Άρθρο του Π. Σταμάτη*

Αλγεινή εντύπωση μου έκανε η δήλωση του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» την 9 Μαΐου 2024 και με έβαλε σε σκέψεις καθώς καθόλου αθώα δεν ήταν:

«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι ο ριζικός εκσυγχρονισμός βασικών υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας………«δουλεύουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που να τους αξίζει και που να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε ιατρική τους ανάγκη, όσο σοβαρή και αν είναι αυτή.» (Άρθρο της “Καθημερινής”).

Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, από δημοσιογραφικές πηγές και έχουν ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, η Κυβέρνηση προωθεί εν κρυπτώ, με το Υπουργείο Υγείας ως επισπεύδων, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σχέδιο για συγχωνεύσεις των Στρατιωτικών Νοσοκομείων (Σ.Ν.) και ένταξη τους στο ΕΣΥ.

Η Κυβέρνηση είναι υπό σκέψη να συγχωνεύσει τα τρία από τα τέσσερα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας ως εξής:

α. Όλο το στρατιωτικό προσωπικό, ανεξαρτήτως Όπλου ή Σώματος, θα εξυπηρετείται στο 401 ΓΣΝΑ, το οποίο θα μετατραπεί σε «διακλαδικό νοσοκομείο για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, καθώς και για τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας».

β. Όλοι οι απόστρατοι θα εξυπηρετούνται από το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ), το οποίο θα μετατραπεί σε «αποκλειστικό νοσοκομείο για απόστρατους».

γ. Όλα τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών θα εξυπηρετούνται από το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, το οποίο θα μετατραπεί σε «νοσοκομείο προστατευόμενων μελών».

Μια ακόμα πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία «Κοινού Σώματος Υγειονομικού» στις ΕΔ, είναι μια πραγματικότητα που μαζί με το σχέδιο για την δρομολογούμενη ενοποίηση των στρατιωτικών Νοσοκομείων, θα οδηγήσει μεθοδικά σε υποβάθμιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αγαθού της δημόσιας υγείας των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίοι αφενός συνεισφέρουν οικονομικά επί δεκαετίες στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και αφετέρου η πολιτεία οφείλει την ανάλογη υγειονομική φροντίδα, λόγω του αυξημένου κινδύνου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Την ίδια ώρα υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο, 22.5.2024, που περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία χαρίζεται στον ΕΟΠΥΥ το 20% των οφειλών προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ορίζεται ότι θα καταβληθεί εντός εξαμήνου το 80% των χρεών του οργανισμού. Δηλαδή από χρέη συνολικού ύψους 106.850.551 ευρώ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα λάβουν 85.000.000 ευρώ και τα άλλα θα παραγραφούν.

Μια ακόμα επίμεμπτη συμπεριφορά που θέτει σε δυσχερή θέση την εύρυθμη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων. Να σημειωθεί ότι τα χρέη από τον ΕΟΠΥΥ, είναι οι υπηρεσίες των στρατιωτικών νοσοκομείων σε ασθενείς (μέλη οικογενειών στρατιωτικών και άλλων κατηγοριών που κατά καιρούς οι διάφορες κυβερνήσεις έχουν επιτρέψει την περίθαλψη τους από τα Σ.Ν.).

Η δημόσια υγεία για τους υπηρετούντες στις ΕΔ και ΣΑ και ο ειδικός σκοπός λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων τόσο στην ειρήνη όσο και στον πόλεμο, φέρνει στο προσκήνιο σύμφωνα με δημοσιεύματα για μια ακόμη φορά την πρόθεση της Κυβέρνησης για αλλαγή της υπάρχουσας από την ίδρυση υπαγωγής και λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων η οποία θα επιφέρει αναμφίβολα τραγικά αποτελέσματα.

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι ο κάθε κλάδος στις ΕΔ είναι διαφορετικός ως προς την αποστολή και το έργο του, και τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία λειτουργούν για να είναι προετοιμασμένα στην ιδιαίτερη αποστολή τους, η τυχόν ενοποίηση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων θα ενέτεινε, παρά θα έλυνε, προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Τα στρατιωτικά Νοσοκομεία ιδρυθήκαν και λειτουργούν για την περίθαλψη στελεχών (ε.ε. & ε.α) και των μελών των οικογενειών των ΕΔ και Σωμάτων Ασφαλείας, εντασσόμενα στην αμυντική σχεδίαση της χώρας με δυνατότητες εστιασμένης, και όχι αθρόας συνδρομής, οπότε απαιτείται στο ΕΣΥ.

Να θυμηθούμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν, συνέδραμαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) για non-Covid-19 περιστατικά, το, δε, ΝΙΜΙΤΣ έχει ήδη ενταχθεί από την περίοδο Covid-19 στις εφημερίες του Ευαγγελισμού και διέθετε σε αυτό αριθμό κλινών.

Όπως λειτουργούν σήμερα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία είναι πανέτοιμα να συνδράμουν, πέραν της αποστολής τους, με εστιασμένο αποτελεσματικό τρόπο το ΕΣΥ, το οποίο, αξιοποιεί σε καθημερινή βάση τις διαθέσιμες κλίνες και ΜΕΘ των Σ.Ν., προς όφελος του γενικού πληθυσμού της χώρας.

Οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ της χώρας, συνεχώς απαξιώνονται με υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, τυχόν αλλαγή υπαγωγής και λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων με συγχωνεύσεις, θα έχει δυσμενή αποτελέσματα στην ασφαλή και αξιοπρεπή περίθαλψη των ε.ε. και ε.α. στελεχών των ΕΔ & ΣΑ, τα οποία έχουν ειδικό πλαίσιο προστασίας και μάλιστα συνταγματικής περιωπής, λόγω του αυξημένου κινδύνου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η Κυβέρνηση αντί να σκύψει και να λύσει τα προβλήματα των ε.ε και ε.α στελεχών των ΕΔ, (αυξήσεις μισθών, αναδρομικά των αποστράτων) επεξεργάζεται συνεχώς ανεφάρμοστα σχέδια, που θα φέρουν αναμφίβολα κλυδωνισμούς στα θεμέλια της κοινωνίας, λυσσαλέα πλέον τους απαξιώνει, τους υποβαθμίζει και τους στερεί συνειδητά την αξιοπρεπή διαβίωση αυτών και των οικογενειών τους.

____________________
*Ο Παναγιώτης Δ. Σταμάτης είναι Πλωτάρχης ΠΝ, μέλος ΔΣ/ΕΑΑΝ και συγγραφέας.