ΚΥΣΕΑ: Εβδομάδα κρίσεων στην ηγεσία ΕΔ – Οι απαραίτητες διευκρινήσεις και τα 3 «σενάρια»

ΚΥΣΕΑ: Εβδομάδα κρίσεων στην ηγεσία ΕΔ – Οι απαραίτητες διευκρινήσεις και τα 3 «σενάρια»

Από σήμερα και για το επόμενο δεκαήμερο (και πολύ λέμε) αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και μετά από σχετική πρόταση του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νίκου Δένδια, να επιλέξει τον επόμενο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ), καθώς και η ετήσια παράταση της θητείας του νυν Αρχηγού Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ολοκληρώνεται.

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Κάθε μέρα και μέχρι να συνέλθει το ΚΥΣΕΑ μπορεί να είναι και η τελευταία μέρα του Στρατηγού Κ. Φλώρου στις Ένοπλες Δυνάμεις στις οποίες υπηρετεί 44 χρόνια από πρωτοετής Εύελπις.

Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα, γνωστά σε πολλούς, αλλά άγνωστα σε περισσότερους:

Πρώτον, το ΚΥΣΕΑ συνέρχεται μετά από σχετική απόφαση του Πρωθυπουργού και αναγγέλλεται από το Μαξίμου η συνεδρίασή του. Επομένως, τυπικώς, αυτή τη στιγμή ΟΥΔΕΙΣ γνωρίζει το πότε θα συνέλθει. Σίγουρα πάντως όχι την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, καθώς τη μέρα εκείνη ο κ. Δένδιας πραγματοποιεί επίσημο, ημερήσιο, ταξίδι στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Δεύτερον, η θητεία του εκάστοτε Α/ΓΕΕΘΑ είναι «στάνταρ» τριετής με δυνατότητα παρατάσεώς της κατά ένα έτος, δηλαδή τέσσερα εν συνόλω, μετά το πέρας των οποίων ο Αρχηγός αυτός αποστρατεύεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ. Μία τέτοια περίπτωση είναι η του Στρατηγού Φλώρου, ο οποίος επελέγη αρχικώς τον Ιανουάριο του 2020, διαδεχόμενος την ετήσια θητεία του Πτεράρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου. Η επιλογή Φλώρου, ο οποίος τότε δεν ήταν Αρχηγός ΓΕΣ αλλά Διοικητής της 1ης Στρατιάς, πραγματοποιήθηκε μετά από συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ με Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη. Βεβαίως, όπως δείχνει και η περίπτωση της διαδοχής του Πτεράρχου Χριστοδούλου με τον Στρατηγό Φλώρο, μπορεί η θητεία του εκάστοτε Α/ΓΕΕΘΑ να είναι «κλειστή» τριετής, αλλά ανά πάσα στιγμή ο Αρχηγός βρίσκεται «στη διάθεση» της εκάστοτε κυβερνήσεως.

Τρίτο, μία πιθανότητα για πολύ μικρή παράταση της τετραετούς συνολικής θητείας του εκάστοτε Α/ΓΕΕΘΑ υπάρχει, αν για παράδειγμα έχουν προκηρυχθεί εκλογές για λίγες βδομάδες μετά, οπότε είθισται – εθιμικώ Δικαίω – η αντίστοιχη παράτασή της ώστε η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιλογή Αρχηγού της δικής της επιλογής. Προφανώς τέτοια περίπτωση δεν υφίσταται τώρα, όπου η κυβέρνηση έχει προέλθει πριν από μισό χρόνο, με νέο ΥΕΘΑ τον κ. Δένδια, ο οποίος είναι ταυτοχρόνως και ένας εκ των ισχυροτέρων μελών της κυβερνήσεως και του κόμματος. Επομένως, είναι προφανές ότι έχει και άποψη και γνώμη και (εξάμηνη) εμπειρία) για πρόσωπα και πράγματα με τα οποία θα επιθυμούσε να συνεργαστεί για τα επόμενα 3,5 χρόνια της (θεωρητικής) θητείας της κυβερνήσεως.

Τέταρτο, η επιλογή του νέου Αρχηγού γίνεται ΠΑΝΤΑ από τη «δεξαμενή» όλων των «Αντί» (Αντιστρατήγων Όπλων, Αντιναυάρχων Μαχίμων και Αντιπτεράρχων Ιπταμένων). Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει Α/ΓΕΕΘΑ κάποιος από τους Αρχηγούς των Κλάδων. Να θυμίσουμε ότι ο Ναύαρχος Π. Χηνοφώτης έγινε Α/ΓΕΕΘΑ από Αρχηγός Στόλου, ο αείμνηστος Στρατηγός Κωσταράκος από Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, ο Στρατηγός Φλώρος από Διοικητής Στρατιάς, ενώ ο Ναύαρχος Αποστολάκης έγινε από Αρχηγός ΓΕΝ και ο Πτέραρχος Χριστοδούλου από Αρχηγός ΓΕΑ. Βλέπουμε δηλαδή ότι δεν είναι κάτι σταθερό αλλά εξαρτάται από τη βούληση της εκάστοτε κυβερνήσεως.

Πέμπτο, δεν υπάρχει «υποχρεωτικότητα» στη διαδοχή των Κλάδων. Υπάρχει, πάλι «Εθιμικώ Δικαίω», η διαδοχή με δύο Στρατηγούς, ένα Ναύαρχο και έναν Πτέραρχο, δεν είναι πουθενά νομοθετικώς θεσμοθετημένη, αλλά παρέχεται η ευχέρεια για επιλογή της προτιμήσεώς της από τη «δεξαμενή» των εν ενεργεία «αντί-».

Έχοντας όλα τα προαναφερθέντα στο μυαλό μας υπάρχουν κατά βάση τρία «σενάρια»:

Πρώτο αυτό της «ομαλής» λύσεως χωρίς να προκληθούν μεγάλες αναταράξεις στις ΕΔ, που ήδη δεν έχουν περάσει και λίγα την τελευταία τετραετία. Το σενάριο αυτό αναδεικνύει στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ τον νυν Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, άνθρωπο αποφασιστικό, που πετυχαίνει πάντα το στόχο χωρίς αναταραχές και συγκρούσεις. Επίσης δεν πρέπει να παραγνωριστεί, καθώς σε τέτοιο επίπεδο μετρούν ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ότι έχει ισχυρότατους δεσμούς με τα Χανιά, έχει υπηρετήσει για πάρα πολλά χρόνια στην 115 Πτέρυγα Μάχης και έχει σύζυγο με Χανιώτικη καταγωγή (εξ όσων θυμόμαστε). Στη θέση του ως Α/ΓΕΑ πάντα κατά το σενάριο αυτό προκρίνεται ο νυν Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας και στη θέση του αναλαμβάνει ο νυν Διοικητής της Διοικήσεως Αεροπορικού Υλικού Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Από τους άλλους δύο Αρχηγούς, που τυπικώς δεν επηρεάζονται από την προαγωγή του έτσι και αλλιώς παλαιότερού τους Πτεράρχου Μπουρολιά, μπορούν να παραμείνουν είτε και οι δύο είτε το πιο πιθανό να αποστρατευτεί κάποιος εξ αυτών (Α/ΓΕΝ) για να «ανοίξει» η από κάτω «πυραμίδα» του Κλάδου.

Δεύτερο αυτό της «μέσης» λύσεως με τον Στρατηγό Φλώρο, που έτσι και αλλιώς αποχωρεί. Θα «χρεωθούν», η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 ΠΜ και η καταστροφή της βάσεως της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκι, στους Αρχηγούς Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Φασούλα και ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χουδελούδη αντίστοιχα. Αλλά αν θέλουν να κάνουν αλλαγές δικαιολογίες βρίσκονται πολλές. Όπως και Αρχηγοί. Θυμίζουμε την εντός 3-4 ημερών αντικατάσταση του τότε Α/ΓΕΑ Πτεράρχου (Ι) Παπανικολάου, όταν έπεσε το ελικόπτερο Σινούκ με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και άλλους 16 επιβαίνοντες σε αυτό, στις 11 Σεπτεμβρίου 2004, μολονότι ούτε σε αυτόν ανήκε το ελικόπτερο αλλά στην Αεροπορία Στρατού, αλλά ούτε και το παρακολουθούσε, καθώς εκτελούσε πτήση VIP και ελεγχόταν από τα ραντάρ της ΥΠΑ. Όμως αντικαταστάθηκε.

Τρίτο το «σαρωτικό» σενάριο, της αποστρατείας όλων των Αρχηγών και της επιλογής νεότερων στις θέσεις τους από την Τάξη του 1987 και κάτω. Οι Αρχηγοί της Τάξεως 1987 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων είναι ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, προερχόμενος από το Όπλο των Διαβιβάσεων αλλά Καταδρομέας και Αλεξιπτωτιστής, νυν Διοικητής της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και ο Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, νυν Αρχηγός Στόλου. Τυχόν υλοποίηση του προαναφερθέντος τρίτου σεναρίου θα φέρει αποστρατείες σημαντικού αριθμού «αντί-» και στους τρεις Κλάδους, κυρίως στο ΓΕΣ, γεγονός που ουδείς γνωρίζει αν κάτι τέτοιο επιθυμεί από πολιτικής πλευράς η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, καθώς είναι βέβαιο ότι θα κατηγορηθεί από την Αντιπολίτευση, πρώτο για «πετσώκομα» της επετηρίδος, και δεύτερο, ίσως πιο σημαντικό από το πρώτο, ότι μετά την επιδιωκόμενη ύφεση στα ελληνοτουρκικά και στα εξοπλιστικά, επιδιώκει περαιτέρω εξασθένιση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο αλλά αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για εξαπόλυση πολιτικών κατηγοριών που «πιάνουν» επικοινωνιακά σε συγκεκριμένο ακροατήριο. Και σε λίγους μήνες έρχονται και ευρωεκλογές.

Έτσι έχει η κατάσταση και σε λίγα εικοσιτετράωρα θα ξέρουμε τι θα έχει γίνει.

ΠΗΓΗ: thepressroom.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας χρεώνεται την παρολίγο ανατίναξη της Ν. Αγχιάλου.
    Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης χρεώνεται την μετατροπή του Στεφανοβικείου σε ναύσταθμο.
    Ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης είναι όντως γερά δικτυωμένος λόγω τ.ΑΓΕΑ Βαιτση αλλά δεν έχει και πολλές συμπάθειες, ούτε καν μεταξύ των συμμαθητών του και θα έχει δυσκολίες να διοικήσει.
    Αν δεν κανουμε λαθος ειναι κουμπαροι.
    Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι σε στελέχη σαν να είναι πρωτοετείς Ίκαροι και να περιμένεις να μην στη φυλάνε στη γωνία να σε εκθέσουν με την πρώτη ευκαιρία.
    Σε κάθε περίπτωση, η 59η σειρα Σχ Ικαρων έχει 7 μέλη στο ΑΑΣ και πρέπει να αραιώνει γιατί περιμένουν κι άλλοι από πίσω και δεν νοείται Α/ΓΕΑ με εν ενεργεία συμμαθητές του.
    Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης είναι ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ).
    • Αύγουστος 2016 – Ιούλιος 2017: Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ)
    • Μάρτιος 2015 – Ιούλιος 2016: Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ/ΕΓΑ)
    • Μάρτιος 2013 – Μάρτιος 2015: Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ/ΕΓΑ)
    Ιούλιος 2008 – Αύγουστος 2011: Βοηθός Αεροπορικού Ακόλουθου στην Ελληνική Πρεσβεία στις ΗΠΑ
    Ο Πτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από 27 Φεβρουαρίου 2015 έως 16 Ιανουαρίου 2017.
    • Μάρτιος 2013 – Φεβρουαριος 2015: Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ)
    Προταση .
    Α/ΓΕΕΘΑ ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.
    Α/ΓΕΑ o Επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου
    • Ιούλιος 2012 – Αύγουστος 2013: Διοικητής στην 55η Σμηναρχία Μάχης (ΑΒ.ΑΠ.) Κύπρου (ΔΑ/ΓΕΕΦ)
    • Σεπτέμβριος 2011 – Ιούλιος 2012 Υποδιοικητής στην 55η Σμηναρχία Μάχης (ΑΒ.ΑΠ.) Κύπρου (ΔΑ/ΓΕΕΦ)
    • Μάρτιος 2017- Απρίλιος 2018: Διοικητής της 114 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)
    • Μάιος 2015 – Μάρτιος 2017: Υποδιοικητής της 114 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πτέραρχος Κυριάκου, από ότι λέγεται, χαίρει εκτίμησης των στελεχών. Συνήθως αυτό το προτέρημα δεν λαμβάνεται υπ΄όψη από τους πολιτικούς που επιλέγουν. Αλλωστε

      Διαγραφή
  2. Έχει γούστο να βγει το πρώτο σενάριο και αυτοί που γυαλίζουν αστέρια να απογοητευθούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια διορθωση για τη σειρα των κλαδων για την επιλογη Α/ΓΕΕΘΑ.
    Η σειρα (εθιμικη) που αναγραφει ο συντακτης του αρθρου ειναι πολυ παλια....
    Αν δεν κανω λαθος ο προσφατος νομος αναγραφει οτι η σειρα των κλαδων για επιλογη Α/ΓΕΕΘΑ ειναι Αντιστρατηγος - Αντιναυαρχος - Αντιστρατηγος-Αντιπτεραρχος.
    Αν κανω λαθος ευπροσδεκτη καθε διορθωση......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικό άρθρο από κο Μπλαβέρη, με στοιχεία εμπεριστατωμένα! Μην ξεχνάμε και την πρόβλεψη του Νόμου 3883/2010, που προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας παραμονής στους βαθμούς και η οποία καταρρίπτεται στη περίπτωση εφαρμογής σαρωτικών αλλαγών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή