Δένδιας: Ξεκινά η εθελοντική στράτευση των γυναικών–Θα ενεργοποιηθεί νόμος του 1977 (BINTEO)

Δένδιας: Ξεκινά η εθελοντική στράτευση των γυναικών–Θα ενεργοποιηθεί νόμος του 1977 (BINTEO)

«Με την προσφυγή και στον  γυναικείο μας πληθυσμό δεν είμαστε 11,5 εκατομμύρια, γινόμαστε 22 εκατομμύρια», επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας

Την έναρξη της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Με την προσφυγή και στον  γυναικείο μας πληθυσμό δεν είμαστε 11,5 εκατομμύρια, γινόμαστε 22 εκατομμύρια», επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι «όταν λοιπόν μιλάμε για τον Στρατό των πολιτών, καταλαβαίνετε ότι είναι τελείως ανακόλουθο να εξαιρέσεις τον μισό πληθυσμό από αυτή τη σκέψη».

Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας η συμμετοχή των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις θα γίνει σταδιακά «ξεκινώντας από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά – σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού».
Αναλυτικά η ομιλία του Νίκου Δένδια για την εθελοντική στράτευση των γυναικών

«Κατ’ αρχήν, έχω πει επανειλημμένως ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ότι η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει στον στρατό των πολιτών. Πιστεύει πάρα πολύ στον  ένοπλο πολίτη.

Βεβαίως ο κορμός κύριοι Αρχηγοί είναι πάντα ο επαγγελματικός κορμός των άξιων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αλλά και στο γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, και στο αριθμητικό πλαίσιο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία απειλή από χώρα πολύ υπέρτερη αριθμητικά από εμάς, η οποία θα προσεγγίσει μέχρι τα μέσα του αιώνα ή και θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια, εμείς θα είμαστε στα 11- 12 εκατομμύρια.

Η απλή λοιπόν αριθμητική μας επιβάλει τον Στρατό των πολιτών. Όπως επίσης και η ιδεολογική αντίληψη ότι ο ένοπλος πολίτης που υπερασπίζεται την πατρίδα, τα ιδανικά, το σπίτι του, είναι πάντοτε αυτό το οποίο διέκρινε τον Ελληνισμό από την εποχή της ίδρυσης του κράτους - πόλης.

Η έκθεση μάλιστα αυτή τη στιγμή για το μνημείο της Χαιρώνειας και την σχετική μάχη, υπενθυμίζει ότι αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο.

Όταν λοιπόν μιλάμε για τον Στρατό των πολιτών, καταλαβαίνετε ότι είναι τελείως ανακόλουθο να εξαιρέσεις τον  μισό πληθυσμό από αυτή τη σκέψη.

Ήταν σαν ο ελληνισμός αντί για 11 εκατομμύρια, να γίνει ξαφνικά 5,5 εκατομμύρια ή αν θέλετε ανάποδα. Με την προσφυγή και στον  γυναικείο μας πληθυσμό δεν είμαστε 11,5 εκατομμύρια, γινόμαστε 22 εκατομμύρια. Θα παρατηρήσατε ότι ο δείκτης συμμετοχής των γυναικών στον στρατό (της γειτονικής μας χώρας)  είναι κάπου στο 0,3% έναντι του πολύ καλού δικού μας.

Το σχετικό νομοθέτημα υπάρχει. Υπήρχε στον πίνακα (της οθόνης). Είναι ένα νομοθέτημα του ’77 που δείχνει πόσο μακριά έβλεπε τότε ο Ευάγγελος Αβέρωφ και η τότε Κυβέρνηση.

Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς υλοποιούμε αυτήν την πρόβλεψη για την εθελοντική -  επαναλαμβάνω το εθελοντική για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σε αυτό - στράτευση των γυναικών.

Και τις επόμενες εβδομάδες θα σας παρουσιάσουμε μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μια αρχική σκέψη. Για το πώς μπορούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, όχι μόνο στο επίπεδο των στελεχών μας, αλλά και στο επίπεδο της εθελοντικής στράτευσης. Ξεκινώντας από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά – σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού, που θα ήθελαν να φορέσουν αυτήν την έντιμη, αλλά και πολύ όμορφη στολή που φοράτε. Και να έχουν κατά την άποψή μου, την εκπληκτική εμπειρία να υπηρετήσει κανείς τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας».

ΠΗΓΗ: lifo.gr

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

 1. Ξεκινά από τα βασικά. Δώσε μας πίσω τις ταυτότητές μας κι ας κρατήσουμε και αυτή που έχουμε για ψυχολογικούς λόγους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Xαχαχα. Πρώτα όλο το κηφηναριό (loatki, πολιτικοί κλπ κλπ) και μετά βλέπουμε.Με π@ρδές δεν βάφονται αυγά, Υπουργέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αφού έγινε ενεργοποίηση του 1977 φαντάσου με του 1974 τι έχει να γίνει. Πάντως πέρα από την πλάκα θα θέλαμε να δούμε τις γυναίκες πως θα αγκαλιάσουν τις ΕΔ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ήταν ένας ηγούμενος και ένας προηγούμενος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θα μπει η άλλη εθελοντικά για να την στείλεις παραμεθόριο εθελοντικά πάντα!!! Μήπως νομίζεις ότι υπάρχουν και τεράστιες λίστες αναμονής για τους στρατεύσιμους που παρακαλούν να υπηρετήσουν όσο περισσότερο γίνεται;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Για ποιο λόγο να μπει κάποια χωρίς να αποζημιώνεται; Μόνο αν δεν βρίσκει άντρα θα έρθει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γιατί να μην έχουμε υπουργούς χωρίς μισθο; Θα παίρνουν μόρια για να διορίζονται στο δημόσιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εδώ δεν πάνε για δουλειά οι περισσότερες που πληρώνονται, θα πάνε αμισθί θητεία στο στρατό εθελοντικα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή