Πληρώνονται αναδρομικά ΕΑΣ με Δικαστικές Αποφάσεις σε συνταξιούχους Ειδικών Μισθολογίων–Δείτε πότε και ποσά (ΠINAKAΣ)

Πληρώνονται αναδρομικά ΕΑΣ με Δικαστικές Αποφάσεις σε συνταξιούχους Ειδικών Μισθολογίων–Δείτε πότε και ποσά (ΠINAKAΣ)

Πληρώνονται αναδρομικά από την ΕΑΣ σε ειδικά μισθολόγια - Ο ΕΦΚΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ - ΧΡΗΜΑΤΑ 8ΕΤΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 19/02/2024 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Πληρώνονται τα αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές περικοπές της ΕΑΣ σε συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου που έχουν δικαιωθεί με ατομικές προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αγωγές με τις οποίες διεκδικούν επιστροφή της ΕΑΣ για μια 5ετία έχουν καταθέσει περίπου 7.500 συνταξιούχοι που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια (απόστρατοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά.).

Η κράτηση της ΕΑΣ κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διετία 2017-2018, στους παλαιούς πριν τον Μάιο του 2016 συνταξιούχους.

Τα αναδρομικά που πρέπει να πληρωθούν σε όσους δεν έκαναν αγωγές που είναι σχεδόν 350.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου κυμαίνονται σύμφωνα με τον πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» από 575 ευρώ για όσους είχαν μικρές κρατήσεις ως 6.486 ευρώ για συνταξιούχους με υψηλότερες κρατήσεις ΕΑΣ.

Οι ατομικές αποφάσεις είναι από παλαιές αγωγές που είχαν ασκηθεί πριν βγει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και για το λόγο αυτό οι παλιές αγωγές παίρνουν αναδρομικά 5ετίας, ενώ όσοι δεν έχουν προσφύγει δικαιούνται αναδρομικά 2 ετών.

Ο ΕΦΚΑ έχει ξεκινήσει να πληρώνει όσους έχουν απόφαση που τους δικαιώνει, αλλά το θέμα είναι ότι η ΕΑΣ δεν αφορά μόνον όσους έχουν προσφύγει αλλά το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου με κύριες συντάξεις ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ, καθώς καλύπτονται από την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το πιθανότερο από τα σενάρια που έχουν εξεταστεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι να επιστραφούν τα αναδρομικά από την ΕΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου (πλην όσων έχουν αγωγές με αναδρομικά 5ετίας).

Ο τρόπος που θα πληρωθούν θα αποφασιστεί συνολικά για τις περιπτώσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια δηλαδή το πακέτο των αναδρομικών θα περιλαμβάνει και τους δικαιούχους επιστροφών 11μήνου στις επικουρικές συντάξεις. Οι αποφάσεις θα δρομολογηθούν μετά τις 17 Απριλίου που έχει προγραμματιστεί στο Ειδικό Δικαστήριο η συζήτηση για τα αναδρομικά των Δώρων στις συντάξεις.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Ολο λεφτά μοιράζεις, ασε ο κούλης τώρα ασχολειται με τους φούστανελάδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάντηση του Συντονιστικού Συμβουλίου Αποφοίτων ΑΣΣΥ με Υ.Ε.Κ.Α
    https://sastya.gr/new/item/1870-synantisi-tou-syntonistikoy-symvouliou-apofoiton-assy-me-y-e-k-a
    6ο. «Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) των Ν. 3863/10 & Ν. 3865/10»: Κατάργηση. Κατ’ ελάχιστον, επαναπροσδιορισμός της διαδικασίας, με υπολογισμό των κρατήσεων ανά κλιμάκιο.
    Απάντηση ΥΕΚΑ: Το θέμα μεταφέρθηκε για το επόμενο έτος, προκρίνοντας τον επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας. Έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για να παραδώσει κοινή μελέτη, ώστε η ΕΑΣ να γίνει δικαιότερη και αναλογικότερη, όπως μας ειπώθηκε.
    7ο. «Εφαρμογή των ακυρωτικών υπ΄αριθμ. 2192/2014 & 1128/2016 αποφάσεων της ολομέλειας του ΣτΕ για επαναφορά των συνταξίμων αποδοχών των συνταξιούχων στρατιωτικών που αφαιρέθηκαν το 2012 και επανήλθαν μόνο κατά 50% αυτών».
    Απάντηση ΥΕΚΑ: Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.
    8ο. «Επανυπολογισμός σύνταξης Αξιωματικών προερχομένων από ΑΣΣΥ (3/35 «έτη ΚΟΝΔΥΛΗ)».
    Απάντηση ΥΕΚΑ: Θα μελετηθεί.
    9ο. «Απεμπλοκή / Απεξάρτηση Στρατιωτικών από τον ΕΦΚΑ».
    Απάντηση ΥΕΚΑ: Αποτελεί θέμα γενικότερης πολιτικής.
    ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ενω η χωρα εχει αναβαθμιστει 3 φορες και επεται 4η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αναβαθμιση της χωρας εμπεριεχει αυτοδικαια δυο σοβαρα ερωτηματικα. ΠΟΙΟΣ την κανει, εξ' ονοματος ΠΟΙΟΥ και εν σχεσει με τι; Οι διαφοροι ΟΙΚΟΙ τσιρακια των χρηματοπιστωτικων ελιτ, φυσικα ενδιαφερονται για το αξιόχρεο των ληστοκρατικων δανειων που μας εσωσαν....Καθε αλλωστε σοβαρος ληστης η απατεωνας το ιδιο θα επρατε διαβλεποντας πρωτα απ' ολα τις προοπτικες. Να
    θυμηθουμε οτι οι διαφοροι οικοι(FITCH)εν μεσω παγκοσμιας χρηματοπιστωτικης
    κρισης, ΠΛΕΙΟΔΟΤΟΥΝ σε φιλανθρωπιες!!!Γιαυτο συμβαινει και το μαγικο να ευημερουν οι αριθμοι και να δυστυχουν οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ.Τις συνεπειες μονιμως τις πληρωνει η πλειοψηφια ΠΑΝΤΑ ως αντικειμενο του εγκληματος. Αν ποτε το καταλαβει αυτο κατα πως λεει σοφα και η μπαλαντα του κυρ Μεντιου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πχ 50 μήνας Χ 23 μήνες=1150 μεικτό αναδρομικά(όπως στον παραπάνω πίνακα)
    Οπότε
    1)1150Χ 20% =230,00 φόρος
    2)1150Χ πχ 5%=57,50 προμήθεια δικηγόρος.
    3)1150Χ 2%(22%-20%)=23,00 συνολικός φόρος συμπληρωματικών δηλώσεων 2017-2018 .
    4)1150Χ 2,2% =25,30 συνολική ειδ.εισφορα αλληλεγγύης ετών 2017-18
    Άρα
    1150-230-57,50-23-25,30=837,20 καθαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή