Συντάξεις: «Ξεχασµένα» αναδροµικά έως €16.500 για όσους δεν έγινε Επανυπολογισμός–Ποιους αφορά (ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ)

Συντάξεις: «Ξεχασµένα» αναδροµικά έως €16.500 για όσους δεν έγινε Επανυπολογισμός–Ποιους αφορά (ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ)

Αναδρομικά έως €16.500 για 50.000 συνταξιούχους λόγω Επανυπολογισμού - Για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη και δεν υπήρξε αναπροσαρμογή των συντάξεων με τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 20/03/2024 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Αναδρομικά που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και τις 16.500 ευρώ αναμένεται να δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους περίπου 45.000 - 50.000 συνταξιούχοι έως το τέλος Μαρτίου με τις πληρωμές των συντάξεων Απριλίου, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια. Αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχοι δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου όσο και από τον νόμο Βρούτση.

Όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, «μέχρι το τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά, όπως αυτοί του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών, οι οποίοι δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου όσο και από τον νόμο Βρούτση».

Υπενθυμίζεται ότι οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016. Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ξεκίνησαν πληρωμές αναδρομικών και αυξήσεων σε χιλιάδες συνταξιούχους

Ήδη πληρώθηκαν αναδρομικά πολλών χιλιάδων ευρώ στην πρώτη ομάδα 1.085 παλαιών συνταξιούχων του ΗΣΑΠ με εκκρεμείς επανυπολογισμούς. Κατά μέσο όρο εισέπραξαν 12.900 ευρώ, με το ελάχιστο ποσό στα 600 ευρώ και το μέγιστο στα 63.705 ευρώ. Η διακύμανση των αναδρομικών οφείλεται στις συντάξεις και στο αν και πόση προσωπική διαφορά έχουν οι συνταξιούχοι που πρέπει να μηδενιστεί για να δουν την αύξηση στην τσέπη. Στους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ λίγοι είχαν προσωπική διαφορά την οποία μηδένισαν στη συνέχεια, ενώ οι περισσότεροι βγήκαν κερδισμένοι καθώς οι συντάξεις τους μετά τον επανυπολογισμό ήταν μεγαλύτερες. Σειρά στους επανυπολογισμούς και σε αναλόγου ύψους αναδρομικά έχουν 6.000 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής που θα τα πληρωθούν και αυτοί στο τέλος Μαρτίου.

Ακολουθούν Απρίλιο ή Μάιο οι πληρωμές αναδρομικών σε περίπου 10.000 παλαιούς συνταξιούχους τραπεζικούς που είχαν μείνει εκτός επανυπολογισμών. Και σε αυτή την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν είναι υψηλά και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 50.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα αναδρομικά θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς σε αυτά τα έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με τον νόμο Βρούτση. Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 - Απρίλιος 2024).

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

 1. ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΙ ΔΟΥΛΕΑ ΕΧΕΙ ΜΕ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καταρχάς είναι απόστρατοι και όχι ένστολοι. Το άρθρο αφορά και απόστρατους που περιμένουν αναδρομικά από επανυπολογισμό σύνταξης.

   Διαγραφή
 2. Εγώ παιδιά ως ενστολος πήρα αυξηση 500 ευρώ
  Ήταν πριν από μένα ένας της ολυμπιακής και μου το έδωσε
  Όσο αφορά τον επαναυπολογισμο λόγω κατάργησης του νόμου στα μετοχικά ταμεία τηλ στον εφκα και μου είπαν ότι θα γίνει του Αγίου..... ανημερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή