«Μπόνους» έως 150€ τον μήνα σε συνταξιούχους-απόστρατους – Τι αφορά – Οι δικαιούχοι

«Μπόνους» έως 150€ τον μήνα σε συνταξιούχους-απόστρατους – Τι αφορά – Οι δικαιούχοι

Από 20 έως 150 ευρώ τον μήνα σε 400.000 συνταξιούχους - Το όφελος προκύπτει από την αναπροσαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης - Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 29/03/2024 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Πρόσθετες αυξήσεις από 20 έως 150 ευρώ τον μήνα φέρνει σε 400.000 συνταξιούχους-απόστρατους – με κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ – η αναπροσαρμογή της ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) η οποία θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στόχος της προωθούμενης ρύθμισης από το υπουργείο Εργασίας είναι να αλλάξει η φιλοσοφία της εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ) και από οριζόντια να γίνει κλιμακωτή, χωρίς να καταργηθεί, καθώς αποτελεί σημαντικό πόρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ειδικότερα εξετάζεται το σενάριο η κράτηση να μην αφορά στο εξής όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά τη διαφορά από το πλαφόν των 1.400 ευρώ. Για παράδειγμα, αν κάποιος συνταξιούχος εισπράττει σύνταξη 1.500 ευρώ, η κράτηση να επιβάλλεται στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 100 ευρώ, ούτως ώστε ο δικαιούχος να χάνει λιγότερα χρήματα.

Τι εξετάζεται

Πιο αναλυτικά τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπουν τα εξής:

1. Επιβολή της κράτησης όχι σε όλη τη σύνταξη, αλλά στο τμήμα εκείνο που είναι πάνω από την εκάστοτε κλίμακα, με αυξημένο συντελεστή.

Για παράδειγμα, με σύνταξη από 1.400 έως 1.700 ευρώ η κράτηση είναι 3% σε όλο το ποσό. Αυτό σημαίνει ότι συνταξιούχος με 1.600 ευρώ έχει κράτηση 48 ευρώ. Με το σχέδιο του υπουργείου θα επιβάλλεται κράτηση στο τμήμα σύνταξης από τα 1.400 ευρώ έως τα 1.600 ευρώ, δηλαδή στα 200 ευρώ σύνταξης, με συντελεστή 8% ή 10%, που σημαίνει ότι η ΕΑΣ από τα 48 ευρώ τώρα θα πέσει στα 20 ευρώ.

2. Επιβολή της κράτησης στο τμήμα της σύνταξης που είναι πάνω από την εκάστοτε κλίμακα, με ίδιο συντελεστή με τον ισχύοντα. Δηλαδή ένας που έχει σύνταξη 2.600 ευρώ να μη χάνει 9% επί του συνόλου της σύνταξης, αλλά να χάνει 9% επί του ποσού των 1.200 ευρώ.

3. Επιβολή της κράτησης σε όλο το ποσό της σύνταξης, με μείωση του αντίστοιχου ποσοστού στο 50%. Για παράδειγμα, η 1η κλίμακα να διαμορφώνεται στο 1,5% από 3% που είναι σήμερα, η 2η κλίμακα στο 3% από 6% που είναι σήμερα, η 3η κλίμακα στο 3,5% από 7% κ.ο.κ.

Κλικ για μεγέθυνση:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απόστρατοι: Δείτε πως υπολογίζεται το πληρωτέο ποσό με την Μείωση Κράτησης ΕΑΣ (ΦΩΤΟ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Η ΕΑΣ

Τονίζεται ότι η ΕΑΣ (εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ) επιβάλλεται σε συνταξιούχους Δημοσίου-Απόστρατους, ΙΚΑ, Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει από 1/1/2023 την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβαλλόταν στη φορολογία σε όσους μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η εισφορά αυτή στον ιδιωτικό τομέα έχει ανασταλεί από το 2021. Αντίθετα, η ειδική ασφαλιστική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους (ΕΑΣ) που επιβλήθηκε την 1/8/2010 παραμένει και καταβάλλεται κανονικά (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά. Επιπλέον εισφορά σε ποσοστό από 3% έως 10% καταβάλλουν όσοι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από 300 ευρώ και άνω.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που πλήρωσαν με την ΕΑΣ περισσότερα από την αύξηση που πήραν. Η ΑΓΣΣΕ (Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας) ζητεί την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και τη σταδιακή μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Εξάλλου, όπως παρατηρεί η ΑΓΣΣΕ, έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι που την καθιέρωσαν (ελλείμματα Ασφαλιστικού).

Κατά τη συνομοσπονδία πλέον τα έσοδα από την ΕΑΣ έχουν ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ όλα αυτά τα χρόνια και το ποσό αυτό αποτελεί άλλη μια κρυφή φορολόγηση που μειώνει το εισόδημα των συνταξιούχων.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

 1. Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΑΣ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων και σε πολλους προκαλει ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ η αυξηση.
  Σε πολλές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι θα βρεθούν με λιγότερα παρά την αύξηση επειδή θα αλλάξουν κλίμακα ΕΑΣ από 3% στο 6%.
  Η πρωτοφανής αυτή στρέβλωση υπάρχει γιατί ο συνταξιούχος με 6% ΕΑΣ στα 1.745,85 ευρώ θα έχει υπερδιπλάσια κράτηση από την αύξηση 3% που πήρε.
  Είναι ο μοναδικός νόμος των μνημονίων, που δεν καταργήθηκε στις νέες συντάξεις των νόμων 4387/16 και 4670/20.
  Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι συνταξιούχοι που πλήττονται από αυτή την κράτηση Ε.Α.Σ είναι της κατηγορίας μεικτών συντάξεων 1.400,00€ έως 2.000,00€ όπου είναι η πλειονότητα των συντάξεων των συνταξιούχων αποστράτων.
  Ελπίζουμε ότι αυτός ο νόμος 3865/10, που η δικαιοσύνη το ανώτατο δικαστήριο του κράτους Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση 244/17 τον κήρυξε αντισυνταγματικό να καταργηθεί .


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τη ληστεία στις συντάξεις την ονομάσαμε "πρόσθετες αυξήσεις"!
  Με χοντρά γράμματα, επισήμανση ότι θα δοθούν "πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου" αλλά ακόμη εξετάζεται πως να μην σου δώσουν πλήρως τα κλεμμένα!
  Καλή η προσπάθεια αλλά σας πήραμε και σας χαμπάρι, αφού έτσι κι αλλιώς συνεχίζετε να είσαστε στο τσούρμο που υπόγραψε όλες αυτές τις μειώσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. όλο δημοσιεύματα διαβάζουμε, τίποτα ακόμη ουσιαστικό δεν έχει αποφασιστεί, πάμε για τέλος Απριλίου με αρχές Μάϊου να δούμε τελικά τι θα εφαρμοστεί, άρα ή πριν το Πάσχα ή μετά το Πάσχα να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση και θα ψηφιστεί πιθανόν πριν τις Ευρωεκλογές, εφαρμογή μάλλον από την σύνταξη Αυγούστου, τέλος Ιουλίου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιωργάκη Γιωργάκη γράψε άλλο παραμυθακι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. περιμένετε να μάθει πρώτα μαθηματικά η επιτροπή για να μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς σωστά και να βγάζει πόσα θα μαζεύει κάθε έτος και μετά οι αλλαγές έρχονται, χρόνος απεριόριστος μέχρι τις εθνικές εκλογές 2027 ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. και πέρυσι τα ίδια έγραφαν οι δημοσιογράφοι και τα ΝΕΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΖΟΡΙΖΕΤΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ 20 ΕΥΡΩ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΑΡΚΕΤΗ ΜΗΝ ΕΡΓΑΖΟΝΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ 20 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΑ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΟΟΟ ΙΟΥΝΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΔΡΟΣΙΖΟΝΤΕ ΚΙΑΛΛΟΙ ΘΑ ΖΟΡΙΖΙΝΤΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. κάθε χρόνο μειώνεται η ΕΑΣ, φτάνει πια η κοροϊδία, δεν έχουν τόσο μυαλό που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τέτοιες αλλαγές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Γιατί το αναφέρετε Bonus το σταμάτημα περικοπών της ΕΑΣ αφού η οποία επθστροφη έτσι και αλλιώς είναι χρήματα των συνταξιούχων; Τα €20 δις περικοπών της ΕΑΣ τα θέλετε για τα ..... κόκκινα δάνεια των "δανεισμενων" ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αφου καταληστεψαν (και καταληστευουν) μισθους,συνταξεις και κοινωνικες παροχες, οτι ψιχουλα περισσευουν στο ισοζυγιο του κλεπτοκρατικου συστηματος το βαφτιζουν ΄΄μπονους΄΄ και το σερβιρουν μεσω Αυτιαδων, α-Κατοικητων και αλλων παραφυαδων δημοσιοκαφρων στη μαζα ενεκα ευρωεκλογες εν οψει. Το κρυο πιατο δηλ. τις νεες περικοπες (ο Τσακλογλου εβηχε... οταν τον ρωτουσαν προσφατως) λογω δημογραφικου που τοσο ενθερμα το συντηρουν, το κρατανε για την συνεχεια χρυσωνοντας ετσι το χαπι του (δηθεν )αναγκαιου... μετρου.Οι στατιστικες και η αληθεια, οπου ο πλουτος συγκεντρωνεται σε ολο και πιο λιγα χερια και δοντια...(συσσωρευση κεφαλαιου λεγεται στην κλασσικη πολιτικη
  οικονομια) και αυγατιζει τα κερδη τους με γεωμετρικη προοδο, βαφτιζοντας τα αναπτυξη..., περνουν στα ψιλα γι αυτο και το ψιλο γαζί..Αφου πρωτα λογω της υπαρξης της μεγαλης (δυστυχως) μαζας των ελαφρομυαλων ακατοικητων (ηλιθιων) μας εχουν παρει τα μετρα... Τα αλλα μετρα για τα παραμυθια της Χαλιμας των αναδρομικων τα αφηνουν στους καλφαδες...Ετσι οι φτωχοι τσεπη και πνευμα συντηρουν τους νταβαδες (κουμπαροι λεγονται τωρα) και δια των αεναων ελπιδων ΟΛΟ το ληστοκρατικο συστημα. Καποιοι (και ειναι πληθος) ασχολουνται ακομα με τις πενταροδεκαρες των δεκαδικων και τις ταυτοτητες του Ρηγιλλης club.Περαστικα πατριωτες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Οποιος θελει να δει ιδιοις ομμασι την σχεση εξαπατησης, κομματικης παρακρουσης(τυφλας) και δημοσιογραφιας(...) για γελια και για κλαμματα, ας διαβασει στην ιστσελιδα dnews σημερα 1-4-2024 την ειδηση ΄΄ Ερχεται το τελος της προσωπικης διαφορας΄΄ οπου στο σχετικο ρεπορταζ το (υποτιθεμενο..)τελος αποδιδεται ΟΧΙ σε οποια νομοθετικη του καταργηση, αλλα στα στοιχεια της αριθμητικης μειωσης των συνταξιουχων που εχουν προσωπικη διαφορα!!! Τα κλεμμενα χρονων που συνεχιζουν και θα συνεχισουν να υφαρπαζονται (νομιμα..) δεν αποτελουν ασφαλως ειδηση για τα παπαγαλακια της απανταχου δημοσιοκαφριας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. κάθε χρόνο τις ίδιες μπούρδες γράφουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Μητσοτάκη προεκλογικα (εδω κα 5 χρόνια) ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕΣ ότι ΘΑ την κόψεις, και τώρα λες θα την αναπροσαρμωσω, ο Ιούνιος είναι κοντά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Η πιο ασφαλης χρηματοδοτηση των ληστρικων κερδων κουμπαρων,νταβατζηδων λαμογιων και λοιπων παρεπιδημουντων μεσω της εξαπατησης (παραπλανητικης ονομασιας) ως αλληλεγγυη.... αφου με μαρκετ pass,επιδοματα, voucher κλπ. μια χαρα αποβλακωνει και αποχαυνωνει τα πληθη στα οποια μενουν οι υποσχεσεις....

  ΑπάντησηΔιαγραφή