Νέα απάντηση Tσακλόγλου για ΕΠΟΠ: Τυχόν τροποποίηση Oρίων Hλικίας Συνταξιοδότησης ΔΕΝ αντιμετωπίζεται επί του παρόντος από Υπουργείο μας

Νέα απάντηση Tσακλόγλου για ΕΠΟΠ: Τυχόν τροποποίηση Oρίων Hλικίας Συνταξιοδότησης ΔΕΝ αντιμετωπίζεται επί του παρόντος από Υπουργείο μας

Δείτε παρακάτω ΝΕΑ (07-06-2024) απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου σε κοινοβουλευτική ερώτηση με ΘΕΜΑ: Χωρίς σύνταξη κινδυνεύουν 27.400 Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ)

ΣΧΕΤ: Η αριθ. πρωτ. 4878/24-5-2024 Ερώτηση

Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από το βουλευτή κ. Αθανάσιο Χαλκιά, σχετικά με την πρόωρη αποστρατεία των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) από τις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω συμπλήρωσης των απαιτούμενων ηλικιακών ορίων αποστρατείας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 2936/2001, το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Επαγγελματιών Οπλιτών διέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις για τους ομοιόβαθμους τους Μονίμους Υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3865/2010, όπως ισχύει, οι στρατιωτικοί που κατατάσσονται από 1.1.2011 και μετά, εξαιρουμένων των στρατευσίμων παθόντων οπλιτών στην υπηρεσία και ένεκα ταύτης, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

2. Όπως προκύπτει από τον συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 8 και της παρ. 2α του άρθρου 39 του Ν.Δ. 445/1974, οι Υπαξιωματικοί που συμπληρώνουν το 50ο έτος της ηλικίας τους αποστρατεύονται χωρίς προηγούμενη κρίση, με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, εντός μηνός από την κατάληψη του ορίου ηλικίας.

Επιπλέον, με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 3865/2010 προβλέπεται ότι τα στελέχη των ΕΔ που εμπίπτουν στη συνταξιοδοτική προστασία του Δημοσίου και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας, ενώ σύμφωνα με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 20 του ν.3865/2010 και απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως, εκτός των περιπτώσεων επιβολής καταστατικής ποινής που συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος καταβολής σύνταξης, η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του χρόνου που αντιστοιχεί στα τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας ή με τη συμπλήρωση του εξηκοστού (60ού) έτους της ηλικίας.

Επίσης, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ασφαλίζονται στο πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 01.01.2013 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον συμπληρώνουν:

α. το 67° έτος της ηλικίας με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τα 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 η.α.) ή το 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης (ή 12.000 η.α.) για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος,

β. το 62ο έτος της ηλικίας, με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 η.α.) για την λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται επιπλέον η συμπλήρωση:

α. τουλάχιστον 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία πριν από το έτος που υποβάλλεται η αίτηση για σύνταξη για τους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους και β. τουλάχιστον 750 ημερών ασφάλισης συνολικά την τελευταία πενταετία πριν από το έτος που υποβάλλεται η αίτηση για σύνταξη για τους από 1.1.1993 ασφαλισμένους.

3. Σημειώνεται ότι, το θέμα της αυτεπάγγελτης αποστρατείας, αφορά την διαγραφή από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων των στρατιωτικών έπειτα από την συμπλήρωση του προβλεπόμενου ηλικιακού ορίου αποστρατείας και ρυθμίζεται σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις της νομοθεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αντίθετα, η συνταξιοδότηση κάθε ασφαλισμένου, η οποία αποτελεί θεμελιώδες και απαράγραπτο συνταγματικό δικαίωμα, ασκείται με αίτηση του ίδιου και ικανοποιείται εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις. Ως εκ τούτου, η διαγραφή από τις τάξεις των Ε.Δ. δεν συνεπάγεται και υποχρεωτική συνταξιοδότηση, αλλά μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ισχύουσας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας και υποβάλλεται από τον ασφαλισμένο σχετικό αίτημα.

Τυχόν τροποποίηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ δεν αντιμετωπίζεται επί του παρόντος από το Υπουργείο μας, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

36 Σχόλια

  1. Ωραία απάντηση. Έτσι είναι αν ο ίδιος είσαι βολεμενος. Λυπάμαι που τον είχα καθηγητή στο πανεπιστήμιο. Εδώ θα μου πεις αναγάγει τα παιδιά ως τεκμήριο, εκεί θα κολαγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λογικό είναι να λέει τέτοιες μπούρδες ο τυπάκος με τα 7.500€ το μήνα χωρίς τα κλεμμένα,τις δωρεάν μετακινήσεις, τις δωρεάν διαμονές, μειωμένες δαπάνες (ρεύμα, νερό κλπ),δωρεάν επικοινωνία και πολλά ακόμα. Μέσα σε όλα αυτά είναι και η παχυλή σύνταξη σε δύο (!!!!)τετραετίες!!! Η απάντηση σε κοπρόσκυλα αυτού του είδους είναι να παραιτηθούν όλοι μαζί για να δούμε την αντίδρασή του. Τι να φύγεις στα 50 χωρίς σύνταξη, τι στα 45. Αλλά κι εμείς κοιμόμαστε βαθιά και περιμένουμε ένα θαύμα.! Αν περιμένουμε να δώσουν λύση τα σκουπίδια οι πολιτικάντηδες, ούτε στην εκταφή μας δεν πρόκειται να δούμε χαΐρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι όλοι αυτοί με τα τουρκικά επίθετα έχουν και από ένα "φιρμάνι" στο "σεντούκι" τους, κληρονομιά από κάποιον προπροπάππου που παρείχε τις υπηρεσίες του στην "Υψηλή Πύλη για να το χρησιμοποιήσουν αργότερα κατά το δοκούν μας ξεπερνάει! Ότι είμαστε η μόνη χώρα που απελευθερώθηκε και κράτησε τα καρατουρκικά επίθετα "βαριά" κληρονομιά από την "αγαστή" συνεργασία με του σφαγείς μας, αυτό λέει πολλά για το ποιόν και την αληθινή καταγωγή των περισσότερων "ελληνόφωνων" και Ελλήνων κατ'ευφημισμόν! ΛοΛ

      Διαγραφή
  3. επί του παρόντος του κου γυαλάκια μπαρουφολόγου καπνίζεται ο ποπός από το 28%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδης άμα δεν είμαστε ικανοί για την υπηρεσία στα 51 έτη μας και μας διώξουν, και τύχει να γίνει πόλεμος μετάς θα μας φωνάξουν πίσω να πολεμήσουμε γιατί θα γίνουμε ικανοί η θα μας αφήσουν να πολεμήσουν άλλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1:47 μ.μ
    Τι πόλεμος να γίνει????
    Τα πιστεύεις αυτά που γράφεις???
    Αλλά για να μπεις ΕΠΟΠ είμαι σίγουρος ότι τα πιστεύεις!!!!
    Οι Τούρκοι έχουν αγοράσει το 1/3 των ακινήτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ενώ εσύ δεν μπορείς να αγοράσεις ούτε χαλάκι για την πόρτα.....
    Αντε για κάνα δασοπεριπολο τώρα και άσε τους πολέμους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΠΟΠ 3η σειρά για πες σειρά, τι προελεύσεως είσαι?!!! Γιατί με κάτι ξυπνητζήδες σαν κ' του λόγου σου χάνεται η ομοιογένεια και καταλήγει να πηγαίνουμε ΟΛΟΙ 1 βημα μπρος αλλά 10 πίσω....

      Διαγραφή
  6. Η απάντηση σε όλα ειναι ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αυτός ο κύριος τώρα ειναι και Υπουργός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να τους χαίρεστε τους
    Ά(χ)ριστους! Τώρα λουστείτε τους! 41% γάρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προσωπικα πιστευω οτι τα κυρια προβληματα καθε συναδελφου ΕΠΟΠ, ειναι ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ η δυσκολια της επαγγελματικης αποκαταστασης στον ιδιωτικο τομεα, μετα την αποστρατεια του για 12 χρονια και οι χαμηλοι μισθοι του εν λογω τομεα.. Οντας μαλιστα ανειδικευτος στα 50 του και εχοντας και οικογενεια στην πλατη του. (οι περισσοτεροι τουλαχιστον..).
    Εκει πρεπει να εστιασουμε κυριοι και να καταλαβει και ο υπολοιπος κοσμος, ποιο ειναι το αδικο, ανηθικο και πρωτοφανες γεγονος για τις ΕΔ και να μη νομιζει οτι ζηταμε κατι που δεν δικαιουμαστε και δεν αξιζουμε..
    Προωρες συνταξιοδοτησεις της πλακας (ναι της πλακας) και αλλα κουραφεξαλα, δεν με αφορουν. Μπηκα στα 19 και θελω να φυγω στα 54 με 35+5 συνταξιμα και οτι αλλο δικαιουμαι, οπως υπολογιζα και οπως προβλεποταν. Οι συναδελφοι που μπηκαν μεγαλυτεροι, ας αποστρατευονται και αυτοι σε αντιστοιχη ηλικια, προσμετρωντας τα ενσημα του ιδιωτικου τομεα.. Αν καποιοι παλι δεν δουλευαν λογω σπουδων, ας προσμετρηθουν καποια απο αυτα τα χρονια ως συνταξιμα, με ταβανι τα 4 πχ..
    Ενας ΕΠΟΠ 1η σειρα.

    ΥΓ. Ισως αυτα που γραφω, δεν αρεσουν σε καποιους, αλλα ελπιζω και θελω να πιστευω οτι υπαρχουν αλλοι περισσοτεροι που συμφωνουν μαζι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ πάντως από τα λεγόμενα σου πρέπει να ήσουν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα 67 δεν τα γλυτώνεις....

      Διαγραφή
    2. Που έβγαλες τέτοιο συμπέρασμα; Αν και δεν σε αφορά, εγώ αγαπητέ δεν ήμουν ασφαλισμένος πουθενά δυστυχώς. Δεν κολλούσαν ένσημα εύκολα σε όσους δεν είχαν ολοκληρώσει τις στρ.υποχρεωσεις. Δύο χρόνια μαύρα πριν πάω φαντάρος και καπάκια ΕΠΟΠ.
      Αλλά δεν σε καταλαβαίνω. Για κάνε το ταλαρο, λιανα. Τι θες να πεις με αυτό;

      Διαγραφή
  9. Οι Απόφοιτοι ΑΣΣΥ έδωσαν μία πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση για τον εμπαιγμό. Η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη αφού πλέον, πέραν της Σειράς του 1994 επηρεάζεται ήδη και η επόμενη. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΟΡΙΟ και η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο κοροϊδίας με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι όμως, θα έχει και συνέχεια η κοροϊδία. Δυστυχώς

      Διαγραφή
    2. Ποια απάντηση δώσατε ; Όλοι οι ΑΣΣΥ και οι ΑΣΕΙ ψηφίζουν ΝΔ .Γνωστοί είναι στην πιάτσα.Το πρόβλημα το δημιουργούν και επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα μόνο οι ΕΠΟΠ και οι ΕΜΘ που είναι δεκάδες χιλιάδες. Αν δεν δώσει σε αυτούς θα έχει σοβαρό πρόβλημα στις εθνικές εκλογές.Ιδιως οι ΕΜΘ που πλέον θα είναι όλοι πολίτες θα τιμωρήσουν μετά των οικογενειών τους την ΝΔ. Το πρώτο μήνυμα το πήραν .

      Διαγραφή
    3. Ποια απάντηση δώσατε ; Όλοι οι ΑΣΣΥ και οι ΑΣΕΙ ψηφίζουν ΝΔ .Γνωστοί είναι στην πιάτσα.Το πρόβλημα το δημιουργούν και επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα μόνο οι ΕΠΟΠ και οι ΕΜΘ που είναι δεκάδες χιλιάδες. Αν δεν δώσει σε αυτούς θα έχει σοβαρό πρόβλημα στις εθνικές εκλογές.Ιδιως οι ΕΜΘ που πλέον θα είναι όλοι πολίτες θα τιμωρήσουν μετά των οικογενειών τους την ΝΔ. Το πρώτο μήνυμα το πήραν .

      Διαγραφή
    4. Ωχ, πάλι ο ηλίθιος με την σειρά 1994! Άντε ρε πήγαινε να βρέξεις το κεφάλι σου σε κανένα συντριβάνι μαζί με τα λαθρομετανάστια. Και πού'σαι μη σε πετύχω σε κανένα ΚΑΑΥ, θα γελάσει και το ποικιλόχρουν ερίφιο!

      Διαγραφή
    5. Είσαι καλά ρε;; Εδώ άλλους τους πετούν στο δρόμο, χωρίς σύνταξη, είναι η ραχοκοκαλιά και εμείς ασχολούμαστε με εσάς;Τι θέλετε εσείς; Άιντε να μην σου πω καμιά κουβέντα!

      Διαγραφή
  10. Ο Υφυπουργός Εργασίας είπε το αυτονόητο: έχουν τελειώσει οι 50ρηδες συνταξιούχοι που πλήρωνε ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του.Οι καλοβολεμένοι στρατιωτικοί δεν μπορούν να είναι εξαίρεση.
    ΥΓ: Πολύ χαμηλό το επίπεδο μερικών σχολιαστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καθείς βγάζει γνώμη κ' λόγο.Αν δεν γνωρίζετε,τζάμπα γράφετε.

      Διαγραφή
    2. Δεν είμαστε "καλοβολεμενοι" όπως φαντάζεσαι.....

      Ερχου και ιδε τις συνθήκες εργασίας μας και τις αμοιβές μας...

      Διαγραφή
    3. Καλε μου φιλε δεν φεύγουμε επειδή το θελουμε μας διώχνουν κ δεν μας δίνουν σύνταξη για τα χρόνια που υπηρετήσαμε έστω τα λίγα η πολλά …είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβεις;

      Διαγραφή
    4. Ας ήσουνα και εσύ έξυπνος να γίνεις καλοβολεμενος στρατιωτικός.Θα δεις τώρα που θα φεύγουν οι ΕΠΟΠ σωρηδόν και θα αρχίσουν να μην πάνε άλλοι, τι εστί βερίκοκο.Αλλα αν δεν ήσουν στόκος θα καταλάβαινες ότι οι ΕΠΟΠ είναι η ραχοκοκαλιά του στρατεύματος και το στράτευμα εξασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας.Και δεν θα έγραφες τέτοιες ανοησίες.Πηγαινε και εσύ να γίνεις ΕΠΟΠ στον Έβρο να δεις τι ωραία είναι.

      Διαγραφή
    5. @ 11, 2024 10:24:00 Επιπλήξεις περί επιπέδου μπορείς να κάνεις μόνο στην κορούλα σου που αβασάνιστα ολημερίς χαριεντίζεται στο τικ-τοκ καθώς και στο μοστράρισμα του οπίσθιου μέρους του σώματος της στο ίνστα..
      P.S. το σχόλιο από έναν βολεμένο στρατιωτικό με απλήρωτες υπερωριακές κ.α. ώρες που αν τις αθροίσεις κάνουν δυο μίζερες εργασιακές ζωές σου.

      Διαγραφή
    6. Είναι τόσο μα τόσο δύσκολο να καταλάβεις ότι δεν φεύγουμε επειδή θελουμε σύνταξη στα 50 αλλά ότι μας διώχνουν κ δεν εγγυώνται τίποτα;αλήθεια τώρα;;

      Διαγραφή
    7. 10.24 Εσύ μεγάλε είναι βέβαιο ότι δεν ξεπερνάς το 40 σε δείκτη νοημοσύνης (όριο αυτισμού)!! Έγραψε κάποιος, κάπου να βγούμε στη σύνταξη στα 50;ΌΧΙ!!!!! Αλλά εσύ σαν γνήσιο ελληνόφωνο σκουπίδι, έβγαλες το δικό σου αυθαίρετο συμπέρασμα. Τράβα τώρα σε καμιά παραλία να δροσιστείς και να σκεφτείς (λίγο δύσκολο χωρίς φαιά ουσία)τι γελοιότητα έγραψες.

      Διαγραφή
    8. 7:51:00 Το δίκαιο Φίλε μου αν ζούσαμε σε κράτος δικαίου θα ήταν να παραιτηθείτε στα 25 χρόνια και να παίρνατε αξιοπρεπή σύνταξη γιατί στο στρατό αν δουλέψεις 25 χρόνια είναι σαν να δούλεψες 40 έξω.Με τις δύσκολες συνθήκες εργασίας.Τωρα σας διώχνουν στα 50 αφού σας ξεζουμισαν στα ποιο καλύτερα χρόνια της ζωής σας, σας διώχνουν στα 50 και δεν σας δίνουν φράγκο.Αυτη είναι η Ελλαδαρα μας με το λαό της.

      Διαγραφή
    9. Μάλλον εσύ είσαι εκτός των πραγμάτων,κι εκτός κλίματος γενικότερα.Όσο για το που πάνε οι φόροι των συμπολιτών μας,να μην αναφέρω καν κάτι ΕΜΘ Λγούς ,κάτι ΕΟΘ κυριολεκτικά χωρίς αντικείμενο ασχολίας...

      Διαγραφή

  11. Τρίτη, Ιουνίου 11, 2024 10:24:00 θα πληρώνεις μέχρι να σβύση ο ἥλιος ορτινατζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από ότι ακούγεται θα γίνει όλοι στα 67 ασχέτως χρόνων υπηρεσίας. Είναι ευρωπαϊκή οδηγία γιατί οι άνθρωποι πια ζουν περισσότερα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Που έκανε σκοπιές αυτός ο τύπος που υπηρέτησε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από ότι φαίνεται χρήζει αντικατάστασης ο υφυπουργός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βλέπω οτι κανενας σχολιαστης δρν διάβασε τη απάντηση σωστά η οποία αναφέρει οσουσ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΤΑΤΟ 01/01/2011 ΜΕ ΙΚΑ δεν αναφέρεται για τους προ του 2011 αλλά όπως και να εχει δεν πρέπει να υπάρχουν πρόωρες συντάξεις .Τωρα αν φύγουν στα 50 χωρίς σύνταξη θεωρείται ξεκάθαρα απόλυση και το θέμα περιπλέκεται .Το ποιο πιθανό είναι να ανεβεί το όριο ηλικιας αποστρατείας των ΕΠΟΠ στα 60

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγώ την διάβασα, είμαι ο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πιο πάνω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το παράξενο θα ήταν να είχαν συντονιστεί όλα(ηλικίες συνταξιοδότησης,καθεστώτα,κ.α.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή