ΕΦΚΑ: Ζητά πίσω αναδρομικά λάθος αύξηση σε 572.000 συνταξιούχους–Τι συμβαίνει–Ποιοι θα πληρώσουν

ΕΦΚΑ: Ζητά πίσω αναδρομικά λάθος αύξηση σε 572.000 συνταξιούχους–Τι συμβαίνει–Ποιοι θα πληρώσουν

Καλούνται να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ έως 50 ευρώ - Αντίθετα, 20.000 ασφαλισμένοι θα λάβουν αύξηση από αναδρομικά 52µηνών - Το συνολικό υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε ανέρχεται στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 15/01/2024 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Την επιστροφή των αυξήσεων που δόθηκαν κατά λάθος πέρυσι σε 572.000 συνταξιούχους θα ζητήσει ο ΕΦΚΑ το επόμενο διάστημα, όταν την ίδια ώρα έρχεται την άνοιξη νέο πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών λόγω του επανυπολογισμού χιλιάδων συντάξεων (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο όταν στον ΕΦΚΑ έδωσαν (από λάθος) διπλή αύξηση σε 572.000 συνταξιούχους (αφορά μόνο έναν μήνα). Αντί να τους χορηγήσουν την αύξηση 7,75% που θεσμοθετήθηκε από την αρχή του έτους 2023, τη διπλασίασαν, ξεπερνώντας το 15%.

Το «λάθος» αυτό το καρπώθηκαν συνταξιούχοι και τώρα θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που έλαβαν! Το συνολικό υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε ανέρχεται στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο. Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβε επιπλέον ποσά από 0,1 έως 50 ευρώ. Για τον τρόπο επιστροφής της λανθασμένης αύξησης υπάρχει σχετικό Δελτίο Τύπου από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ (ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ). Ήδη οι συνταξιούχοι έχουν ενημερωθεί με προσωποποιημένο μήνυμα, ενώ οι επιστροφές θα γίνουν το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες κρατήσεις από τις κύριες συντάξεις.

Επανυπολογισμός

Παράλληλα αυξήσεις αποδοχών και αναδρομικά 52 μηνών (Οκτώβριος 2019 - Ιανουάριος 2024), αναλόγως των ετών ασφάλισης αλλά και του ύψους της σύνταξης, θα λάβουν την άνοιξη περίπου 20.000 συνταξιούχοι λόγω επανυπολογισμού των συντάξεών τους. Αφορά τέσσερις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον νόμο Βρούτση.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η πρώτη και μεγαλύτερη σε πληθυσμό κατηγορία συνταξιούχων που δεν είχαν επανυπολογισμό και αύξηση σύνταξης απαριθμεί συνταξιοδοτηθέντες από 13 Μαΐου 2016 και μετά, με παράλληλη ασφάλιση σε δύο Ταμεία. Οι πληρωμές έχουν ξεκινήσει και θα επιταχυνθούν στο επόμενο διάστημα.

Μεγάλο μέρος του επανυπολογισμού συντάξεων αφορά ασφαλισμένους που βγήκαν σε σύνταξη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα:

όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης,

συνταξιούχοι πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, τόσο του νόμου Κατρούγκαλου όσο και του νόμου Βρούτση γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων,

συνταξιούχοι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/5/2016 μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επανυπολογιστεί με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση, n συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου.

Περιπτώσεις

Τα λάθη που έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι τα παρακάτω:

1. Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019. Αφορά όλους τους συνταξιούχους που κατέβαλλαν διπλές εισφορές κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

2. Ανταποδοτικότητα. Δεν υπολογίστηκε σωστά η ανταποδοτικότητα! Υπάρχουν περιπτώσεις «παλαιών» συνταξιούχων οι οποίοι κατέβαλλαν ασφάλιστρο 32% στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Αυτοί είναι συνταξιούχοι που προέρχονται από την πρώην Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ. Επίσης, είναι αρκετοί από τους πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. υπάλληλοι του πρώην ΙΚΑ, του πρώην ΟΑΕΕ) και στον ΟΑΕΔ. Κι όμως, ο υπολογισμός έγινε με 20%.

3. Βαρέα. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα. Αφορά συνταξιούχους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Να τονιστεί ότι το επάγγελμά τους προέβλεπε την καταβολή του πρόσθετου ασφαλίστρου. Επανυπολογίστηκαν συντάξεις στα επίπεδα των 7.500 ενσήμων, ενώ πολλοί εξ αυτών είχαν πάνω από 10.000 ένσημα, όλα βαρέα και υπερβαρέα.

4. Συντάξεις χηρείας. Δεν έχει επανυπολογιστεί, σε πολλές περιπτώσεις, το αυξημένο ασφάλιστρο στη μεταβίβαση χηρείας. Έχουν εντοπιστεί συντάξεις στις οποίες δεν επανυπολογίστηκαν όλες οι ειδικές περιπτώσεις με το πρόσθετο ασφάλιστρο. Όπως τονίζουν κύκλοι του ΕΦΚΑ, μέσω του επανυπολογισμού διορθώνονται αρκετά από τα λάθη που διαπιστώθηκαν, καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι έχασαν ποσά της τάξης των 50-100 ευρώ τον μήνα.

Το σχετικό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΦΚΑ:

Αθήνα, 15/1/2024

Αναφορικά με τα υπερβάλλοντα ποσά που πιστώθηκαν τον Μάρτιο του 2023

Στο πλαίσιο ρύθμισης της οικονομικής εκκρεμότητας που είχε δημιουργηθεί Μάρτιο του 2023, με την αστοχία από την ανάδοχο εταιρεία, ως προς τα ποσά των συντάξεων που προπληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2023 σε 572.000 συνταξιούχους (Σχετικό Δελτίο Τύπου εκδόθηκε στις 16/3/2023, https://www.efka.gov.gr/el/deltia-typoy/deltio-typoy-191), η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι με την καταβολή της σύνταξής Φεβρουαρίου 2024 –που θα καταβληθεί τέλος Ιανουαρίου 2024, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συμψηφισμού των επιπλέον ποσών που καταβλήθηκαν λανθασμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανωτέρω.

Οι συνταξιούχοι που επηρεάστηκαν από την παραπάνω αστοχία, είχαν προσωποποιημένη πληροφόρηση εντός του ίδιου μήνα (3ος/2023) μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Στα σημειώματα αυτά αναφερόταν ρητώς το υπερβάλλον ποσό, που καταβλήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι, το συνολικό υπερβάλλον ποσό, που πληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023 ανερχόταν στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβαν επιπλέον ποσά από 0,1 ευρώ έως 50 ευρώ.

Από τη Διοίκηση του e-Ε.Φ.Κ.Α

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

 1. τα χρηματα που δοθηκαν κατα λαθος στους συνταξιουχους και που ζητουν πισω ως αχρεωστητως καταβληθεντα, ειναι απο τα κλεμμενα ετων παρανομων περικοπων και φτωχοποιησης τους. ΚΑΜΙΑ δικαστικη αποφαση δεν εγινε σεβαστη και φυσικα δεν εφαρμοστηκε, αφου προηγουμενως εξαπατησαν μεγαλοστομως(Χατζηδακης) διαβεβαιωνοντας πρωτα οτι δεν χρειαζεται δικαστικη προσφυγη και κατοπιν 15 ημερες μετα νομοθετωντας την απαγορευση δικαστικης προσφυγης.Στη συνεχεια κανοντας ταμειο αμολησαν αυτιαδες,α-κατοικητους και λοιπους παπαγαλους που καθημερινα μας εχουν κανει εκατομμυριουχους να προ-λειανουν το εδαφος για το νεο δουλεμα που
  προαλειφεται με τις δοσεις των αναδρομικων. Μονο που η κοροιδια ειναι τοις
  ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για αυτά που χρωστούν όμως αυτοί, κάνουν μόκο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εννοειται οτι το κυβερνων κομ(μ)α τα χρωστουμενα (300 η 400 εκατομ.)τα εχει υπο την μορφη ενυποθηκων οφειλων εναντι της ετησιας ενισχυσης των κομματων απο τον κρατικο προυπολογισμο(τους φορολογουμενους) δηλ. εκ του ΑΣΦΑΛΟΥΣ!!! Την ιδια στιγμη ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ διασφαλιζοντας τα ληστρικα συμφεροντα(επιτοκια κλπ) τραπεζιτων και των δηθεν αγνωστου προελευσεως funds, πετουν ΑΝΗΛΕΩΣ κυριολεκτικα στο δρομο δεκαδες ευαλωτους και αδυναμους συμπολιτες οπως οικογενειες,αναπηρους,μονογονεικες με παιδια ΑΜΕΑ,χαμηλοσυνταξιουχους, συλλαμβανοντας τους επειδη υπερασπιζονται το ανθρωπινο τους δικαιωμα στη στεγη.Με την συνέργεια πρωην(;) βουλευτων ως μετοχων εισπρακτικων η δικηγορων των funds, πραγμα που ειτε ειναι ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ειτε ΑΝΗΘΙΚΟ και με την (προσχημα νομου) ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ χρησιμοποιηση των αστυνομικων δυναμεων σε ρολο ατυπων υπαλληλων των συμφεροντων των τραπεζιτων και των κορακιων.Των ιδιων των θυματων δηλ. ενεστωτων η μελλοντικων που τα εντεχνως σκοπουμενα σερβιριζομενα
  παραμυθια απο τα ΜΜΕ(εξαπατησης)δεν τους αφηνουν περιθωριο να κατανοησουν γιατι στρεφονται με τετοιο ζηλο και ιδιαιτερη μανια
  εναντιον ανθρωπων που εχουν τα ΙΔΙΑ συμφεροντα. Καθοτι τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ που υπερασπιζονται ειναι εκεινα που φαληρισαν (καταληστευοντας) την χωρα τη συνεργεία της καθεστηκυιας ταξης(καλη ωρα) και που ερχονται τωρα να την αποτελειωσουν σαρωνοντας οτι εχει απομεινει ακομα ορθιο ξεζουμιζοντας(και εξαπατωντας)παραλληλα τους εργαζομενους και τους συνταξιουχους. Σε λιγα χρονια με το προσχημα ειτε των πρωτογενων(εδω γελαμε) πλεονασματων, ειτε του δημογραφικου, που οι ιδιοι δημιουργουν, θα αποτελειωσουν επικουρικα ταμεια ( εννοειται) και συνταξεις σαλαμοποιωντας τα, ενω καποιοι ΑΝΟΗΤΟΙ θα πανηγυριζουν μαζι τους για την αναπτυξη(...) και τους ουρανοξυστες του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ(...) περιμενοντας τα αναδρομικα απο τα κλεψιμεικα χρονων...και κοιτωντας τον ουρανο για το μανα της Διαθηκης... αγωνιωντας να προλαβουν το επομενο μνημονιο που εν τω μεταξυ ειναι ΠΑΡΩΝ.
  Ενω κ α π ο ι ο ι θα καταγραφουν limit up κερδων και ολοι εμεις limit down των (υποτιθεμενων) παροχων, περιμενοντας το 13ο μερισμα(;) η στοιβαγμενοι στο διαδρομο καποιου δημοσιου νοσοκομειου εν μεσω πανηγυρεων αυτιαδων, ακατικητων,εργασιομανων και δε συμμαζευεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν καποιοι εχουν ΑΚΟΜΑ αποριες πως μας βλεπουν και πως (αναλογως) μας αντιμετωπιζουν, ας αντικαταστησουν στην παροιμια ΄΄ εκει που μας χρωστουσαν..΄΄ τι μας πηραν... Ετσι τι αλλιως μια ζωη ως υποζυγια στο ταμειο για πλερωμη παμε, η κρεμα θα κοψει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή