Βουλγαρία: Αυξήσεις 30% στους μισθούς των Στρατιωτικών

Βουλγαρία: Αυξήσεις 30% στους μισθούς των Στρατιωτικών

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από κοινού από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και εγκρίθηκε ομόφωνα με 164 ψήφους υπέρ

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε οριστικά τις τροποποιήσεις του νόμου για την Άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις βάσει του οποίου οι στρατιωτικοί θα λάβουν αύξηση στον μισθό τους – ένα μέτρο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από κοινού από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και εγκρίθηκε ομόφωνα με 164 ψήφους υπέρ.

Σύμφωνα με τον τροποποιημένο νόμο, ο βασικός μηνιαίος μισθός των στρατιωτικών θα καθορίζεται ετησίως με βάση τον εθνικό μέσο μηνιαίο μισθό για το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, όπως αναφέρει το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο.

Το ποσό αυτού του μισθού θα αυξηθεί με συντελεστή τουλάχιστον 1,2 για τους μόνιμους αξιωματικούς και με συντελεστή τουλάχιστον 1,0 για τους υποψήφιους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και το στρατιωτικό προσωπικό.

Οι μισθοί των στρατιωτικών θα αυξηθούν κατά σχεδόν 30%. Ο στρατιώτης που έχει τον χαμηλότερο βαθμό θα παίρνει 2.200 λέβα (1 Λέβα = 0,51 Ευρώ) τον μήνα, από 1.450 λέβα έως τώρα. Οι μισθοί των στρατιωτικών αυξήθηκαν ήδη φέτος κατά 10%. Παρά το κίνητρο αυτό, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό κατά σχεδόν 22% λόγω των χαμηλών αμοιβών, των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των ασαφών κανόνων για την επαγγελματική εξέλιξη, των ειδικών περιορισμών και άλλων παραγόντων.

Το ποσό των βασικών μηνιαίων αποδοχών για τους πιο χαμηλόβαθμους πολιτικούς υπαλλήλους των ενόπλων δυνάμεων θα βασίζεται στον εθνικό μέσο μηνιαίο μισθό για το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, όπως αναφέρεται από το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Το ύψος του μισθού αυτού θα αυξηθεί με συντελεστή τουλάχιστον 0,8 για τους αποφοίτους πανεπιστημίου και με συντελεστή τουλάχιστον 0,6 για τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΒΤΑ

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. Να το πάμε στο Ελλάντα τώρα? https://www.capital.gr/oikonomia/3768813/autos-einai-o-mesos-misthos-poioi-xepernoun-ta-1-000-euro/ ..διαμορφώνοντας την μέση αμοιβή για 2.296.845 μισθωτούς του ιδιωτικού στα 1.251 ευρώ.. Αντίστοιχα στο Ελλάντα, ο ΄βασικός μισθός ενός νέου ΕΠΟΠ θα ήταν 1251 ευρώ και ενός νέου Ανθυπολοχαγού στα 1501 ευρώ. Είπατε τίποτα? Ναι στην Βουλγαρία, στην φτωχότερη (όχι για πολύ), χώρα της Ευρώπης! Αν οι δικοί μας δεν το έχουν, ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΠΩΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ!! ΝΑΙ ΡΕ ΦΙΛΕ! ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αλλά εσύ έχεις ευρώ! Αυτοί ..... Λέβα! Δεν παίζει ρόλο ότι το κόστος ζωής εκεί είναι 30-35% φθηνότερα! Ρώτα στην βόρεια Ελλάδα που όλοι τρέχουν να βάλουν βενζίνη και να ψωνίσουν εκεί! Εσύ όμως πρέπει να είσαι τυχερός και υπερήφανος που έχεις ΕΥΡΩ!!

      Διαγραφή
    2. Παραιτήσου και πήγαινε στο Βουλγαρικό στρατό. Να μας πεις αν έχουν και ΕΠΟΠ ειδικών συνθηκών.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Σωστός και αυτή με τη βαθιά γνώση του θέματος αποδέχτηκε να το εξετάσει 😂

      Διαγραφή
  3. Εχουμε ομογενοποιηση μισθων και τιμων με Βουλγαρια το ειχε προαναγγειλει απο το 2013 ο τοτε Βουλγαρος Υπ Οικ.Μην κοιτατε μισθους Βουλγαριας αλλα τιμες προιοντων ενοικιασης,αγορας σπιτιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετά απ αυτό ο Έλληνας στρατιωτικός είναι τελευταίος σε αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη και αντιμέτωπος με ενοίκια που αντιστοιχούν στο 40-50% του μισθού του.
    Η μόνη λύση είναι η 2η πενταετία,ώστε αυτοί που αντιμετωπίζουμε τη μάστιγα των μεταθέσεων και το βεβαρημένο πρόγραμμα των Μονάδων (αφού πλέον το 40% έχει τεθεί εκτός λόγων
    ειδικών κατηγοριών)να μπορέσουμε να φύγουμε. Δεν αντέχονται πλέον όλα αυτά μετα τα 50.
    Δυστυχώς όμως ακούγονται προτάσεις από άτομα που είτε λόγο βαθμού είτε λόγω ότι είναι ειδικές κατηγορίες προωθούν το αντίθετο( θέλουν να κάτσουν οσο το δυνατόν περισσότερο) αδιαφορώντας τελείως για τους υπόλοιπους (τους μαχιμους) οι οποίοι έχουν κλατάρει μετα από 25 και πλέον χρόνια σε μονάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μοντέλο Φιλανδίας με μισθούς χειρότερους από Βουλγαρία ( και επίσημα πλέον).
    Τιμές ενοικίων και καυσίμων Γερμανίας(μεγάλη εξάρτηση των καραβαναδων απ αυτές) .
    Συνθήκες εργασίας απο τις αθλιοτερες στη Ευρώπη.
    Ωράριο ανω των 70 ωρών εβδομαδιαίως (απλήρωτο).
    Ηγεσία παντελώς αδιάφορη( Το βλέπεις στις επισκέψεις που κάνουν στις Μονάδες. Μιλάνε σα να ήρθαν από άλλο πλανήτη, καμία επαφή με το χαμηλοβαθμο προσωπικό).
    Μετά αναρωτιέσαι γιατί παραιτουνται σωρηδόν οι νέοι και γιατί,ανω του 50%, οι παλιότεροι είναι ειδικές κατηγορίες και όσοι δεν είναι μοχθουν να μπουν σε αυτές γιατί 35 χρόνια υπό αυτές τις συνθήκες δεν βγαίνει.
    Ο Στρατός διαλύθηκε μετά την κατάργηση της 25ετιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θυμάμαι τότε στα 12 μου πριν 48 χρόνια, όταν ξεκίνησα να δουλεύω και το βράδυ νυχτερινό, πού γελάγαμε με το νόμισμα της Ισπανίας, που αντιστοιχούσε, μια δραχμή σε 4 ή 5 πετσέτες τις λέγαμε κοροϊδεύοντας. Τότε που ο 14χρονος δεν προλάβαινε να βρίσκει δουλειά, αν έφευγε από την άλλη. Πώς την κάνατε έτσι μωρέ την Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι εδώ όμως παίρνεις και μετάλλια και όταν δεν έχεις τι να φας κανείς καμιά σαλάτα μεταλλίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμείς χορτάσαμε με τα 50€ αύξησης του Κουλη!
    Τί να μας πει το 30% έχουμε 41%....

    ΑπάντησηΔιαγραφή