Δικαίωμα παραμονής ΕΟΘ σε Αξιωματικούς ΕΜΘ – «Καμπανάκι» κινδύνου για ΕΠΟΠ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Δικαίωμα παραμονής ΕΟΘ σε Αξιωματικούς ΕΜΘ – «Καμπανάκι» κινδύνου για ΕΠΟΠ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Η ΠΟΕΣ με έγγραφό της προς ΥΕΘΑ συντάσσεται και ενισχύει την πρόταση του ΓΕΝ για ισότιμη αντιμετώπιση των Αξιωματικών ΕΜΘ που προσεχώς συμπληρώνουν 35 έτη υπηρεσίας και πρόκειται να αποστρατευθούν, προκειμένου να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα για παραμονή ΕΟΘ υπό τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζει ο ν. 4494/2017 (άρθρο 1) για αντίστοιχες περιπτώσεις, ζητώντας παράλληλα την επέκταση του μέτρου και στα άλλα Όπλα/Σώματα.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι, όχι μόνο θα διασφαλιστεί η ισονομία, αλλά θα αντιμετωπιστεί, έστω μερικώς, το πρόβλημα της μαζικής πρόωρης φυγής στελεχών με όσα αυτή συνεπάγεται. Ωστόσο, όπως τονίζει η Ομοσπονδία, ένα τέτοιο μέτρο δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την ανάγκη θέσπισης δέσμης μέτρων που να κριθούν από το στρατιωτικό προσωπικό ικανά να λειτουργήσουν ως κίνητρα, τόσο κατά των παραιτήσεων, όσο και για να ξαναγίνουν ελκυστικές οι ΕΔ ως επαγγελματικός προορισμός.

Αναλυτικά στο έγγραφο αναφέρεται:

ΘΕΜΑ: Σταδιοδρομία Αξιωματικών

Κύριε Υπουργέ.

Είναι γνωστό ότι μια από τις πλέον κρίσιμες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ηγεσία έχει να κάνει με το προσωπικό, τον περιβόητο συντελεστεί ισχύος που τόσο πολύ έχει υποτιμηθεί με έργα και παραλείψεις κατά το παρελθόν. Αναφερόμαστε στον τρέχοντα και διαρκώς μειούμενο αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού.

Οι παραιτήσεις, δυστυχώς, φαίνεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά τέτοια, που αν δεν υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα πειστική ανακοίνωση με  δέσμη ικανών μέτρων σε πλήθος επιπέδων, φοβούμαστε ότι δεν είναι αναστρέψιμες. Την ίδιαν στιγμή, υπενθυμίζουμε, ότι οι ΕΔ κινδυνεύουν με περαιτέρω αποψίλωση λόγω των αποστρατειών των ΕΠ.ΟΠ. λόγω πρόωρης κατάληψης των ορίων ηλικίας ως αποτέλεσμα αβλεψίας του νομοθέτη, πρόβλημα που αναμένεται, εφόσον δεν επιλυθεί άμεσα, να εμφανιστεί εντός των επόμενων μηνών.

Δυστυχώς, τους επόμενους μήνες αναμένονται και οι πρώτες αποστρατείες Αξιωματικών ΕΜΘ λόγω συμπλήρωσης 35 ετών υπηρεσίας, εντός του ισχύοντος σταδιοδρομικού πλαισίου. Μάλιστα, όπως αποδεικνύεται και από το (θ) σχετικό έγγραφο, το ΓΕΝ έχει ήδη εκφράσει τις εύλογες ανησυχίες του, μιας και, πλέον, κάθε στέλεχος αντιστοιχεί, τρόπον τινά, σε πέντε. Εντούτοις, με ανησυχία διαπιστώνουμε ότι από πλευράς του ΥΠΕΘΑ δεν δείχνει να υπάρχει κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζουμε ότι για τους ΕΜΘ δεν προβλέπεται κατάσταση ΕΟΘ [συμφώνως άρθρου 13 του Ν. 1848/1989 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει], όπως ρυθμίστηκε με το άρθρο 1 του Ν.4494/2017 για τους Αξιωματικούς ΑΣΣΥ, άσχετα αν, όπως έχει αποδεχθεί για τους τελευταίους, η Πολιτεία συστηματικά (και για λόγους εξοικονόμησης πόρων όπως έμμεσα είχε παραδεχθεί ο προκάτοχός σας) στάθηκε ασυνεπής στην τήρηση του νόμου που η ίδια έχει ψηφίσει.

Κατόπιν των ανωτέρω, η Ομοσπονδία μας συντάσσεται και ενισχύει την πρόταση του ΓΕΝ η οποία είναι απόλυτα συνεπής με όσα μας είχε διαβεβαιώσει ο Α/ΓΕΝ κατά τη μεταξύ μας συνάντηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, ζητάμε την  επέκταση του μέτρου στο σύνολο των ΕΔ με κατάλληλη τροποποίηση του ισχύοντος πλαισίου [άρθρου 1 του Ν. 4494/2017] κατά τρόπο τέτοιο, που να επιτρέπει την υπαγωγή σε κατάσταση ΕΟΘ των Αξιωματικών ΕΜΘ, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους Αξιωματικούς ΑΣΣΥ.

Χτυπάμε δε, το καμπανάκι του κινδύνου για μια ακόμα φορά, καθ’ όσον η λύση στο πρόβλημα οφείλει να δοθεί το συντομότερο, κάτι που ισχύει και για το έτερο μείζον ζήτημα των αποστρατειών των ΕΠ.ΟΠ. λόγω πρόωρης κατάληψης ηλικιακών ορίων. Εξυπακούεται δε, ότι το θέμα των Αξιωματικών ΑΣΣΥ σε κατάσταση ΕΟΘ οφείλει να επιλυθεί οριστικά απλώς με την εφαρμογή του νόμου.

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

33 Σχόλια

  1. Βρε, καλώς τα παιδιά! Τί έγινε αγόρια,φοβηθηκατε ότι ήρθε η ώρα να δουλέψετε και κάνετε κινήσεις για να μας σώσετε; Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωστάκη πες αλεύρι. Η παντόφλα στο σπίτι σε γυρεύει. Προφανώς κανένας τεμπελχανας θα είσαι που ουδεμία σχέση έχεις με ΕΔ και απλώς μπαίνεις και σχολιάζεις άσχετα με την αθλια ύπαρξη σου πράγματα απλώς για να περνάει η ώρα σου.

      Διαγραφή
  2. Καλύτερα εοθ μέχρι τη συμπλήρωση παρά να δίνονται τζάμπα βαθμοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ώρα να ξεκουραστουν και αυτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πήγαινε στις μονάδες να δει τι κούραση τραβάνε (ννννοοοοόοττττττ).,....

      Διαγραφή
  4. ΕΟΘ μέχρι να σβήσει ι ήλιος. Ευθύνες μηδέν και λεφτά που περισσεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΠΟΠ 3η σειρά: δηλαδή για να καταλάβω τώρα, η ισονομία ζητάνε να ισχύσει για τους ΕΜΘ, αλλά οι ΕΠΟΠ είν'οι μοναδικοί στη χώρα μας που δεν τους πιάνει δεν τους περιλαμβάνει??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά ναι γιατί μας θέλει μόνο για υπηρεσίες με το βαθμό που φέρουμε και δεν έχουμε συμπληρώσει 35 και να σταματήσουν οι κρατήσεις.χωρις να βάζω το χέρι μου στη φωτιά και αν ισχύει αυτό. Είμαι ΕΠΟΠ 1η σειρά και γνώμη δεν θα αξίζει εοθ για μας.

      Διαγραφή
  6. Ούτε εοθ ούτε τίποτα άλλο!Σπίτι με όσα πάρω και μακριά από τις ΕΔ τα χωσίματα ασκήσεις και μεταθέσεις.Εποπ από τα 21 μου. Ευχαριστώ δε πάρω άλλο.Σπίτι στα 50.Προσωπικά για μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχεδιασμός επάνδρωσης και συνταξιοδότησης στελεχών στο ελλαδισταν. Τραγικό και τραγικά μεγάλο ανέκδοτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα ΕΠΥ με τις αθρόες και επικίνδυνες χορηγήσεις των βαθμών τους, έβγαλαν τον Κούλη με 41%. Ας τους φάμε όλους στη μα@πα λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε κόβω να έχεις μεγάλα ζόρια. Να πας να κάνεις παρέα τον Κωστάκη πιο πάνω. Έχει και για σένα παντόφλα.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ μου ΟΠΥ,;το κλάμα από ένα σημείο και μετά, είναι μόδα. Τώρα πλέον είναι μονόδρομος δεν υπάρχει γυρισμος.

      Διαγραφή
  9. Μπορείτε κάλλιστα να πάτε να πάρετε ένα ξίφος παιχνίδι,δε σας το απαγορεύει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα επυ που μιλάς είναι αυτοί που βασίζεται η χώρα και ο ελληνικός λαός για ότι συμβεί στη χώρα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια . Κάτι μπουρδολόγοι τεμπελόσκυλα σαν εσένα έχουν φτάσει το στρατό σε αυτό το χάλι ν.Πονάς πολύ με τους εμθ γιατί δεν αντέχεις να βλέπεις ανθρώπους να τρέχουν παντού να βοηθάνε να κάνουν υπηρεσίες ασκήσεις να αναλαμβάνουν πόστα και να σας ξεβρωμίζουν κάτι τεμπελχαναδες που μπήκατε στο στρατό γιατί αλλού θα πέθαιναν της πείνας . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άιντε μάζεψε τα λόγια σου, πεινασμένε για φαί και για δόξα. Μου γινες κ αξιωματικός από σπόντα στα γεράματα. Ούτε στο καλύτερο όνειρο σου δε θα σε κάναν υπλχγό ΕΕ.,και βγάζεις και γλώσσα???? Λίγη τσίπα δε βλάπτει, δείχνει και χαρακτήρα.

      Διαγραφή
    2. Η χώρα βασίζεται στα επυ !!!!!!!!!!!!!! Και τότε γιατί αυτός ο θεσμός σε λόγο καιρό θα είναι παρελθόν;

      Διαγραφή
  11. Πονάει η αλήθεια αλλά φτάνει που την δέχεσαι και με αυτό τον τρόπο γιατί δεν έχεις και κάτι να μας πεις απ' την καριέρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πες.... Ποια είν'η αλήθεια?? Ότι μπήκες μ ένα τενεκέ λάδι γιατί το τυρί ήταν ακριβό κι ο στρατός σ' έκανε άνθρωπο απ'το τίποτα??? Αν είχες αυτοσυγκράτηση φρονιμότητα κ' μετριοφροσύνη,δε θα κυνηγουσες την αναγνώριση μέσω των βαθμών αλλά μέσα απ'τη δουλειά σου, όπως θα έκανε κάθε λογικός άνθρωπος. Ίσως στη δουλειά σου να είχες κάποια θέματα απόδοσης, βλέπω.

      Διαγραφή
    2. ποιο τενεκε λαδι ρε μπαρμπα ;;;οταν ειχε γινει προκήρυξη για ΟΠΥ με το ζορι μαζευτηκαν 750 ατομα απο τα 1500 που θελανε, κανεις δεν παταγε στο στρατο γιατι τοτε ειχε αρχισει η χρυση εποχη, δε θα ξεχασω Λγο που μου ειπε «τι ηρθες να κανεις;; κουλουρια αν πουλαγες περισσοτερα θα εβγαζες». Τελος μαλλον δεν εισαι του στρατευματος γιατι με την δουλεια του στο στρατο δεν αναγνωριστηκε ΚΑΝΕΙΣ. Σημασια εχει ποιους ξερεις και οχι ποιος εισαι , και αν κανεις καλες επικυψεις

      Διαγραφή
  12. Όποιος δεν αντέχει την αλήθεια, καλό είναι να μην ξεκινά να γράφει υποτιμητικά σχολεία για τους θεσμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλύτερα να σε ζηλεύουν πάρα να σε λυπούνται.Ξεκινησα από ΟΠΥ και είμαι περιφανος για αυτό. Όταν υπάρχει τέτοιο μένος για έναν θεσμό, πάει να πει ότι κάτι έγινε σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς φίλε μου ο θεσμός που ξεκίνησε ως ΟΠΥ και συνεχίστηκε ΑΠΟ ΕΠΥ κάθε άλλο παρά αποτυχία είναι, ίσα ίσα αποτέλεσε την ραχοκοκαλιά του ελληνικού στρατού και όχι μόνο ως μάχιμο προσωπικό αλλά και σαν υπεύθυνο σε πόστα. Εύχομαι οι ΕΠΟΠ να συνεχίσουν να υπάρχουν και μετα από τους τελευταίους ΕΜΘ για να μπορέσουμε να κρατήσουμε το Στρατό μάχιμο, μαζί με τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς παραγωγικών σχολών οι οποίοι αξίζουν με χαρακτήρα δικαιοσύνης και εργατικότητας έναντι του υφιστάμενου προσωπικού .

      Διαγραφή
    2. ΕΠΟΠ 3η σειρά:Θα θελα να ακούσω τη γνώμη σου για τους ΕΠΟΠ γιατί βλέπω δε μασάς τα λόγια σου.

      Διαγραφή
  14. Κάποιοι περιμένουν να γραφτεί κάποιο άρθρο για τους ΕΜΘ και μπαίνουν για να σχολιάσουν αρνητικά πάνω στο θεσμό αυτό. Προφανώς δεν έχουν ζωή αλλά και εμπειρία από το στράτευμα. Είναι οι γνωστοί εξαφανισμένοι από τις Μονάδες οι οποίοι όπου τους και να τους βάλεις τα κάνουν μαντάρα και μετά πάει κάποιος ΕΜΘ και σώζει την κατάσταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι λίγο αστείο το κόλλημα σου με τους ΕΜΘ, γιατί πλέον τα πόστα έχουν αλλάξει χέρια/έχουν περάσει σε ΕΠΟΠ.

      Διαγραφή
  15. Οι ΕΠΟΠ είναι απο ότι φενεται η συνέχεια του στρατού. Δυστυχώς από τι βλέπουμε και διαβάζουμε , καθημερινά δηλώνουν παραιτήσεις όχι μόνο κατώτερα στελέχη αλλά και ανώτεροι αξιωματικοί. Έρχονται δύσκολα χρόνια αλλά πιστεύω ότι είναι μια δυσκολη 3ετια μέχρι να προσληφθεί ένας εύλογος αριθμός ΕΠΟΠ. Ξέρουμε όλοι ότι το ηλικιακό θέμα είναι το δύσκολο για τα στελέχη που πλησιάζουν και ξεπερνούν τα 50 και ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες εάν δεν αλλάξουν οικονομικά δεδομένα και η μέριμνα για το προσωπικό και σε οικογενειακό επίπεδο (οικίες επίδομα ενοικίου κ σε άλλες ελαφρύνσεις). Όσο για το αν μπορεί κάποιος να συνεχίσει στο στρατό η όχι λόγω δυσκολίας πλέων ηλικιακά να κάνει πράγματα 18αρη αυτό ας είναι επιλογή του καθενός και να δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης πέραν τα 30 έτη υπηρεσίας. Νομίζω θα είναι και μια ποιο δίκαιη λύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ο τροχονόμος δεν μπορεί να ειναη στα γεράματα στα φανάρια αλλά είναι πρπει και αυτοί να βγαίνουν νωρίτερα σε σύνταξη .Ολοι στα 60 η με 35 συνταξημα σε όποιον δεν αρέσει παραίτηση

      Διαγραφή
    2. Εγώ προτείνω νόμο για υποχρεωτική μετάθεση σε στελέχη που έχουν συμφέροντα και καταγωγή στην παραμεθόριο και δεν έχουν κουνηθεί από κει ποτέ ή αμεταθετους για οποιοδήποτε λόγο να δεις πως θα σταματήσουν να ζητούν παραμονή μετά τα 50......

      Διαγραφή
  16. Οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν για να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα . Μετά την κράτηση του 10 % που θα γίνεται στον μισθό , όπου φύγει φύγει !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο τροχονόμος είναι στα φανάρια της πόλης που ζει έχει το σπίτι του και ένα μεγάλο μπράβο του. Ο στρατιωτικός μπορεί να είναι από την πόλη που ζει και εργάζεται σε φωτιές πλημμύρες αποχιονισεις σε σεισμούς σε μετανάστες από την πόλη που ζει σε 500 χιλιόμετρα και όσο χρειάζεται μακρυά από την οικογένεια του. Να περνει μεταθέσεις κάθε 3 χρόνια σε Έβρο νησιά και όπου διαταχθεί. Και μη μου πείτε για επιλογή γιατί ναι ο καθένας κάνει την επιλογή αλλά κάνει και πολλά άλλα που δεν είναι ούτε επιλογή αλλά και ούτε ήταν στις διαταγές τις προβλεπόμενες αυτή είναι η διαφορά. Το παραίτηση όποιος δεν μπορεί δεν είναι η λύση υπάρχει και η αυτεπάγγελτη αποστρατεία,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έχεις κάνει καμία δημοσκόπηση που λες όλοι θέλουν να φύγουν ;έχεις πει έξω να δεις τι άνεργο υπάρχει περιμένουν τον 50αρι ΕΠΟΠ εδώ δεν βρίσκουν νέοι με πτυχία ,έχεις υποκογισει ποσά χρόνια θέλει ο καθένας για πλήρη σύνταξη ;όταν ακούω τέτοιες απόψεις καταλαβαίνω το επίπεδο των ατόμων που μπήκαν μέσα δλδ μας έσκισαν για να μας δώσουν ψίχουλα και να πούμε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ακριβώς γι'αυτό λέω να είναι επιλογή του στα 30 χρόνια φίλε μου +5ετία . Δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος δημοσκόπηση για τα αυτονόητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή