Aλλάζουν όλα στο «πέναλτι» των συνταξιούχων-αποστράτων που συνεχίζουν να εργάζονται

Aλλάζουν όλα στο «πέναλτι» των συνταξιούχων-αποστράτων που συνεχίζουν να εργάζονται

Νέες αλλαγές μελετώνται για την απασχόληση συνταξιούχων. Πέναλτι ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Νέες αλλαγές οι οποίες θα εισάγουν δικαιότερο σύστημα για το πέναλτι των εργαζόμενων συνταξιούχων, μειώνοντας αναλογικά το ποσό της σύνταξης μελετά το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.

Ειδικότερα μελετάται η παρακράτηση της σύνταξης να συνδέεται με τις ημέρες απασχόλησης του συνταξιούχου. Με το νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% σε 30% οριζόντια για όλους ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης.

Δηλαδή ακόμα και να εργαστεί ένας συνταξιούχος μία ημέρα το μήνα θα πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης. Με τις αλλαγές που προωθούνται θα εισάγουν αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή, συνταξιούχος με 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική , χάνει το 30% του συνόλου των αποδοχών του, ήτοι 360 ευρώ ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα. Με αναλογία 15% εφόσον δουλεύει 15 ημέρες θα έχει απώλεια 180 ευρώ, δηλαδή τα μισά.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα πρόστιμο ίσο με 12 κύριες και επικουρικές συντάξεις θα κληθεί να καταβάλει στον ΕΦΚΑ όποιος συνταξιούχος εντοπιστεί να μην έχει δηλώσει την παράλληλη, με το καθεστώς συνταξιοδότησης που ήδη διανύει, απασχόληση.

Στο μεταξύ ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να αναμένει πάνω από ένα χρόνο τα αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι από το 60% στο 30%. Αν και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που υπέβαλαν πρόσφατα αιτήσεις βλέπουν τις σωστές περικοπές, υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι μετά το 2020 που εξακολουθούν να υφίστανται το μαχαίρι 60% του νόμου Κατρούγκαλου στις συντάξεις τους. Ο χρόνος αναμονής των αναδρομικών είναι περίπου 17 μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σημαντικό: Έρχονται αλλαγές σε συνταξιούχους-απόστρατους που εργάζονται - Ποιοι και πόσα κερδίζουν

Επίσης με καθυστέρηση άνω των δύο ετών όσοι συνταξιούχοι εργάστηκαν δεν έχουν λάβει τη νόμιμη αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης ενώ καταβάλλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Δηλαδή δεν εισπράττουν την ανταποδοτικότητα των εισφορών τους, όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος. Ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι δεν έχει εγκατασταθεί το απαραίτητο λογισμικό αφού δόθηκε προτεραιότητα σε άλλες περιπτώσεις συνταξιούχων παραπέμποντας την επίλυση για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, Ν.4670/2020, οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.

Τι ισχύει σήμερα

Συνταξιούχοι που έχουν αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα υπόκεινται σε μείωση για το ποσόν της κύριας και επικουρικής τους σύνταξης κατά 30%.

Οι συνταξιούχοι που εργάζονταν πριν από τον Φεβρουάριο του 2020 θα ενταχθούν στις νέες διατάξεις, εφόσον συνεχίζουν να εργάζονται, από την 1/3/2022 και μετά.

Συνταξιούχοι που έχουν αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης λαμβάνουν συντάξεις μειωμένες κατά 30% μετά τη συμπλήρωση του 61ου έτους, εφόσον αυτή συμπληρώνεται μέχρι την 28/2/2021 ή μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας, εφόσον αυτή συμπληρώνεται από την 1/3/2022 και μετά.

Η μείωση του 30% είναι η ακαθάριστη σύνταξη ή συντάξεις (επί συρροής συντάξεων), από τις οποίες εξαιρούνται το εξωιδρυματικό επίδομα και το επίδομα ανικανότητας.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Είναι γνωστό ότι όλες μα όλες οι κυβερνήσεις της νουδούλας ΔΕΝ μερίμνησαν ΠΟΤΕ για τις ΕΔ, ούτε καν ακόμη και για θέματα που δεν είχαν οικονομικό ή πολιτικό κόστος. Ποτέ, μα ποτέ, μα ποτέ, καμμιά κυβέρνηση της νουδούλας διαχρονικά θεσμοθέτησε κάτι που να προάγει την καθημερινότητα των στελεχών των ΕΔ, ΠΟΤΕ, είτε ε.ε. ε είτε ε.α. Ποτέ μια κυβέρνηση της νουδούλας ΔΕΝ ολοκλήρωσε κανονική θητεία και πάντα μετά τη αποτυχία της σε εκλογές ερχόταν καταστροφή για τον τόπο (εκλογή ΓΑΠ, εκλογή Τσίπρα, εκλογή σιμητρα κλπ). Έτσι και τώρα πέρασαν και θα φύγουν άχρηστοι μαζί με τα ρετάλια των σφυριζομπαδόκων που τα ψώνισαν υπερτιμημένα από τα παζάρια των λαθρομεταναστών και τους έχτισαν "άριστους" ενώ ήταν τοις πάσι γνωστό ότι ήταν βούλες και άχρηστοι ακόμη και για τους εαυτούς τους. Συνεχίστε να ψηφίζετε, η πατρίδα κοιμάται και κάντε και εσείς ότι κοιμόσαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν βρουν κοροιδα να δηλωσουν την 2η εργασια τους....Οταν δεν αδικεις δεν εχει λογο ο αλλος να εργαζεται αδηλωτα που συμφερει εργοδοτη και εργαζομενο.Τον Ν4093/2012 την ψυχη μας εβγαλαν δεδομενου ειναι ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΩΤ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣτΕ να καταργηθει απο μερισματα.Προς το παρον 2 στους 5 είναι αδήλωτοι !!!! Αυτό τα λέει όλα!!To νεο ειναι οτι εστω 4ωρη εργασία κτλ για φοιτητες.τριες ειναι κλεισμενες οι δουλειες απο συνταξιουχους και μαλιστα αδηλωτα.Οταν κτυπας ιπποποταμο την πληρωνουν τα βατραχια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαι απόστρατος και αυτοαπασχολουμαι. Σε εμένα πως θα υπολογιστεί η αναλογία ημερών εργασίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα τα πούμε καλά στις εκλογές. Η οργή θα είναι τεράστια. Εδώ είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή