Απόστρατοι: Δείτε πως υπολογίζεται το πληρωτέο ποσό με την Μείωση Κράτησης ΕΑΣ (ΦΩΤΟ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Απόστρατοι: Δείτε πως υπολογίζεται το πληρωτέο ποσό με την Μείωση Κράτησης ΕΑΣ (ΦΩΤΟ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Ο Υπαστυνόμος Α' ε.α., ΜΑΖΟΚΟΠΑΚΗΣ Εμμανουήλ, Μέλος Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ staratalogia.gr, μας έστειλε τα παρακάτω ενημερωτικά σημειώματα – παραδείγματα, σχετικά με την μείωση της κράτησης ΕΑΣ Ν.3863/10.

Αφορά απόστρατους Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και συνταξιούχους γενικότερα που στο Μηνιαίο Ενημερωτικό Σημείωμα Πληρωμής Σύνταξης 01/2024 έχουν κράτηση ΕΑΣ Ν.3863/10.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις μελών της κυβέρνησης επίκειται κατάθεση ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός του Φεβρουαρίου του 2024, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ΜΕΙΩΣΗ κράτησης Ε.Α.Σ. Ν.3863/10.

Σχετικά δημοσιεύματα αποτυπώνουν 3 τουλάχιστον διαφορετικές περιπτώσεις ΜΕΙΩΣΗΣ κράτησης Ε.Α.Σ. (Υπόψιν λόγω της επικείμενης μείωσης κράτησης ΕΑΣ, θα γίνει επανυπολογισμός σε ΟΛΕΣ τις ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ/ΜΕΙΩΣΕΙΣ με ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αυτές ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ).

Στους απόστρατους - συνταξιούχους όποια από τις παρακάτω (Α), (Β), (Γ) περιπτώσεις ΜΕΙΩΣΗΣ κράτησης ΕΑΣ ισχύσει, θα τους ΑΥΞΗΘΕΙ το μηνιαίο ΠΛΗΡΩΤΕΟ ποσό σύνταξης τους.

ΕΑΝ όμως ΕΧΟΥΝ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ συγχρόνως ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΥΞΗΘΕΙ και ΑΥΤΗ. Κανονικά η λύση είναι να καταργηθεί τελείως η κράτηση ΕΑΣ.

Τι θα ισχύσει τελικά, θα το μάθουμε αρχές 2024 μετά την κατάθεση, του σχετικού νομοσχεδίου.

Ακολουθούν 2 παραδείγματα:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο με περιπτώσεις Α1 – Β1 – Γ1

Κλικ για μεγέθυνση:

Εξετάζονται οι περιπτώσεις:

Α1: Μείωση κράτησης ΕΑΣ στο υπερβάλλον ποσό σύνταξης π.χ. με 3% στην κλίμακα 1400,01 - 1700,00 (βάση τα 1400,01)

Κλικ για μεγέθυνση:

Β1: Μείωση κράτησης ΕΑΣ στην διαφορά σύνταξης κάθε κλίμακας π.χ. στα 300 ευρώ κάθε κλίμακας με υψηλότερα ποσοστά ενδεικτικά με 10% στην κλίμακα 1400,01 - 1700,00

Κλικ για μεγέθυνση:

Γ1: Μείωση 50% κράτησης ΕΑΣ π.χ. από το 3% στο 1,5% στην κλίμακα 1400,01 - 1700,00

Κλικ για μεγέθυνση:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο με περιπτώσεις Α2 – Β2 – Γ2:

Κλικ για μεγέθυνση:

Εξετάζονται οι περιπτώσεις:

Α2: Μείωση κράτησης ΕΑΣ στο υπερβάλλον ποσό σύνταξης π.χ. με 6% στην κλίμακα 1700,01 - 2000,00 (βάση τα 1400,01)

Κλικ για μεγέθυνση:

Β2: Μείωση κράτησης ΕΑΣ στην διαφορά σύνταξης κάθε κλίμακας π.χ. στα 300 ευρώ κάθε κλίμακας με υψηλότερα ποσοστά ενδεικτικά με 10% στην κλίμακα 1400,01 - 1700,00 και με 11% στην κλίμακα 1700,01 - 2000,00

Κλικ για μεγέθυνση:

Γ2: Μείωση 50% κράτησης ΕΑΣ π.χ. από το 6% στο 3% στην κλίμακα 1700,01 - 2000,00

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

19 Σχόλια

  1. Οι μειώσεις θα είναι κατά πολύ μικρότερες για συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.000,00€ διότι ο συντελεστής κράτησης μειώνεται με ρυθμό αύξησης της μεικτής σύνταξης ανά 300€ σε 7%, 9% , 10%, 12%, 13%και 14% 3,500,00€ και άνω, άλλωστε ο αριθμός των συνταξιούχων με μεικτή σύνταξη άνω των 2.000,00€ είναι πολύ περιορισμένος και ο συντελεστής αύξησης της κράτησης μικρότερος.
    Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι συνταξιούχοι που πλήττονται από αυτή την κράτηση Ε.Α.Σ είναι της κατηγορίας μεικτών συντάξεων 1.400,00€ έως 2.000,00€ όπου είναι η πλειονότητα των συντάξεων των συνταξιούχων αποστράτων.
    Ελπίζουμε ότι αυτός ο νόμος 3865/10, που η δικαιοσύνη το ανώτατο δικαστήριο του κράτους Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση 244/17 τον κήρυξε αντισυνταγματικό να καταργηθεί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία κυριολεκτικά, αφού κανείς από τους νυν και επόμενους(;) συνταξιούχος δεν πρόκειται να δει την κατάργηση με τους νενέκους που διαχειρίζονται τις ζωές μας.

      Διαγραφή
  2. Το άλλο με το Τοτο
    Περιμένεις νομο?
    Ένας είναι φίλε ο νόμος
    41 τακατο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η προσπαθεια για ενημερωση λεπτομερειακης υφης απο τον καλο συναδελφο ειναι αξιεπαινη πλην ομως μαλλον εκ των ουκ ανευ, καθοτι η ουσια ειναι η εμφανης ε ξ α π α τ η σ η και ο εμπαιγμος των συνταξιουχων απο την κυβερνηση. Αφου τα ψυχια που επιστρεφονται ως αυξηση ειναι αστεια και βεβαια μηδαμινα εν σχεσει αφενος με την λεηλασια της συνταξης, αφετερου με την ληστεια της αντισυνταγματικης μεχρι το 2018 ΕΑΣ την οποια με μια ε π α ν α δ ι α τ υ π ω σ η νομιμοποιησαν!!! και της οποιας τα αναδρομικα αγνοουνται εν τοπω χλοερω... Αλλη μια δικαστικη αποφαση .....σεβαστη ως αλα καρτ αγνοουμενη.Ιδιαιτερα ξεδιαντροπη και εξοφθαλμη η εξαπατηση των εχοντων προσωπικη διαφορα με περαιτερω μειωση της (πενταροδεκαρας) αυξημενης συνταξης δια της εκ νεου αυξησης της προσωπικης διαφορας!!! Και βεβαια ΟΛΑ κοστολογημενα οπως επαιρονται, αφου τα ΥΠΟΖΥΓΙΑ που χρηματοδοτουν απο το ελλειμα τους τα πλεονασματα και τα κερδη τους, πληρωνουν ανελλιπως. Το ελληνικο κρατος απο της ιστορικης καταβολης του (1832) ως δυσμορφο αστικο κακεκτυπο με οιωνει αρπακτικο(εισπρακτικο) προσανατολισμο ειχε παντοτε σοβαρο θεμα υπαρξιακης μορφης με τις εννοιες δια της δημιουργικης ασαφειας. Αρκει να διαβασει κανεις το αρ. 386 του ΠΚ ΄΄Απατη΄΄ για να καταλαβει τα προφανη. Καθε ομοιοτης εντελως τυχαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα ξεκαθαρίσει ποια μορφή θα έχει ο νέος τρόπος υπολογισμού της ΕΑΣ επί των συντάξεων και κατόπιν πριν το Πάσχα θα ψηφιστεί στη Βουλή η τροποποίηση και θα εφαρμοστεί πιθανόν από τη σύνταξη του Ιουνίου με αναδρομική ισχύ από αρχές του έτους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήθελα να μας πείτε από που πηγάζει αυτή η αισιοδοξία σας, προσδιοριζόμενη κιόλας χρονικά!

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ αν σας αρέσει ο σανός δεν είναι ανάγκη και να τον μοιράζετε. "Δόμνα Μιχαηλίδου: Στο μέλλον οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων και τις συντάξεις χηρείας, άλλες οι προτεραιότητες της".

      Διαγραφή
    3. 11:16:00, έχεις πολλή πλάκα

      Διαγραφή
  5. ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΑΡΟΜΙΚΑ ΕΑΣ ΔΙΕΤΙΑΣ 2017/2018 ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον σανό που καίνε στις εθνικές οι αγρότες, εκεί χάθηκαν.

      Διαγραφή
  6. Δυστυχως η μοσχαναθρεμενη αγγλοσπουδαγμενη Δομνα εκοψε το βηχα σε καποιους υπεραισιοδοξους, καποιους παπαγαλους η λαγους της κυβερνησης, βαζοντας τα πραγματα στη θεση τους και οριζοντας το απωτερο μελλον(...) ως οδηγο για την υποτιθεμενη μειωση της ΕΑΣ.Καποιοι εξακολουθουν να ερμηνευουν την πολιτικη με ορους συναισθηματικους, γι αυτο ειναι διαχρονικα οι καλυτεροι χειροκροτητες και ψηφοφοροι της καθεστωτικης αντιληψης.Το ρουσφετι τυχαια ζει και βασιλευει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτα τα συμβουλια αποστρατων, οι ενωσεις, οι απανταχου λεσχες ΑΝ ΕΜΕΙΣ κατανοουσαμε το συμφερον ολων ημων ως κοινωνικο και οχι ως ατομικο, προφανως και δεν θα ηταν αφενος πολυδιασπασμενα και πολυδιαιρεμενα (εχθρικα μεταξυ τους) αφετερου ως δυναμη ενωμενη θα υπολογιζονταν διαφορετικα απο την εκαστοτε εξουσια και θα μπορουσαμε να πιεσουμε και να καταφερουμε πολλα και ουσιωδη. Ομως ΜΑΖΙ με το υπολοιπο κοινωνικο σωμα, εργαζομενους και λοιπους συνταξιουχους και ΟΧΙ ξεχωριστα α π ο μ ο ν ω μ ε ν ο ι σε ενα ιδιοτυπο κοινωνικο ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ οπως επιδιωκει η αστικη (συστημικη) κυβερνηση με προταγμα το διαιρει και βασιλευε.Αυτα τουλαχιστον καταδεικνυει
    η ιστορικη εμπειρια και που κατανοουνται μεσω της γνωσης και της λογικης σκεψης εκ των ενδον και οχι βασει της καθημερινης πλυσης εγκεφαλου των συστημικων ΜΜΕ (και οχι μονο) και των ιδεολογικοπολιτικων αγγυλωσεων (εμμονων) που χρονια ταιζουν εξουσιαστικες αυταπατες (κουτοχορτο) περι (δηθεν) εκλεκτων κοινωνικων ομαδων, π ρ ο σ ω π ο π ο ι ο υ ν τ ε ς τεχνηεντως δια της εννοιολογικης εξαπατησης εννοιες οπως ΝΟΜΟΣ, ΕΞΟΥΣΙΑ κλπ. Διοτι ειναι κενες και ανευ νοηματος αν δεν ξεκαθαριστει ποια ειναι η θεση τους και ο ρολος τους στο κοινωνικο γιγνεσθαι, που ειτε αρεσει ειτε ΔΕΝ αρεσει ειναι ταξικα διαρθρωμενο.Επομενως εκδηλωσεις διαμαρτυριας μεμονωμενες, ομιλιες βασιλοπιτες, βραβευσεις, αναλυσεις και αλλα παρομοια ειναι ΑΝΕΥ νοηματος ουσιαστικου παρα μονο της συντηρησης απατηλων ελπιδων στο ακαθοριστο και αορατο μελλον. Οπως καλη ωρα εξηγγειλε για την ΕΑΣ η ευαισθητοποιημενη μας Δομνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μην κάνετε όνειρα, τουλάχιστον έως το 2026 ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές. Άλλωστε η υπουργός εργασίας είπε ότι δεν είναι του παρόντος και θα μετατεθεί σε ύστερο χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Υπαστυνόμε, καθίσατε και κάνατε "άσκηση επί χάρτου", για ποιο λόγο? Ούτε είναι δεδομένη η μείωση της ΕΑΣ, ούτε ξέρουμε αν θα γίνει καν. Εξετάσατε 3 σενάρια και στο τέλος μπορεί να υλοποιηθεί με κάποιο διαφορετικό τρόπο (ποσοστό). Τζάμπα κόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε συνάδελφε 11.55.00 πμ.
      Προσπαθώ συνάδελφε να αναδείξω ,ότι όποιο από τα παραπάνω 3 σενάρια υλοποιηθεί αυτή θα είναι η αύξηση στο πληρωτεο.(στον τύπο έχουν δημοσιευθεί τουλάχιστον, άλλα 4 διαφορετικά σενάρια -με την αύξηση πληρωτέου να είναι...... πλησίον στα 3 παραπάνω σενάρια)
      Συμφωνώ, ότι δεν είναι δεδομένη η μείωση ΕΑΣ, αλλά η ενημέρωση δεν κάνει κακό σε κανέναν.
      Η άποψη μου είναι ότι αν ισχύσει η μείωση ΕΑΣ θα το μάθουμε πριν τις ευρωεκλογές.

      Διαγραφή
  10. Μαύρο στην κυρία με τις καμελιες και την παράταξη στις Επερχόμενες εκλογές στείλτε μήνυμα Κυριακή κοντή γιορτή ήδη άρχισαν οι υποψήφιοι Ευρώ βουλευτές να παίρνουν τηλέφωνα στα σπίτια πάρτε στις φωνες και κυρίως τον Κύριο μεγάλου καναλιού για τις μπούρδες του Ξερετε αυτόν που διατημπανιζε την μείωση της εισφορας




    ΑπάντησηΔιαγραφή