Αυτά απάντησε ο ΥΕΘΑ για χορήγηση ξιφών και διαμνημονεύσεων-παρασήμων σε στελέχη ΕΔ

Αυτά απάντησε ο ΥΕΘΑ για χορήγηση ξιφών και διαμνημονεύσεων-παρασήμων σε στελέχη ΕΔ

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τα ισχύοντα θεσμικά κείμενα ανά κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), όλοι οι Αξιωματικοί ανεξαρτήτως προέλευσης, με την προαγωγή - ονομασία τους στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντίστοιχων, δικαιούνται εφάπαξ χορήγηση ξίφους από την Υπηρεσία (δίχως οικονομική επιβάρυνση). Τούτο συνεπάγεται ότι δικαιούχοι καθίστανται όχι μόνο οι εν ενεργεία (ε.ε.) Αξιωματικοί λοιπών προελεύσεων, αλλά και όσοι προήχθησαν στο βαθμό, μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νομικού πλαισίου, και έχουν εν τω μεταξύ αποστρατευθεί, πριν καταστεί δυνατόν να τους χορηγηθεί ξίφος. Ως εκ τούτου, προέκυψε ως εκκρεμότητα η χορήγηση ξιφών σε εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη.

Τα Γενικά Επιτελεία (ΓΕ), από πλευράς τους και σύμφωνα με τις σχετικές πιστώσεις του λειτουργικού τους προϋπολογισμού, έχουν μεριμνήσει για τη σταδιακή απονομή των ξιφών στα δικαιούμενα στελέχη, εξαιρουμένης της ανελαστικής υποχρέωσης απονομής ξιφών για τους αξιωματικούς προερχόμενους από παραγωγικές σχολές (ΑΣΕΙ) ως απαραίτητο στοιχείο της στολής που φέρουν.

Στην παρούσα χρονική περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση Διακλαδικής Συμφωνίας - Πλαίσιο, πέρα των ανωτέρω, για την προμήθεια επιπλέον ξιφών από τα ΓΕ, τα οποία θα επιδοθούν στους δικαιούχους σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, καλύπτοντας σημαντικό αριθμό εκκρεμοτήτων των ΓΕ και εξομαλύνοντας τις παρατηρούμενες καθυστερήσεις στην προβλεπόμενη διαδικασία.

Επιπρόσθετα, αναφορικά με το ζήτημα της χορήγησης διαμνημονεύσεων - παρασήμων σε Αξιωματικούς των ΕΔ, σας γνωρίζω ότι τα ΓΕ τηρούν απαρέγκλιτα την προβλεπόμενη διαδικασία και δεν παρουσιάζονται χρονικές διαφορές στις απονομές τους, ανεξαρτήτως προέλευσης των Αξιωματικών. Εξαίρεση στις ενέργειες των ΓΕ αποτελεί η διαδικασία ένταξης των Αξιωματικών στα Τάγματα Αριστείας, στην οποία απαιτείται προηγούμενη γνωμοδότηση του Συμβουλίου των Ταγμάτων Αριστείας με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε εν συνεχεία να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Σε κάθε περίπτωση, τα ΓΕ αποστέλλουν αμελλητί τους ονομαστικούς πίνακες δικαιούμενων Αξιωματικών των ΕΔ στο Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν γνωστοποίησης επικείμενης σύγκλησης Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΔΕΝΔΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

31 Σχόλια

  1. Γεια σου μεγάλε υπουργαρα 41%. Ακομη οι ε.α. αξκοι περιμενουν το ξίφος ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδω ρε στρατιωτικε δεν σου δινουν τα 2,70 των υπηρεσιών σου και εργαζεσαι παρανομως μαυρα..
    Περιμένεις και ξιφος;;
    Παρε ενα 41% τωρα και τραβα να κανεις υπηρεσια σε χωρο που ουτε οι Φλιντστοουνς δεν θα κοιμοντουσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου ετοιμάσουμε σουίτα σε 5άστερο κάθε φορά που θα κάνεις υπηρεσία.

      Διαγραφή
    2. Προς τον Παρασκευή 11:19
      Άντε πιο πέρα, ειρωνεύεσαι κιόλας..
      Σου ζήτησε κανένας 5άστερο;

      Διαγραφή
    3. Κοιμασε στην υπηρεσία?

      Διαγραφή
  3. Μόνο οι ΑΣΕΙ και οι ΕΜΘ δικαιούνται ξίφη. Οι δύο θεσμοί στυλοβάτες των ΕΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν δεν δίνουν λεφτά δίνουν παράσημα. Έχουν γίνει χειρότεροι από τους πορτιέρηδες της Μ βρεττανιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως αναφέρει ο κος. υπουργός......όλοι οι Αξιωματικοί ανεξαρτήτως προέλευσης, με την προαγωγή - ονομασία τους στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού δικαιούνται εφάπαξ χορήγηση ξίφους....... Οι Ανθλγοί προέλευσης ΕΜΘ με προϋπηρεσία στον βαθμό 4 χρόνια πότε προβλέπεται να παραλάβουν τα ξίφη τους/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρτε τα λεφτά που σας δίνουν,και μη το κυνηγάτε και πολύ. Είστε που είστε γιαλαντζί, πιστέψατε και τον Κούλη και τον βγάλατε με 40 τακατό, μη βγάζετε και γλώσσα...

      Διαγραφή
  6. Μήπως με τα Μπράντλεϊ να ζητήσουμε από τον θείο Σαμ και μεταχειρισμένα σπαθιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας γινει μια συμβαση με τα ΤΖΑΜΠΟ να δινονται προσωρινα ξιφη μεχρι να δοθουν τα προβλεπομενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα Σε αυτό το 'κάτι σαν χώρα', το μόνο που μπορεί να γίνει είναι διαχείρηση χρέους. Τίποτε άλλο υγιές δεν ευδοκιμεί εδώ στα κάτω βαλκάνια.

      Διαγραφή
  8. Υπάρχουν Δις για εξοπλιστικα και μας έχεται στην κοροιδία εδώ και 15 χρόνια .Εάν δεν έχεται χρήματα ανοίξτε ένα λογαριασμό να σας βάλουμε λίγα από την κουτσουρεμένη συνταξή μας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφεις "ανοίξτε" και "βάλουμε", γιατί "έχεται";

      Διαγραφή
  9. Άντε από κει που θέλετε και ξίφος, οι απόφοιτοι Λυκείου. Ούτε ανθυπασπιστές δεν έπρεπε να σας κάνουν, όχι αξιωματικούς. Όπως γράφει κι άλλος από πάνω: πείτε κι ευχαριστώ για τα χρήματα που παίρνετε ως αργόμισθοι (αφού καθήκοντα υπαξιωματικού δεν θέλετε να ασκήσετε και αξιωματικού, δεν μπορείτε) και περιμένετε την αποστρατεία σας, να ησυχάσουμε κι εμείς κι εσείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ύπαρξή τους χαλάει την εργατικότητα της μεγάλης του γένους; Όταν φύγουν που θα βγάζετε το κόμπλεξ ανωτερότητας που σας διακατέχει,μιας κ στο σπίτι παίζει παντόφλα κ εξευτελισμός; Τουλάχιστον τραγικό το γεγονός ότι αν κ τρώτε ακριβώς τα ίδια στην μάπα,να θεωρείται ότι διαφέρετε, όταν με την πάροδο των ετών ακόμη κ μια πατάτα θα γίνει συνταγματάρχης... Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα σε όλους τους τομείς,για εσάς πρωτίστως κ έπειτα για όλους τους υπόλοιπους,αν απλά κάνατε την δουλειά σας κ δεν γλυφατε μέχρι κ τα πόμολα για τον όποιο μικροεγωισμό σας; Αυτό ακριβώς το γλείψιμο σας,έχει φέρει οικονομικά στην χειρότερη θέση της κοινωνίας,μιας κ ντελιβερας βγάζει περισσότερα κ από διοικητή μονάδας κ ασχολείστε με το αν θα πάρει ξίφος ή όχι ο εμθ. Άξιοι της μοίρας σας,οι πιο χρήσιμοι ηλίθιοι των πολιτικών.Για το μόνο που λυπάμαι είναι πως μαζί με την δική σας κατρακύλα,παρασύρετε κ όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους,ακόμη κ αν αυτοί οι άνθρωποι είναι απόφοιτοι γυμνασίου...

      Διαγραφή
    2. Προς τον αγαπητό Ηριδανό και τους ομοίους του, εμείς οι Αξιωματικοί προέλευσης ΕΠΥ σας "ξελασπώσαμε" όταν ήρθατε στουρνάρια στις Μονάδες και δεν ξέρατε που πανε τα 4, οι "απόφοιτοι Λυκείου" όπως λες, αν και το ποσοστό ΕΜΘ με πτυχίο ΑΕΙ είναι πολύ μεγαλύτερο των αποφοίτων της ΣΜΥ. Και, ναι και ως Υπαξιωματικοί πετύχαμε την αποστολή μας και ως Ανθυπασπιστές και ως Αξιωματικοί τα καταφέρνουμε κι ας μην έχουμε την εκπαίδευση του Αξιωματικού που θα έπρεπε και παρά τα χρόνια που μας βαρύνουν στην πλάτη. Σας ξελασπώσαμε ως Υπαξ, σας ξελασπώνουμε και ως Αξκοί. Και το μισθολογικό θα λυθεί και έναν ακόμη βαθμό θα πάρουμε και θα πάρουμε και το σπαθί ¨με το σπαθί" μας όλα! Σκόρδο παραπόταμε Ηριδανέ!

      Διαγραφή
    3. Προς 10:09:00 & 12:57:00 γι'αυτό έχουν τάξεις τα ΣΑ/ΕΔ. Αλλιώς θα ήσασταν εσείς διοικητάδες,με ότι κι αν έχει αυτό πίσω του, ή μάλλον, ότι ΔΕΝ έχει.

      Διαγραφή
    4. Προς 10:09:00 & 12:57:00: Τα περί παντόφλας και εξευτελισμού στο σπίτι είναι αυθαίρετες γενικεύσεις, που θα μπορούσαν κάλλιστα να ισχύουν και για τους ΕΜΘ - εκτός αν είναι όλοι τόσο μάγκες που έχουν σκίσει τη γάτα στο σπίτι τους και τρώνε παντόφλα μόνο στη Μονάδα. Αντίθετα, είναι δεδομένο ότι ΟΛΟΙ οι ΕΜΘ μπήκαν στις ΕΔ με απολυτήριο Λυκείου και επίπεδο τόσο χαμηλό που δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα επί χρόνια, ιδίως αυτοί που κατατάχθηκαν στα 25 και 26 τους κι έχουν πρόβλημα σήμερα με το όριο ηλικίας στον βαθμό τους.
      Αν κάποιοι κατάφεραν μετά να πάρουν πτυχίο στον ευρωπαϊκό πολιτισμό από το ΕΑΠ ή πτυχίο λογιστικής από ΤΕΙ, λίγο ενδιαφέρει την Υπηρεσία: ούτε τους το ζήτησε, ούτε θα το αξιοποιήσει. Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από τα πτυχία των ΑΣΕΙ, τα οποία παρέχουν εκπαίδευση προσανατολισμένη στα καθήκοντα που θ' ασκήσουν οι νέοι αξκοί, χώρια που αντικείμενα όπως η ηγεσία και η διαχείριση ανθρώπων δεν διδάσκονται πρακτικά σε κανένα πανεπιστήμιο! Όσα πτυχία και να πάρει ένας ΕΜΘ, δεν μπορεί να ξέρει αυτά που έμαθε στην πράξη επί τετραετία ένας απόφοιτος ΑΣΕΙ. Τώρα, αν δείξατε στον ανθλγό τα κατατόπια της μονάδας , τα κόλπα για την έφοδο ή το πώς κάνετε εσείς το πυρ και κίνηση, φαντάζομαι ότι ούτε εσείς τα ξέρατε όταν πρωτοπήγατε και κάποιος άλλος παλιότερος, μάλλον απόφοιτος ΑΣΕΙ, σας τα έμαθε. Έτσι δεν είναι;
      Τα περί γλειψίματος, τα θεωρώ αστεία να τα επικαλούνται άνθρωποι που μπήκαν στις ΕΔ με τελείως αδιαφανή κριτήρια και διατήρησαν στενή "επαφή" με τις γνωριμίες τους σε όλη την καριέρα τους, μέχρι και για την διατήρησή τους ως ΕΟΘ! Μην κρίνετε εξ ιδίων τ' αλλότρια. Το ίδιο και για την πατάτα που γράφετε ότι θα γίνει συνταγματάρχης: πιο πιθανό είναι να πάρεις έναν απόφοιτο Λυκείου και να γίνει με τα χρόνια αξκός, χωρίς ποτέ να εκπαιδευτεί ούτε ν' αξιολογηθεί. Το ότι ενδεχομένως ήταν εξαίρετος ως υπξκός χειριστής οπλικών συστημάτων, δουλειά για την οποία κατατάχθηκε αρχικά, δεν σημαίνει ότι μπορεί να ηγηθεί ανθρώπων ούτε να εκτελέσει καθήκοντα αξκού χωρίς αντίστοιχη εκπαίδευση.
      Πάρτε τώρα τους βαθμούς που προφανώς κερδίσατε αξιοκρατικά (κι όχι γλείφοντας άλλη μια φορά τους πολιτικούς κι εκμεταλλευόμενοι το πλήθος των ψήφων που αντιπροσωπεύετε), πάρτε και το μισθολογικό κλιμάκιο του αξιωματικού (χωρίς να ασκείτε τα αντίστοιχα καθήκοντα), πάρτε και το σπαθάκι σας με το ταχυδρομείο και κοιμηθείτε, νομίζοντας ότι γίνατε αξιωματικοί.
      Υ.Γ. καλύτερα παραπόταμος με νερό που κυλάει, παρά βάλτος με βρωμόνερα κι αρρώστιες.

      Διαγραφή
    5. Εγώ λέω να παίρνουν μόνο τα ΕΜΘ ξίφος 😆

      Διαγραφή
    6. ΗΡΙΔΑΝΕ, μπράβο σου! Σε πέντε γραμμές τα είπες όλα!

      Διαγραφή
    7. Ηριδανέ, μην ανοίξω το στόμα μου για ΕΟΘ αξκούς από ΣΣΕ και ΑΣΣΥ!!! Μην ανοίξω το στόμα μου γιατί έχουν δει πάρα πολλά τα μάτια μου στα 34 χρόνια υπηρεσίας, εντάξει;;;; Άιντε από ΄δω που θα πεις για βάλτους και βρωμιά!!! Η κοροϊδία απέναντί μας είναι πρωτοφανής αλλά μάντεψε, δεν θέλαμε όλοι να γίνουμε Αξκοί. Δεν ήθελα ποτέ να υπαχθώ στην κατηγορία των Αξκών για πάρα πολλούς λόγους, διότι δεν είμαστε όλοι για όλα! Κρατήστε την δήθεν ανωτερότητά σας, κρατήστε και τα ξίφη σας και τις τελετές σας. Μού προκαλεί αηδία ο τρόπος που μιλάτε για το προσωπικό σας και ελπίζω να μην είστε εν ενεργεία, αλλα΄και να είστε, να ξέρετε ότι καταλαβαίνουμε πολύ καλά τί κουμάσια είστε. Όλα τα καταλαβαίνουμε, και την ανεπάρκειά σας, την ανικανότητά σας, τα κομπλεξ σας, τους ελιγμούς και τη δουλοπρέπειά σας προκειμένου να εξασφαλίσετε ευμενέστερη αντιμετώπιση για την αναρρίχησή σας στην ιεραρχία.... Είναι πολύ λίγοι οι αξκοί που είναι αξιόλογοι αλλά και τί να κάνεις;;; Γι αυτό, πάψτε καλύτερα, γιατί το απολυτήριο λυκείου δεν είναι χολέρα. Μακάρι να μπορούσα να αποστρατευθώ χθες και χάρισμά σας και οι βαθμοί και τα παράσημα. Το παράσημό μου είναι η δουλειά μου που γνωρίζω άριστα και τα παιδιά μου.

      Διαγραφή
  10. Παιδια το σπαθι και τα ματια σας ερχονται και καρναβαλια.Θεε μου τι προβληματα εχουν οι ανθρωποι.Ξυπνατε που κοιμαστε ορθιοι και δεν πληρωνετε ξενοδοχειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εδώ ο κόσμος καίγεται, και κάποιοι ονειρεύονται σπαθιά κ ασπίδες. Ντροπή σας , σε όλους σας. Οι περισσότεροι μυρωδιαδες που ζητούν διακαώς το σπαθί, δεν έχουν δει τι παίζει πέρα ;πο τα διόδια Αφιδνών και Αγ Στεφάνου.. βρε ουστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διαβάζοντας αυτά τα σχόλια ειλικρινά ντρέπομαι για την κατάσταση του ένστολου προσωπικού. Παντελής έλλειψη σεβασμού προς ανώτερους πίσω απ' την ανωνυμία. Ποιος είσαι εσύ που ξεστραβωσες τον νέο Αξκο; Αυτός είναι ο σεβασμός σου; Αυτά που γράφεις δείχνουν άνθρωπο ασεβαστο και ντροπιάζεις τον όρκο που έδωσες κρυπτομενος πίσω από την ανωνυμία. Ίσως βέβαια τώρα να είσαι ένα και σου βγήκε το επαναστατικό! Ωπωσδηποτε γίνονταν γίνονται και θα γίνονται αδικιες και παρατυπίες συμπεριφορές πλην όμως υπάρχουν θεσμικά όργανα που μπορεί σήμερα κάποιος να προσφύγει και να ικανοποιηθει. Ανατρέξτε λοιπόν στον όρκο σας και επανατοποθετηθειται για τα γραφομενα σας, ο στρατός τους χρειάζεται όλους αξιοποιώντας τις δεξιότητες εκάστου. Με εκτίμηση και σεβασμό σ όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με το σχόλιο σου. Μήπως όμως και πολλοί Αξκοι δεν εμπνεουν σεβασμό; Μήπως το επίπεδο των Αξκων είναι πολύ χαμηλο απο πολλές απόψεις;;

      Διαγραφή
    2. Να και ένας πο γράφει επώνυμα. Είναι ο Κωστής, όχι ο 9:50:00

      Διαγραφή