«Έρχονται» αυξήσεις και αναδρομικά άνω των 50 μηνών λόγω επανυπολογισμού συντάξεων – Οι 4 κατηγορίες – Πότε θα καταβληθούν

«Έρχονται» αυξήσεις και αναδρομικά άνω των 50 μηνών λόγω επανυπολογισμού συντάξεων – Οι 4 κατηγορίες – Πότε θα καταβληθούν

Αυξημένες συντάξεις και αναδρομικά ποσά από τον Οκτώβριο 2019 λαμβάνουν κάθε μήνα οι συνταξιούχοι-απόστρατοι των οποίων οι συντάξεις τους επανυπολογίζονται με βάση τον επανυπολογισμό του νόμου 4670/2020 του Βρούτση.

Αλεξάνδρα Κλειδαρά - ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η μεγάλη πλειοψηφία περίπου 7.000 συνταξιούχοι θα λάβουν τον Απρίλιο αυξήσεις αποδοχών και αναδρομικά αναλόγως των ετών ασφάλισης αλλά και του ύψους της σύνταξης.

Αφορά τέσσερις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον νόμο Βρούτση.

Όλοι οι παραπάνω δικαιούνται επιπλέον χρηματικά ποσά λόγω επανυπολογισμού σε βάθος έως και 50 μηνών μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2024. Για την μεγάλη πλειοψηφία προβλέπεται καταβολή αναδρομικών 52 μηνών τον Απρίλιο 2024.

Όπως αναφέρουν πηγές στον ΕΦΚΑ, μόνο από την εφαρμογή της άμεσης διόρθωσης των εννέα πιο συνηθισμένων περιπτώσεων λαθών στους φακέλους κινούνται πλέον ταχύτερα οι διαδικασίες επανυπολογισμού.

Μεγάλο μέρος του επανυπολογισμού συντάξεων αφορά ασφαλισμένους που βγήκαν σε σύνταξη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα:

1. Όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης

2. Συνταξιούχους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, τόσο του ν. Κατρούγκαλου όσο και του ν. Βρούτση γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων

3. Συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/5/2016 μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επανυπολογιστεί με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση

4. Συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον ν. Κατρούγκαλου.

Λάθη

Μέσω του επανυπολογισμού διορθώνονται αρκετά από τα λάθη που διαπιστώθηκαν, καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι έχασαν ποσά της τάξης των 50-100 ευρώ τον μήνα. Κι αυτό διότι:

- Μεγάλα λάθη στον αρχικό υπολογισμό των συντάξεων

- Χιλιάδες εκκρεμότητες σε λάθος επανυπολογισμούς.

- Διόρθωση λαθών στον ν. Κατρούγκαλου.

- Νέος επανυπολογισμός στον Ν. Βρούτση.

- Συμψηφισμός των συντάξεων στους δύο νόμους.

- Λάθη σε στρογγυλοποιήσεις συντάξεων.

- Παραλείψεις στον υπολογισμό των συντάξεων.

- Λάθη στις χρονολογίες, «ξεχασμένες» ασφαλιστικές περίοδοι.

- Λάθος υπολογισμός ετών ασφάλισης, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μετρούσαν μόνο πλήρη έτη και όχι επιπλέον μήνες ασφάλισης.

Κερδισμένοι

Όσοι συνταξιούχοι μπαίνουν σε διαδικασία επανυπολογισμού κερδίζουν:

την αύξηση που αντιστοιχεί στα επιπλέον των 30 έτη ασφάλισης

τη διόρθωση του λάθους στον επανυπολογισμό

τα αναδρομικά που αναλογούν στον επιπλέον χρόνο ασφάλισης

την αύξηση στην κανονική σύνταξη του 7,73% πέρυσι και τη φετινή (3,1%)

τις νέες οφειλές από τον ν. Βρούτση.

Ουσιαστικά, συνταξιούχος που βγήκε στη σύνταξη, για παράδειγμα, μετά τον ν. Κατρούγκαλου με 37 έτη ασφάλισης και σύνταξη 1.000 ευρώ και ο οποίος τώρα λαμβάνει κοντά στα 1.060-1.070 ευρώ τον μήνα, θα έχει αποδοχές μετά τον επανυπολογισμό περίπου 1.150-1.160 ευρώ.

Σύμφωνα με παραδείγματα από πίνακες:

Συνταξιούχος που αποχώρησε το 2017 με 33 έτη και μισθό 1.340 ευρώ παίρνει σύνταξη 794 ευρώ μικτά, ενώ με τον επανυπολογισμό θα πάρει 817 ευρώ με αύξηση 23 ευρώ το μήνα και αναδρομικά από τον Οκτώβριο 2019.

Συνταξιούχος που αποχώρησε το 2018 με 34 έτη και 8 μήνες και μισθό 1.720 ευρώ παίρνει σύνταξη 956 ευρώ μικτά, ενώ με τον επανυπολογισμό θα πάρει 1.011 ευρώ με αύξηση 55 ευρώ το μήνα και αναδρομικά από τον Οκτώβριο 2019.

Συνταξιούχος που αποχώρησε το 2018 με 35 έτη και μισθό 1.820 ευρώ παίρνει σύνταξη «Κατρούγκαλου» 999 ευρώ μικτά, ενώ με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα πάρει 1.063 ευρώ με αύξηση 64 ευρώ το μήνα και αναδρομικά από τον Οκτώβριο 2019.

Συνταξιούχος που αποχώρησε με 37 έτη και 3 μήνες ασφάλισης το 2019 και μισθό 2.030 ευρώ παίρνει σύνταξη «Κατρούγκαλου» 1.148 ευρώ μικτά, ενώ με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα πάρει 1.257 ευρώ με αύξηση 109 ευρώ το μήνα και αναδρομικά από τον Οκτώβριο 2019.

Συνταξιούχος που αποχώρησε με 40 έτη ασφάλισης το 2018 ή 2019 και ο συντάξιμος μισθός του (μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών από 2002 και μετά) ήταν 1.810 ευρώ παίρνει σύνταξη «Κατρούγκαλου» 1.159 ευρώ μικτά, ενώ με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα πάρει 1.289 ευρώ με αύξηση 130 ευρώ το μήνα και αναδρομικά από τον Οκτώβριο 2019.

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

 1. Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς λέει το άρθρο;
  Αφορά εμάς τους απόστρατους πριν το 2016 και συγκεκριμένα για εμένα έτος αποστρατείας το 2013;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτός δεν είναι οργανισμός απονομής συντάξεων είναι λοταρία, ότι σού κάτσει θά πάρεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να είστε καλά με κάνατε και γέλασα ... σαν την Λοταρία του κράτους .. κλήρωση γίνεται και κανείς δεν τα παίρνει . να και εδώ .. δίνουν δίνουν δινουν και στο τέλος κόβουν τα πάντα . Ενα ταμείο που το έφαγαν όλες οι κυβερνήσεις που ανέβηκαν εδώ και χρόνια .. όλα τα πείραξαν για να αυξάνει η τσέπη τους .. το καταλάβαμε πλέον το έργο τους .. κόβουν κόβουν κόβουν για να εξαφανίσουν τους συνταξιούχους .. να κάνουν ένα ενιαίο ταμείο και να μην υπαρχουν παρακλάδια ταμείων ... και δώσε μειωσεις και ξανά μειώσεις , δώσε και μία αύξηση για ΄γέλια για να πουν ότι κάτι έκαναν .. και το καλάθι αγοράς έχει φτάσει στον ουρανό .. Πόσο ποια θα μας δουλευουν πόσο ...

   Διαγραφή
 3. Όσο υπάρχουν οι κρατήσεις ΕΑΣ τίποτε δεν θα πάρουμε! Ποιους συνταξιούχους αφορά κύριε ΣΥΝΤΑΚΤΗ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εχουμε τρελαθεί με τις αυξήσεις κ με τα αναδρομικα . Με την ΕΑΣ κ με την αύξηση της προσωπικής διαφοράς ,πως καποιος θα πάρει αύξηση? Κ το δουλεμα συνεχίζετε .καλη χρονιά σε όλους .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Παντελονια με μακρυες τσεπες η μονη λυση. Παλι τυχεροι οι καλφαδες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η ολη φρασεολογια παραπεμπει απευθειας σε θεατρο σκιων, καθοτι ο τρισκαταρατος νομος Κατρουγκαλου εδωσε την καλυτερη ασιστ στον Βρουτση ο οποιος προηγουμενως (2012) αφου β ο υ ρ τ σ ι σ ε με τις περικοπες του 2ου μνημονιου οτι απεμεινε απο το 1ο τη βοηθεια Καρατζαφυρερ,Βελόπουλου,Αδονειδος κλπ κουμπαρων, επανηλθε ως σωτηρας(παληα δοκιμασμενη συνταγη) παντων των αναξιοπαθουντων συνταξιουχων. Τα αριθμητικα παραδειγματα θυμιζουν παραδοσιακες συνταγες της
  κυρα Κοτετσαινας. Η συντακτρια μαλλον συναγωνιζεται αυτιαδες και ακατοικητους στα παραμυθια της Χαλιμας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δε η συντάκτρια η ο συντάκτης για αυτά που γράφονται.Ξέρουν πως αν δεν τα γράψουν θα μείνουν χωρίς δουλειά.Όλα είναι κατευθυνόμενα για να αποπροσανατολίσουν το κοσμάκη από τη σκληρή καθημερινότητα.Για ακόμη μία χρονιά αυτοί που είναι να τα πάρουν θα τα πάρουν.ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή