Εφάπαξ: Πόσα δίνουν τα Ταμεία Στρατιωτικών και Σ.Α.–Τι ισχύει για Αξιωματικούς ΕΜΘ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Εφάπαξ: Πόσα δίνουν τα Ταμεία Στρατιωτικών και Σ.Α.–Τι ισχύει για Αξιωματικούς ΕΜΘ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Εφάπαξ πάνω και από τις 100.000 ευρώ δίνουν τα Ταμεία Πρόνοιας των στελεχών ΕΔ-ΣΑ

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 08/04/2024 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Είναι τα υψηλότερα που καταβάλλονται στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς τα Ταμεία Πρόνοιας των Στρατιωτικών διατήρησαν τον παλιό τρόπο υπολογισμού για το εφάπαξ που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης ως το 2014, και οι όποιες απώλειες έχουν είναι για το τμήμα από το 2015 και μετά με τις αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου.

Στα αλληλοβοηθητικά Ταμεία των Στρατιωτικών, πέραν των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, έχουν προβλεφθεί και πόροι από τα εξοπλιστικά προγράμματα, και για το λόγο αυτόν έχουν και υψηλές παροχές.

Σύμφωνα με τον παρακάτω σχετικό πίνακα του ενθέτου «Ασφάλιση και Συντάξεις», τα εφάπαξ των Στρατιωτικών διαμορφώνονται ενδεικτικά ανάλογα με το βαθμό και τα έτη υπηρεσίας ως εξής:

Στρατιωτικός που αποχώρησε το 2023 με βαθμό Αντισυνταγματάρχη και 37 έτη δικαιούται εφάπαξ 106.755 ευρώ.

Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που αποχώρησε το 2023 με βαθμό Αστυνομικού Διευθυντή και 35 έτη δικαιούται εφάπαξ 95.300 ευρώ.

Στρατιωτικός που αποχώρησε το 2023 με 33 έτη και βαθμό Ανθυποσμηναγού (ΓΕΑ) δικαιούται εφάπαξ 69.500 ευρώ.

Μάλιστα στο νόμο 5036/2023 (Άρθρο 91) ψηφίστηκε διάταξη που τροποποιεί το μισθολόγιο του 2017 και επέρχονται αυξήσεις στο εφάπαξ των Αξιωματικών-Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ). Η διάταξη ορίζει τον βασικό μισθό του πρώτου κλιμακίου της Γ’ κατηγορίας (όπου κατατάσσονται οι ΕΜΘ) σε 2.145 ευρώ με καταληκτικό βαθμό Ανθυπολοχαγού αντί 2.009 ευρώ που ίσχυε με το μισθολόγιο του 2017 με βαθμό Ανθυπασπιστή.

Δείτε απόσπασμα (Άρθρο 91) του σχετικού ΦΕΚ:

Η αύξηση του μισθού οδηγεί και σε αύξηση του εφάπαξ για αυτή την κατηγορία Στρατιωτικών περίπου κατά 3.000 ως 4.000 ευρώ. Για παράδειγμα, Αξιωματικός ΕΜΘ με 36 έτη στο σύνολο, εκ των οποίων τα 27 ως το 2014, με τον προηγούμενο μισθό των 2.009 ευρώ θα έπαιρνε εφάπαξ για αυτό το διάστημα 54.243 ευρώ, ενώ τώρα με το μισθό των 2.145 ευρώ το εφάπαξ για τα ίδια έτη βγαίνει αυξημένο στις 57.915 ευρώ. Ανάλογη αύξηση προκαλείται και στο δεύτερο τμήμα του εφάπαξ, που αντιστοιχεί στις εισφορές από 1ης/1/2015 και μετά.

Πάγιο αίτημα των ΕΜΘ είναι η κατάταξή τους στη μισθολογική κατηγορία Β’, όπου ο αντίστοιχος βασικός μισθός του πρώτου κλιμακίου είναι 2.445 ευρώ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

27 Σχόλια

  1. Δεν ισχύουν αυτά τα ποσά που γράφεται .Αυτα τα ποσά υπήρχαν πριν 10 με 15 χρόνια γι αυτό και όσοι μπορούσαν τότε έφυγαν . Την παρούσα περίοδο το εφάπαξ είναι αρκετά λιγότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι όπως πάνε σε λίγο δεν θα δίνουν... Μαντέψτε ποιός θα την πληρώσει για άλλη μια φορά;! Σίγουρα όχι η γενιά των μαζί τα φάγαμε που έχουν φάει τον αχλεουρα και ακόμα τρώνε! Ο νοών νοείτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά τα ποσά ισχύουν ΜΟΝΟ για όσους αποστρατευτούν με τον πραγματικό βαθμό του υποστράτηγου και πάνω. Όλοι οι υπόλοιποι εδώ και 15 χρόνια παίρνουν τον μπούλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα ποσα ειναι ΟΛΟΣΩΣΤΑ και το παραδειγμα ειναι για αποφοιτους ΣΣΕ-ΣΝΔ-ΣΙ ενω για ΑΣΣΥ ειναι περιπου 9.000 λιγοτερα και παντα παντρεμενος με παιδια. Αντιστοιχα οι ανκαταταγεντες εντος Στρατ Σχολων λαμβανουν λογ βαθμου 10.000 λιγοτερα απο ΑΣΣΥ.
    ΤΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΦΕΚ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ δημοσιογραφου κ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι τρέφεται και γιγαντώνεται ο κοινωνικός αυτοματισμός " οι στρατιωτικοί κάθονται και παίρνουν αμύθητα ποσά"!! Αν είναι αυτά τα χρόνια με την μάχιμη πενταετία, που δεν υπολογίζεται στο εφάπαξ, αλλά μόνο συνταξιοδοτικά, αυτά τα ποσά είναι εξωπραγματικά.Αποστρατευτηκα το 2011 με 31 χρόνια, Ανθυπασπιστής, με την μάχιμη πενταετία και πήρα 53000.Τωρα εδώ,από που βγαίνουν αυτά τα υπερβολικά ποσά και τα διαβάζει ο κόσμος και λέει κουβέντες μετά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κλάμα το κλάμα,και στο βάθος ο καημός για την αναβάθμιση στη β' κατηγορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλοι αξκοι να γίνονται και εκ άσει λοχίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν υπάρχει τέτοιο μένος από όλους για τον θεσμό των ΕΜΘ, αυτό είναι καλό, γιατί κάτι έγινε σωστά. Καλύτερα να σε ζηλεύουν πάρα να σε λοιπούντε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ζηλεύουν όλοι για την ορθογραφία σου αδερφέ.

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Μεγάλε βλέπω είσαι καλός στην ομοιοκαταληξία.Εσυ δεν ήσαν έξυπνος να πας στο στρατό να αρπάξεις.Ξερεις μια παροιμία που λέει ο σοφός λαός; Κακά νιάτα, καλά γεράματα!

      Διαγραφή
  10. Τα ποσά αυτά που γράφονται τουλάχιστον την εποχή που αποστρατεύθηκα εγώ Ιούνιος του 2013 με 30 πραγματικά χρόνια, με μισθολογικό βαθμό συνταγματάρχη πραγματικό ταγματάρχη,και πέντε χρόνια πλασματικά τα οποία δεν μετράνε για το εφάπαξ δεν ισχύουν . Εγώ πήρα περίπου 72.000 ευρώ.
    Αργότερα μετά περίπου από δύο χρόνια μας δώσανε και περίπου 4000 ευρώ για το 50%, και τώρα με δικαστική απόφαση περιμένουμε αλλά τόσα περίπου αν και δεν νομίζω ότι θα τα πάρουμε.
    Αυτά προς αποφυγή παρεξήγησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Κωστα Τρίτη, Απριλίου 09, 2024 3:26:00 μ.μ ΤΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΕΙΣΤΕ και κυριως ειστε με 30 χρονια οχι 37 ετη.Το ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΜΕ >Τα ποσα ειναι ΟΛΟΣΩΣΤΑ και το παραδειγμα ειναι για αποφοιτους ΣΣΕ-ΣΝΔ-ΣΙ ενω για ΑΣΣΥ ειναι περιπου 9.000 λιγοτερα και παντα παντρεμενος με παιδια. Αντιστοιχα οι ανκαταταγεντες εντος Στρατ Σχολων λαμβανουν λογω βαθμου 10.000 λιγοτερα απο ΑΣΣΥ.
      ΤΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΑ >>ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΦΕΚ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ<< ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ δημοσιογραφου κ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ.

      Διαγραφή
  11. Ανακρίβειες! Τα ποσά δεν ανταποκρίνεται στο ΘΕΣΜΟ ΕΜΘ!!!!!
    Καλό θα είναι οποίος γράφει κ για οποίο θεσμό να φροντίσει να ενημερώνεται σωστά κ να αναφέρει κ όλες κ τις πραγματικές παραμέτρους που ίσως σε κάθε σώμα να είναι διαφορετικές!
    ΟΙ ΕΜΘ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ τώρα συμπληρώνουν 1 σειρά 35 έτη και δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Άρα το μισθολογιο κλιμάκιο 1 ισχύει από τα 34 έτη κ μετά ως τα 35 που άλλαξε διότι ειμασταν από το 2019 αξκοι χωρίς μισθολογική αυξηση.
    Επιπλέον τα μερισματα για ΒΟΕΑ απ ότι φαίνεται συνδέονται με το βαθμό κ μας δίνουν του Σμρου -1 βαθμο κατω, διότι απαντούν στο ΜΤΝ ότι δεν έχουν τον βαθμό Ανθυποπλοιαρχου!! Οι κρατήσεις όμως στο μισθό είναι για το βαθμό που φέρουμε!! Είναι κρίμα κ άδικο να μας κοροϊδεύουν δίνοντας βαθμούς χωρίς καμία οικονομική ανταπόκριση κ δυστυχώς αυτο θα ακολουθήσει κ την σύνταξη τα μερίσματα το ΕΦΑΠΑΞ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οποιοσδήποτε καλά κάνει και ζητάει, όλοι άλλωστε αυτό κάνουν, αλλά ξέρουν πριν ακόμα το κάνουν ότι δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε πρέπον να τους ανεβάσουν στη Β'. Με όλη τη καλή διάθεση το λέω, γιατί και οι ΕΠΟΠ δεν έχουν διαφορά πέρα απ'τον καταληκτικό βαθμό και το όνομα του θεσμού τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψάξε και βρες τι είναι οι εθελοντές υπαξκοι,οι εθελοντές ν445/74 και ν 705/77, καθώς και του μουσικού σώματος σε ποια κατηγορία είναι ( στη β κατηγορία είναι)και μετά μίλα για τους ΕΜΘ.Οι ΕΠΟΠ είναι άλλος θεσμός, είναι μόνο οπλίτες.

      Διαγραφή
    2. Τετάρτη, Απριλίου 10, 2024 3:45:00 μ.μ Σχολή βγάλατε????? Εμ τι νομίζετε γίνεται εδώ???? Ας πηγαίνατε έστω κι ένα χρόνο.Αλλά ούτε.Παρακολουθούσατε απο απόσταση και γελούσατε "εμάς δε μας πιάνουν αυτά".Μη παραπονιέστε τώρα.

      Διαγραφή
    3. 5:49:00 Εγώ σε ρωτάω για τους εθελοντές υπαξκους, εσύ με λες κουραφεξαλα.Εδω πες μου για τους εθελοντές υπαξκους που είναι στη β κατηγορία.Που δεν είναι από σχολή.

      Διαγραφή
    4. @Τετάρτη, Απριλίου 10, 2024 3:45:00 μ.μ.
      Για αρχή λες ¨Οι ΕΠΟΠ είναι άλλος θεσμός, είναι μόνο οπλίτες.¨
      Μα και οι ΕΜΘ ξεκίνησαν ως Ο(πλίτες)ΠΥ. Μετά μετονομάστηκαν ΕΠΥ και τέλος ΕΜΘ.
      Σημασία δεν έχει ο τίτλος του θεσμού αλλά η νομοθεσία με βάση την οποία έγινε η κατάταξη στις ΕΔ.
      Οι εθελοντές του ΝΔ445/1974 κατατάχθηκαν με πενταετή υποχρέωση μετά το τέλος της οποίας μπορούσαν να μονιμοποιηθούν. Μετά την μονιμοποίηση τους εντασσόντουσαν στην επετηρίδα των μονίμων υπαξιωματικών και ακολουθούσαν την εξέλιξη τους.
      Τα ίδια ισχύουν και για τους εθελοντές του μουσικού σώματος.
      Οι εθελόντριες του Ν705/1977 κατατάχθηκαν με τις ίδιες προϋποθέσεις με τους άνδρες εθελοντές του ΝΔ445/1974.
      Για αυτό όλες οι παραπάνω κατηγορίες βρίσκονται στην ίδια επετηρίδα και την ίδια μισθολογική (Β) κατηγορία.
      Οι ΕΠΥ αρχικά κατατάχθηκαν για μια 5ετία μετά την λήξη της οποίας προβλεπόταν απόλυση. Από την αρχική καθιέρωση του θεσμού των ΟΠΥ/ΕΠΥ/ΕΜΘ μέχρι σήμερα βελτιώθηκε πολύ η δυνατότητα εξέλιξης με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ποτέ όμως δεν εντάχθηκαν στην ίδια επετηρίδα με τους μονίμους υπαξιωματικούς όπως οι παλαιότεροι εθελοντές/ντριες των ΝΔ445/1974 και Ν705/1977.
      Για να δεις λεπτομέρειες του ιστορικού εξέλιξης των παραπάνω κατηγοριών διάβασε τα σχόλια από Κυριακή, Μαρτίου 26, 2023 8:53:00 μ.μ. και κάτω στο άρθρο https://www.staratalogia.gr/2023/03/91.html?showComment=1679840026067 .

      Διαγραφή
    5. 3:45:00 έχετε πάρει πολύ φόρα,και νομίζετε ότι όλα είναι δικά σας, ή ότι επειδή το ζητάτε ΕΣΕΙΣ, ΟΡΕΠΕΙ και να γίνει. Δε δουλεύει το σύστημα σύμφωνα με το τι πιστεύει κάποιος για τον εαυτό του,σειρά, αλλά σύμφωνα με άλλα πράγματα.

      Διαγραφή
    6. 7:47:00 Δεν διαφωνώ μαζί σου Φίλε μου.Ετσι είναι.Οι των ΑΣΣΥ τώρα δεν είναι αδικημένοι, όταν οι εθελοντές υπαξκοι, χωρίς σχολή, είναι το ίδιο με αυτούς; Για αυτούς πρέπει να αντιδράσουν.Οι ΕΜΘ σε καμία περίπτωση, ούτε βαθμολογικά, ούτε μισθολογικά, είναι το ίδιο με τους ΑΣΣΥ.Ειναι το ίδιο μόνο στη δουλειά και στα καθήκοντα.Και εδώ είμαι σαφής και δεν σηκώνω κουβέντα._

      Διαγραφή
    7. @Πέμπτη, Απριλίου 11, 2024 3:51:00 μ.μ.
      Ποτέ δεν ήμουν υπέρ των αντιδράσεων απέναντι σε διεκδικήσεις άλλων κατηγοριών συναδέλφων. Είναι βέβαια αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα κύμα διεκδικήσεων που θυμίζει το παλιό καλό αγροτοσυνδικαλιστικό ¨όλα τα κιλά όλα τα λεφτά¨. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι κάποιες από τις διεκδικήσεις συνδυάζονται με συγκρίσεις του τύπου ¨γιατί αυτοί και όχι εμείς¨ προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις που ξεφεύγουν από τα όρια.
      Ο καθένας είναι ελεύθερος να διεκδικεί ότι νομίζει ότι δικαιούται αλλά δεν δικαιολογείται να το κάνει αυτό απαξιώνοντας τους υπόλοιπους. Αυτό το λέω για ΟΛΟΥΣ.
      Είναι όμως σημαντικό όταν διεκδικείς κάτι να ξέρεις τί ακριβώς ζητάς και τί πραγματικά ισχύει.
      Όσο για την αντίδραση που λες ότι θα πρέπει να έχουν οι ΑΣΣΥ απέναντι στους παλαιούς εθελοντές (των ΝΔ445/1974 και Ν705/1977).
      Πλησιάζουν σχεδόν 35 χρόνια από τότε που έγινε η κατάταξη των τελευταίων (τουλάχιστον στην ΠΑ). Έχουν μείνει πλέον λίγοι, μια ή δύο σειρές και κάποιοι ΕΟΘ. Σε λιγότερο από πέντε χρόνια θα έχουν αποστρατευτεί όλοι. Ποιος ο λόγος για αντιδράσεις.
      Το ίδιο προβλέπεται να γίνει και με τους ΕΜΘ σε μια δεκαετία περίπου.
      Υ.Γ Στα όσα χρόνια που ήμουν εν/εν είχα την τύχη να συνεργαστώ με συναδέλφους όλων των κατηγοριών (ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ, παλαιούς Εθελοντές, ΕΜΘ, ΕΠΟΠ, πολιτικό προσωπικό) οι οποίοι ήταν εξαίρετοι συνάδελφοι και χαρακτήρες. Και το αντίθετο.

      Διαγραφή
    8. 6:29:00 Πολύ σωστά Φίλε μου τα λες!!!!

      Διαγραφή
  13. Προς ανώνυμο 04:50 αδελφός σου δεν είμαι τώρα όσο για την ορθογραφία μου. Να σου πω ότι αυτά που τραβάει η Ελλάδα και ο στρατός ειναι από άτομα που ξέρουν ορθογραφία. Όχι από αγγράματους σαν εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες το σωστά : ούτε ξεχασμένος κουνιαδοκούμπαρος δεν είσαι,κι ας τις θεωρίες γι' αυτούς που το κατέχουν τι σημαίνει αυτό.

      Διαγραφή
  14. Βασικά, έχω ένα σοβαρό ερώτημα, "γιατί έβγαλε τώρα, η ανεκδιηγητη κυβέρνηση των κοτσαμπάσηδων της μπανανίας,ένα τέτοιο δημοσίευμα" που εγείρει έναν κοινωνικό αυτοματισμό προς τους στρατιωτικούς και που ΔΕΝ ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Επίσης θυμάμαι πριν καμμιά 15αριά χρόνια έναν "ηλίθιο και αυτιστικό ανώτατο καραβανά" νομίζω τότε ΓΕΠΣ, που είχε έρθει στον σχηματισμό μας κάπου στην Β. Ελλάδα και αφού μας συγκέντρωσαν σε μια Λέσχη, άρχισε το άθλιο "κήρυγμα" του για τις συντάξεις μας και το εφάπαξ και μας έλεγε ότι παίρνουμε πολλά και πρέπει να μας δίνουν το πολύ 20.000 εφάπαξ και σύνταξη την τότε βασική πριν βγουν οι κοινωνικές περίπου τότε 1.100€ για όλους, πλην του εαυτού του φυσικά. Ο συγκεκριμένος είχε υπηρετήσει πολλά χρόνια στο ΝΑΤΟ, και ήταν από αυτους που αποφάσισαν την μείωση στο ΒΟΕΑ αφού παντελονιασαν τα δικά τους ΒΟΕΑ περίπου 27.000, αλλά και τα "ενισχυμένα" εφάπαξ τους, αλλά για όλους τους άλλους τον "πούλο", για να μην μιλήσουμε πάλι για το ΕΚΟΕΜΣ όλων αυτών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για ποιό λόγο να εντάξουν τους ΕΜΘ στη Β' κατηγορία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή