Κρύος ιδρώτας στην Άγκυρα από τα γαλανόλευκα Rafale που απαντάει με… placebo

Κρύος ιδρώτας στην Άγκυρα από τα γαλανόλευκα Rafale που απαντάει με… placebo

Επαναφέρει το αφήγημα του τουρκικού μαχητικού, που κινδυνεύει να μείνει ένα κενό σκάφος χωρίς κινητήρα και βασικά εξαρτήματα

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 12/01/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Κρύος ιδρώτας λούζει την Άγκυρα στη σκέψη ότι σε μία εβδομάδα από σήμερα προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα έξι ετοιμοπόλεμα Ελληνικά Rafale. Από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα μπει σε υπηρεσία το αεροσκάφος 4,5 γενιάς θα αλλάξει δραστικά τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με τα αναβαθμισμένα F-16 Viper και τα Block 50 Adv.

Απέναντι στη διαφαινόμενη αεροπορική κυριαρχία της Ελλάδας, η Τουρκία έχει να προτάξει μόνο υποσχέσεις και απειλές. Τον πανικό της Άγκυρας, που γνωρίζει ότι έχει χάσει σημαντικό έδαφος στον τομέα της αεροπορικής ισχύος, φανερώνουν οι συχνές «κορόνες» του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για δήθεν εξοπλιστικό «ράλι» της Αθήνας αλλά και η εμμονή στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Δεν αποτελεί μυστικό, άλλωστε, ότι η Αεροπορία των γειτόνων αποδεκατίστηκε από τις μαζικές διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν κατά στρατιωτικών και «υπόπτων» για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ενώ μετά το 2030 κινδυνεύει να μπει «ταφόπλακα» στον γερασμένο στόλο των τουρκικών F-16. Το Αμερικανικό «εμπάργκο» στην πώληση εξοπλισμών επηρεάζει τη ροή ανταλλακτικών των μαχητικών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τουρκικής Αεροπορίας, ενώ με την παρούσα σύνθεση του Κογκρέσου, το αίτημα της Άγκυρας για αγορά 40 νέων F-16 και αναβάθμιση ακόμη 80 σε Block 70 βρίσκει σε αμερικανικό «τοίχο», όπως έγινε και με τα F-35 που αποτελούν πλέον παρελθόν για την Τουρκία.

«Πυροτέχνημα» το TF-X;

Για να αντιμετωπίσει την κρίση που έρχεται, η Άγκυρα επαναφέρει το αφήγημα για την κατασκευή εγχώριου μαχητικού, μια ιστορία που μοιάζει αρκετά με την υπόθεση του τουρκικού εμβολίου για τον κορονοϊό, του Turkovac, το οποίο σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της χώρας είναι ένα απλό διάλυμα. Έτσι και το τουρκικό μαχητικό TF-X κινδυνεύει να μείνει ένα κενό σκάφος χωρίς κινητήρα και βασικά εξαρτήματα. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, το αεροσκάφος θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2023 και προγραμματίζεται να ξεκινήσει δοκιμές το 2025. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι, όμως, γνωρίζουν ότι, αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα του κινητήρα, το εγχείρημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Πόρτα από ΗΠΑ

Με δεδομένη την άρνηση των Αμερικανών να προσφέρουν κινητήρες για το TFX, η Τουρκία επιχείρησε να χτυπήσει την πόρτα της Ρωσίας. Οι δύο πλευρές δήλωσαν πρόσφατα ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν στο θέμα του κινητήρα, όμως είναι σαφές πως μια τέτοια επιλογή θα έριχνε οριστικά την αυλαία στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε μια σειρά από οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής που χρησιμοποιούν οι γείτονες.

Οι μεγαλοστομίες του Ερντογάν ότι η Τουρκία θα είναι μία από τις δέκα χώρες στον κόσμο που θα κατασκευάζουν μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και drones δεν πείθουν ούτε τον πιο πιστό του σύμμαχο, το Πακιστάν. Το deal αξίας 1,5 δισ. δολαρίων ανάμεσα στις δύο χώρες που προβλέπει την αγορά 30 στρατιωτικών ελικοπτέρων ΑΤΑΚ για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν ναυάγησε, με τον Ερντογάν να το φυσάει και να μην κρυώνει. Αιτία στάθηκε το εμπάργκο στην εξαγωγή του κινητήρα σε τρίτες χώρες, το οποίο επέβαλαν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί σαν αντίποινα για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Η πακιστανική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να προμηθευτεί ελικόπτερα από την Κίνα, με τα ΑΤΑΚ να μένουν στα αζήτητα.

Τα Bayraktar

Οι εξελίξεις αυτές, ωστόσο, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την παραγωγή των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, τα οποία χρησιμοποιούνται από την Άγκυρα ως μέσο διείσδυσης σε χώρες της ευρύτερης περιοχής. Οι κυρώσεις των Δυτικών δεν κατάφεραν να μπλοκάρουν την κατασκευή των τουρκικών drones, με την Άγκυρα να βρίσκει σανίδα σωτηρίας στην Ουκρανία, η οποία εξελίσσεται σε χώρα συμπαραγωγό. Οι αθρόες εξαγωγές drones και ο πρωταγωνιστικός τους ρόλος σε μια σειρά από μέτωπα όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η Αιθιοπία έχουν προκαλέσει τα αντανακλαστικά των ΗΠΑ και της ΕΕ που βλέπουν με μεγάλη καχυποψία τις κινήσεις της Άγκυρας.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Μολις υπογραψουμε για φεσια παραγγελιων, ως εκ θαυματος θα ανοιξει και η πλαινη πορτα για Τουρκια. Ετσι οι πολεμικες βιομηχανιες θα εχουν δουλεια για τα επομενα 30-40 χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή