Από Αρχηγός στη ΣΣE, Αρχηγός ΓEEΘA – Το βαρύ φορτίο μετασχηματισμού των ΕΔ που επωμίζεται ο Στρατηγός Χούπης

Από Αρχηγός στη ΣΣE, Αρχηγός ΓEEΘA – Το βαρύ φορτίο μετασχηματισμού των ΕΔ που επωμίζεται ο Στρατηγός Χούπης

Του Κώστα Σαρικά

37 χρόνια μετά την αποφοίτηση του από τη Σχολή Ευελπίδων, στην οποία διετέλεσε Αρχηγός ως τεταρτοετής Εύελπις, ο Στρατηγός πλέον Δημήτριος Χούπης επέστρεψε και πάλι ως Αρχηγός στο «λίκνο» του Στρατού Ξηράς. Όμως αυτή τη φορά ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στο ύψιστο δηλαδή αξίωμα στο οποίο μπορεί να αναρριχηθεί Αξιωματικός και από τους τρεις Κλάδους.

H «αλλαγή φρουράς» στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ολοκληρώθηκε, όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο στην Σχολή, από την οποία προέρχεται ο απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Η τελετή παράδοσης – παραλαβής πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις παραδόσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως ήδη ο καπνός από τους τιμητικούς κανονιοβολισμούς διαλύθηκε.

Ο Στρατηγός Χούπης επέστρεψε στο γραφείο του και καλείται πλέον να σηκώσει το βαρύ και δύσκολο φορτίο του μετασχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και να θέσει τα θεμέλια με ουσιαστικές και πιθανόν επίπονες παρεμβάσεις για τη νέα εποχή, σύμφωνα με τις επιταγές της πολιτικής ηγεσίας, η οποία τον επέλεξε. Όσα, άλλωστε, τόνισε ο υπουργός Άμυνας αμέσως μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και την επιλογή Χούπη είναι ενδεικτικά για τον προσανατολισμό που επιθυμεί να δώσει η κυβέρνηση και ο Νίκος Δένδιας στο στράτευμα τα επόμενα χρόνια.

Αναμφίβολα, οι Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν τα τελευταία χρόνια επί Αρχηγίας Φλώρου ισχυρά διαπιστευτήρια αποτροπής, όπως φάνηκε τόσο από την απόκρουση της υβριδικής επίθεσης στον Έβρο, αλλά και την πολεμική προετοιμασία έπειτα από την έξοδο του ερευνητικού Oruc Reis. Επιπλέον, ενισχύθηκαν εξοπλιστικά με απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως τα Γαλλικά μαχητικά Rafale – υπό την πίεση της κλιμακούμενης τουρκικής απειλής- ενώ «αναχαιτίστηκαν» οι απώλειες στις Παραγωγικές Σχολές μετά την οικονομική κρίση και αποφασίστηκε η πρόσληψη 15.580 Επαγγελματιών Οπλιτών.

Το μεγάλο, όμως, ζητούμενο πλέον δεν είναι άλλο από την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών, οι οποίες και αντιδράσεις θα συναντήσουν και κόστος θα έχουν, όμως αποτελεί ειλημμένη απόφαση ότι πολλά από τα «ως έχουν» εδώ και δεκαετίες δεν μπορούν να συνεχιστούν. Τα διδάγματα των εν εξελίξει πολέμων δείχνουν, όπως τόνισε και ο νέος Αρχηγός, την ανάγκη μετασχηματισμού τόσο οργανωτικά όσο και επιχειρησιακά.

Η εκτεταμένη χρήση των drones και τα χαμηλού κόστους οπλικά συστήματα με τα δυσανάλογα καταστροφικά αποτελέσματα, η ανάγκη ταχυκίνησης και ευελιξίας στο έδαφος, η εξαιρετική απόδοση επί του πεδίου μικρού μεγέθους αυτόνομων Τμημάτων, τα «έξυπνα» όπλα ακριβείας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, ο ηλεκτρονικός πόλεμος ή ακόμα και η χρήση των social media ως μέσα κατασκοπείας αλλά και προπαγάνδας αποτελούν τα νέα δεδομένα. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν παθογένειες χρόνων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως οι χιλιάδες διάσπαρτες εγκαταστάσεις, Μονάδες, Στρατόπεδα, οι οποίες ανταποκρίνονταν σε απαιτήσεις περασμένων δεκαετιών, όμως παραμένουν «ως έχουν» για μια σειρά από γνωστές αιτίες, τις οποίες όμως καμία ηγεσία δεν τόλμησε να αγγίξει.

Την ίδια ώρα, μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να εξοπλίζονται με οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας, όμως ταυτόχρονα, αναγκάζονται να λειτουργούν στην καθημερινότητα τους με απαρχαιωμένα μέσα και εξοπλισμό, από οχήματα και συστήματα επικοινωνίας έως ατομικά μέσα προστασίας, όπως το απλό κράνος και η εξάρτυση του οπλίτη. Επιπλέον, τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και στη Γάζα έδειξαν ότι οι επίλεκτες δυνάμεις αποτελούν απλά ένα εργαλείο για την ανάληψη συγκεκριμένων αποστολών, όμως σε μια εκτεταμένη αναμέτρηση τον κύριο ρόλο αναλαμβάνουν οι τακτικές δυνάμεις με έμφαση στα τακτικά αυτοτελή συγκροτήματα.

Ο νέος Αρχηγός, Στρατηγός Χούπης, προκειμένου να επιτύχει τον ζητούμενο μετασχηματισμό, έχει μπροστά του μακρύ και δύσκολο δρόμο. Το «λίγα λόγια και πολλά έργα» του Παύλου Μελά, με το οποίο έκλεισε την ομιλία του, αποτελεί εκ των ουκ άνευ σε αυτή την πορεία.

ΠΗΓΗ: onalert.gr

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

 1. Άξιος, ικανός, καθαρό μυαλό, ακούραστος, με αγάπη για τις ένοπλες Δυνάμεις και με ανθρωποκεντρική ηγεσία. Έφτασε εκεί που άξιζε και θα πετύχει στο δύσκολο έργο του. Τυχερός ο Δένδιας που θα συνεργαστούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πήρε κοντά του και τον συμπέθερο, έχει και μόνιμο κάτοικο ΓΕΕΘΑ τον γαμβρό γιατί να μην πετύχει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΘΕΛΩ Κ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΩΣ ΜΗΔΕΠΟΤΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΣΑ ΤΗΣ ΑΦΕΝΤΡΑΣ

   Διαγραφή
  2. Απο κακίες και ψέματα άλλο τίποτα. Πονάνε οι αποστρατείες;

   Διαγραφή
 3. Ηγέτες θέλουμε και όχι ζηλόφθονους κοντούς στο μυαλό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ακούρευτος ο Αρχηγός....Τσιμπάει άνετα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. τον ΗΓΕΤΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ ΟΠΛΙΤΩΝ Κ ΑΥΤΟΠΡΟΤΑΘΕΝΤΑ ΓΙΑ ΕΥΦΗΜΟ ΜΝΕΙΑ ΥΠΤΓΟ ΕΤΩΝ 61 plus ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η αγορά εργασίας είναι αμείλικτη.αν δεν βρισκόταν αυτός ,θα βρίσκανε κάποιον άλλον να το κάνει,και να πάρει τη δόξα του ΑΓΕΕΘΑ. Δε πειράζει. Το μόνο κακό είναι ότι αυτοί που έχει πίσω του το προσωπικό υποφέρουν τα πάνδεινα ώστε να υλοποιήσει ο τάδε υπουργός το πρόγραμμα του, ή ο ο τάδε αρχηγός το όραμα του,που τις πιο πολλές φορές είναι η κατάκτηση της καρέκλας και τίποτα άλλο. Περαστικά μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @ 19 11:54, κάλμαρε λίγο, θα μας πάρουν τα ζουμιά από τη συγκίνηση! Πρέπει στην έκθεση να ήσουν αστέρας στο λύκειο!

   Διαγραφή
  2. Έχεις πιάσει ακριβώς τό νόημα

   Διαγραφή