Στρατιωτικά Νοσοκομεία Ώρα «0»: Συγχώνευση 3 από 4 της Αθήνας–Δημιουργία «Κοινού Σώματος Υγειονομικού» στις ΕΔ

Στρατιωτικά Νοσοκομεία Ώρα «0»: Συγχώνευση 3 από 4 της Αθήνας–Δημιουργία «Κοινού Σώματος Υγειονομικού» στις ΕΔ

Άρθρο του Π. Σταμάτη*

Αλγεινή εντύπωση μου έκανε η δήλωση του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» την 9 Μαΐου 2024 και με έβαλε σε σκέψεις καθώς καθόλου αθώα δεν ήταν:

«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι ο ριζικός εκσυγχρονισμός βασικών υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας………«δουλεύουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που να τους αξίζει και που να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε ιατρική τους ανάγκη, όσο σοβαρή και αν είναι αυτή.» (Άρθρο της “Καθημερινής”).

Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, από δημοσιογραφικές πηγές και έχουν ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, η Κυβέρνηση προωθεί εν κρυπτώ, με το Υπουργείο Υγείας ως επισπεύδων, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σχέδιο για συγχωνεύσεις των Στρατιωτικών Νοσοκομείων (Σ.Ν.) και ένταξη τους στο ΕΣΥ.

Η Κυβέρνηση είναι υπό σκέψη να συγχωνεύσει τα τρία από τα τέσσερα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας ως εξής:

α. Όλο το στρατιωτικό προσωπικό, ανεξαρτήτως Όπλου ή Σώματος, θα εξυπηρετείται στο 401 ΓΣΝΑ, το οποίο θα μετατραπεί σε «διακλαδικό νοσοκομείο για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, καθώς και για τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας».

β. Όλοι οι απόστρατοι θα εξυπηρετούνται από το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ), το οποίο θα μετατραπεί σε «αποκλειστικό νοσοκομείο για απόστρατους».

γ. Όλα τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών θα εξυπηρετούνται από το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, το οποίο θα μετατραπεί σε «νοσοκομείο προστατευόμενων μελών».

Μια ακόμα πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία «Κοινού Σώματος Υγειονομικού» στις ΕΔ, είναι μια πραγματικότητα που μαζί με το σχέδιο για την δρομολογούμενη ενοποίηση των στρατιωτικών Νοσοκομείων, θα οδηγήσει μεθοδικά σε υποβάθμιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αγαθού της δημόσιας υγείας των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίοι αφενός συνεισφέρουν οικονομικά επί δεκαετίες στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και αφετέρου η πολιτεία οφείλει την ανάλογη υγειονομική φροντίδα, λόγω του αυξημένου κινδύνου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Την ίδια ώρα υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο, 22.5.2024, που περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία χαρίζεται στον ΕΟΠΥΥ το 20% των οφειλών προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ορίζεται ότι θα καταβληθεί εντός εξαμήνου το 80% των χρεών του οργανισμού. Δηλαδή από χρέη συνολικού ύψους 106.850.551 ευρώ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα λάβουν 85.000.000 ευρώ και τα άλλα θα παραγραφούν.

Μια ακόμα επίμεμπτη συμπεριφορά που θέτει σε δυσχερή θέση την εύρυθμη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων. Να σημειωθεί ότι τα χρέη από τον ΕΟΠΥΥ, είναι οι υπηρεσίες των στρατιωτικών νοσοκομείων σε ασθενείς (μέλη οικογενειών στρατιωτικών και άλλων κατηγοριών που κατά καιρούς οι διάφορες κυβερνήσεις έχουν επιτρέψει την περίθαλψη τους από τα Σ.Ν.).

Η δημόσια υγεία για τους υπηρετούντες στις ΕΔ και ΣΑ και ο ειδικός σκοπός λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων τόσο στην ειρήνη όσο και στον πόλεμο, φέρνει στο προσκήνιο σύμφωνα με δημοσιεύματα για μια ακόμη φορά την πρόθεση της Κυβέρνησης για αλλαγή της υπάρχουσας από την ίδρυση υπαγωγής και λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων η οποία θα επιφέρει αναμφίβολα τραγικά αποτελέσματα.

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι ο κάθε κλάδος στις ΕΔ είναι διαφορετικός ως προς την αποστολή και το έργο του, και τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία λειτουργούν για να είναι προετοιμασμένα στην ιδιαίτερη αποστολή τους, η τυχόν ενοποίηση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων θα ενέτεινε, παρά θα έλυνε, προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Τα στρατιωτικά Νοσοκομεία ιδρυθήκαν και λειτουργούν για την περίθαλψη στελεχών (ε.ε. & ε.α) και των μελών των οικογενειών των ΕΔ και Σωμάτων Ασφαλείας, εντασσόμενα στην αμυντική σχεδίαση της χώρας με δυνατότητες εστιασμένης, και όχι αθρόας συνδρομής, οπότε απαιτείται στο ΕΣΥ.

Να θυμηθούμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν, συνέδραμαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) για non-Covid-19 περιστατικά, το, δε, ΝΙΜΙΤΣ έχει ήδη ενταχθεί από την περίοδο Covid-19 στις εφημερίες του Ευαγγελισμού και διέθετε σε αυτό αριθμό κλινών.

Όπως λειτουργούν σήμερα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία είναι πανέτοιμα να συνδράμουν, πέραν της αποστολής τους, με εστιασμένο αποτελεσματικό τρόπο το ΕΣΥ, το οποίο, αξιοποιεί σε καθημερινή βάση τις διαθέσιμες κλίνες και ΜΕΘ των Σ.Ν., προς όφελος του γενικού πληθυσμού της χώρας.

Οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ της χώρας, συνεχώς απαξιώνονται με υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, τυχόν αλλαγή υπαγωγής και λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων με συγχωνεύσεις, θα έχει δυσμενή αποτελέσματα στην ασφαλή και αξιοπρεπή περίθαλψη των ε.ε. και ε.α. στελεχών των ΕΔ & ΣΑ, τα οποία έχουν ειδικό πλαίσιο προστασίας και μάλιστα συνταγματικής περιωπής, λόγω του αυξημένου κινδύνου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η Κυβέρνηση αντί να σκύψει και να λύσει τα προβλήματα των ε.ε και ε.α στελεχών των ΕΔ, (αυξήσεις μισθών, αναδρομικά των αποστράτων) επεξεργάζεται συνεχώς ανεφάρμοστα σχέδια, που θα φέρουν αναμφίβολα κλυδωνισμούς στα θεμέλια της κοινωνίας, λυσσαλέα πλέον τους απαξιώνει, τους υποβαθμίζει και τους στερεί συνειδητά την αξιοπρεπή διαβίωση αυτών και των οικογενειών τους.

____________________
*Ο Παναγιώτης Δ. Σταμάτης είναι Πλωτάρχης ΠΝ, μέλος ΔΣ/ΕΑΑΝ και συγγραφέας.

Δημοσίευση σχολίου

32 Σχόλια

  1. Σωστές κινήσεις για Αθήνα. Δείτε και λιγάκι το 424. Θέλει πολύ δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δουλειές του ποδαριού... Το νιμτσ είναι για όλους τους ε.ε. τους απόστρατους και τα μέλη των οικογενειών.. αυτό θα μπορούσε να δεχθεί όλους αλλά επιλέγουμε ως φιλέτο να το δώσουμε.. απλά ντροπή.. οι ενώσεις τί κάνουν?

      Διαγραφή
  2. Πάντως εάν πραγματοποιηθούν όλα αυτά ΔΕΝ είναι κακό ούτε μεμπτό, αντιθέτως είναι κοινή πρακτική σε συμμαχικές ΕΔ, και ειδικά στην Αμερική. Λέμε, εάν, γιατί ξεκινάμε καλά, αλλά καταλήγουμε σε άλλα, όπως και με το ΜΤΣ. Οι ΜΟΝΟΙ που δημιουργούν πρόβλημα, είναι κάτι "γιατρουδακια" που θα χάσουν τις πελατείες τους, εντος και εκτός στρατιωτικών νοσοκομείων! Αυτοί να μας κάνουν την χάρη, αφού πληρώσουν για τα πάντα, τις σπουδές τους και τις μετεκαπιδευσεις τους να μας αδειάσουν την γωνιά, για να μην δημιουργούν προβλήματα και θέματα και με τους νέους αποφοίτους της ΣΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε συμφωνω....

      Ας γινουμε πρωτα Αμερικη σε ολα τ αλλα (μισθοι , υποδομες κλπ) και μετα ας αντιγραψουμε και το κομματι αυτο απ την Αμερικη.....

      Η συμφορα των Τεμπων εδειξε οτι απεχουμε πολλα ετη φωτος απο την τεχνολογικα προηγμενη Αμερικη....

      Διαγραφή
  3. Μετά από τις αναρίθμητες παραιτήσεις ιατρών σε όλους τους κλάδους, αλλά ιδίως στον ΣΞ η συγχώνευση είναι μονόδρομος.Σίγουρα υπάρχουν κάποια συμφέροντα που θα θιγούν, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση προκειμένου να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο περίθαλψης των στρατιωτικών νοσοκομείων.Και το Κοινό Υγειονομικό Σώμα έρχεται να υπηρετήσει αυτή την ανάγκη. Σκόρπιες αντιδράσεις από τυχόν θιγόμενους και μη δεν πρέπει να κάμψουν την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ στο να πράξει το αυτονόητο. Απορώ δε που οι συνδικαλιστικές ενώσεις δεν βλέπουν την επερχόμενη υποβάθμιση της υγείας των στελεχών και δεν απαιτούν να γίνει η συγχώνευση ΧΘΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύεις ότι η ενοποίηση θα σταματήσει τις αναρίθμητες παραιτήσεις γιατρών, ξέρεις δηλαδή τον λόγο που παραιτούνται και ο οποίος θα εκλείψει; ή πιστεύεις ότι με τη μάζωξη όλων των γιατρών σε ένα θα επαρκούν; για διαφώτισε μας. Πάντως για συμβουλάτορας κατά το δοκούν της ηγεσίας του υπεθα καλό σε κόβω. Όσο για την απορία σου του χθες, ρώτα καλύτερα τους συνδικαλιστές αυτοί ξέρουν να σου απαντήσουν.

      Διαγραφή
    2. 3:51:00, δεν κατάλαβες τίποτα, έτσι; Αν έμειναν και 5 γιατροί μέχρι τώρα, μετά τη συγχώνευση δε θα μείνει κανείς λόγω δυσκολοτερων συνθηκών. Μου αρέσει που χαίρεσαι κιόλας

      Διαγραφή
    3. Δεν ειναι μονοδρομος.....

      Αδιεξοδο ειναι.....

      Δρομος κλειστος για ολα τα οχηματα και απο τις 2 κατευθηνσεις.....

      Διαγραφή
  4. Και κκλλάμα οι στρατιωτικοί γιατροί που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλήθεια, σκέφτηκε κανείς ότι σε κάποιες ειδικότητες oi περισσότεροι ασθενείς είναι μεγάλης ηλικίας (πχ Καρδιολογία) με συνέπεια οι Ιατροί που θα τοποθετηθούν στο 401 το οποίο θα είναι το Νοσοκομείο των εε στελεχών και άρα των νέων θα πάνε πίσω επiστημονικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπροστά πηγαίνουν μόνο όσοι ασχολούνται με ιατρική νέων. Τί γράφεις ρε φίλε;

      Διαγραφή
  6. Και με συγχώνευση και χωρίς αυτή δεν αλλάζει κατι για μας.Ας είναι καλά το ιδιωτικό ιατρείο..Οποιος θέλει τις ιατρικές μου υπηρεσίες ξέρει που να με βρεί και σίγουρα όχι στο νοσοκομείο.Το τζάμπα τελείωσε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς αυτή είναι η νοοτροπία που πρεσβεύουν κάποιοι στρατιωτικοί ιατροί και και παλιά κάποιοι επισης στρατιωτικοί ιατροί διοικητές της ΣΣΑΣ και θέλουν διακαώς να την "μεταλαμπαδεύσουν" ετσιθελικά και στα νέα στελέχη. Γι'αυτό και θα υπάρξει λύση που θα απογοητεύσει σφόδρα ορισμένα γιατρουδάκια, που σπουδασαν τζάμπα ελέω υπηρεσίας, στην πλάτη όλων των στελεχών. Τις ιατρικές σου υπηρεσίες όμως, κράτησε τις για το εαυτό σου και για την οικογένεια σου μέχρι 3ου βαθμού συγγένειας, γιατί θα σας χρειαστούν εάν ο μεγαλοδυναμος αποφασίσει να σας ξαποστειλει μια ώρα ταχύτερα στο επέκεινα!

      Διαγραφή
    2. Με το συντακτικό που ξέρεις, το πολύ πολύ να καθαρίζεις κανένα ιατρείο. Μην παριστάνεις κάτι που δεν είσαι

      Διαγραφή
    3. Είσαι ένα αχάριστο παραδόπιστο γαϊδούρι . Αν είσαι μάγκας παραιτήσου και ιδού ο ιδιωτικός τομέας "πεδίον δόξης λαμπρόν" και όχι να ψαρεύεις εκ του ασφαλούς πελατάκια στα ΣΝ

      Διαγραφή
    4. .....είπε αυτός που ενώ πριν μπει στη ΣΣΑΣ δεν είχε στον ήλιο μοίρα,και απ' την αποφοίτηση και μετά θεωρούσε οτι του ανήκουν όλα.

      Διαγραφή
    5. 11:34:00, εσύ ούτε τώρα δεν έχεις στον ήλιο μοίρα

      Διαγραφή
    6. 9.53 Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι ο τζάμπας πέθανε. Κι εγώ δεν πρόκειται να κουνήσω ερπυστριοφόρο ή τροχοφόρο σε άσκηση ή σε πραγματικές συνθήκες! Όποιος θέλει,τον τραπεζικό λογαριασμό μου τον γνωρίζουν..Καταθέτουν ένα σεβαστό ποσό και ενεργοποιώ τα οχήματα...

      Διαγραφή
    7. 10:31:00, τί συγκρίνεις βρε γρασαδορε;

      Διαγραφή
    8. 6:49:00 κανείς δεν έχει, αλλά δε κοροϊδεύω κ' τον εαυτό μου ότι μου ανήκουν όλα, ειδικά αν δεν έδινα στην υπηρεσία αυτά τα οποία θα προβλεπόταν.....

      Διαγραφή
    9. 11.23 Τον επαγγελματισμό του καθενός βρε καντηλανάφτρα!! Φυσικά δεν περίμενα να αντιληφθείς την αλληγορία, γιατί όπως και να το κάνουμε, είναι απαραίτητος ο μέσος δείκτης νοημοσύνης...Επειδή εσύ για να μετρήσεις μέχρι το δέκα χρησιμοποιείς τα δάχτυλα των χεριών σου, δεν σημαίνει ότι όλοι έχουμε αυτό το επίπεδο.

      Διαγραφή
    10. 4:18:00 , η αλληγορία ποια είναι; Αυτός είναι γιατρός και εσύ γρασαδορος που φυλάει και σκοπιά ( για να γράφεις εδώ στις 4:18 πμ). Όλα κυριολεκτικά

      Διαγραφή
    11. Βεβαιως ..βεβαιως ...
      Το τζαμπα τελειωσε...
      Θα σε πληρωσουμε με το "καλθι του γιατρου"...
      Οπου να ναι βγαινει στην αγορα....

      Διαγραφή
    12. 12:13:00, πιο πιθανό είναι να σου κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς κάποια μαμή, παρά αυτό που γράφεις.

      Διαγραφή
  7. Συνέχεια μνημονιακών υποχρεώσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολλά μπράβο στον κ. υπουργό ( και στους συμβούλους του για να είμαστε δίκαιοι) που σχεδιάζουν από τώρα το μέλλον του Υγειονομικού για τις επόμενες δεκαετίες.Τέσσερα(!) νοσοκομεία των ΕΔ (μαζί με το ΝΙΜΤΣ) σε απόσταση λίγων εκατονταδων μέτρων στο κέντρο της Αθηνας είναι απίστευτη σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων, για να εξυπηρετηθεί ένα ήδη ξεπερασμένο μοντέλο παροχής περίθαλψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε το τρολάρισμα... Ίσως η χειρότερη ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εδώ και δεκαετίες. Μηδενική πρόληψη, πλήρης αδιαφορία για το προσωπικό (ειδικά στους Υπαξιωματικούς), ανικανότητα για σωστά νομοσχέδια. Πραγματικά κρίμα. Οι βάσεις των σχολών ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ, κανένας δεν θέλει να γίνει "μόνιμος", οι παραιτήσεις βροχή. Απορώ πλέον αν υπάρχει έστω και ένας που να ασχολείται σοβαρά στο επιτελείο με το προσωπικό. Έστω και ένας.

      Διαγραφή
  9. Το Μεταπολιτευτικο Δημοκρατικο αφού διελυσαν το ΕΣΥ, τώρα θα διαλυσουν και τα Στρατιωτικα Νοσοκομεια. Θα τα ρημαξουν και αυτά.Σιγουρα. Παντού απετυχαν. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ χρωστανε από 400 εκατομμύρια Ευρώ. Εκαστον. Το χρέος το εφτάσαν στά 450 δις_.Και τώρα θα ρημαξουν και τα Στρατιωτικα Νοσοκομεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα γιατρουδάκια της συμφοράς κλώτσησαν γιατί ο εργοδότης για τον οποίο σφάζονταν να μπουν κάτω απ'τη σκέπη του,τους είπε "καν' τε τη δουλειά σας,αυτο για το οποίο ορκιστήκατε" ,και δε μιλάμε για την ιδιότητα αλλά για το επάγγελμα. Καιρός ήταν να βγάλετε το μεροκάματο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 9:08:00, για να μιλάς για "γιατρουδακια" , εσύ πρέπει να είσαι τουλάχιστον πλανηταρχης

      Διαγραφή
    2. Στο μυαλό το δικό μου μπορώ να είμαι πλανητάρχης το λιγότερο.Στη δουλειά μου κοιτάζω να 'μαι σωστός κ' να μη δημιουργώ προβλήματα σ'αυτά που μου ανατίθενται,κι αυτό μετρά σε σχέση με τους άλλους.Εσύ?? Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γι' αυτό???...

      Διαγραφή
  11. Σε περίοδο πολέμου ποιος θα εξυπηρετεί ποιόν;;;; Ξέχασα είμαστε Πορτογαλία χωρίς κινδύνους πολέμου ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή