Υπ. Εργασίας για ΕΑΣ: Μεταφέρθηκε για επόμενο έτος – Θα επανεξεταστεί (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Υπ. Εργασίας για ΕΑΣ: Μεταφέρθηκε για επόμενο έτος – Θα επανεξεταστεί (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 15 Φεβ. 2024, αντιπροσωπείας του Συντονιστικού Συμβουλίου ΑΣΣΥ, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΕΚΑ) κ. Νικόλαο Μιλαπίδη, μεταξύ των θεμάτων που παρουσιάστηκαν, ήταν και αυτό (6ο Θέμα) της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) όπως παρακάτω:

6ο. «Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) των Ν. 3863/10 & Ν. 3865/10»: Κατάργηση. Κατ’ ελάχιστον, επαναπροσδιορισμός της διαδικασίας, με υπολογισμό των κρατήσεων ανά κλιμάκιο.

Απάντηση ΥΕΚΑ: Το θέμα μεταφέρθηκε για το επόμενο έτος, προκρίνοντας τον επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας. Έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για να παραδώσει κοινή μελέτη, ώστε η ΕΑΣ να γίνει δικαιότερη και αναλογικότερη, όπως μας ειπώθηκε.

Δείτε αναλυτικά το σχετικό Δελτίο Τύπου ΕΔΩ ή παρακάτω:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δόμνα Μιχαηλίδου: Στο μέλλον η μείωση της ΕΑΣ και οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας

Δημοσίευση σχολίου

35 Σχόλια

  1. Η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, γιατί δεν ήταν
    παρούσα; ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εμείς στις εκλογές έτσι θα λέμε: την άλλη φορά θα σας ψηφίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για να δουμε, γατακια, και στις εθνικες ολοι μαυρο εδιναν, το 41 που το βρηκαν; απο τα λαθρο-ρομα θα μας πειτε;

      Διαγραφή
  3. Μάλιστα...., καμμία δέσμευση για επίλυση των θεμάτων που τέθηκαν. Αποτέλεσμα μηδέν! Κοροϊδία φουλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μάζεψαν στα Υπουργεία άτομα ανίκανα, θα μελετούν 12 μήνες το θέμα της ΕΑΣ και το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθεί 3 ή 5 ευρώ, αυτοί δεν είναι σε θέση ούτε σε περίπτερο να δουλέψουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχουν ούτε άτομα ούτε επιτροπές που μελετούν το θέμα, όλα είναι φούμαρα για το πόπολο. Που είναι τώρα εκείνος ο κυριούλης που έγραφε Απρίλη λίγο πριν το Πάσχα θα ομαλοποιηθεί η αδικία; Στην τρύπα του είναι, λουφάζει μέχρι να τον καλέσουν ή να αυτοκαλεστεί όταν μοιράζεται το σανό. Αυτά είναι,... να σας δούμε όλους τι μήνυμα θα δώσετε στις ευρωεκλογές.

      Διαγραφή
  5. Τελικά τό πήραν απόφαση στην κυβέρνηση ότι δεν θά ξαναδούν τέτοια ποσοστά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οι απαντησεις του κ. γενικου, γενικες και αοριστες με μπολικα ΘΑ και αναγωγη στο μελλον. Απο τα χαμογελα που περισεψαν των υποσχεσεων μαλλον σε δημοσιων σχεσεων πανηγυρι σε παραπεμπουν.Ειδικα εκεινο το ΄΄οργανωμενα και μαχητικα΄΄ στο τελος ως υποσχεση προωθησης προβληματων θυμιζει την ταινια ΄΄κατι κουρασμενα παλληκαρια΄΄, εν μεσω δε Τριωδιου αποκτα ιδιαιτερη αξια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μαλαπερδας !!! πρεπει να λεγεται !!!! ...μην τολμησεις ..και το σβησεις !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μην ανησυχείτε στις αρχές του 27 πριν τις εκλογές θα μοιραστεί πάλι σανός για τα ίδια πρόβατα γιατί μέχρι τότε θα έχουν πεινασει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να ξυπνησουμε ολοι.Σχολια απο ολους μας κατοπιν εορτης.Δεν μας υπολογηζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ψεύτες και κλέφτες! Κλέβουν τους συνταξιούχους και τους κοροιδεύουν ! Μόνο με μαύρο στις ευρωεκλογές βάζουν μυαλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η κοροιδία σε όλο της το μεγαλείο!! Οι ευρωεκλογές έρχονται και θα λάβετε το ανάλογο μήνυμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλό το κόλπο του καραγκιόζη, θα ανακοινώσουν λένε τους επόμενους μήνες ότι θα επιστρέψουν την ΕΑΣ για την διετία 2017 - 2018 στους συνταξιούχους, πως θα το πετύχουν αυτό ; φυσικά με το υπερ πλεόνασμα που θα μαζέψουν φέτος από αυτούς που πληρώνουν ΕΑΣ αφού τώρα πληρώνουν 100.000 χιλ επιπλέον συνταξιούχοι ΕΑΣ και αυτοί οι παλαιοί που πλήρωναν ΕΑΣ τώρα πληρώνουν 11 % επιπλέον ΕΑΣ, δηλαδή στα παίρνουμε και στα επιστρέφουμε ως αναδρομικά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θέμα 1ο. Γιατί δεν ζητήθηκε και η επέκτασή της 3ετίας σε όλους μετά το 1995 ως το 2010 (έτος ψήφισης-εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού) και αιτήθηκαν-και σωστά- μόνο την μείωση του ποσοστού εισφοράς σε 6,67%. Δεν τους ενδιαφέρει, δεν τους νοιάζει, το άφησαν για μετά(?),για τους επόμενους συναδέλφους τους, που ΒΙΑΙΑ σε μια στιγμή, πήγαν από τα 25 στα 40, χωρίς καμία ειδική κατηγορία (πχ πολύτεκνους, τρίτεκνους κ.α.). Τελικά ποιους εκπροσωπούν? Όχι όλους πάντως από αυτά που βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ μεγάλα σαΐνια είναι, η ομάδα εργασίας του υπουργείου, για να θέλει ένα χρόνο ακόμη.Όσο για τους συνδικαλιστές,που παρευρέθηκαν, σίγουρα, είχαν πάει, για δημόσιες σχέσεις.Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σε 1 ώρα υπολόγισα 3 σενάρια μείωσης κράτησης ΕΑΣ και η ομάδα εργασίας,του υπουργείου χρειάζεται 1 έτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, η απορία σας τα λέει όλα. Σιγά μην υπάρχει ομάδα εργασίας, παραμύθια της χαλιμάς! Είναι πολλά τα λεφτά που μαζεύουν και με αυτά κάνουν πολιτική επιδομάτων, δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που να θεωρεί ότι τα χρήματα παραμένουν κλειδωμένα στο ακαγε.

      Διαγραφή
    2. πάνε αργά και σταθερά, αλλά δεν θα προλάβουν γιατί μπορεί να γίνει μέχρι τότε ανασχηματισμός ???

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς τα υπουργεία γέμισαν με άτομα που δεν έχουν γνώσεις και δεν μπορούν να δουλέψουν, βολεύτηκαν με κομματικά κριτήρια και μόνο σε καρέκλες για να πληρώνονται και ικανά στελέχη με γνώσεις και τα οποία δούλευαν τους έδιωξαν. Πρέπει να έχεις μεγάλο θράσος για να δηλώνεις ότι θα χρειαστεί 1 έτος να κάνεις μια αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού μίας κράτησης που επιβάλλεται επί των συντάξεων, απορώ πως δεν έχουν απολυθεί τέτοια άτομα από τις θέσεις τους αφού δηλώνουν ότι είναι ανίκανα να δουλέψουν και δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις.

      Διαγραφή
    4. Ρε παιδιά (κύριοι) σοβαρευτείτε, ποιοι υπάλληλοι και ποιες γνώσεις, όλα είναι πολιτική βούληση, π ο λ ι τ ι κ ή και άβουλη επί του παρόντος στο θέμα αυτό είναι η κυβέρνηση.

      Διαγραφή
  16. ΚΟΡΟΙΔΙΑ-ΚΟΡΟΙΔΙΑ-ΚΟΡΟΙΔΙΑ Κ.Τ.Λ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. μετά από 10 χρόνια είναι καλύτερα ... να εξετασθεί η ΕΑΣ και να σχεδιαστεί πάλι από την αρχή ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η Ελλάδα 62 Υπουργοί, Πορτογαλία 17, Τσεχία 17, Βέλγιο 25, Ολλανδία 13, Ρουμανία 19, Ουγγαρία 14, Αυστρία 17, Ελβετία 7, Βουλγαρία 19, Σερβία 30, Ισπανία 22 και συ περιμένεις να πάρεις αύξηση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τύπος 12-2-2024.
    Μείωση ΕΑΣ στην διαφορά σύνταξης κάθε κλίμακας.
    Σενάριο με 3 κλίμακες (1400-2000,2000-2500,2500 συν)με αντίστοιχα ποσοστά 15%,20%,25%.
    Παράδειγμα
    Στην πρώτη στήλη Ενημερωτικού κύριας σύνταξης 1/2024.
    Βασική Συνταγή 1688,50 και ΕΑΣ 50,66
    Άρα 1688,50-1400 Χ 15%=43,28
    Άρα 50,66-43,28=7,38 συν ΜΕΙΚΤΆ.
    Οπότε η αύξηση στο πληρωτεο κύριας σύνταξης θα είναι 3,03 € ΑΚΡΙΒΏΣ και στο σύνολο των 3 συντάξεων (κύριας, ΜΤΣ, ΕΤΕΧ) μειώνεται η αύξηση στα 2,96 € ΑΚΡΙΒΏΣ.
    Για να γνωρίζει η ομάδα του Υπουργείου Εργασίας πόση ,θα είναι η αύξηση πληρωτέου στο σύνολο των 3 συντάξεων με το παραπάνω σενάριο .
    (Χρόνος υπολογισμού 20 λεπτά και όχι 1 έτος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν να λεμε μια τρύπα στο νερο

      Διαγραφή
    2. σωστά τα λες, διότι ορισμένοι νομίζουν ότι θα μειωθεί η ΕΑΣ 50 %, τρίχες κατσαρές, μιλάμε καθαρά για 2 ή 3 ή 4 ευρώ αφού θέλουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τίποτε άλλο, άρα όσο αυξήθηκε η ΕΑΣ την τελευταία διετία αυτό θα πάρουν πίσω μικτά, καθαρά ούτε τα μισά ???

      Διαγραφή
    3. Αλήθεια πόσα παραδείγματα πρέπει να δοθούν για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι; Βάλε τώρα τα έκτακτα χαράτσια στα φάρμακα υπέρ φαρμακευτικών και ιδιωτικών εργαστηρίων και τότε θα δεις την εικονική πραγματικότητα ευημερίας που σου παρουσιάζουν. Πιο αναλυτικά, το υπουργείο υγείας προβλέπει χρέωση της τάξης του:
      1€ για κάθε παραπεμπτικό εργαστηριακών εξετάσεων και 3€ για κάθε παραπεμπτικό απεικονιστικών εξετάσεων - ακτινογραφία υπέρ του ΕΟΠΥΥ, αλλά είπαμε όχι για τον ΕΟΠΥΥ !!

      Διαγραφή
  20. Τα γνωστά... του χρόνου θα το εξετάδουμε, του παραχρόνου θα το ματαξαναδούμε, και λίγο πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές ίσως σας επιστρέψουμε τίποτα φραγκοδίγραγκα απ' τα κλεμμένα. Δεν είναι δα και καποιο πρώτης προτεταιραιότητας θέμα (όπως ήταν ο γάμος των gay), δεν είναι ουτε καν δεύτερης προτεραιότητας. Εμείς άλλωστε κάνουμε μια χαρά τη δουλειά μας και με τα γνωστά "παπαγαλάκια" (δημοσιογράφος ΕΤ, Αυτιάς κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια του υπουργείου Εργασίας, εξετάζεται να μειω-θεί η ΕΑΣ για τις κύριες συντάξεις έως το ποσό των 1.700 ή 2.000 ευρώ και πολύ λιγότερο (ελάχιστα) για τις υψηλότερες συντάξεις. Το βασικό σενάριο προβλέπει τη μείωση των συντελεστών 3% και 6% για τις συντάξιμες αποδοχές έως 2.000 ευ-ρώ και τη μικρότερη μείωση για τις υψηλότερες συντάξεις, άνω των 2.000 ευρώ. Με τις αλλαγές στην ΕΑΣ, η απώλειες εσόδων για τον ΕΦΚΑ θα είναι τις τάξης των 100 - 150 εκατ. ευρώ και αντίστοιχο φυσικά θα είναι και το όφελος των συ-νταξιούχων, επισημαίνεται ότι, περίπου τόσα είναι τα επιπλέον ποσά ετήσια που μαζεύει ο ΕΦΚΑ μετά τις αυξήσεις των συντάξεων την διετία 2023-2024.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριούλη τι ακριβώς νέο μας λες; Έχεις καταλάβει τι έχει γίνει ή μπα; Μήπως αντιλήφθηκες το βρισίδι που πέφτει και γιατί; Το ότι αυξήθηκε ο αριθμός αυτών που καταλαβαίνουν τι γίνεται σου λέει κάτι; Τα βασικά σενάρια και οι εξετάσεις αλλού.

      Διαγραφή
  22. Ο καταπληκτικος και σεβαστος κ. Μανος εξακολουθει αοκνως και συστηματικως να προσπαθει μεσω του καζουισμου(λεπτομερειας) να πεισει οτι ολο το προβλημα βρισκεται στους δυστυχους αριθμους. Οι οποιοι δεν εχουν κανενα απολυτως νοημα αν δεν αντιστοιχουν αιτιωδως σε καποιο κοινωνικο μεγεθος ως αποτελεσμα του κοινωνικου γιγνεσθαι. Το ιδιο συμβαινει περιπου με τους περιχαρεις(γιατι αραγε;) εκπροσωπους του συνταξιουχικου δυναμικου που σε επισκεψη τσαι και συμπαθειας στον κ. Γενικο προσπαθησαν να εκμαιευσουν το κατι τις. Αν ακουγαν πριν ενα περιπου μηνα τι δηλωσε στην πρωινη εκπομπη της ΕΡΤ1 ο κ. Μηλαπιδης για την προσωπικη διαφορα ΙΣΩΣ τα χαμογελα να ειχαν αντικατασταθει με κατι πιο προσοδοφορο χειρονακτικως δια της ανοιχτης παλαμης... Αλλωστε οτι σοβαρο γινεται σ αυτες τις συναντησεις μαλλον για το Τριωδιο ειναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή