Στη Φινλανδία στελέχη του ΓΕΣ–Πάει πίσω η εφαρμογή του νέου μοντέλου στράτευσης (ΦΩΤΟ)

Στη Φινλανδία στελέχη του ΓΕΣ–Πάει πίσω η εφαρμογή του νέου μοντέλου στράτευσης (ΦΩΤΟ)

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία με την υιοθέτηση του «Φινλανδικού μοντέλου» να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο

Δημήτρης Κρικέλας

Με τον σχεδιασμό για τους ελληνικούς αμυντικούς εξοπλισμούς, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», να συνεχίζεται, οι Ένοπλες Δυνάμεις  προχωρούν με ταχείς ρυθμούς τις αλλαγές που προωθούνται και στη στρατιωτική θητεία των στρατεύσιμων.

Κατόπιν οδηγιών και κατευθύνσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού επισκέφθηκε, από 23 έως 26 Απριλίου 2024, τη Φινλανδία, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με αξιωματικούς του Φινλανδικού Στρατού.

Στόχος της επίσκεψης των στελεχών του ΓΕΣ ήταν να εξεταστούν θέματα σχετικά με το φινλανδικό μοντέλο στράτευσης, το οποίο ο ελληνικός στρατός έχει αποφασίσει πως θέλει να «υιοθετήσει», ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να πάρει μία πρώτη εικόνα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Σκανδιναβών.

Κλικ για μεγέθυνση:

Αλλαγές στη θητεία: Πάει πίσω το χρονοδιάγραμμα

Πλέον, τα συμπεράσματα των Ελλήνων αξιωματικών από το φινλανδικό μοντέλο στράτευσης θα καταγραφούν τις επόμενες ημέρες σε έκθεση, η οποία θα παραδοθεί στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικός στόχος ήταν οι αλλαγές μέσω του προγράμματος «Θητεία – Ευκαιρία» να ξεκινήσουν από την ΕΣΣΟ του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό, με το σχετικό νομοσχέδιο να μην έχει κατατεθεί καν προς δημόσια διαβούλευση, φαίνεται πως στην παρούσα φάση απομακρύνεται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το σχέδιο «πολίτες στα όπλα»: Γοητευμένος από το Φινλανδικό μοντέλο ο ΥΕΘΑ

Τι αλλάζει στη στρατιωτική θητεία

Βασικός στόχος είναι η στρατιωτική θητεία να μην εκλαμβάνεται ως «χαμένος χρόνος». Οι αλλαγές θα κινούνται τόσο στην κατεύθυνση αξιοποίησης της εξειδίκευσης που ήδη διαθέτουν οι στρατεύσιμοι, αλλά και στην απόκτηση δεξιοτήτων, τις οποίες θα μπορούν στη συνέχεια να αξιοποιήσουν στην αγορά εργασίας με την ολοκλήρωση της θητείας.

Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστά, μεταξύ των δεξιοτήτων που θα αποκτούνται θα βρίσκονται ειδικότητες, όπως χειριστής μηχανημάτων έργου, βοηθός αναλυτή εργαστήριου τροφίμων, μάγειρας, ναυαγοσώστης, τεχνίτης τηλεπικοινωνιών, βοηθός φαρμακοποιού, διασώστης και αυτοδύτης. Παράλληλα, εξετάζεται και η αναβάθμιση της εφεδρείας, δηλαδή των πολιτών, οι οποίοι θα δύνανται να συνεισφέρουν επιχειρησιακά περισσότερο στον Ελληνικό Στρατό.

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας έχει ανακοινώσει ρύθμιση για την εθελοντική στράτευση των γυναικών, στη βάση νόμου που ψηφίστηκε επί υπουργίας του Ευάγγελου Αβέρωφ το 1977.

ΠΗΓΗ: flash.gr - ΦΩΤΟ: army.gr

Δημοσίευση σχολίου

26 Σχόλια

  1. μηπως παμε και στην αλβανια να ρωτησουμε? η ακομη στην ζιμπαμπουε!! ρε τι ηγετες εχουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Τι αλλάζει στη στρατιωτική θητεία" τίποτα απ΄ότι διαβάζω, ααα..όχι, υπάρχει ο βοηθός αναλυτή εργαστηρίου τροφίμων!! Δλδ πιάσε το αβγό και κούρεψ'το

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων, τζάμπα διακοπές στο Ελσίνκι, 5 άνδρες+1γυναίκα, που αυτήν την εποχή είναι φανταστικά και πανέμορφα. Για την ιστορία και μόνον, ο μισθός ο καθαρός του Φινλανδού ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων είναι περίπου 4.500€ καθαρά με κατοικία και άλλα από την πολιτεία, ενώ ο στρατιώτης θητείας πληρώνεται με περίπου 1.800 έως 2.500€ αναλόγως της κατηγορίας και της ειδικότητας!
    Αυτά για το φιλανδικό "μονδέλο".
    Τώρα αν εννοούν ότι τα φώτα στα στρατιωτικά οχήματα θα ανάβουν με το γύρισμα του κλειδιού, λόγω της 6μηνης μειωμένης ηλιοφάνειας, ΟΚ, περί ορέξεως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οτιδήποτε εκτός βόρειας Ευρώπης και Αμερικής θεωρείται κακό εν γένει (λολ καραλοοοοολλλλλ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Μητσοτάκης έβαλε πάγο στον Δένδια για θητεία, εταιρεία καινοτομίας και εξοπλισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καμία, μα απολύτως καμία επαφή με την πραγματικότητα η στρ. ηγεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί δεν στέλνουν ΕΠΟΠ που συνήθως αυτοί εκπαιδεύουν τους στρατιώτες... έτσι ώστε να εξάγουν τα ανάλογα συμπεράσματα.....οι σχές άνχες που πήγαν όλο υψηλή θεωρία... την ουσία θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εισαι μακριά νυχτωμένος. Οι οπλίτες θα αποφασίσουν για τους οπλίτες;

      Διαγραφή
  8. Οι πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μάλλον ζει σ ένα παράλληλο σύμπαν... Δεν έχουν πάρει πενιά το τί συμβαίνει στο στράτευμα... Επισκέψεις ολημερίς και ολονυχτις με σκοπό τα αρπαγή των εκτός έδρας, λόγια που ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν παρά μιλούν όταν παίρνουν πόδι από τις ΕΔ. (μιλάω για τους ανώτερους...)
    Ας είναι καλά το δημόσιο χρήμα λοιπόν αυτό έχει σημασία...οι παραιτήσεις καλά κρατούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς ειρμό και σκέψη τα λεγόμενα σας. Όταν σας λένε τα ΕΠ.ΟΠ ενοχλείστε.

      Διαγραφή
  9. Τι να πω με αυτά που γίνονται; Σοβαρότης μηδέν . Αντί να κοιτάξουν να κουνήσουν προς ανατολάς τους κηφήνες που έχουν ριζώσει από Ξάνθη και κάτω και να ενισχύσουν τις μονάδες του Εβρού και των Νησιών ψάχνουν το φως στην Φιλανδία. Που να καταλάβεις όμως την κατάσταση όταν στο ΓΕΣ η επάνδρωση φτάνει το 120% και ψάχνουν καρέκλες να κάτσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς 29 Απριλίου 12:16 π.μ .
      Να μας πληρώσει να έρθουμε γιατί αλλιώς δεν βγαίνει. Αρκετά χρήματα δώσαμε για ενοίκια στους Εβριτες νοικιαζοντας τις τρωγλες τους τοσα χρόνια.
      Αν δεν θέλει να πληρώσει ,
      ας επαναφέρει τη 25ετια, με ότι σύνταξη μας αναλογεί,για να εξαφανιστουμε.
      Άλλωστε 25ετια ίσχυε όταν μπήκαμε στο Στρατό
      Ο τσάμπα μαλ@@@κας πατριωτης πέθανε. Αν κοιτάξεις Ποσοστά ειδικών κατηγοριών, σε κόσμο που έχει πάνω από 25 χρόνια, θα τρομάξεις......Μιλάμε για πάνω από 700%-800% αύξηση ειδικών κατηγοριών σε σχέση με την περίοδο που ίσχυε η 25ετια. Για ποιο λόγο λες άραγε????

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή άμα μεταθέσουν 10 συνταγματάρχες απο το ΓΕΣ στον Έβρο θα αυξηθεί η επάνδρωση των Μονάδων; Επειδή συνταγματάρχες έχει το ΓΕΣ. Αλλά η μιζέρια και η γκρίνια καλά κρατεί.

      Διαγραφή
    3. @ 29 Απρ 12:16 και 01 Μαι 10:15:00 Το ότι είναι ζόρικα σε Έβρο και νησιά το ξέραμε όλοι από την ώρα που μπήκαμε στον στρατό αλλά δυστυχώς οι πραγματικές ανάγκες είναι εκεί εκτός και αν το βλέπουμε κατά πως μας βολεύει . Όσον αφορά το ΓΕΣ θα ήθελα να σε πληροφορήσω ότι οι υπηρετούντες δεν περιορίζονται μόνο σε Συνταγματάρχες. Έχει από όλα ο μπαχτσές κυρίως αποφοίτους ΣΜΥ εθελόντριες και ΕΜΘ και κατά την γνώμη μου είναι τουλάχιστον ανήθικο να έχει πενταπλάσιο ποσοστό επάνδρωσης από ότι οι εμπρός Μονάδες . Οι μισοί να μετακινηθούν από το ΓΕΣ επανδρώνουν άνετα μία Ταξιαρχία πόσο μάλλον και από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του εσωτερικού.

      Διαγραφή
  10. ΚΑΛΑ ΕΕΕΕ ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΛΑΤΝΑ ΜΟΥΡΛΙΑΑΑΑ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταργηση της υππχρεωτικης ΧΘΕΣ!ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΝΔΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδαμε και τους παλιότερους εθελοντές. Γι αυτό τους αποσύρουν άρον άρον

      Διαγραφή
  12. Μοντελο Φιλανδιας και πραγματικοτητα αγονης γραμμης.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι στελέχια που είναι στο λεκανοπέδιο 25- 2 ή 3 χρόνια παραμεθόριο. Άραγε οι κάτω απ'τον Δένδια τι να αναφέρουν σχετικά με τέτοιες εικόνες???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γίνεται να φέρουν ένα Τάγμα Φιλανδες? Από τις καλές ομως,τις δυνατές. Θα τις εκπαιδευσω στο Ελληνικό μοντέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Την περιβόητη έκθεση προς το Δένδια και τον Χούπη για το Φιλανδικό μοντέλο και την εφαρμογή του στα ελληνικά δεδομένα θα την φτιάξουν Αξιωματικοί σαν τον Δρακόπουλο και τον Τράκα ;;;;;;Σε ποια γλώσσα συννενοήθηκαν με τους Φιλανδούς;;;;Μήπως στα Σουαχίλι;;;;Τζιμάνι αυτός ο Κωστίδης!!!!Στις δύσκολες αποστολές ξέρει και επιλέγει Αξιωματικούς του δικού του επιπέδου!!!Ούτε σε 10 χρόνια δεν θα πάει έκθεση στον Δένδια!!!!Για όσους παροικούν την Ιερουσαλήμ και γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, μόνο ως ΑΝΕΚΔΟΤΟ μου ακούγεται!!!ΘΕΟΣ ΦΥΛΑΞΟΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα σου απάντησε ο άλλος παραπάνω, ΔΙΑΚΟΠΕΣ τζάμπο τζάμπα πήγαν κάποιοι παρατρεχάμενοι Διακοπές τζάμπα στο Ελσίνκι, τι δεν καταλαβαίνεις; Δεν ενδιαφέρει κανέναν το ρεζιλίλι που γίνεται και τον τρόπο που μας "κοιτούν" οι Φιλανδοί! Me Tarzan you Jane, now it's happy hour!

      Διαγραφή
  16. Σ'όσες χώρες και να πάνε κι ότι αν αξιολογηθεί απ' τους επιτελείς του,το τηλέφωνο στο βύσμα της μάνας που φοβάται για το μ@μοθρεφτο τέκνο της,δεν το γλιτώνει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στο όραμα του νέου Αρχηγού ΓΕΣ που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: ΑΓΙΑ ΥΠΟΜΟΝΗ, ΑΓΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ και ΑΓΙΑ ΣΙΩΠΗ, ας συνεισφέρουμε με το δίπτυχο ΑΓΙΑ ΒΛΑΚΕΙΑ και ΑΓΙΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι κάνουν οι ΕΜΘ στα Επιτελεία; Ποιος ο ρόλος τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή