Με χειροπέδες η προσαγωγή των αστυνομικών: Όταν χάνεται το μέτρο!!!

Με χειροπέδες η προσαγωγή των αστυνομικών: Όταν χάνεται το μέτρο!!!

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Είδαμε τους κατηγορούμενους για τον θανάσιμο τραυματισμό του Ρομά αστυνομικούς, άνδρες και γυναίκες, να προσάγονται με χειροπέδες στον ανακριτή. Η εικόνα προξένησε κακή εντύπωση σε πολλούς, που αναρωτήθηκαν αν αυτό ήταν απαραίτητο.

2. Ως γνωστόν η δέσμευση με χειροπέδες επιτρέπεται, όταν η προηγούμενη διαγωγή ή συμπεριφορά του ατόμου δημιουργεί υπόνοια φυγής (άρθρο 119 περ. δ' του π. δ. 141/1991). Το μέτρο της δέσμευσης πρέπει να εφαρμόζεται μόνον, εφόσον κρίνεται πράγματι αναγκαίο και η πιθανότητα της απόδρασης δεν αντιμετωπίζεται με άλλο ηπιότερο τρόπο (π. χ. αυξημένη επιτήρηση), όπως αναφέρεται σε πάγια διαταγή-εγκύκλιο του Αρχηγού.

3. Είναι προφανές ότι δεν συνέτρεχαν οι ανωτέρω προϋποθέσεις και κατά συνέπεια συνιστούσε υπερβολικό μέτρο η δέσμευση και μάλλον αδικαιολόγητο. Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει στις υπερβολές και να κινούμαστε από το ένα άκρο στο άλλο. Είχαμε δει π.χ. την κινηματογραφική προσαγωγή του γυναικοκτόνου από πάνοπλους άνδρες των ειδικών δυνάμεων, ωσάν να επρόκειτο για τον Pablo Escobar, όπως είχαμε γράψει, ή την... χαλαρή του άλλου με την μπλούζα πορνογραφικής εταιρείας. Τελικά οι διάφορες σκοπιμότητες ακυρώνουν μάλλον το πνεύμα των διατάξεων και την ουσιαστική λειτουργία του Κράτους Δικαίου. Δυστυχώς!!!

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ.ΕΙΝΑΙ,ΕΠΙΕΙΚΕΣΤΑΤΑ,ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ.ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ,ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.ΟΥΣΤ ΡΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφηστε Στρατηγε την παραθεση των νόμων..
    Ας μαθουν τους νομους πρωτα οι ανεκπαίδευτοι αστυνομικοι, και ας τους εφαρμοσουν οπως πρεπει και οχι οπως νομιζουν και ας αφησουν την κλαψα.
    Η άγνοια των συναδέλφων τους επι της ισχυουσας νομοθεσιας, δεν υπάρχει μονο στην προκειμένη περίπτωση. Υπαρχει ΠΑΝΤΟΥ.
    Καθε μερα γυρω μας βλεπουμε αγνοια, στρεβλωση και παρανομια των ιδιων των αστυνομικών (εχουμε πολλες περιπτώσεις, απο παραβασεις ΚΟΚ, μεχρι λαθος εφαρμογή των ισχυόντων)
    Οποτε επί της ουσίας τι κανατε; Τι κανετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ειχε ενδιαφερον να ξεραμε τι θα γινοταν σε παρομοια περιπτωση σε αλλες Ευρωπαικες χωρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κράτος δικαίου χαχαχαχα το πιο γρήγορο ανέκδοτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφου δεν μπορουν να κανουν χρηση του οπλου γιατι κουβαλανε περιττο βαρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή