Αυτά είναι τα θέματα της EAAΣ σε εξέλιξη – Τι θα γίνει με την EAΣ

Αυτά είναι τα θέματα της EAAΣ σε εξέλιξη – Τι θα γίνει με την EAΣ

Σύμφωνα με τη στήλη «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ» (ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ ΔΕΚ 2023) τα Θέματα της ΕΑΑΣ σε εξέλιξη είναι:

1. Εφαρμογή των ακυρωτικών αποφάσεων υπ αριθμ 2192/14 και 1128/2016 της ολομέλειας ΣτΕ, που αφορούν την επαναφορά των συντάξεων, στα επίπεδα του 2012.
Να επανέλθει η επανασύνδεση αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών με τις συντάξεις των αποστράτων (άρθρο 34 ΠΔ 169/2007 ΦΕΚ 210 Α).
Πλέον αυτών παραμένει σε εκκρεμότητα η επιστροφή της ΕΑΣ περιόδου Φεβρουαρίου 2017 - Δεκεμβρίου 2018.

2. Αποκατάσταση των συντελούμενων μειώσεων που επιβλήθηκαν στα ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ, με αύξηση των μερισμάτων και την ανάλογη αύξηση των εσόδων του Ταμείου, με την εξεύρεση νέων πόρων.

3. Επαναφορά της κράτησης 2% υπέρ ΕΛΟΑΣ

4. Πρόωρη Αποστρατεία Στρατιωτικών

α. Οι στρατιωτικοί εκτός από όσους υποβάλλουν αίτηση αποστρατείας, είναι οι μοναδικοί στο δημόσιο τομέα που συνταξιοδοτούνται/αποστρατεύονται με απόφαση της υπηρεσίας, χωρίς να το επιθυμούν, ως «ευδοκίμως τερματίσαντες» τη σταδιοδρομία τους και χωρίς να έχουν συμπληρώσει πάντοτε τα απαραίτητα έτη για πλήρη σύνταξη.

β. Στις παραπάνω περιπτώσεις και ιδιαίτερα όταν δεν έχουν συμπληρωθεί τα τουλάχιστον 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας προτείνεται να προσδιορίζονται μεν οι συντάξιμες αποδοχές που αντιστοιχούν μέχρι το χρόνο αποστρατείας, αλλά για τον υπολογισμό του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης, ως ποσοστό αναπλήρωσης να λαμβάνεται το ποσοστό που αντιστοιχεί στα 40 έτη.

5. Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ το 2010, χρηματοδοτεί τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) και εκτιμάται ότι τα έσοδα από αυτό, έχουν φθάσει στα 12 δις ευρώ. Σημειώνεται ότι αφορά περισσότερους από 400.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν από 1/1/2024 και μετά.

Η Ένωση θεωρεί επιβεβλημένη την κατάργηση της επιβαλλόμενης εισφοράς σε συντάξεις άνω των 1400 €, με δεδομένο ότι είναι η μόνη μνημονιακή κράτηση η οποία εξακολουθεί να ισχύει, μετά την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου.

Από συνεργασία με αρμόδιους φορείς του Υπουργείου, πληροφορηθήκαμε ότι εξετάζεται η αναμόρφωση της εισφοράς και ΟΧΙ η πλήρης κατάργηση της, κάτι που αποτελεί κύριο αίτημα μας. Η αναφερόμενη εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1400 € κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει για τους επόμενους μήνες την τελική αναμόρφωσή της, χωρίς να ξεκαθαρίζει με ποιό τρόπο θα επιτευχθεί το "ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα". Πέραν του κύριου αιτήματος της Ένωσης για πλήρη κατάργηση της, έχει προταθεί δευτερευόντως, η δραστική μείωση των συντελεστών ανά κατηγορία.

Το εάν η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) είναι συνταγματική ή όχι, κρίθηκε τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που την έκρινε συνταγματικά ανεκτή, όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή της για τα έτη 2017 και 2018, συνταγματικά επιτρεπτή δε για το μέλλον, από το έτος 2019 και μετά δηλαδή.

Με άλλα λόγια, όπως έχω ξαναγράψει πολλές φορές, προβλέπεται η επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών μόνο για την περίοδο από 10 Φεβ. 2017 έως 10 Δεκ. 2018 (23 μήνες), όπως έχει επισημάνει και στο από 31/01/2022 έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη, για το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου στους οποίους φυσικά, περιλαμβάνονται και οι Απόστρατοι.

Εννοείται ότι όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά, θα ακολουθήσουν διαφορετική πορεία.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει εξέλθει από τα μνημόνια και την οικονομική επιτήρηση εν τούτοις οι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα και ειδικότερα οι απόστρατοι Αξκοί είναι οι μόνοι σε βάρος των οποίων παρακρατείτε, δημιουργώντας κοινωνική ανισότητα και αδικία. Οι απόστρατοι με τις αλλεπάλληλες και μεγάλες περικοπές που έχουν υποστεί στην κύρια σύνταξή τους, σήκωσαν και σηκώνουν το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πρέπει επιτέλους η πολιτεία ειδικά σε περιόδους ακρίβειας – κρίσης στην υγεία και την παιδεία, να σταθεί στο πλευρό όσων έχουν πραγματικά ανάγκη και δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Η Ένωση Αποστράτων Αξκων Στρατού (ΕΑΑΣ), με αίσθημα ευθύνης, ζητά την άμεση κατάργηση της ΕΑΣ στην κύρια σύνταξη και την επιστροφή των δικαιούμενων αναδρομικών.

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

  1. Δεν βλέπω να ενδιαφέρετε καμμία ένωση για τους συναδέλφους που αποστρατεύτηκαν 2012-2016 και τους οφείλουν τα ταμεία το ΥΠΟΛΟΙΠΟ 50% από το συμπληρωματικό εφάπαξ που δικαιούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από πού στα χρωστάνε;;; Μήπως χρωστάς;;;

      Διαγραφή
    2. Συνταξιούχοι 2012- 2016 σημαίνει είσοδος 1980- 1990. Θα τους χρωστάμε για πάντα

      Διαγραφή
  2. ΠΟΙΑ ΕΑΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗ ΣΤΟ FB?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Πρόεδρε της Ε.Α.Α.Σ. Διαβάζοντας το ανωτέρω δημοσίευμα , παρατηρώ ότι προσπαθείτε να ξεφύγετε, από μία λιτή ανακοίνωση, για την μη χορήγηση του έκτακτου μερίσματος . Το ίδιο επιχείρησε και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΜΤΣ. Σας πληροφορώ ότι οι εργοδότες σας δεν σας άφησαν για να χορηγήσει το Μ.Τ.Σ. το έκτακτο μέρισμα. Όσον αφορά την Εισφορά Αλληλεγγύης εφ΄ όσον υπάρχει Δικαστική απόφαση πρέπει να υλοποιηθεί. Όλα τα άλλα, είναι περιττά που γράφετε. Παρατηρώ ότι επιμελώς αποκρύπτετε το υπόλοιπο 50% του νόμου 4392/12 που δεν έχει χορηγηθεί, ή, δεν έχει επανυπολογισθεί με τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση. Σας παρακαλώ μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά ...!!!!! Έτσι λειτουργούν οι υπάλληλοι των αφεντικών τους... ντροπή

      Διαγραφή
  4. Εννοειται οτι οι παληοι συνταξιουχοι με προσωπικη διαφορα οχι μονο δεν παιρνουν ΤΙΠΟΤΑ αλλα θα τους ΑΥΞΗΘΕΙ η προσωπικη διαφορα!!! Η εξαπατηση και η διαφθορα της εγχωριας κλεπτοκρατιας καλα κρατει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΑΣ? ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εδώ.ω ολόκληρος Μπλικεν υπουργος εξωτερικών της Αμερικής πήγε στα Χανιά και κατέθεσε στο ταμείο της Αγίας οικογένειας προκειμένου να μας δώσει τα F35 και εμείς περιμένουμε να πάρουμε αναδρομικά χωρίς να δώσουμε το κάτι τις στο ταμείο; ονειροπόλοι είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ερχονται αναδρομικα σιχουρα, σε τι νομισμα δεν εχει ξεκαθαριστει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΕΕΑΣ των ΛΑΛΑΛΑΝΤ δε γνώριζε για την επιστροφή ποσών από τις αυξήσεις του 2023;Υπάρχει κάτι που γνωρίζει αυτή η συμμαχία πανωτάτων (είναι πάνω από όλους);Ανοίξτε τα στόματά σας και μη βουλώνετε τα αυτιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. απεριφθη με την υπ αρθ 13102/29-12-2023 αποφ. Πρωτοδικειου ως απαραδεκτη και η δευτερη αγωγη της ΕΑΑΣ κατα του δημοσιογραφου Μπογιοπουλου. Και πολυ σωστα γιατι καποιοι επιμενουν να ζουν με τα φαντασματα του εμφυλιου ακομα και που πρεπει να παρουν χαμπαρι οτι δεν μπορεις να ποινικοποιησεις την αντιθετη αποψη ΚΑΝΕΝΟΣ με προσχημα δηθεν δυσφημιση. Οπως πηγαν πριν λιγα χρονια καποιοι να κανουν με τον οντως απαραδεκτο Γερμανο καθηγητη Χαινς Ριχτερ που επεμενε δημοσια οτι η αντισταση των Κρητικων στους γερμανους αλεξιπτωτιστες ηταν πραξη βαρβαροτητας!!! ενω οι γερμανοι αλεξιπτωτιστες ηταν ιπποτες...Και ευτυχως που το εφετειο αθωωσε για το αδικημα της προκλησης σε διχονοια τον εγκαλουμενο γερμανο καθηγητη
    σωζοντας εστω τα ελαχιστα αυτονοητα, τον οποιο προηγουμενως καποιοι ομοτιτλοι του ελληνες καθηγητες εντελως δημοκρατικα... στο πανεπιστημιο
    Ρεθυμνου τον ειχαν αναγορευσει σε επιτιμο διδακτορα!!! ακυρωνοντας εν συνεχεια την αποφαση.Η διαφωνια ειναι δικαιωμα που στην ουσια κρινεται απο
    τα επιχειρηματα μεσω γνωστικων και λογικων προτασεων και που δυστυχως καποιοι δεν εννοουν... Ο φανατισμος και η μισαλλοδοξια αλλωστε τρεφουν και εμπειρικα περιωνυμες αυταπατες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  10. 1. Η εφαρμογη των ακυρωτικων αποφασεων της ολομελειας του ΣΤΕ για τις συνταξεις δεν σημαινει οτι εξακολουθουν να υφιστανται οι περικοπες των μνημονιακων νομων, πραγμα που ισχυει, ενω στο κεφ. για την ΕΑΣ λεει οτι ΄΄ειναι η μονη μνημονιακη κρατηση που εξακολουθει να ισχυει μετα την εφαρμογη του ν.Κατρουγκαλου΄΄ Αληθεια πως γινεται αυτο;
    2.Το οτι η αναμορφωση της ΕΑΣ μεσω της μειωσης των φορολογικων συντελεστων θα αυξησει το ποσο της προσωπικης διαφορας με οτι ΑΡΝΗΤΙΚΟ συνεπαγεται, δεν φαινεται να απασχολει τον συντακτη παρα την σ ω σ τ η προταση για πληρη καταργηση της.
    3. Το περιβοητο ΑΚΑΓΕ ηταν εφευρημα του Κατρουγκαλου που εφαρμοστηκε απο το 2018 γιαυτο και η μεταλλαξη και με δικαστικη βουλα της ΕΑΣ που β ο λ ε ψ ε στο επακρο και τους ακολουθουντες στην εξουσια καπαδοκες(Κουλης) με
    αγαστη συμπνοια οπως και η προσωπικη διαφορα για την οποια κουβεντα δεν κανει το κειμενο.Αληθεια για το μελλον της επικουρικης ασφαλισης ΔΕΝ ανησυχει ο συντακτης και η ΕΑΑΣ γιατι εμεις ειμαστε σχεδον σιγουροι για το επερχομενο που ειναι προφανες με προσχημα τωρα την υπογεννητικοτητα.
    4.Η εξαπατηση των συνταξιουχων μεσω της υποσχεσης Χατζηδακη για αποδοση των αναδρομικων σε ο λ ο υ ς ενω 15 μερες μετα περνα νομο που απαγορευει την δικαστικη διεκδικηση ξεχαστηκε;
    5.Το γεγονος δυο αντικρουομενων αποφασεων απο ΣΤΕ και ΕΛΕΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ αλα καρτ (η κατα το δοκουν) συνταγματικοτητας πολιτικα δεν κρινεται;
    6.Το μοτο ΄΄η χωρα εχει εξελθει απο τα μνημονια και την οικονομικη επιτηρηση΄΄ αν δεν ειναι ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ προεκλογικου προγραμματος του κυβερνωντος κομματος η του ΣΥΡΙΖΑ(πραγμα απιθανο) ειναι απολυτα ΨΕΥΔΕΣ η παραμυθι περιοπης. Διοτι πως γινεται να βγαινεις απο κατι και να μενουν στο ακεραιο οι επιπτωσεις; Τα πρωτογενη πλεονασματα τινος νομου εφαρμογη ειναι; Ενω πιο κατω ο συντακτης αυτοδιαψευδεται σημειωνοντας οτι ΄΄ η συνεχιση της παρακρατησης συνιστα κοινωνικη ανισοτητα και αδικια΄΄. Μονο αυτο αραγε καθοτι οι επιπτωσεις που διελυσαν σχεδον τον κοινωνικο ιστο και τις
    αλλες κοινωνικες ομαδες, εργαζομενων,ανεργων,συμβασιουχων και ειδικα των φτωχων που συμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και την EUROSTAT αντιπροσωπευουν το 40% δεν σηκωνουν και πληρωνουν βαρη και ανισοτητες;Εαν ΜΟΝΟ ηταν η ΕΑΣ που συνιστουσε κοινωνικη ανισοτητα η αδικια θα ηταν ΄΄ευχης εργο΄΄ η λιγο το κακο. Αν δεν ειναι α φ ε λ ε ι α τοτε ο συντακτης ειναι βαρεια ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ.Η κοινωνικη ανισοτητα και η κοινωνικη αδικια συνιστουν συμπτωματα παγια του ιστορικου κοινωνικου μετασχηματισμου απο την Γαλλικη αστικη επανασταση και εντευθεν οπου γης. Το καπιταλιστικο συστημα εχει εγγενη συστατικα απολυτα συμβατα με την φυση του Κεφαλαιου. Χωρις αυτα θα ηταν απλα ενα α λ λ ο συστημα, με διαφορετικα χαρακτηριστικα.Η επιστημη της πολιτικης οικονομιας εχει κανονες που δεν ερμηνευονται κατα το δοκουν των κοινωνικων ταξεων η κοινωνικων ομαδων, παρα μονο απο τις ιστορικα και ταξικα διαλεκτικα εξελισομενες παραγωγικες σχεσεις και δυναμεις. Αυτο το συστημα προσπαθησε να διασωσει μεταπολεμικα ο Τζων Μέυναρντ Κέυνς θετοντας κανονες η ορους που σε πολλους φανταζαν σοσιαλιστικοι. Και που στην παρουσα φαση ζουμε την αποδομηση του κοινωνικου κρατους απο τον νεοφιλελευθερισμο της δεκαετιας του ΄80 ελεω της παγκοσμιοποιησης.
    7.Το ιδιοτυπο κοινωνικο περιθωριο που οριοθετει με το σκεπτικο του και την φρασεολογια ο συντακτης ειναι ενδεικτικο διαχρονικο προβλημα οχι μονο της απομονωτικης και αποσπασματικης κοινωνικης λογικης του, αλλα ολοκληρου του χωρου πραγμα που αντανακλαται και στον τροπο διεκδικησης των αιτηματων η προβληματων. Κατι που κανει την κυβερνηση να τριβει τα χερια της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή