Δόμνα Μιχαηλίδου: Στο μέλλον η μείωση της ΕΑΣ και οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας

Δόμνα Μιχαηλίδου: Στο μέλλον η μείωση της ΕΑΣ και οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας

Η προτεραιότητα της νέας υπουργού Εργασίας Δ.Μιχαηλίδου είναι «οι καλοπληρωμένες δουλειές»

Κώστας Παπαδής

Στις καλένδες φαίνεται να μετατίθεται η επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τις συντάξεις χηρείας, όπως και η αναμενόμενη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), ενώ παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες της νέας υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου ο επανασχεδιασμός του επιδόματος ανεργίας.

Ως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας περιγράφει η κυρία Μιχαηλίδου την αύξηση των μισθών έτσι ώστε «να οδηγηθούμε σε καλοπληρωμένες δουλειές, έως το τέλος της τετραετίας».

Παρά ταύτα δεν φαίνεται να συναινεί στην επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην αρμοδιότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ούτε αναφέρεται αλλαγή του νομικού πλαισίου για υποχρεωτικότητα, την επέκταση και τη μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης των αμοιβών θέτει ως άμεση προτεραιότητα και την αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής του επιδόματος ανεργίας, το οποίο «θα πρέπει να είναι ανταποδοτικό» και να συνδέεται με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο άνεργος όταν εργαζόταν.

Στο μέλλον

Ωστόσο η νέα υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν αντιμετωπίζει – άμεσα – την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τα θέματα εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), αλλά και το θέμα των συντάξεων χηρείας.

Πρόκειται για αλλαγή πλεύσης στα θέματα αυτά, καθώς ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης τον Δεκέμβριο είχε δηλώσει ότι εντός του Φεβρουαρίου θα φέρει νομοσχέδιο το οποίο θα επιλύει τα θέματα αυτά.

«Δεν υπάρχει ανάλογο νομοσχέδιο, ούτε είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας» δηλώνει η κυρία Μιχαηλίδου. Μάλιστα σημειώνει ότι η εισφορά αλληλεγγύης αποφέρει 700 εκατομμύρια ετησίως και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει σε μία περίοδο που το δημογραφικό πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως οξυμένο και επηρεάζει σημαντικά και το ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις μέχρι πρότινος πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδίαζε την «κλιμακωτή βελτίωση» της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την Εισφορά Αλληλεγγύης και όχι την πλήρη κατάργησή της, κάτι που αποτελεί αίτημα των συνταξιούχων.

Μάλιστα η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε ξεκαθαρίσει ότι η αναμόρφωση της εισφοράς, θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια που επεξεργάζονταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας προέβλεπαν: Πρώτον, την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της εισφοράς, ώστε να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου.. Δεύτερον, τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς, έτσι ώστε να μην διπλασιάζονται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο (από 3% σε 6%).

Συντάξεις χηρείας

Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Αφορά τις περιπτώσεις των δικαιούχων σύνταξης χηρείας, οι οποίοι εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται εξ ιδίου δικαιώματος. Σύμφωνα με το νόμο οι δικαιούχοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ίση με το 70% της σύνταξης του θανόντος, επί μία τριετία.

Μετά την τριετία το ποσό της χηρείας μειώνεται κατά 50% και η σύνταξη χηρείας περιορίζεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος. Δηλαδή η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 αν σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

Μέχρι ώρας η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι πολιτική θα ακολουθήσει στο θέμα αυτό και απ’ ότι φαίνεται το θέμα παραπέμπεται στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: ot.gr

Δημοσίευση σχολίου

85 Σχόλια

  1. Η αγγλοσπουδαγμενη μοσχαναθρεμενη εστετ συμφωνα με τις συνεντευξεις επιπεδου life style που εδινε, ειναι η ιδια που ειρωνευοταν τις μαναδες που επρεπε να διανυσουν καποια χλμ. για να πανε τα παιδια τους σχολειο επειδη εκλεισαν δια της συγχωνευσεως αλλα σχολεια, λεγοντας οτι το περπατημα ειναι υποθεση υγειας... Και φυσικα δεν σκοτιστηκε για τους συνταξιουχους και την ΕΑΣ ακριβως γιατι ετσι πορευεται συνολικα (και ειδικοτερα) η κ υ β ε ρ ν η τ ι κ η πολιτικη εν μεσω της εξαπατησης και της ληστειας εισοδηματων και συνταξεων. Αρκει να απεμπλακει κανεις απο την παγιδα του θυμικου, της λεπτομερειακης αναλυσης της ΕΑΣ επιπεδου Αυτια, Α- Κατικητου κ.α. και να αποδωσει τις πολιτικες ευθυνες με βαση την ιδεολογικοπολιτικη πρακτικη την ιστορικη εμπειρια και την καθεστωτικη αντιληψη του συστηματος που κυβερνα. Αλλωστε δεν ειναι η μονη απο την κυβερνηση που λοιδωρει και ειρωνευεται κοινωνικες ομαδες. ΑΥΤΟΙ που χρεωκοπησαν την χωρα φωρτωνοντας επαχθη βαρη στο λαο τουλαχιστον για μισο α ι ω ν α ακομα και που ΠΟΤΕ δεν απολογηθηκαν κανοντας εστω μια δημοσια αυτοκριτικη.Μη βιαστειτε να απαιτησετε συγγνωμη, γιατι στην πολιτικη το φιλοτιμο ειναι α σ υ μ β ι β α σ τ ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά, άσχετη η κυρία, στο αντικείμενο της!

      Διαγραφή
    2. Καλά Υπουργός εργασίας, (εδώ γελάμε), άνθρωπος που δεν έχει χτυπήσει ένσημο, ποτέ του όμως! Αλλά μήπως είναι, η,ο πρώτος, σε λάθος θέση υπουργού? Τι λέμε τώρα? Στο Ελλαδισταν είμαστε, ποιός περιμένει κάτι να αλλάξει, πέρα από τους ομοφυλόφιλους ?

      Διαγραφή
  2. Εσύ είσαι σίγουρη ότι θά είσαι κυβέρνηση στο μέλλον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'Aλλη μία φορά κοροιδεύουν τους συνταξιούχους. Δεν σέβονται απολύτως τίποτα. Προεκλογικά την κατάργηση της ΕΑΣ την είχαν λάβαρο ,,διατυμπανίζοντας ότι από 01 Ιαν 2024 θα άρχιζε το ξήλωμα της. Ο λαλίστατος Γεωργιάδης ,ο Αυτιάς είχαν σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη της κατάργησης. Τώρα τι λένε; Παρακαλώ την ΕΑΑΣ να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος και να προβεί σε διαμαρτυρία για την κοροιδία που υφιστάμεθα οι συνταξιούχοι καθότι οι κυβερνώντες, δεν σέβονται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ούτε τους συνταξιούχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια ΕΑΑΣ κε συνάδελφε, αυτή που σήκωσε στα χέρια τον αυτιά στη ΛΑΕΔ; γι αυτή την ένωση μιλάτε;

      Διαγραφή
    2. 7:41:00, έλα που δε θέλεις να σε κοροϊδεύουν. Αφού σου αρέσει

      Διαγραφή
    3. ...παρακαλώ την ΕΑΑΣ...μα πόσο χρονών είσαι; Το ΠΙ το ξέχασες στο σπίτι και σου "φεύγουν" στην ΛΑΕΔ βιολογικά υγρά, στα ακριβά μάρμαρα της; Έλεος ρε ψηφίζετε κιόλας 41τακατώ!

      Διαγραφή
    4. @ 09 9:35, αφού καίγεσαι με αυτή την ΕΑΑΣ, τι μάς προτείνεις;

      Διαγραφή
    5. @Φεβρουαρίο 10, 2024 8:53:00 μ.μ.
      Αυτό κατάλαβες ότι καίγομαι για την εαασ; καλό και τούτο!

      Διαγραφή
  4. να γράφετε όλη την αλήθεια, η εισφορά αλληλεγγύης ετήσια αποφέρει 700 εκατομμύρια ετησίως τώρα το 2024, τα προηγούμενα έτη π.χ. γράψτε το 2020, το 2021, το 2022 ποιο ήταν το ετήσιο ποσό ; μήπως 600 εκατομμύρια ευρώ και με τις αυξήσεις το συντάξεων το 2023 και το 2024 αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια ευρώ ; αφού σε όλους τους συνταξιούχους αυξήθηκε η κράτηση ΕΑΣ με την αύξηση της μικτής σύνταξης, επίσης χιλιάδες συνταξιούχοι τα 2 αυτά έτη πληρώνουν και αυτή ΕΑΣ που δεν πλήρωναν διότι με τις αυξήσεις της διετίας έχουν υπερβεί τα 1.400 ευρώ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Αυτιάς που τον αποθεώσατε τι λέει ; Αφού απευθύνονται σε γίδια και παίρνουν 41% καλά μας κάνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, τα περισσότερα ελγίδια, είναι ανάμεσα μας, γιατί ποτέ δεν διέθεταν κρίση!

      Διαγραφή
  6. Ρεεεε μας δουλεύει όλους το συνταγματικό τόξο δεν το έχετε καταλάβει ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά σας κάνει. Πότε όχι στο μέλλον
    Ότι ψηφίσατε εχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δυστυχώς υπάρχουν διαχρονικά άτομα σε αυτό το υπουργείο τα οποία είναι τελείως ανίκανα και ακατάλληλα γι' αυτές τις καρέκλες, οι προηγούμενοι έφτιαξαν μια κράτηση μπούρδα και αυτοί τώρα κοιμούνται όρθιοι και δεν μπορούν να δουν τις μ@λακίες που έκαναν, συντελεστές : 3% και μετά 6%, κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν, αυτό ακριβώς επεδίωκαν με τα ποσοστά, το προγραμματάκι στο pc εκεί τους έδειχνε ότι είναι η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων και εκεί χτύπησαν. Το παιχνίδι εκεί θα παίζεται σε όποιες αλχημείες κι αν κάνουν.

      Διαγραφή
  9. ΝΤΡΟΠΗ-ΝΤΡΟΠΗ- ΝΤΡΟΠΗ. ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΑΛΛΑΖΟΝΕΣ ΚΑ ΙΨΕΥΤΕΣ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΤΡΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχουν πάρει φόρα υπουργοί και παρατρεχάμενοι κάθε μέρα να ανακοινώνουν και μια τους φαεινή ιδέα, το μπάχαλο που θα προκαλέσουν δεν τους απασχολεί να δείξουν ότι κι αυτοί παράγουν κάτι ο μόνος τους σκοπός, γιατί απ ότι ακούγεται, με όσες πιο πολλές ιδέες αμολούν αυξάνεται και η πιθανότητα καμιά καρέκλα να κρατήσουν στον "τεράστιο" μετασχηματισμό που ετοιμάζεται κι αυτό όπως ακούγεται εσχάτως. Ο άλλος πχ ανακοινώνει λίφτινγκ στα έντυπα του Ε3 και του Ε1 των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων. Τα λίφτινγκ μας μάραναν κι όχι οι υπέρογκοι φόροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν βλέπω να δημοσιεύονται τα σχόλια μας μάλλον της κάνετε πλάτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 'Ολοι γνωρίζουν τι έννοια έχει η λέξη...στο Μέλλον ή το 'χω Υπόψη ! Νέα στο Υπουργείο αλλά παλιά η πολιτική επι των Αποστράτων....Μπηκε αμεσως στο νόημα και καλά κάνει ! Οταν Κανεις Αρχηγος οσο ειναι εν ενεργεια δεν ασχολειται με τα του προσωπικου μετά οταν αποστρατευεται να ΜΗΝ φωναζει ως @@@@@@......
    Για πολλοστη φορά η καθε Κυβερηση λεει ...""Σας εχουμε γραμμένους και σας αφαιμαζουμε....γιατι μόνο εσάς ..μπορούμε ! ""

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οπως έμεινε ο Νομος Κατρουγκαλου έτσι θα μεινει και η Εισφορά Αλληλοεξόντωσης....Απλα ο Γεωργιάδης κορόιδευε...τουλάχιστον αυτή είναι ειλικρινής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ότι και να λέει η πανασχετη Δόμνα, κατ' επανάληψη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν κάνει δηλώσεις για την μείωση της ΕΑΣ. Εάν δεν γίνει αυτοί θα έχουν το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οκ συνάδελφε κατανοητό, μια ερώτηση αν επιτρέπεται: η "πανάσχετη Δόμνα" δεν είναι κυβέρνηση; χάνω κάτι;

      Διαγραφή
    2. Ναι δεν θα τους "ξαπαίξεις" τρίλιζα στα πατώματα και στις αλάνες των στρατοπέδων!

      Διαγραφή
    3. Μακαρι να ήμασταν ολοι τοσο αισιόδοξοι οπως εσυ!!!

      Διαγραφή
    4. @ 9 Φεβ. 6:24:00: Δεν χανεις κατι σωστα τα λες! .......

      Διαγραφή
    5. @Φεβρουαρίου 09, 2024 7:10:00 μ.μ.
      βουτυρομπεμπες με πανες ακρατειας έτσι;

      Διαγραφή
  15. Όπως κάποτε ένας υπουργός της ΝΔ έλεγε είχα στο συρτάρι το νόμο για αύξηση μισθών αλλά έγιναν εκλογές και δεν πρόλαβα έτσι και τώρα ο Αδωνις το μελετούσε 6 μήνες η άλλη θα το σκεφτεί 2 χρόνια και μετά θα το υποσχεθούν οτι θα το λύσουν μετά τις εκλογές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. θέλουν και τον Ιούνιο που έχουν ευρωεκλογές να φάνε ακόμη μια φάπα για να ξυπνήσουν, άλλα είχαν υποσχεθεί στις εκλογές και άλλα λένε τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ ήμασταν πριν τις εθνικές εκλογές, πολλές φάπες τους μοιράζαμε και τότε και τελικά τι; .....είδαμε το αποτέλεσμα!

      Διαγραφή
    2. 5:37:00, κοίτα μην πονέσει ο σβέρκος σου από τις φαπες που μοιράζεις

      Διαγραφή
  17. Γιατί γκρινιάζετε: Και αυτή να ανελιχθεί θέλει όπως και πολλοί από υμάς που αδιαφορούσαν για τους από κάτω τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και τι θα γίνει; 61% τώρα αντί για 41%. Τι να λέμε, το ξέρουμε πια το πράγμα. Λίγο σανό θα τάξουν πριν το Πάσχα κι έτσι όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.

      Διαγραφή
  19. οι συνταξιούχοι που πλήττονται από αυτή την κράτηση Ε.Α.Σ είναι της κατηγορίας μεικτών συντάξεων 1.400,00€ έως 2.000,00€ όπου είναι η πλειονότητα των συντάξεων των συνταξιούχων αποστράτων.
    Ελπίζουμε ότι αυτός ο νόμος 3865/10, που η δικαιοσύνη το ανώτατο δικαστήριο του κράτους Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση 244/17 τον κήρυξε αντισυνταγματικό να καταργηθεί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η θα χασμουριθει η μακακια θα πει
    Μη το ανοίγεις το ρημάδι κάθε φορά που μιλάς πάτε και 5 τακατο κατω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μητσοτάκη Ιούνιο θα πάρεις το πρώτο μήνυμα... ένας δεξιός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. προεκλογικά άλλα είχε υποσχεθεί ο κύριος Πρωθυπουργός, εάν η Υπουργός δεν μπορεί να τα εφαρμόσει να παραιτηθεί και να φύγει διότι είναι ανίκανη και ακατάλληλη για αυτή τη θέση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αδωνι πες αλεύρι ο μυλωνάς σε γυρεύει……Δόμνα πες αλεύρι ο…….. σε γυρεύει…Γιωργάκι Αυτιά λίγο θες ακόμα και θα φέρεις εσύ στη Βουλή το νομοσχέδιο για κατάργηση της περιβόητης ΕΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ακόμα ασχολείστε με Ελλάδα ρε ; Τελειωμένη ιστορία και κακοπαιγμένο θέατρο. Τουλάχιστον σταματήστε την κλάψα γιατί γελοιοποιείστε. Μας αξίζουν όλα όσα παθαίνουμε ένα προς ένα στο ακέραιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τι είπες τώρα ρε φίλε! Ποία φάπα φάγανε και πότε; Είσαι εδώ στην Ελλάδα και δεν βλέπεις πως ψηφίζει ο ραγιας;
    Αστο δεν το χεις, είσαι εκτός θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Απο τα σχολια που αναρτωνται προκυπτουν ενδιαφεροντα ερωτηματικα και παρατηρησεις:
    1. Πολλοι συναδελφοι ΔΕΝ εχουν η ΔΕΝ μπορουν να συνειδητοποιησουν οτι οι υπουργοι ειναι πολιτικοι εκπροσωποι ενος συστηματος(πολιτικου) που ΥΠΗΡΕΤΕΙ
    τ α ξ ι κ α συμφεροντα. Επομενως χαρακτηρισμοι του τυπου ασχετος, ανικανος, ακαταλληλος κλπ δεν εχουν ΟΥΔΕΜΙΑ λογικη βαση περαν της συναισθηματικης τοιαυτης, καθοτι μονο ΤΥΧΑΙΑ δεν ειναι η τοποθετηση τους στα συγκεκριμενα ποστα. Αλλιως ΔΕΝ θα υπηρετουσαν το συστημα, που εξεταζει την προιστορια (πολιτικο παρελθον) ενος εκαστου προκειμενου αξιοποιηθει.Η ικανοτητα ειναι κατι σχετικο και αποδεικνυεται θετικα η αρνητικα αναλογα τον προσδιοριζομενο στοχο ως εφικτο η αντικειμενικα ρεαλιστικο, τις πολιτικες ισορροπιες (εκ των ενδον η μη) και μαλιστα σε συνδυασμο με πληθος αλλων παραγοντων επικοινωνιακων, τοπικων, κοινωνικων σχεσεων κλπ
    2.Πολλοι επισης ΔΕΝ κατανοουν οτι ΔΕΝ υπαρχουν στην πολιτικη μπουρδες η μαλ...κιες αλλα μονο ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ και μαλιστα ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΗ. Αυτο επιτασσουν τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ που ΔΕΝ αστειευονται με περιπαικτικες διαθεσεις οπως ισως πολλοι πιστευουν α φ ε λ ω ς. Γι αυτο και καποιοι ζητουν να τοποθετηθει η ΕΑΑΣ (πολιτικα ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ) η να προβει σε διαμαρτυρια(...) για την αδικια που υφισταμεθα(sic) ως συνταξιουχοι!!! Αλλοι ονειρευονται φαπες... στις ευροεκλογες, αλλοι πιστευαν οτι το διδυμο Αυτια και Αδωνη μπορει να ειχε καλους σκοπους..., αλλοι οτι αφαιμαζουν μονο τους αποστρατους, αλλοι οτι οι υπουργοι κοιμουνται... και παει λεγοντας.
    3.Το να ζητας απο μια κυβερνηση εκπροσωπο ενος βαρβαρου οικονομικου και κοινωνικοπολιτικου συστηματος με κορυφαιο υπαρξιακο (και αξιακο) προταγμα την ανθρωπινη εκμεταλλευση, ηθικη δεοντολογια στις πολιτικες της επιλογες ειναι απλα σαν να φωναζεις το αιτημα σου σε κοιμητηριο...
    4.Αξιζει να θυμηθουμε μια κορυφαια προτροπη του σπουδαιου Αμερικανου φιλοσοφου, στοχαστη και ποιητη Χενρι Ντεηβιντ Θορώ απο το μνημειωδες εργο του ΄΄ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ΄΄ (1849): Αν η φυση της αδικιας ειναι τετοια που απαιτει απο σας να γινετε φορεις της σε βαρος καποιου αλλου, λεω καλυτερα π α ρ α β ι α σ τ ε τον νομο΄΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 99% των αναγνωστων δε μπορεί να κατανοήσει τα ανωτέρω. Η κακη ποιότητα της ελληνικής εκπαίδευσης έφερε τα ανάλογα αποτελέσματα και τώρα ολοι περιμένουν ποιος επαγγελματιας πολιτικος θα τους σώσει, αντί να σώσει την τσέπη του.

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά όλα αυτά αλλά, δυστυχώς και όπως γράφει και ο άλλος στις 1:49:00, είναι πλέον αδύνατο στον μέσο πολίτη να τα κατανοήσει λόγω βαθιάς έλλειψης κριτικής ικανότητας και πολιτικής παιδείας. Όμως, η "κακή ποιότητα της ελληνικής εκπαίδευσης" δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, τυχαία. Ήταν πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων από το 1981 και μετά, που βόλεψε όλους (εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς) με την απομείωση των απαιτήσεων, της αξιολόγησης και της πειθαρχίας στο σχολικό περιβάλλον. Όλοι περνάνε στην επόμενη τάξη, οι εκπαιδευτικοί δεν αξιολογούνται, το επίπεδο των σχολικών βιβλίων έχει καταβαραθρωθεί, η παραπαιδεία οργιάζει με μόνο στόχο την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε άντρο εκφοβισμού και εγκληματικότητας. Οι γονείς, παραζαλισμένοι από την καθημερινότητα, αποζητούν μόνο το καθημερινό "παρκάρισμα" για να πάνε στη δουλειά τους και δεν αντιδρούν σε κανένα παράλογο από αυτά που συμβαίνουν, πολύ απλά γιατί ξέρουν ότι δεν θα βγάλουν άκρη και το παιδί τους θα είναι εκτεθειμένο και στο έλεος εκδικητικών εκπαιδευτικών, αδιάφορων διευθυντών και εγκληματικών στοιχείων, εσωσχολικών και εξωσχολικών, που δρουν ανενόχλητα.
      Για να βγει η ελληνική κοινωνία από το σπιράλ θανάτου, όπου έχει μπει με την ανοχή και τη συναλλαγή μας, πρέπει πρωτίστως να διορθωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να παράγει πολίτες και όχι άβουλους ψηφοφόρους, έτοιμους για τα τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων και τις πόρτες των πολιτικών γραφείων. Παράλληλα, πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί η δικαιοσύνη και να αρχίσει να ενεργοποιείται όπου και όπως επιβάλλει η συνταγματική αποστολή της, πατάσσοντας το έγκλημα και την αδικία σε όλα τα επίπεδα, από την καθημερινή διασάλευση της τάξης έως τις λαθροχειρίες των πολιτικών και των φίλων τους. Δημοκρατία δεν είναι μόνο ο κοινοβουλευτισμός. Είναι η διάκριση και η ανεξαρτησία των εξουσιών, είναι η τήρηση του νόμου, η ισότητα των πολιτών. Μέχρι τότε, μην περιμένετε από κανέναν πολιτικό να μας σώσει. Δυστυχώς, η αποστολή όλων τους είναι η διαιώνιση του ενιαίου πολιτικού συστήματος που υπηρετούν και τους υπηρετεί. Παν ό,τι πράττουν ή παραλείπουν να πράξουν, οδηγείται από αυτήν. Σίγουρα υπάρχουν και ανίκανοι στις στις τάξεις τους, όπου εντάχθηκαν για αποπληρωμή πολιτικών "χρωστούμενων", αλλά η πλειονότητα γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει. Μην αγανακτείτε και μην εκπλήσσεσθε. Οι πιο πολλοί ψηφίζετε κοιτώντας το ατομικό, εκτός νομιμότητας, "τυράκι" που σας δίνουν (μια μετάθεση, μια προαγωγή, έναν διορισμό τέκνου, ένα σβήσιμο προστίμου) και αποτυγχάνετε να δείτε την μεγάλη εικόνα: η χώρα καταστρέφεται και η κοινωνία καταρρέει. Σε λίγα χρόνια, όλα αυτά που σας δίνουν δεν θα έχουν αντίκρυσμα: στην ουρά στον Ευαγγελισμό θα είστε για να σας γράψουν τα φάρμακα και ο αραβοαλβανός μπροστά σας, θα αδιαφορεί τελείως για το αν είστε αντγος ε.α.

      Διαγραφή
    3. @ΗΡΙΔΑΝΟΣ
      Απλά θέλω να σταθώ λίγο στο τελείωμα σας με μια ερώτηση, στο παρόν στην ουρά, ο Έλληνας που βρίσκεται μπροστά σας δεν αδιαφορεί παντελώς αν είστε Αντγος ε.α.; ή μήπως στα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν βρίσκεις ήδη αραβοαλβανούς μπροστά σου; ή απλά διαφέρει η αδιαφορία ανάλογα με το ποιος είναι μπροστά σου; (τελικά ήταν μάλλον τρεις οι ερωτήσεις 😂 Προσωπικά θα με πείραζε πιο πολύ το σενάριο με τον Έλληνα).

      Διαγραφή
    4. Μάλλον δεν το έγραψα εγώ καλά. Προφανώς δεν διαφέρει η αδιαφορία ανάλογα με το ποιος είναι μπροστά σου και δεν πρέπει να έχει καμία σημασία αν είσαι αντγος ε.α. (δεν είμαι κι ούτε πρόκειται να φτάσω εκεί).
      Στον Έλληνα, θα δώσω κάθε δίκιο να αδιαφορεί για τον απόστρατο ανώτατο που, στατιστικά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πάτησε επί πτωμάτων και φίλησε κατουρημένες ποδιές για ανέβει. Ας μην ξεχνάμε την γνώμη που αποκομίζει ο κάθε οπλίτης από τη θητεία του για τις ΕΔ και τους μονίμους που συνάντησε. Όποιος έχει αντιληφθεί το χάος που μας χωρίζει από τις αξιόμαχες ΕΔ άλλων κρατών, δεν τσιμπάει στο μοντέρνο μάρκετινγκ που πέφτει ως λευκή μαρμαρόπλακα για να καλύψει τη μαυρίλα και τη δυσωδία του πτώματος απο κάτω. Λίγες γνώσεις περί τα αμυντικά θέματα και λίγη λογική και κριτική ικανότητα, αρκούν.
      Προφανώς και βρίσκεις αραβοαλβανούς (όπως και κάθε καρυδιάς καρύδι) μπροστά σου στα στρατιωτικά νοσοκομεία, ωστόσο θέλω να πιστεύω ότι αν πει η γραμματεία "προηγείται ο κύριος επίτιμος", δεν θα τολμήσει κανείς να αντιδράσει. Δεν εξετάζω αν είναι σωστό ή λάθος, όμως είναι μέρος μιας παράδοσης που διαφοροποιεί τις ΕΔ από την υπόλοιπη κοινωνία. Στον Ευαγγελισμό, μπορεί να πέσει και ξύλο σε αντίστοιχη περίπτωση. Γιατί όχι, άλλωστε; Οι απλές σωματικές βλάβες είναι πταίσμα και δεν τιμωρούνται πλέον!
      Απλά, με το σχόλιο μου ήθελα να τονίσω ότι τα κεκτημένα της συναλλαγής είναι εφήμερα, πιο εφήμερα απ' όσο φανταζόμασταν μόλις λίγα χρόνια πριν. Υποτασσόμαστε στο σύστημα, γιατί αυτός είναι ο λόγος που κατασκευάστηκε, παίρνοντας για αντάλλαγμα μια κουτάλα λίγο μεγαλύτερη από των υπολοίπων. Μόνο που δεν αντιλαμβανόμαστε ότι πρόσφατα μας πήραν το καζάνι με την σούπα και τώρα τρώνε τον αστακό τους γελώντας με την απορημένη έκφρασή μας. Οσονούπω έρχεται και η απώλεια της κουτάλας, για να δέσει το γλυκό. Ωφελημένοι θα είναι μόνο όσοι πρόλαβαν και πέρασαν στην μεριά με τον αστακό, πληρώνοντας βέβαια το αντίστοιχο ηθικό τίμημα.

      Διαγραφή
    5. @ΗΡΙΔΑΝΟΣ
      Ο προσανατολισμός του σχολίου σας είχε κατανοηθεί, απλά στο τελείωμα υπήρξε μια ένσταση - απορία. Το ξεκαθαρίσατε και μου αρκεί.

      Διαγραφή
    6. " Όταν μιλάει το ταξικό ένστικτο οι αποδείξεις δεν είναι απαραίτητες " που ελεγε και ο γενικός εισαγγελέας Βισινσκι

      Διαγραφή
    7. Από τα σχόλια που αναρτώνται έβγαλες αυτό το συμπέρασμα??

      Διαγραφή
    8. @Φεβρουαριο 12, 2024 8:07:00 μ.μ.
      φιλοσοφε σοβαρεψου

      Διαγραφή
  27. Πολλοι συναδελφοι (η μη) επικαλουνται το 41%, εκλογικο ποσοστο της κυβερνησης προκειμενου να αιτιολογησουν καποια σκεψη η συμπερασμα συνηθως απαξιωτικο για την ποιοτητα της ψηφου. Ομως η ποιοτητα της ψηφου δεν καθοριζεται μονο απο το αριθμητικο ποσοστο το οποιο ως αριθμος (μονο) δεν αποδεικνυει κατι ιδιαιτερως αποκαλυπτικο περαν μιας γενικοτητας η και ασαφειας. Αυτο ομως που προσδιδει ιδιαιτερη (η προστιθεμενη) αξια δηλωτικη της πολιτικης ποιοτητας του εκλογικου σωματος και οχι μονο ως κοινωνικης συμπεριφορας, ειναι το γεγονος οτι το εκλογικο ποσοστο 41% ΔΕΝ ειναι απο το συνολο του εκλογικου σωματος, αλλα απο το ποσοστο των εγκυρων του 47% των συμμετασχοντων (ψηφισαντων) στις εθνικες εκλογες.Που ασφαλως σημαινει
    κυβερνηση μειοψηφιας ελεω του καλπονοθευτικου εκλογικου συστηματος.Και αυτο αφορα ΟΛΟΥΣ μας, ανεξαρτητως αν ψηφησαμε η οχι την κυβερνηση, ιδιαιτερως δε τους απαραδεκτους πολιτικα α π ε χ ο ν τ ε ς η α δ ι α φ ο ρ ο υ ς, οπαδους η μη διαφορων θεωριων(συνωμοσιολογικων, απολιτικ κλπ)κατι που συνιστα και ΗΘΙΚΗ (κοινωνικα) σταση. Διοτι ειναι αλλο να απεχεις μη πιστευοντας στην ουσιαστικη πολιτικη αλλαγη μεσω του θεσμου των εκλογων που συνιστα σοβαρη πολιτικη σταση ΑΝ πολιτικα ΔΕΝ εισαι αδιαφορος αλλα μετεχεις στο πολιτικο γιγνεσθαι ενεργα αγωνιζομενος με αλλες μορφες παλης και αλλο να απεχεις πιστευοντας στην εν συνολω πολιτικη ισοπεδωση(ολοι ιδιοι ειναι..) που συνιστα εκ του πονηρου μια λογικοφανη (αναποδεικτη) και μαλλον βολικη αυταπατη. Αλλωστε η πιο επικινδυνη(επωδυνη) πολιτικη νομιμοποιηση της νοθειας (η μιας μειοψηφιας) ερχεται δια της ενεργου παραιτησης (αδιαφοριας) του ΣΥΝΟΛΟΥ. Η ιστορικη πραγματικοτητα αψευδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως μετέχεις με άλλες "μορφές πάλης" στο πολιτικό γίγνεσθαι στο πλαίσιο της δημοκρατίας ?

      Διαγραφή
  28. Στο μέλλον και η ψήφος μας, Αντε γειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Συνάδελφοι επικοινωνείστε στα email και τηλέφωνα Βουλευτών και "ενοχλείστε" γιατί "λεφτά υπάρχουν" και τα παιρνουν αλλοι που δεν εχουν πληρώσει. Η Ελλάδα αναβαθμίζετε και ερχεται 15 Μαρτίου και αλλη αναβάθμιση απο την Moodys "ενοχλείστε" και μην περιμένετε απο τους Προέδρους αποστράτων να μιλήσουν γιατί αφενός ειναι θεσμικά οργανα και αφετέρου ειναι συγγενείς Υπουργών διορισμένοι και σε "θεσούλες" αλλες οπως Νοσοκομείων και Μουσείων.....Ενοχλείστε τους Βουλευτές και Υπουργούς γιατί μόνο οι συντάξεις ειναι στο Μνημόνιο παρολο ηδη τρεις αναβαθμίσεις της Ελλάδος απο Οικους Αξιολόγησης και ερχεται και τέταρτη απο την Moodys στις 15 Μαρτίου. Πηγή:(τέλειο οικονομικό περιβάλλον για την Ελλάδα και μπράβο στην Κυβέρνηση αλλά "μας ξέχασε")
    https://www.handelsblatt.com/politik/international/eu-griechenland-treibt-privatisierungen-voran/100012669.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε μπρο τι πίνεις και δεν μας δίνεις; Ποιες αναβαθμίσεις και κουραφέξαλα, πότε πήγες τελευταία φορά στο σ. μάρκετ; και οι υπουργίσκοι σου μια ενόχληση καταλαβαίνουν, αυτή της μη επανεκλογής τους.

      Διαγραφή
    2. Πες μας για συνάδελφε "τι παίρνεις και δεν μας δίνεις" , πάντως είναι πολύ δυνατό!!

      Διαγραφή
    3. Το τσίπουρο πάει σύννεφο 😂

      Διαγραφή
  30. εάν η Υπουργός δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί η ΝΔ προεκλογικά καλά θα κάνει να παραιτηθεί από την θέση της, διαφορετικά θα φύγει με τον επόμενο ανασχηματισμό, δεν μπορεί αυτή να μην εφαρμόζει την δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι μετά τις εκλογές θα επαναεξεταστεί η κράτηση ΕΑΣ στις συντάξεις και θα μειωθεί, σε ορισμένες κατηγορίες, πρέπει να γνωρίζει δε ότι τα μέλη και οι ψηφοφόροι είναι η βάση του κόμματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μας φλουμουσαν στα ψέματα με αυτή την ΕΑΣ!! Σαν δεν τρέπεται η Μόνα Λίζα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ψέματα συνέχεια και από ψέματα χορτάσαμε, κάνα καλό υπουργό ποτέ θα δούμε σε αυτή τη χώρα. Ζήτω η κονομα κια υπουργέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Έκανε η μύγα κολο και έχετε το κόσμο όλο
    Ούτε δύο γαϊδουρινή άκυρο δεν μπορεί να μοιράσει όχι να είναι υπουργός εργασίας
    Κάποιος θα τρώει καλά


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. 41% Βλέπετε και τα μωρόχαβλα δεδομένα ανθρωπάκια συνταξιούχοι- Απόστρατοι ακολουθούν με πίστη......Τόσο Ανόητοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Με το να δηλώνει η κ μαντάμ ορντανς καλό πληρωμένες δουλειές υπονοεί προφανώς τον εαυτό της καλό πληρωμένη τεμπελιά και όχι τους συνταξιούχους και δη τους από στρατούς. Ένας φίλος που έχει επιχείρηση συνομιλώντας για το θέμα μου είπε ότι ας του υποβάλλει το βιογραφικό της και εφόσον κριθεί ότι έχει τα προσόντα να την προσλάβει. Α στα τσακίδια. Επειδή εμείς δουλέψαμε για να μη πω ότι και ματωσαμε συνεχίζετε να μας γ.... ε χωρίς σάλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. από πέρυσι τον Αύγουστο δεν μπορούν οι ανίκανοι να βγάλουν άκρια με την ΕΑΣ, πόσο ηλίθιοι υπάρχουν σ΄ αυτό το υπουργείο ; πέρασαν 5 μήνες και ακόμη σκέφτονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αγαπητε ΗΡΙΔΑΝΕ η απλη σωματικη βλαβη ηταν και ειναι ΠΛΗΜΕΛΛΗΜΑ(αρ.308 ΠΚ) και τιμωρειται κατ' εγκλησιν, εκτος καποιων περιπτωσεων σχετικα με την ιδιοτητα του παθοντα( δημ. υπαλληλος η δικαστ. επιμελητης σε υπηρεσια) που ειναι ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ διωκομενο.Ακομα και στην περιπτωση της ασημαντης σωμ.βλαβης που τιμωρειται με χρημ.ποινη η παροχη κοινωφελους εργασιας, ειναι πλημελλημα. Ομως και τα πταισματα ως ελαφρα αδικηματα εχουν ποινη, χρηματικη κατα κανονα γιατι κρατηση δεν εκτελειται οπως παληα.Κατα συνεπεια το θαυμαστικο που χρησιμοποιεις επιφωνηματικα η εκφραστικα και μαλλον υποδηλωνει εδω εκπληξη για την ατιμωρησια, ειναι αδοκιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ρε μάστορα έλεος δλδ, το θαυμαστικό σε πείραξε;

      Διαγραφή
  38. Για καποιους που δεν εμαθαν ακομα να σκεπτονται πολιτικα οι μορφες παλης μορφοποιουνται απο την εκαστοτε ιστορικη αναγκη.Ανηκουμε στη μεσαια ταξη και μαλιστα στα χαμηλοτερα οικονομικα στρωματα. ΑΝ εχεις συνειδηση οργανωνεσαι και παλευεις μεσα απο συλλογικες οργανωσεις, σωματεια, φορεις, τοπικους συλλογους, κινηματα οικολογικα και οχι μονο, κατεβαινοντας στο δρομο μαζι με καθε κοινωνικη ομαδα που εχει αναλογα συμφεροντα και ειναι απεναντι απο το συστημα,στηριζοντας ακομα και συμπολιτες μεμονωμενους που υφιστανται στο πετσι τους τη βαρβαροτητα του συστηματος, οπως τους ευαλωτους συμπολιτες θυματα των πλειστηριασμων των αδηφαγων κορακων (τραπεζες, funds) που μας καρατομησαν συνταξεις,κοινωνικες παροχες,δικαιωματα και μας χρεωσαν μεχρι 14ης γενεας δια της βολικης χρεωκοπιας της εγχωριας κλεπτοκρατιας.Εκτος αν νομιζεις οτι εισαι εκλεκτος οποτε τα προβληματα τα λυνεις ειτε δι αντιπροσωπου(βουλευτη, Αυτια, κλπ) ειτε δια της αυταπατης του καναπεως... περιμενοντας μαρκετ πας, επιδομα φτωχειας, καταργηση της ΕΑΣ και αλλα συναφη ονειρα γλυκα. Η φτωχεια του μυαλου βλαπτει σοβαρα την υγεια. Καποιοι ανοητοι συνεχιζουν απτοητοι να κοροιδευουν και να αλληλοσφαζονται μη αντεχοντας να συνειδητοποιησουν την αληθεια μεσα απο την ασημαντοτητα τους ως την πραγματικη θεση τους στο συστημα, μιας και απωλεσαν τις εξουσιαστικες κλαρες(αερας κοπανιστος) που ειχαν ΄΄βολευτει΄΄ αφου ξαφνικα ανακαλυψαν την κοροιδια που οργιλοι τωρα καταγγελλουν. Σχιζοειδης συμπεριφορα με οδυνηρα επακολουθα. Τα προβληματα εχουν ΕΝΙΑΙΑ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ φυση. Αυτο τουλαχιστον λεει η εμπειρια και η γνωση και ειναι απολυτα κατανοητο. Φοβισμενα ανθρωπακια αποθετουν τις ελπιδες στο ΛΟΤΤΟ η στον αιωνιο Υψιστο... ΟΛΟΙ οι χαζοι μπορουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ανωνυμε 12.2.24 10:09:00 εχεις μπερδευτει ασχημα και μεσα στη θολουρα σου πετας βλακειες. Καλυτερα παρατα τα η τραβα να γραφτεις στην ΕΑΑΣ μοιραζει μουσταλευρια pass.κουτι θα σουρθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αυτή τη μπατσική σου νοοτροπία ούτε που πρέπει να γράφεις δεν αντιλαμβανεσαι

      Διαγραφή
  40. λίγη υπομονή μέχρι τέλος Απριλίου με αρχές Μάϊου, όπου θα ξεκαθαρίσει ο νέος τρόπος υπολογισμού που θα εφαρμοστεί της κράτησης ΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. τον Απρίλιο και πριν το Πάσχα η ΕΑΣ αλλάζει, οι στρεβλώσεις που υπάρχουν με την αλ-λαγή κλίμακας ομαλοποιούνται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι τελάληδες έπιασαν δουλειά! Αλήθεια θείο, στρεβλώσεις; τώρα που η άνοια χτυπά την πόρτα μας ξεχάσαμε τι ακριβώς έγινε με μισθούς και συντάξεις; η εασ αλλάζει λοιπόν, βάζει τον μανδύα του κούλη που άλλα έλεγε, κάτι για κατάργηση νομίζω. Την ντουντούκα σου και στην τρύπα γρήγορα.

      Διαγραφή
    2. Ουπς νατος ο κυριούλης, τον βρήκα! Καλέ κύριε τι έχετε να πείτε γιαυτό; "Υπ. Εργασίας για ΕΑΣ: Μεταφέρθηκε για επόμενο έτος, θα επανεξεταστεί" (https://www.staratalogia.gr/2024/02/blog-post_28.html)

      Διαγραφή
  42. Pε ουστ πορφυρογεννητη ο λαός φταίει που.
    την εξέλεξε την κυρία με τις καμελιες και την υποστηρικτρια των λαθρομαύρο όλοι στις Ευροεκλογες ευκαιρία είναι για ενα μυνημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή