ΥΦΕΘΑ: Aνακοίνωσε τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής υπαγόμενο στον Α/ΓΕΕΘΑ (ΦΩΤΟ)

ΥΦΕΘΑ: Aνακοίνωσε τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής υπαγόμενο στον Α/ΓΕΕΘΑ (ΦΩΤΟ)

Τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων, υπαγομένου στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ προβλέπει – μεταξύ άλλων – νομοσχέδιο που έχει προωθήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανακοίνωσε ο ΥΦΕΘΑ Ιωάννης Κεφαλογιάννης, στο χαιρετισμό του στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικότητα», που διοργάνωσε η Σχολή Εθνικής Άμυνας, σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο.

«Για την στελέχωση του Σώματος προβλέπεται η ίδρυση τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), η δυνατότητα μετάταξης στο Σώμα εξειδικευμένων στελεχών λοιπών Όπλων κι Σωμάτων, αλλά και δυνατότητες φοίτησης και μετεκπαίδευσης των στελεχών του Σώματος σε αντίστοιχα Τμήματα των ΑΕΙ», γνωστοποίησε επίσης.

Ειδικότερα, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε σχετικά: «Στόχος αποτελεί η προσαρμογή, η πρόληψη και έγκαιρη αντίδραση των ψηφιακών υποδομών των Ε.Δ. στις προκλήσεις κυβερνοασφάλειας, καθώς και η επίτευξη ενός ενιαίου Δόγματος αξιοποίησης και ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων θα συγκροτείται από τη διεύθυνση Πληροφορικής στο ΓΕΕΘΑ, τη διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Α6) και από διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία, στις μείζονες διοικήσεις, στους μείζονες σχηματισμούς, στις λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Για την στελέχωση του Σώματος προβλέπεται η ίδρυση Τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), η δυνατότητα μετάταξης στο Σώμα εξειδικευμένων στελεχών λοιπών Όπλων κι Σωμάτων αλλά και δυνατότητες φοίτησης και μετεκπαίδευσης των στελεχών του Σώματος σε αντίστοιχα Τμήματα των ΑΕΙ. Θα υπάρξουν δύο τμήματα με διαφοροποιημένες αρμοδιότητες υπαγόμενα στη διεύθυνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ: Το τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης και το τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων, τα οποία θα στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό με συναφείς τίτλους σπουδών και από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Σκοπός των επικείμενων τμημάτων αποτελεί η ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικά συστήματα, η συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και η ανάπτυξη εφαρμογών με ειδική έμφαση στην ανάλυση δεδομένων, καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων και γνώσης στον τομέα της εθνικής άμυνας», πρόσθεσε.

Επίσης, ο ΥΦΕΘΑ ανέφερε: «Η απόκτηση τεχνογνωσίας στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, η αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας εμπειρίας από προσωπικό των ΕΔ στη διαχείριση και το σχεδιασμό πληροφοριακών συστημάτων, λογισμικού και διαδικτυακών εφαρμογών, η βελτίωση των ήδη υφιστάμενων μηχανισμών κυβερνοασφάλειας και ψηφιακής πλοήγησης, υπό ενιαία διοίκηση και εκπαίδευση, θα μας προσδώσουν σημαντική προστιθέμενη αξία, όντας υπολογίσιμοι και ισότιμοι δρώντες στο σύγχρονο επιχειρησιακό πεδίο. Υπό το πρίσμα αυτό, και με γνώμονα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας, το Κοινό Σώμα Πληροφορικής θα αποτελέσει τον προπομπό των Ενόπλων Δυνάμεων για την μετάβαση στο κατώφλι της νέας εποχής».

«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναδειχθεί ως ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που διαθέτουμε για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και τη διασφάλιση της ειρήνης. Είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και μόνο με συνεργασία και αφοσίωση μπορούμε να την αξιοποιήσουμε προς το κοινό καλό», κατέληξε.

Τον ΥΦΕΘΑ υποδέχθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας, ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο διοικητής της ΣΕΘΑ αντιστράτηγος Aθανάσιος Σαρδέλλης και ο πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

22 Σχόλια

  1. Εύγε, αλλά αργήσαμε 15 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ειδικότητες της ΣΣΑΣ έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά παραιτήσεων στις ένοπλες Δυνάμεις γιατί αντιλαμβάνονται ότι οι ανταμοιβές στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ καλύτερες...να δω πως θα κρατηθούν οι πληροφορηκάριοι αξιωματικοί της ΣΣΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωπα τι έγινε τώρα? Δεν κλείνει δηλ. η ΣΣΑΣ? Δεν θα κάνουν συμβάσεις οι ΕΔ με πολίτες? Ε ρε ζημιά που πάθαμε εμείς οι ακομπλεξάριστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΣΣΑΣ στους σύγχρονους τεχνολογικούς και επιστημονικούς καιρούς που ζούμε και να μη υπήρχε- που ευτυχώς υπάρχει- έπρεπε να την ανακαλύψουμε.Τεραστία η προσφορά της σε όλους τους Τομείς των ΕΔ......

      Διαγραφή
  4. Απορώ γιατί δεν ενέταξαν και τις επικοινωνίες στο κοινό διακλαδικό σώμα.
    Πάντως είναι μια καλή αρχή.
    Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΛΕΕΙ Η ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΤΗ ΣΣΑΣ ΟΤΙ ΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΙΑΣΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΓΡΑΦΕΙ ΔΗΛ Ο ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ 18.000 ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ 13.000 Κ ΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΣΑΣ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ. ΑΦΟΥ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΕΙΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑΡΙΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ 25 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΤΗ ΣΤΙΣ ΕΔ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΡΟΩΡΗΣ ΕΞΟΔΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με τόσους ανώτατους σε θέσει. άνευ ουσίας,ήταν θέμα χρόνου να δημιουργηθούν καινούριες διευθύνσεις, ώστε να δικαιολογηθεί η ύπαρξη τους. Πληρώστε τους,και διώξτε τους ΕΠΟΠ . Χαλάνε τη πιάτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο σχεδιασμός που ανακοίνωσε ο κ. υφυπουργός διαφέρει σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο αντίστοιχο νομοσχέδιο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Η σημαντική διαφορά είναι ότι το νέο Σώμα θα συμπεριλάβει και την Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ η οποία επιτέλους φαίνεται να μετακινείται εκεί που πρέπει να είναι, δηλαδή στον Κλάδο Επιχειρήσεων. Αν υποθέσουμε ότι η αλλαγή αυτή συμπεριλαμβάνεται στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, πρόκειται για την τρίτη έκδοσή του! Διαφαίνεται ότι η αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία αναλήφθηκε βιαστικά και πρόχειρα, χωρίς να ζητηθεί εξ αρχής η άποψη και οι προτάσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων.
    Ωστόσο, στην ομιλία του ο κ. υφυπουργός απέφυγε έντεχνα να αναφερθεί στο υπηρετούν προσωπικό των Σωμάτων Έρευνας-Πληροφορικής (ΣΕΠ) του ΣΞ και της ΠΑ, που στο δημοσιευθέν νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα ενταχθεί αυτόματα στο υπό ίδρυση Κοινό Σώμα. Η προοπτική αυτή είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις από το προσωπικό της ΠΑ, κυρίως από τους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς αλλά και ανώτερους αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι θεώρησαν ότι "θα διαταραχθεί ο υπηρεσιακός βίος τους και μάλιστα στη δύση της καριέρας τους". Η αλήθεια είναι ότι η ΠΑ αντιμετωπίζει διαρκή διαρροή νεαρών στελεχών Πληροφορικής προς τον ιδιωτικό τομέα η οποία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω όταν αυτά τα στελέχη κληθούν να αναστατώσουν την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους, μετατιθέμενα σε παραμεθόριες μονάδες του ΣΞ ή σε πλοία του ΠΝ.
    Αντίστοιχο πρόβλημα, με επιπρόσθετες ηθικές προεκτάσεις, αναμένεται να έχουν οι σπουδαστές του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Ικάρων που εισήχθησαν φέτος με βάση 18700 μόρια αλλά και της αντίστοιχης ειδικότητας της ΣΜΥΑ. Αυτοί οι σπουδαστές κατατάχθηκαν στην ΠΑ έχοντας στο μυαλό τους συγκεκριμένη προοπτική εξέλιξης που θα μεταβληθεί δραστικά επί το χείρον με την αυτόματη ένταξή τους στο Κοινό Σώμα κατά την αποφοίτησή τους. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που άλλα υπόσχεται το ελληνικό κράτος στους υπηκόους του και άλλα πράττει στο τέλος. Το ερώτημα είναι αν αυτοί οι σπουδαστές γνώριζαν εκ των προτέρων αυτή τη δραστική αλλαγή, θα έκαναν την ίδια επιλογή ή θα επέλεγαν κάποιο ΑΕΙ που θα τους έδινε καλύτερες προοπτικές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. (συνέχεια) Γενικά, η αυτόματη ένταξη στελεχών στο Κοινό Σώμα θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, από απλά όπως η ανάγκη μαζικής χορήγησης νέων στολών, έως σύνθετα όπως η μεταξύ τους αρχαιότητα και άλυτα, όπως η μαζική φυγή όσων δεν θέλουν να βρεθούν ξαφνικά να κάνουν εφόδους στα φυλάκια του Έβρου ενώ είναι περιζήτητοι στον ιδιωτικό τομέα.
    Προφανώς, το ΥΠΕΘΑ γνωρίζει ότι το Σώμα δεν μπορεί να στελεχωθεί μόνο από μετατάξεις "από άλλα Όπλα και Σώματα". Η Πληροφορική στις ΕΔ στηρίζεται κυρίως στο εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό των ΣΕΠ ΣΞ και ΠΑ και των αντίστοιχων ειδικοτήτων του ΠΝ. Η έλλειψη αναφοράς στην ομιλία του κ. υφυπουργού στην αυτόματη μετάταξη αυτών στο Κοινό Σώμα μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ότι το υπουργείο μελέτησε τις αντιδράσεις (όπως αποδεικνύεται από τη συμπερίληψη της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας) και αποφάσισε αυταρχικά να αποκρύψει και να αγνοήσει την προοπτική μαζικών παραιτήσεων από τα στελέχη της ΠΑ και τους σπουδαστές της ΣΙ και της ΣΜΥΑ. Αν όμως νομίζει ότι θα τους αναπληρώσει αριθμητικά με ΕΠΟΠ και ΟΒΑ, που θα παίρνουν 800 ευρώ και θα λείπουν τις μισές μέρες του μήνα σε περίπολα, σκοπιές και απαλλαγές υπηρεσίας, κάνει μεγάλο λάθος. Εξάλλου οι νέοι προτιμούν να γίνουν μπαρίστα και ντελιβεράδες παρά να πάνε ΕΠΟΠ. Πώς περιμένει το υπουργείο να προσελκύσει ικανούς και έμπειρους αναλυτές και προγραμματιστές, διαχειριστές δικτύων, πληροφοριακών συστημάτων και βάσεων δεδομένων ή στελέχη κυβερνοάμυνας με αυτές τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας;
    Ας ελπίσουμε ότι η Πληροφορική στις ΕΔ θα σταματήσει να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα, συνοπτικές διαδικασίες και αυταρχισμό. Εκτός και αν ο απώτερος στόχος είναι να αποδυναμωθεί το στελεχιακό δυναμικό ώστε εκχωρηθεί το έργο στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα είναι πραγματικά καταστροφικό για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των ΕΔ αλλά και για το απόρρητο των πληροφοριών που διαχειρίζονται. Κολπάκια όπως η χρήση κακοπληρωμένων και δυσαρεστημένων υπαλλήλων για απομακρυσμένη υποστήριξη μόνο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, δεν μπορούν να δουλέψουν στις ΕΔ! Πολύ περισσότερο, αν οι συμβαλλόμενοι επιβάλλονται άνωθεν ή έξωθεν, χωρίς δυνατότητα αποκλεισμού των κακότροπων και ανεπαρκών διαπλεκόμενων που «είδαν ευρώ και μπήκαν»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Χουπη γιατί επιτρέψατε ένας κατώτερος σας να είναι δεξιά του Υφυπουργού και εσείς αριστερά του. Ο παρατηρώ Παλαιοκωμιτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο άλλος έχει μεγαλύτερο και πιο διαχρονικό "μέσον", οπότε ο κάθε προϊστάμενος, κάνει γενικώς και απροσδιορίστως "τουμπεκί ψιλοκομμένο" σε τέτοιες καταστάσεις, για να έχει το κεφάλι του ήσυχο! Κατάλαβες ή να στα "σπάσω" σε κέρματα;

      Διαγραφή
  10. Επειδή δεν δέχθηκε το ΠΝ να κάνει πληροφορική όπως ο ΣΞ και η ΠΑ , θα επιβληθεί η διακλαδική πληροφορική στο ΠΝ. Ταυτόχρονα διαλύουν την πληροφορική του ΣΞ και της ΠΑ με το πρόσχημα της διακλαδικής πληροφορικής. Πάνε να λύσουν ένα θέμα και δημιουργούν δύο άλλα εκ του μηδενός. Μία ζωή ράβε ξήλωνε οι ΕΔ ενέχυρο του κάθε άσχετου πολιτικού, ο υφεθα δεν ξέρει που βρίσκεται και που πατάει και κάνει άστοχες και αχρείαστες θεσμικές αλλαγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για σπάστω λίγο ρε βαρύμαγκα να καταλάβουμε και εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολλά είπε ο υφυπουργός, δεν μας είπε όμως γιατί πρέπει οπωσδήποτε να φτιαχτεί Σώμα για να κάνει όλα αυτά που θέλει να κάνει για την Πληροφορική στις ΕΔ. Ποιος τον εμποδίζει αυτή τη στιγμή να αναβαθμίσει τις δυνατότητες κυβερνοάμυνας των ΕΔ, εκτός από την έλλειψη προσωπικού την οποία ΔΕΝ θα διορθώσει αλλά άλλον θα επιβαρύνει; Πιστεύει ότι ο ναυτικός Σφακιανάκης θα υποταχθεί στον σωματάρχη και δεν θα συνεχίσει να κάνει του κεφαλιού του, πουλώντας κυβερνοπροστασία σε ολόκληρο το Δημόσιο ενώ δεν προλαβαίνει τα του οίκου του; Πιστεύει ότι οι 2-3 άπειροι που έχουν πτυχίο data science από καραμπόλα, θα μπορέσουν να βγάλουν κάτι χρήσιμο από τον ωκεανό των δεδομένων που έχουν οι ΕΔ; Αν το πρόβλημα είναι η πρόσβαση στα δεδομένα, αρκεί μια διαταγή του ΓΕΕΘΑ ή μια απόφαση ΣΑΓΕ και τα σκυλιά, δεμένα. Πιστεύει (ή τον έπεισαν) ότι η ΤΝ μπορεί να σύρει από μόνη της την αναβάθμιση των ΕΔ ενώ είναι, στην πραγματικότητα, εργαλείο και όχι λύση; Ποιος του είπε ότι ένα τμήμα σε διεύθυνση επιτελείου είναι η κατάλληλη δομή για να γίνει ανάπτυξη εφαρμογών και ερευνητική δραστηριότητα; Σε ποιες υποδομές (δίκτυα, servers, αποθήκευση) θα στηριχτούν αυτές οι δραστηριότητες και πώς θα εξασφαλιστεί η διατήρηση της τεχνογνωσίας όταν οι αρμόδιοι μετατεθούν ή αποστρατευτούν; Εν τέλει, ποιος ωφελείται ατομικά από όλη αυτή την αναταραχή; Γιατί όφελος για τις ΕΔ δεν θα προκύψει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με φωτοβολίδες δεν λύνονται τα προβλήματα των ενόπλων δυνάμεων. Αποστρατεύονται οι υπαξιωματικοί λόγω ηλικίας, δεν προσέλαβαν άλλους και πετούν τη μπάλα στην εξέδρα με light θέματα.
    Ακρίβεια, αγροτικό, ΑΕΙ, δημογραφικό, υγεία, συσσωρεύονται και δεν λύνονται με ΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σε ΟΛΕΣ τις ΕΔ των δυτικών χωρών και όχι των δυτικών μπανανιών, όπως η ντόπια μπαλκάνικη ραγιάδικη, ακόμη και στην Τουρκία, την Κίνα, αλλά και στην Β. Κορέα, και ειδικά στις ΗΠΑ, κάθε όπλο και σώμα έχει το δικό του πληροφορικό τμήμα γιατί ακριβώς διαφέρουν και δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες και παραμέτρους, αποστολές κ.πλ.Το μόνο "κοινό" ή μάλλον η μόνη κοινή διεύθυνση που εμπεριέχει φυσικά και πληροφορική είναι η διεύθυνση, ή όπως αλλιώς το αποκαλούν οι άλλες χώρες, διεύθυνση κυβερνοάμυνας ή κυβερνοασφαλειας ή κυβερνοχώρου ή όπως αλλιώς σχετικά την αποκαλούν! Οι όποιοι ντόπιοι, ευθαρσώς χαρισματικοί και κλινικά αυτιστικοί ηλίθιοι, έχουν μπερδέψει την "Κυβερνητική" με την πληροφορική της Fortran, Cobol, Java, Android, iOS. Τόσο άσχετους και ηλίθιους είχαμε να δούμε από την εποχή της δημιουργικής λογιστικής του αρχιερέα της διαπλοκής που έβαλε τον θεμέλιο λίθο στην λάσπη για την ολική καταστροφή της δυσμοιρης χώρας και των ντόπιων κατοίκων που ονειρεύονται περασμένα μεγαλεία με κλεμμένα λεφτά, passόλια και αρχές μαρες κατινάρες, ή το απαύγασμα της σάρας, της μάρας και του κακού συναπαντήματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με αυτό το μόνο που θα πετύχουν είναι η παραίτηση και των τελευταίων ικανών στελεχών που βρίσκουν μισθούς πολλαπλάσιους από αυτούς που δίνουν . Το δε χάος που θα επικρατήσει με την κατάρρευση των πληροφοριακών συστημάτων θα το δουν όταν θα είναι πλέον μη αναστρέψιμο και θα βρεθούν σε θέση που δεν έχουν ακόμη διανοηθεί . Ούτε επίδομα ούτε τίποτα μόνο και θα κρατηθούν τέτοια στελέχη; Για κανένα λόγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να δούμε τώρα που θα φύγουμε και εμείς οι τελευταίοι και τα υπόλοιπα ικανά στελέχη που έχουμε τόσους τίτλους σπουδων και καθόμαστε με χίλια ευρώ ενώ έξω προσφέρουν πολλαπλάσια . Δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι πάνε να κάνουν και πως έτσι θα κρεμάσουν όλα τα συστήματα γιατί η τεχνική γνώση που έχουν κάποια στελέχη θα φέρει μεσαίωνα όταν αυτά παραιτηθούν . Δε πειράζει όλα για κάποιο λόγο γίνονται.Ας τα δώσουν σε εταιρίες έξω με αφιόνισα έξοδα που θα χρειαστούν για να διαχειριστούν τα συστήματα τους ενώ θα μπορούσαν με κάποια επιδόματα να κρατήσουν κάποιο μέρος αυτών . Αλλά άπαυτου σκέφτομαι ενοποιήσεις και μεγαλεπίβολα σχέδια δίχως το budget να υποστηρίξουν το προσωπικό αυτό ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να τους δώσει και άδεια εξάσκησης επαγγέλματος όπως στους στρατιωτικούς γιατρούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τα επιδόματα που μνημονεύονται ως λύση στο πρόβλημα των αποχωρήσεων, δε νομίζω ότι θα είναι αποτελεσματικά. Ακόμα και 100 ή 150 ευρώ το μήνα να δώσουν (που δεν το πιστεύω), δεν θα υπάρξει σημαντική διαφορά στις αποδοχές, αν λάβουμε υπόψη πρόσθετη φορολογία, πιθανή αλλαγή κλίμακας κλπ. Δείτε τι έγινε με το ΠΝ.
    Όμως, το μεγάλο πρόβλημα με τέτοιου είδους επιδόματα είναι προσελκύουν διάφορους άσχετους βυσματίες που, ανάλογα με το κριτήριο χορήγησης, επιδιώκουν είτε μετάθεση σε δικαιούμενη μονάδα είτε ένταξη στην ειδικότητα ή Σώμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν παράγουν απολύτως κανένα έργο ενώ αυξάνουν την φαινομένη δύναμη με αποτέλεσμα να προκύπτουν ερωτήματα του στυλ "μα τόσα άτομα είστε, γιατί δεν προλαβαίνετε να κάνετε το τάδε μέχρι τον άλλο μήνα;" Πού να ξέρουν ότι από τα τόσα άτομα, τα μισά έρχονται το πρωί, απλά σερφάρουν όλη μέρα και φεύγουν το μεσημέρι; Δεν μπορείς απλά να πεις "έλα μωρέ και τι έγινε" και να τους αγνοήσεις, γιατί ρίχνουν και το ηθικό των υπολοίπων που εργάζονται και, μοιραία, πέφτει πάνω τους η πίεση και όλη η δουλειά.
    Αν οι ΕΔ θέλουν να κρατήσουν το εξειδικευμένο προσωπικό πληροφορικής, χρειάζεται να δώσουν προσοχή και κίνητρα πέραν των οικονομικών: ηθικές αμοιβές και προβολή του έργου τους, ανθρώπινο περιβάλλον εργασίας (όχι υπόγεια), εκπαιδεύσεις σε εν χρήσει και νέες τεχνολογίες, μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός έργων που να δίνει χρόνο για σωστή ανάπτυξη και δεν θα ανατρέπεται κάθε φορά που αλλάζει η ηγεσία κλπ. Ας τα βρουν με λεπτομέρεια οι διευθύνσεις στρατιωτικού προσωπικού, που ασχολούνται μόνο με ρουσφέτια και ποιος θα πάει στο εξωτερικό.
    Η πληροφορική δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες τυποποιημένες εργασίες: δεν είναι αλλαγή LRU, ούτε φόρτωση οπλισμού, ούτε βάψιμο τοίχου, ούτε χρέωση υλικού. Κάθε πρόβλημα που λύνει είναι νέο και μοναδικό και απαιτεί μεράκι, ψυχή, αφοσίωση και μελέτη εντός και εκτός ωραρίου εργασίας, ιδίως όταν η εκπαίδευση που παρέχεται είναι μηδαμινή και η πίεση αυξημένη. Οι ΕΔ πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζουν τα εξειδικευμένα στελέχη τους ως απρόσωπα "κομμάτια" και να αρχίσουν να σέβονται τις γνώσεις και τις προσπάθειές τους.
    Το outsourcing δεν είναι ενδεδειγμένη λύση όταν έχεις ιδιαιτερότητες όπως λειτουργία 24/7, υψηλή διαβάθμιση χώρων και πληροφοριών, απομακρυσμένες τοποθεσίες, ειδικές διαδικασίες και θεσμικό πλαίσιο κλπ, ειδικά χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό για contract management. Το μέλλον των ΕΔ είναι όντως άρρηκτα συνδεδεμένο με την πληροφορική αλλά χωρίς το κατάλληλο προσωπικό, βλέπω να γυρνάμε στον Μεσαίωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις απολυτο δικιο. Οσα γραφεις ισχυουν για ολες τις εξειδικευμένες θέσεις και ειδικοτητες (μηχανική, τηλεπικοινωνιες, υγειονομικη υποστηριξη, logistics), οι οποιες στις ΕΔ αντιμετωπιζονται με την νοοτροπια αρβυλοφυλακα. Αντι να αφησουν το υπερεξειδικευμενο προσωπικό σε ενα μερος 8-10 χρονια να παραξει εργο (με συνεχεια, συνεπεια και προστιθεμενη αξια πανω στην οποια θα χτίσουν οι επομενοι), το στελνουν δεξια και αριστερα σε παρεργα ή σε γραψιμο δηθεν "χρονων διοικησης". Επειδη δε ξεμενουμε σιγα σιγα και απο κοσμο, αναθετουμε σε κοσμο με διδακτορικα τεχνολογικης φυσεως, καθηκοντα ανειδευτου εργατη γιατι, να ρε παιδι μου ξεμειναμε και ποιος θα ξεφορτωσει τα φορτηγα μωρε? Καμμενα μυαλα με μηδενικη επαφη με την πραγματικότητα...

      Διαγραφή