Τέλος το M2 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό-Δείτε απάντηση Παναγιωτόπουλου

Τέλος το M2 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό-Δείτε απάντηση Παναγιωτόπουλου

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η φυσιολογική αναθέρμανση του ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, άλλαξε εντελώς το σκηνικό ως προς τις προτεραιότητες χρησιμοποιήσεως των αποθεμάτων του Στρατού των ΗΠΑ σε οπλικά συστήματα. Ειδικώς ως προς τα τεθωρακισμένα οχήματα, από το παλαιότερο υλικό, ένας αριθμός θα παραχωρηθεί άμεσα στην μαχόμενη Ουκρανία. Στα τέλη Απριλίου, μετά την απόφαση αποστολής 200 Μ113Α3, μονάδες της Εθνοφρουράς (Νational Guard) των ΗΠΑ από τις Πολιτείες της Ιντιάνα, του Μισσούρι, της Βορείου Καρολίνας, του Οχάιο και της Δυτικής Βιρτζίνια προετοίμασαν σε χρόνο μερικών ημερών μόνο τα συγκεκριμένα οχήματα. Οι εργασίες, αφορούσαν ουσιαστικά εκτέλεση τεχνικής επιθεωρήσεως για την διαπίστωση και επιβεβαίωση της λειτουργικής κατάστασης των αποθηκευμένων οχημάτων.

Όσον αφορά όμως τα νεώτερα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης M2 Bradley, ήδη προωθούνται στην Γερμανία, με σκοπό την προτοποθέτησή τους για παν ενδεχόμενο, εφόσον οι σχέσεις με την Μόσχα οδηγηθούν στα άκρα. Για τον σκοπό αυτό, πριν ακόμη την εκδήλωση της ρωσικής εισβολής και καθώς όλες οι ενδείξεις συνηγορούσαν στην εκτίμηση ότι οι Ρώσοι ήταν έτοιμοι να κινηθούν, διατάχθηκε η ενεργοποίηση των τοποθεσιών «Προτοποθετημένου Αποθέματος Στρατού 2» στην Ευρώπη. Εκεί, έχει μεταφερθεί και συνεχίζει να μεταφέρεται βαρύ υλικό, δηλαδή άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα κ.λπ. υπό την ευθύνη Ταξιαρχιών Υποστηρίξεως Πεδίου του Στρατού των ΗΠΑ, που αποστολή έχουν την υποστήριξη Ομάδων Ταξιαρχιών που έχει ανακοινωθεί ότι αναπτύσσονται στην Ευρώπη προς ενίσχυση της αποτροπής.

Στο υλικό αυτό, επιστρατεύθηκε κάθε διαθέσιμο Bradley που σχεδιαζόταν να αποσυρθεί και ήδη έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη, κλείνοντας κάθε προοπτική παραχωρήσεως στην Ελλάδα. Όπως έχουμε γράψει, το ΓΕΣ είχε απευθυνθεί με επιστολή στις 11 Φεβρουαρίου 2020 ζητώντας ενημέρωση για τιμή και διαθεσιμότητα (Price & Availability) 200 ΤΟΜΑ τύπου M2A2 ODS.

Σε σχετική επίσημη ενημέρωση του ΓΕΣ με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2021, η απάντηση περί Bradley υπήρξε αρνητική ως προς την διαθεσιμότητα ως πλεονάζον υλικό (EDA). Έκτοτε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είχε παρουσιασθεί η προοπτική διαθεσιμότητος 200 οχημάτων από την Εθνοφρουρά. Επρόκειτο μάλιστα για οχήματα εκδόσεως Μ2Α2 ODS-SA, δηλαδή της πιο σύγχρονης σε υπηρεσία, τα οποία ευρίσκοντο σε διαδικασία αποσύρσεως και θα μπορούσαν να μεταβιβασθούν άμεσα και σε λειτουργική κατάσταση στην Ελλάδα. Ωστόσο, η κινητοποίηση λόγω Ουκρανίας, διέγραψε αυτή την προοπτική καθώς τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα μεταφέρθηκαν ήδη στην Ευρώπη στο πλαίσιο αποτρεπτικών μέτρων έναντι της Ρωσίας. Καθώς η κατάσταση εντάσεως με την Ρωσία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει, δεν αναμένονται μεγάλες ανατροπές στην παρούσα κατάσταση κινητοποιήσεως των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Ειδικώς δε στην περίπτωση των Bradley αναμένονται αποφάσεις για την εξέλιξη της επιχειρησιακής εκμεταλλεύσεώς του σε αμερικανική υπηρεσία.

ΠΗΓΗ: doureios.com

Παναγιωτόπουλος: Δεν υπάρχουν διαθέσιμα M2A2 Bradley

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή με θέμα «Επιδίωξη η όσο το δυνατόν συντομότερη άφιξη αμφιβίων τεθωρακισμένων AAV7 και Bradley M2A2», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι το ΓΕΣ έχει ήδη υποβάλλει αίτημα δωρεάν παραχώρησης μεταχειρισμένων Μ2Α2 Bradley από τις ΗΠΑ, αλλά την παρούσα χρονική περίοδο δεν υπάρχουν διαθέσιμα οχήματα αυτού του τύπου. Παράλληλα, ενημερώνει πως έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές για τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα AAV7A1 και ότι ο χρόνος ένταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις θα προσδιοριστεί εν ευθέτω χρόνω. Δείτε την σχετική απάντηση:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια