσία αλλά η Ίλη Ιππικού πιστεύω πως πρέπει να γυρίσει στη φυσική της έδρα στου Γουδί Εκεί πρέπει να είναι οι στάβλοι. Τα άλογα πρέπει να κάνουν δοκιμαστικές και τη νύχτα, να εξοικειώνονται με τον κόσμο και τα αυτοκίνητα.

Επίσης η αποστολή της Ίλης δεν είναι μόνο για παρατάξεις – παρελάσεις. Πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία, να είναι μέσα στους μαθητές των σχολείων, να ενθαρρύνουν την θεραπευτική ιππασία ατόμων που το έχουν ανάγκη και επίσης να στελεχώσουν τις τρεις εθνικές ομάδες στα ισάριθμα Ολυμπιακά αγωνίσματα».

Η πρόταση για φύλαξη ελληνοτουρκικών συνόρων

Όσο για το επιχειρησιακό σχέδιο που θα μπορούσε να εκτελέσει με επιτυχία η Ίλη Ιππικού είναι στη φύλαξη των χερσαίων συνόρων: «Μία σκέψη είναι η επιτήρηση της μεθοριακής γραμμής του Έβρου. Το άλογο έχει τη δυνατότητα να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα σε δύσβατα και δύσκολα σημεία. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν σήμερα τα άλογα στη φύλαξη των συνόρων με το Μεξικό. Σχεδόν όλοι οι στρατοί και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν διατηρήσει το ιππικό τους για ειδικές αποστολές».

Αναγέννηση από τις στάχτες

«Επομένως η επιστροφή της Ελλάδας στην επανασύσταση Ίλης Ιππικού είναι μία ιστορική απόφαση. Χάσαμε ένα μεγάλο διάστημα αλλά ο Έλληνας αναγεννιέται από τις στάχτες του και γίνεται καλύτερος. Σε μία τριετία ελπίζω να έχουμε κάνει ένα ολοκληρωμένο τμήμα που εγώ θα μπορέσω να απαγκιστρωθώ και να παραδώσω στην επόμενη γενιά η οποία θα είναι έτοιμη να συνεχίσει την παράδοση και να είναι ανεξάρτητη».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

12 Σχόλια

 1. Θα μπορούσα να γελάσω ...άν δεν έπρεπε να κλάψω!!! Βοήθα Κύριε τον δούλο σου...από την μωρία.-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν ήμαστε για γέλια, για κλάματα ήμαστε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εντάξει ρε παιδιά, είπαμε φέραμε το ιππικό για παρελάσεις και άλλες τελετές, μην τον αφήνετε τον παππού να λέει ότι του κατέβει για σύνορα. Γι'αυτόν τα ΤΘ σταμάτησαν την δεκαετία του '60 λόγω άνοιας. Που νομίζει ότι παίζει, στο ΤWD και κυκλοφορεί με άλογο ανάμεσα σε ζόμπι; Πάντως το bottom line είναι ότι λεφτά για χαζομάρες υπάρχουν πολλά και άμεσα, αλλά όχι για υπηρεσίες και νυχτερινά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ειρωνικό παππούς να λείπει.. να εύχεσαι στην ηλικία του να καλπάζεις με.. καλάμι

   Διαγραφή
 4. " Σε χρονο ρεκορ βγηκε το κονδυλι για να αλλαχτει η αμμος"

  Αν εβγαινε και σε χρονο ρεκορ το κονδυλι για τις απληρωτες υπηρεσιες....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Έφεραν πίσω τον χρόνο τον αποστρατο δήμαρχο εδώ και 30 χρόνια και λέει τις αρλούμπες του! Αν είναι δυνατόν αυτό που βλέπουμε και ζούμε.... Η ληψανδρεία καλά κρατεί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ΑΝΩΝΥΜΟΣ 2:18:00
  ....και η ανορθογραφία το ίδιο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Και εγώ που νόμιζα ότι οι μαύροι χαζεψανε τα τελευταία χρόνια....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δούλεψε λέει όλο το καλοκαίρι για να ηρεμήσει τα άλογα και ότι ο Καπουέρο αγοράστηκε από τον ιππικό όμιλο Βαρυμπόμπης για 3.000 Ευρώ. Θα πρότεινα Μπάνυ ή Τατοο από τον ίδιο όμιλο, ήρεμα, εργατικά άλογα με αγάπη στα παιδιά. Για τους παππούδες πάλι δεν ξέρω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Κοίτα ο παππούς με το κολάν και την πάνω μέρος της 8άρας, προφανώς η ΔΤΘ θα έχει κάνει τροποποιηση του κανονισμού. Τα ρεζιλικια σας ήρθαν, μου τά'παν και αλογάκια μέιντ ιν τζάμπαν! Όπως έλεγε και την ταινία, παππού χουφτωστην, χουφτωστην. Ρε τα μιστά να πέφτουν και τι με νοιάζει το ρεζιλικι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή