Συντάξεις: Πώς εισφορά αλληλεγγύης και προσωπική διαφορά επιδρούν στα φορολογικά έσοδα

Συντάξεις: Πώς εισφορά αλληλεγγύης και προσωπική διαφορά επιδρούν στα φορολογικά έσοδα

Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων και η προσωπική διαφορά είναι οι λόγοι που χιλιάδες παλιοί συνταξιούχοι δεν βλέπουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται και οι λόγοι που το κράτος δεν εισπράττει περισσότερα φορολογικά έσοδα από 770.000 φορολογουμένους.

Θανάσης Κουκάκης - ΠΗΓΗ: dnews.gr

Το 30% των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, κάτι που θα εκλείψει σε βάθος χρόνου, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν στις συντάξεις κατά 7,75% το 2023 και 3% το 2024, έχουν περιορίσει τον αριθμό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά σε 770.000.

Η προσωπική διαφορά αφορά σε 770.000 παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016). Βάσει του νόμου, η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειοψηφία αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές.

Η προσωπική διαφορά μειώνεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του Νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των 30 ετών.

Εκτός από την προσωπική διαφορά και η εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), επηρεάζει όσους έχουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων μεγαλύτερο των 1.400 ευρώ.

Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων που θεσπίστηκε το 2010 είναι η μόνη μνημονιακή κράτηση που διατηρήθηκε και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Το πρόβλημα που δημιουργεί είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων.

Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει πως η εισφορά θα πρέπει να γίνει πιο αναλογική, ώστε να διασφαλίζεται πως μετά την καταβολή της το ύψος της σύνταξης δεν θα πέφτει κάτω από το πλαφόν του κλιμακίου επί του οποίου επιβλήθηκε η εισφορά.

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Η κυβέρνηση, φρόντισε να ξεχαστεί ότι η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αμφίπλευρη, κάτι που σημαίνει πως και οι συνταξιούχοι πρέπει να ωφελούνται από τις εισφορές των εργαζομένων.
    Αυτό όμως που επιβλήθηκε και επικράτησε ως κοινωνικός αυτοματισμός από κυβερνητικές αποφάσεις και προπαγάνδα από τα φίλια ΜΜΕ, είναι ότι οι νέοι δεν μπορούν να πληρώνουν για τους συνταξιούχους.
    Η εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ), θεσπίστηκε από το πρώτο Μνημόνιο (2010) και είναι μια κατεξοχήν μνημονιακή κράτηση που διατηρείται ακόμα. Η κράτηση αυτή συνεισφέρει συνολικά στον κουμπαρά αλληλεγγύης γενεών (ΑΚΑΓΕ) περισσότερα από 700 εκατ.ευρώ τον χρόνο.
    Εκτιμάται ότι μαζί με τα ποσά που τοποθετεί και ο ΕΦΚΑ στον κουμπαρά, τα συνολικά έσοδα έχουν ξεπεράσει τα 10 δισ.ευρώ.
    Αυτή η μνημονιακή κράτηση να καταργηθεί,γιατι έχουν συγκεντρωθεί πολλά χρήματα στον ΑΚΑΓΕ και τα κυβερνητικά επιχειρήματα δεν ευσταθούν.
    Αντί για την κατάργηση, όμως,>>> κυκλοφορούν διάφορα σενάρια<<< τα οποία έχουν ως <<>> που θα εισφέρει στον ΑΚΑΓΕ τα ίδια ή σχεδόν τα ίδια ποσά.
    Ηταν ελλιπής η ενημέρωση του Συντονιστικού 3Ε.Α.Α. στους Αποστράτους για την συνάντηση τους με Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Νικόλαο Μηλαπίδη (πρώην διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο «Ποτάμι» και πρώην διευθυντή του γραφείου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (στην κυβέρνηση Σαμαρά) Τσαυτάρη ΠΑΣΟΚ) και τώρα στεγαζόμενο πλέον στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και πήραν τις φιλοφρονήσεις του και τις υποσχέσεις του ότι τα θέματά μας ΘΑ ..... εξεταστούν:.........


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ και δουλευουν τον κοσμο για ψηφαλακια. Αντι για την καταργηση Ν 3865/2010 ΕΑΣ που ειναι μνημονιακος νομος έχουν ως κοινή συνισταμένη τη διατήρηση του μέτρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. μπεεεε μπεεεεεε.....αποδεδειγμένα μόνο αυτό μπορούν, όσοι τον ψήφισαν όσοι τον πίστεψαν (ουν), να κάνουν.

      Διαγραφή
  4. Η κυβέρνηση ποια κυβέρνηση τον κουλή εννοεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο σωστός τίτλος του ΆΡΘΡΟΥ ΕΊΝΑΙ ΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΚΛΕΒΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

    ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟΣ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ
    ΤΕΛΕΙΑ ΠΑΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο σωστός τίτλος του ΆΡΘΡΟΥ ΕΊΝΑΙ ΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΚΛΕΒΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

    ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟΣ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ
    ΤΕΛΕΙΑ ΠΑΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσες συντάξεις θα έχει κ λ έ ψ ε ι η προσωπική διαφορά από τις καταβαλλόμενες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί; Αν υπολογιστούν οι μειώσεις από το 2010 και εντεύθεν μιλάμε για ληστεία άνευ προηγουμένου. Χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες λόγω πληθωρισμού, χαράτσια, άμεσοι και έμμεσοι φόροι, εισφορά αλληλεγγύης που κλέβει δια της πλαγίας τις όποιες αυξήσεις κλπ.Το θράσος τους να επαίρονται δημοσίως ότι καλύτερος είναι ο λιγότερο φορομπήχτης όταν μας έχουν φεσώσει με ένα επαχθές και δυσθεώρητο χρέος που ΄΄βάφτισαν΄΄ βιώσιμο... είναι η καλύτερη απόδειξη για το πολιτικό ποιόν τους. Γιατί άραγε δεν δέχονται την σύσταση επιτροπής διερεύνησης του εξωτ. χρέους; Τα σενάρια ευτυχίας...που σερβίρουν με τα παπαγαλάκια τους εν μέσω της φενάκης ότι βγήκαμε επιτέλους από τα μνημόνια, είναι χωρίς κανένα αντίκρυσμα από την πραγματικότητα, τους κοινωνικούς δείκτες, τις στατιστικές ακόμα και για τον πιο αδαή. Ο νόμος για τα πλεονάσματα που θα κατευθύνονται μ ό ν ο για την εξυπηρέτηση του δημ. χρέους και όχι για κοινωνικές πολιτικές, ο νέος δημοσιονομικός κορσές, οι κρυφοί κόφτες των τριετιών(ν.5053/23) και η κλοπή 12 χρόνων από το 2012 όταν επεβλήθη ο κόφτης μέχρι το 2024 που ξαναϋπολογίζονται, η διάλυση της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, η νέα μείωση των συντάξεων με πρόσχημα το δημογραφικό, ωσονούπω θα διαλύσουν αν δεν έχουν ήδη διαλύσει το αφήγημα (απάτη) περί ανάπτυξης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή