Παραχώρηση περιουσίας ΜΤΣ για στέγαση υπό ίδρυση Α.Ε.: Mε ποια διαδικασία–Πως δικαιολογείται νομικά–Ερώτηση στη ΒτΕ

Παραχώρηση περιουσίας ΜΤΣ για στέγαση υπό ίδρυση Α.Ε.: Mε ποια διαδικασία–Πως δικαιολογείται νομικά–Ερώτηση στη ΒτΕ

Ερώτηση (3877/21-03-24) προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Μπιάγκης Δημήτριος, με ΘΕΜΑ: Παραχώρηση περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για τη στέγαση της, υπό ίδρυση, Ανώνυμης Εταιρίας «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας»

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, αναφέρεται:

Σύμφωνα με το από 12 Μαρτίου 2024 Δελτίο Τύπου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) και όπως έχει ακόμη διαρρεύσει από σχετικά δημοσιεύματα, έχει δρομολογηθεί η παραχώρηση περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) για τη στέγαση της, υπό ίδρυση, Ανώνυμης Εταιρίας «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας».

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της ΕΑΑΣ:

«… οποιαδήποτε ενέργεια του ΔΣ/ΜΤΣ, που θα προσφέρει νομιμοποίηση σε ειλημμένη πολιτική απόφαση, ερήμην των μερισματούχων, όπως πολλές φορές συνέβη κατά το παρελθόν, έχοντας ζημιώσει την οικονομική κατάσταση του ΜΤΣ και κατ΄ επέκταση των μερισματούχων, θα πρέπει να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Ταμείο, αντίστοιχα με αυτά των τρεχουσών εμπορικών αξιών εκμίσθωσης ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας.

Απευχόμενοι την οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση στις καταστατικές διαδικασίες του ΜΤΣ, με δεδομένο ότι η εν λόγω Ανώνυμη Εταιρία δεν έχει υπόσταση, παρά μόνον η ίδρυσή της αποτελεί πρόταση σχεδίου νόμου του ΥΠΕΘΑ, για το οποίο δεν έχουν κληθεί οι κοινωνικοί εταίροι προς διαβούλευση, επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας.»

Όπως ειδικότερα αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, η εν λόγω παραχώρηση αφορά το κτίριο του ΜΤΣ επί της οδού Κολοκοτρώνη 13 στην Αθήνα και συγκεκριμένα το Ισόγειο, όπου στεγάζονται οι Παροχές του ΜΤΣ, και ο πρώτος όροφος, όπου στεγάζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Αλληλοβοηθείας Στρατού (ΕΛΟΑΣ).

Δεδομένου ότι, το εν λόγω σχέδιο νόμου για την ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρίας «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας» δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί επίσημα, ούτε αναρτηθεί στο opengov προς δημόσια διαβούλευση.

Δεδομένου ότι, το κτίριο που στεγάζεται το ΜΤΣ είναι ιδιοκτησία του και δεν μπορεί να παραχωρείται, χωρίς τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες και αποφάσεις, πόσο δε μάλλον σε μία υπό σύσταση ανώνυμη εταιρεία.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ορίζει τους κανόνες λειτουργίας των συλλογικών οργάνων της Διοίκησης του ΜΤΣ, το ανώτατο όργανο διοίκησής του είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) αυτού, ενώ το ανώτερο εκτελεστικό όργανο διοίκησης είναι ο Γενικός Διευθυντής.

Δεδομένου ότι, δεν γνωρίζουμε αν και εφόσον η εν λόγω παραχώρηση θα γίνει με διαγωνισμό ή αν θα είναι δωρεάν.

Δεδομένου ότι, από το παραπάνω Δελτίο Τύπου και τα Δημοσιεύματα εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι προετοιμασίες για την παραχώρηση των χώρων γίνονται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβούλιου του ΜΤΣ.

Δεδομένου ότι, η Πολιτεία οφείλει να υποστηρίζει τα συμφέροντα των αποστράτων και των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), εν προκειμένω, προστατεύοντας τα συμφέροντα των μετοχο-μερισματούχων του ΜΤΣ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για την παραχώρηση χώρων του ΜΤΣ για τη στέγαση της υπό ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας», πότε εγκρίθηκε αυτή, με ποια διαδικασία πρόκειται να πραγματοποιηθεί και πως δικαιολογείται η συγκεκριμένη βιασύνη δέσμευσης χώρου για τη στέγαση μίας ανώνυμης εταιρείας η οποία δεν έχει ακόμη οντότητα;

2. Πως μπορούν να δικαιολογηθούν νομικά τυχόν ενέργειες για τη δρομολόγηση παραχώρησης του κτιρίου στέγασης του ΜΤΣ, δεδομένου ότι αυτό είναι ιδιόκτητο και ανήκει στους μετοχο-μερισματούχους του;

3. Το Διοικητικό Συμβούλιο, ως το ανώτατο όργανο διοίκησης του ΜΤΣ, έχει δώσει την έγκρισή του για την εν λόγω, ή οποιαδήποτε άλλη, παραχώρηση;

4. Έχει μελετηθεί αν η ως άνω ενδεχόμενη παραχώρηση θα αποφέρει οικονομικά ανταλλάγματα στο ΜΤΣ και αν ναι, ποια είναι αυτά;

5. Υπάρχει σχεδιασμός για παραχώρηση και άλλων περιουσιακών στοιχείων Μετοχικών Ταμείων;

Η σχετική ερώτηση ΕΔΩ.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Αφού σύμφωνα με τα διαλαλούμενα το ίδιο το ΔΣ δεν ήταν αντίθετο σε πρόσφατη συνεδρίασή του τι κόπτονται οι υπόλοιποι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΤΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΟΑΣ ΠΟΥ ΑΝ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΩΣ ΛΕΓΟΤΑΝ Ο ΕΛΟΑΣ ΠΡΙΝ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΘΑ ΣΕ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΜΕ ΑΠΟΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσχετο με το παραπάνω αλλά ειρήσθω εν παρόδω, όλους αυτούς του περίεργους τύπους που πλασάρονται για σωτήρες της χώρας και ο μόνος λόγος που πηγαίνουν στην βουλή είναι το παντελονιασμα σε βάρος των νεοραγιαδων, εάν τους προσέξεις στην φάτσα, εάν δεν είσαι ηλίθιος, αυτιστικός ή γλειφτης βολεψακιας, θα καταλάβαινες πολλά τα το ποιόν του καθενός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή