Επαναχορήγηση προκαταβολών έναντι εφάπαξ από ΕΛΟΑΣ ζητά ο ΣΑΣΜΥ από ΥΕΘΑ

Επαναχορήγηση προκαταβολών έναντι εφάπαξ από ΕΛΟΑΣ ζητά ο ΣΑΣΜΥ από ΥΕΘΑ

Αίτηση για Επαναφορά χορήγησης προκαταβολών έναντι του εφάπαξ βοηθήματος από τον ΕΛΟΑΣ. Κύριε Υπουργέ μην δημιουργείται δύο κατηγοριών μερισματούχους

Ο ΣΑΣΜΥ μετά την ανακοίνωση αναστολής χορήγησης προκαταβολών έναντι εφάπαξ βοηθήματος που προκάλεσε τις αντιδράσεις των μελών του απέστειλε έγγραφο προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας όπως παρακάτω:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ως Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά των μελών μας για την αναστολή χορήγησης προκαταβολών έναντι του εφάπαξ βοηθήματος από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας Στρατού (ΕΛΟΑΣ) για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η απόφαση αυτή, η οποία βασίζεται σε Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΛΟΑΣ, https://mts.army.gr/anakoinoseis/anakoinosi-eloas-epi-ton-aitimaton-chorigisis-prokatavolis-enanti-tou-efapax-voithimatos-2/ στερεί από τα μέλη μας, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, τη δυνατότητα να λάβουν μια απαραίτητη για αυτούς χρηματική βοήθεια από μέρος των εισφορών που οι ίδιοι έχουν καταβάλει .

Θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

• Η αναστολή χορήγησης προκαταβολών δημιουργεί δύο ταχυτήτων μερισματούχων:

1. Μέλη που έλαβαν έως και το 40% ως προκαταβολή πριν από την αναστολή χορήγησης, με δικαίωμα λήψης έως και το 60%.
2. Μέλη που δεν έχουν λάβει καμία προκαταβολή και στερούνται την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη.

• Η αιτιολογία της αναστολής, η οποία εστιάζει στην “διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΟΑΣ”, εγείρει εύλογα ερωτήματα:

1. Πώς και γιατί επήλθαν οι ταμειακές δυσχέρειες;
2. Γνώριζαν οι αρμόδιοι για τις δυσκολίες αυτές όταν νομοθετούσαν την χορήγηση επιπλέον μεριδίων για συγκεκριμένες κατηγορίες μερισματούχων;
3. Έχετε προβεί ή εάν όχι προτίθεστε να προβείτε στον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων εφόσον διαπιστώσετε ότι οι δυσχέρειες προήλθαν από λανθασμένες επιλογές;

Ο ΣΑΣΜΥ αιτείται:

1. Την χορήγηση των αναλογιστικών μελετών προς διασφάλιση των συμφερόντων των μελών του.
2. Την ενημέρωση μας και τους λόγους που επέφεραν οικονομικές δυσχέρειες και σας αναγκάζουν να δίνεται επανειλημμένα την εξής απάντηση σε ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί διαμέσου του κοινοβουλευτικού ελέγχου:

«Εν κατακλείδι, στο πλαίσιο της προσπάθειας διασφάλισης της βιωσιμότητας του ΕΛΟΑΣ, προς όφελος του συνόλου των μετόχων, η ΔΕ/ΕΛΟΑΣ αποφάσισε την αναστολή χορήγησης προκαταβολών έναντι του εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος και την επανεξέταση του θέματος σε μεταγενέστερο χρόνο, μετά την άρση των ταμειακών δυσχερειών».

3. Την επανεξέταση της απόφασης και την άμεση επαναφορά της χορήγησης προκαταβολών προς την διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των μερισματούχων μελών μας.
4. Την συμμετοχή αποφοίτων ΣΜΥ στο ΔΣ του ΜΤΣ, σύμφωνα με την πρόταση που είχε υποβληθεί κατά την διαβούλευση του ν. 5018/2023με το Αρ.Πρωτ.:04/2023/23 Ιαν 23 έγγραφό μας.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι απόφοιτοι ΣΜΥ αποτελούν μια μεγάλη μερίδα μερισματούχων του ΕΛΟΑΣ και οφείλουν να έχουν γνώση των εξελίξεων και λόγο στις λήψεις αποφάσεων.

Κλείνοντας, σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τα προβλήματα που δημιουργεί στα μέλη μας η αναστολή χορήγησης προκαταβολών και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή τους.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

παραμένουμε στην διάθεση σας για περαιτέρω εξειδίκευση των θέσεων μας εφόσον το κρίνετε σκόπιμο ευελπιστώντας στην λήψη το συντομότερο δυνατό απαντήσεων επί των ερωτημάτων μας προς ενημέρωση των μελών μας και προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων από αυτά.

Το σχετικό έγγραφο του ΣΑΣΜΥ ΕΔΩ.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΑΣΜΥ ενημερώστε τους συναδέλφους ότι η προκαταβολή εφάπαξ είναι εντοκη για χρήματα που έχει πληρώσει ο μέτοχος.
    Δεύτερον ενημερώστε πόσα χρήματα πρέπει να επιστρέψει το ΜΤΣ το 2027 στο κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι ναι περιμένετε προκαταβολές. Βέβαια δεν φταίει ο κάθε άσχετος φταίνε αυτοί που δεν δημοσιεύουν τις μελέτες βιωσιμότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tι να τις κάνετε τις αναλογιστικές μελέτες? Εδώ έχετε μπερδέψει τα μερίδια του ΜΤΣ με το εφαπαξ του ΕΛΟΑΣ .Ζαβαρακατρανεμια

    ΑπάντησηΔιαγραφή