ΥΕΘΑ για κατανομή κρατήσεων επί εξοπλιστικών στα ΜΤ: Επεξεργαζόμαστε ν/σ-Δείτε που αποσκοπεί

ΥΕΘΑ για κατανομή κρατήσεων επί εξοπλιστικών στα ΜΤ: Επεξεργαζόμαστε ν/σ-Δείτε που αποσκοπεί

Σε απάντηση των σχετικών Ερωτήσεων, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, με θέμα «Για τη μη απόδοση των προβλεπόμενων ποσοστών των δαπανών για εξοπλισμό του ΥΕΘΑ στα Μετοχικά Ταμεία των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων» και του Βουλευτή κ. Άγγελου Τσιγκρή, με θέμα «Ορθολογική κατανομή των πόρων από την κράτηση επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων» σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), τα ακόλουθα:

Η Διεύθυνση Προϋπολογισμού (Π/Υ) Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με έγγραφα της, υπό στοιχεία Αρ.Πρ. 2/48785/ΔΠΓΚ/26-02-21/ΥΟ/ΓΓΔΠ/ΓΛΚ/ΓΔΔΠ&Π/ΔΠΓΚ, Αρ.Πρ. 2/101501/ΔΠΓΚ/12-10-21/ΥΟ/ΓΓΔΠ/ΓΛΚ/ ΓΔΔΠ & Π/ΔΠΓΚ και Αρ.Πρ. 2/121825/ΔΠΓΚ/15-12-21/ΥΟ/ΓΓΔΠ/ΓΛΚ/ΓΔΔΠ&Π/ΔΠΓΚ, αιτήθηκε την επανεξέταση των κρατήσεων των δαπανών, 4% και 2%, επί των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, με ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ύψος των προβλεπόμενων πληρωμών των ως άνω προγραμμάτων, για τα επόμενα έτη, είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το πραγματοποιηθέν ύψος προμηθειών την προηγούμενη δεκαετία.

Επιπλέον λήφθηκε υπόψη ότι, η κάλυψη των δαπανών αυτών γίνεται με αντίστοιχο σχετικό δανεισμό της χώρας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία. Ειδικότερα, ζήτησε να διασφαλιστεί ότι το συνολικό ύψος των εσόδων από τις ανωτέρω κρατήσεις υπέρ των Μετοχικών Ταμείων και ΕΛΟΑΝ, ΕΛΟΑΑ δεν θα υπερβαίνουν το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας (2016-20) προσαυξημένο κατά 50%, με σκοπό τη συγκράτηση των δαπανών δεδομένης της αύξησης του ύψους των προβλεπόμενων πληρωμών για εξοπλιστικά προγράμματα τα επόμενα οικονομικά έτη.

Το ΥΠΕΘΑ, λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που τέθηκαν ήδη, δια των αρμοδίων Υπηρεσιών του, επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας το οποίο αποσκοπεί:

Στην ικανοποίηση του αιτήματος του ΓΛΚ για μείωση των κρατήσεων θέματος για τα προγράμματα εξοπλισμού σημαντικού κόστους, προκειμένου το ύψος των εσόδων των ΜΤ και ΕΛΟΑ να συγκρατηθεί μεσοσταθμικά εντός των τεθέντων δημοσιονομικών περιορισμών για τη δεκαετία 2021-2030.

Στη σημαντική εξοικονόμηση πόρων προς όφελος μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΥΠΕΘΑ.

Στη διαχρονική διασφάλιση των υφιστάμενων πόρων των ΜΤ και των ΕΛΟΑ από όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, με μείωση των κρατήσεων μόνο στα εξοπλιστικά προγράμματα σημαντικού οικονομικού μεγέθους, προς εξασφάλιση της δυνατότητάς τους, στο άμεσο μέλλον, να χορηγήσουν έγκαιρα τις παροχές τους χωρίς κίνδυνο για τη βιωσιμότητά τους.

Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Τα σχετικά έγγραφα απαντήσεων ΕΔΩ και ΕΔΩ αντίστοιχα.

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. Απ 'όταν αναλάβατε ως κυβέρνηση δεν προωθήσατε αλλά και δεν εφαρμόσατε, ακόμη και από δικαστικές αποφάσεις, καμία ρύθμιση για την "ανακούφιση" του προσωπικού των Ε.Δ. και των αποστράτων. Μέχρι στιγμής ότι πράξατε στρέφεται εναντίον τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ και δυο χρόνια επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την κατάργηση του 4093/12 από τα μερίσματα και ακόμα μα το τελειώσει. Αυτό που είναι για να διαλύσει οριστικά τα ταμεία θα το φέρει για ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΔΟΜΕΝΗ πλέον της μείωσης στο 1/2 περίπου των προσεχή εσόδων του Μ.Τ.Α. απ΄ το εξοπλιστικό πρόγραμμα που τρέχει...... Οι περικοπές όμως για τους Μερισματούχους του Μ.Τ.Α. είναι ΑΜΕΙΛΙΚΤΕΣ από το 2011 μέχρι σήμερα Μάιο του 2022 παρά τις δηλώσεις του Κυβερνώντος Κόμματος περί ανάκαμψης της οικονομίας... Eίναι σίγουρο ότι θα αποτυπωθεί ΔΥΣΜΕΝΩΣ ....στην κάλπη προσεχώς για το κυβερνών κόμμα .... Κανείς πολιτικός δεν έχει το δικαίωμα σήμερα και για κανέναν λόγο να κόβει πόρους απ΄ το Μετοχικό (που νόμιμα δικαιούται ) όταν στο παρελθόν ψήφιζε το P.S.I. και στέρησε μέρος των αποθεματικών του Μ.Τ.Α. και ζητάει τώρα <>...... και που στην συνέχεια καλέστηκαν οι >Μερισματούχοι ε.α και οι Μέτοχοι ε.ε. > για το Μ.Τ.Α. με 3 εκ ετησίως με τις εν λόγω κρατήσεις.
    Η Απάντηση του κ. Υπουργού βεβαίως είναι και <> προς τους Συναδέλφους της Ε.Α.Α.Ν Mειώνει τους προσεχείς πόρους του 4% στο 50% περίπου σύμφωνα με την κατωτέρω απάντηση που έδωσε στη Βουλή σε ερώτηση για τους κοινωνικούς πόρους απαντώντας .......περιορισμών για τη δεκαετία 2021-2030...........
    Άρα μας πάνε > ΟΛΟΥΣ < μέχρι το 2030 στην φτώχεια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θεωρούν τους των Ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας ηλίθιους; Ποιός πανηλίθιος συγκρίνει την προηγούμενη μνημονιακη 10ετια με λοιπές 10ετιες; Γιατί στο άρθρο δεν συμπεριλαμβάνεται η πρόταση της ΕΑΑΣ; Γιατί έμμεσα επέμβετε στην επιχειρησιακή πρόταση του ΑΓΕΕΘΑ στην ιεράρχηση αναγκών; Κρίμα. Αιωνίως βολευτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ψάχνω να θυμηθώ ποιος ήταν αντίστοιχα ανίκανος να το πω, ευθυνόφοβος να το πω αλλά αντάξιό του δεν θυμάμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσπαθώ να θυμηθώ την τρέχουσα τριετία μια ρύθμιση ένα ν/σχέδιο για την μέριμνα υπέρ του ε.ε προσωπικού και των ε.α. δεν βρίσκω κάτι. Όλο υπεκφυγές, πινγκ πονγκ με το το υπ.οικ. ούτε σε θέματα ιεραρχίας εξέλιξης μεταθέσεις μόρια κλπ κλπ. Μια παρέμβαση από ΓΕΕΘΑ γες γεν κλπ για το προσωπικό;Εάν κάποιος έχει υπόψιν του κάτι ας το πει. Αν δεν έχει θα το πούμε στην κάλπη λίαν συντόμως.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ομως.Υπαρχουν ακομα ανθρωποι που ψηφιζουν με γνωμονα το προσωπικο τους συμφερον,αγνοωντας το οτι η χωρα καταστρεφετε με την ψηφο τους.

      Διαγραφή
  8. Δυστυχώς όσα γράφουν οι προηγούμενοι είναι όλα αλήθεια.
    Κοιτάξτε εκεί στην κυβέρνηση να κάνετε κάτι έστω και την ύστατη στιγμή.
    Γιατί μην ξεχνάτε ότι όσοι είναι εα και εα μαζί με τις οικογένειες τους αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού οι οποίοι είναι αυτοί που θα ζητήσετε την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές οπότε και αν γίνουν αυτές.
    Εάν βέβαια ενδιαφέρεται κανείς από την κυβέρνηση να διαβάζει ένα σαιτ στο οποίο σχολιάζουν τα εα και εα στελέχη, πράγμα που πολύ αμφιβάλλω ότι γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και ξέρετε στις εκλογές.... Με τις βαλίτσες να κατεβείτε σε κάνα χωριουδάκι... Έλα,μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εμείς δεν θα επεξεργαστούμε τίποτα....
    Κατευθείαν μαύρο θά φάτε μες τη μούρη........!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή