Τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Α/ΓΕΕΘΑ (ΦΩΤΟ-BINTEO)

Τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Α/ΓΕΕΘΑ (ΦΩΤΟ-BINTEO)

Στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (16/01/2024) στις 10:00 η τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τον απερχόμενο Αρχηγό Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο στον νέο Αρχηγό Στρατηγό Δημήτριο Χούπη.

Στην ομιλία του στην οποία δήλωσε συγκινημένος καθώς αποχωρεί μετά από 44 χρόνια στο στράτευμα, ο Στρατηγός Κ. Φλώρος είπε ότι «μπορώ να αναφέρω με υπερηφάνεια και τιμή ότι αποστολή εξετελέσθη. Ούτε μια σπιθαμή γης λιγότερη, ούτε ένας κόκκος άμμου χαμένος κι αυτό χάρη σε όλους εσάς. Σας ευγνωμονώ. Συνεχίστε να κάνετε την Ελλάδα ισχυρή και σεβαστή από όλους και να θυμάστε πάντα τα λόγια του εθνικού ποιητή "κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα νιώσεις μέσα σου κάθε είδος μεγαλείου"».

Αφού ευχαρίστησε, δε, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας με τους οποίους συνεργάστηκε για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του, ο απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σημείωσε ότι επί της θητείας του «ξαφνιάσαμε συμμάχους και εταίρους αλλά κυρίως αντιπάλους κάνοντας πολλές φορές πολλά πράγματα για πρώτη φορά».

Όπως σημείωσε, μάλιστα, «δεν ήταν μόνο το 2020 δύσκολο αλλά μέχρι και πριν από μερικούς μήνες τα πράγματα ήταν δύσκολα με στιγμές έντασης».

Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, επισήμανε την ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις να μετεξελιχθούν για να αντιμετωπίσουν κάθε σύγχρονη ή υβριδική απειλή.

Όπως είπε «οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να προσαρμοστούν επιχειρησιακά και οργανωτικά λαμβάνοντας υπόψην τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας».

Φρόντισε, δε, να στείλει το μήνυμα ότι «σε μια περιοχή που η γεωγραφία παράγει ιστορία, δεν είναι ανεκτή ούτε μια διολίσθηση σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

«Διαβεβαιώ ότι θα καταβάλω κάθε ικμάδα των δυνάμεών μου και θα αφιερώσω όλη μου την ενέργεια προκειμένου να διασφαλίσω το ουκ άνευ ιδανικό της εθνικής ασφάλειας το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυόνται και θα εγγυόταν ως το διηνεκές» είπε ακόμα ο κ. Χούπης

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης:

– Ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Μπούρας, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής.
– Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’.
– Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης.
– Ο Αρχηγός του κόμματος «Σπαρτιάτες», Βασίλειος Στίγκας.
– Ο Βουλευτής, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
– Ο Βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής.
– Ο Βουλευτής Νίκος Παπαναστάσης, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε του ΚΚΕ.
– Ο Βουλευτής Ανδρέας Βορύλλας, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του κόμματος «ΝΙΚΗ».
– Οι Βουλευτές Βασίλειος Βασιλειάδης, Στέφανος Γκίκας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Αθανάσιος Καββαδάς, Αθανάσιος Λιούτας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης, Τάσος Χατζηβασιλείου, Διονύσιος Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Ειρήνη Κασιμάτη, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιχαήλ Γαυγιωτάκης, Αλεξανδρος Ζερβέας.
– Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νικόλαος Χαρδαλιάς.
– Ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόριος Κωνσταντέλλος.
– Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος.
– Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντώνιος.
– Ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος.

Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρευρέθησαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης και ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.

Παρευρέθηκαν ακόμη, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Υποστράτηγος Δημήτριος Καλανιώτης, Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Δρ Αθανάσιος Ντόκος και ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και πρώην Βουλευτής Αναστάσιος Λιάσκος.

Τέλος, στην τελετή παρέστησαν Πρέσβεις και εκπρόσωποι Διπλωματικών Αρχών, Επίτιμοι Αρχηγοί, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, Ακόλουθοι Άμυνας, καθώς και αντιπροσωπείες στελεχών από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και τις Ενώσεις Αποστράτων και Εφέδρων.

Κατά την επίδοση αναμνηστικού δώρου στον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Όπως ξέρετε, η επίδοση δώρων είναι ένα τυπικό σκέλος αυτής της διαδικασίας.
Θα μου επιτρέψετε, όμως, στην τυπική πράξη να καταθέσω και μία προσωπική και θεσμική προσθήκη, δηλαδή να ευχαριστήσω από καρδιάς τον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο για την υπηρεσία του στη χώρα αυτά τα τέσσερα δύσκολα χρόνια.
Να τον ευχαριστήσω για την αφοσίωση και την προσήλωση στο καθήκον. Και βεβαίως, να ευχηθώ σε αυτόν και στην οικογένειά του, την οποία έχω τη χαρά να γνωρίζω, υγεία, και ευτυχία, με την ελπίδα να συναντηθούμε ξανά στη μακρά πορεία.
Στρατηγέ, σας ευχαριστώ θερμά από καρδιάς.
Να είστε πάντα καλά».

Δείτε φωτογραφίες από την τελετή στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων:

Κλικ για μεγέθυνση:

ΠΗΓΗ: mod.mil.gr - protothema.gr - Twitter ΣΑΡΙΚΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Ο μαχιμος απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο επιτελικος νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης.Καλη επιτυχια να εχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλά μπιχλιμπίδια δεν είχαν να φορέσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κορδέλα της STAR HELLAS σας αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή