Έγγραφο Yπ. Eργασίας: H διαγραφή ΕΠΟΠ από τις τάξεις των ΕΔ δεν συνεπάγεται και υποχρεωτική συνταξιοδότηση

Έγγραφο Yπ. Eργασίας: H διαγραφή ΕΠΟΠ από τις τάξεις των ΕΔ δεν συνεπάγεται και υποχρεωτική συνταξιοδότηση

Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας για το συνταξιοδοτικό και βαθμολογικό των ΕΠΟΠ:

ΘΕΜΑ: «Συνταξιοδοτικό και βαθμολογικό Μονίμων Υπαξιωματικών Προερχόμενων από το θεσμό των ΕΠΟΠ».

ΣXET.: H με αρ. πρωτ. 3037/22-7-2022 Αναφορά

Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού, με το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Νικόλαο Ηγουμενίδη η με αρ. πρωτ. 158/6-7-2022 επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) στην οποία εμπεριέχονται προτάσεις για το συνταξιοδοτικό και βαθμολογικό ζήτημα των Επαγγελματιών Οπλιτών και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 2936/2001 (Α’ 166) το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Επαγγελματιών Οπλιτών διέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις για τους ομοιοβάθμους τους Μονίμους Υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τον συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 8 και της παρ. 2α του άρθρου 39 του Ν.Δ. 445/1974 (Α΄160), οι Υπαξιωματικοί που συμπληρώνουν το 50ο έτος της ηλικίας τους αποστρατεύονται χωρίς προηγούμενη κρίση, με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, εντός μηνός από την κατάληψη του ορίου ηλικίας.

Εξάλλου, με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 3865/2010 (Α 120) προβλέπεται ότι τα στελέχη των Ε.Δ, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

Το θιγόμενο στη σχετική Αναφορά θέμα της αυτεπάγγελτης αποστρατείας αφορά την διαγραφή από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων των στρατιωτικών που συμπληρώνουν το προβλεπόμενο ηλικιακό όριο. Επισημαίνεται όμως ότι το θέμα αυτό (της διαγραφής από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας) δεν ρυθμίζεται από την συνταξιοδοτική νομοθεσία, αλλά από ειδικές διατάξεις της νομοθεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Επιπλέον, η διαγραφή από τις τάξεις των Ε.Δ. δεν συνεπάγεται και υποχρεωτική συνταξιοδότηση του κάθε ασφαλισμένου. Για τη συνταξιοδότηση, η οποία αποτελεί θεμελιώδες και απαράγραπτο συνταγματικό δικαίωμα, είναι αναγκαία η υποβολή αίτησης από τον ίδιο τον ασφαλισμένο με την οποία δηλώνει στον ασφαλιστικό φορέα τη βούλησή του να συνταξιοδοτηθεί και να λάβει τη συνταξιοδοτική παροχή που δικαιούται, η δε σχετική αίτηση ικανοποιείται εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, το θέμα της δυνατότητας παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις των Επαγγελματιών Οπλιτών και μετά τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου για αυτεπάγγελτη αποστρατεία ορίου ηλικίας ή η τυχόν αύξηση του ηλικιακού αυτού ορίου, προκειμένου τούτο να προσαρμοσθεί στα ισχύοντα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για την εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ούτε σχετίζεται με τη συνταξιοδοτική νομοθεσία. Αντιθέτως, όλα τα θέματα που σχετίζονται με το καθεστώς εισόδου και αποστρατείας από τις τάξεις των Ε.Δ ρυθμίζονται από το συνερωτώμενο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Αν νομίζετε ότι θα σας ψηφίσει έστω και ένας ΕΠΟΠ είστε γελασμενοι. Μαύρο μαύρο μαύρο και ξανά μάνα μαύρο και κατάμαυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπανανία, μάλλον στα δικαστήρια θα καταλήξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι καλοι λογαριασμόι κανουν τους καλους φιλους.
    Αυτα (τα περι μη καταβολης συνταξεως κλπ) , οφειλατε να μας τα ειχατε πει απο την αρχη , οταν προσληφθηκαμε ως ΕΠΟΠ, οχι να μας αιφνιδιάζεται τωρα, κατοπιν εορτης...
    Η νομοθεσία για την καταβολη συνταξης που ισχυε τοτε που προσληφθηκαμε, αυτη η ίδια νομοθεσία οφειλει και να εφαρμοσθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή στα 50 σε διώχνουν και σύνταξη παίρνεις στα 60;;;κατάλαβα καλά;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, σωστα καταλαβες.....

      Τοτε που μας ειχαν αναγκη , εβγαζαν αφισες και διαφήμιζαν οτι η προσληψη ως ΕΠΟΠ ειναι διεξοδος στην ανεργια κλπ.....

      Και τωρα θελουν να μας πεταξουν στην ανεργια στα 50 μας.....

      Δυστυχώς γι αυτους υπαρχουν και τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.....

      Διαγραφή
  5. Τι νομίζατε? Εδώ είν'Ελλάδα, η βαλκανιότερη των Βαλκανίων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή