Εγκαίνια Νέου Στρατηγείου Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» (ΦΩΤΟ-BINTEO)

Εγκαίνια Νέου Στρατηγείου Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» (ΦΩΤΟ-BINTEO)

Την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παραβρέθηκε στα εγκαίνια του νέου Στρατηγείου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ως εκπρόσωπου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου – Γεώργιου Δένδια, στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ».

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του Στρατηγείου το οποίο θα στεγάζει το επιτελείο της ΔΕΠ, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ – ΔΕΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό την δημιουργία ενός πανίσχυρου αυτοδύναμου σχήματδεεος κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που εγγυάται την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ειδικής αποστολής, και το οποίο προέκυψε ως μια αδήριτη ανάγκη και απαίτηση ενός πολυσχιδούς Σχηματισμού, με περιοχή ευθύνης σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, και παρουσία και εκτός συνόρων σε ειρήνη, ένταση, πόλεμο και κρίση.

Η υλοποίηση του έργου, πέραν της βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης του επιτελείου της ΔΕΠ, προσφέρει αναβαθμισμένες δυνατότητες στην συνολική επιτελική και επιχειρησιακή λειτουργία της Διοίκησης, καθώς παρέχει υποδομές ασφάλειας και διακίνησης δεδομένων – πληροφοριών που καθιστούν εφικτή την διασυνδεσιμότητα και την διαλειτουργικότητα με αντίστοιχους σχηματισμούς και φορείς του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, το υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) της ΔΕΠ, μέσω του διαβαθμισμένου δικτύου οπτικών ινών και των εξελιγμένων επικοινωνιακών δυνατοτήτων του και σε απόλυτο συντονισμό με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ, καθίσταται ένας κόμβος ελέγχου και διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης:
● Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.
● Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος.
● Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.
● Ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου και ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
● Ο Β’ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αριστείδης Πανταζόγλου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη, ο Υποστράτηγος Χρήστος Μανούρας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου και ο Αντιπύραρχος Κίμων Κυριλλίδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά.
● Ο Γενικοί Διευθυντές της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΓΔΠΕΑΔΣ)  Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ.
● Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και πρώην Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Λιάσκος.
● Ο π. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης και ο π. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ Ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Ελευσινιώτης ΠΝ.
● Εκπρόσωποι Ενώσεων και Συνδέσμων Αποστράτων και Εφέδρων Καταδρομέων.
● Μέλη οικογενειών πεσόντων Καταδρομέων.
● Εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ στο πλαίσιο αυτής το προσωπικό του αγήματος απόδοσης τιμών έφερε την νέα στολή παραλλαγής των Ενόπλων Δυνάμεων (πατήστε εδώ). Μετά το πέρας της τελετής οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του νέου κτηρίου και να παρακολουθήσουν επίδειξη των δυνατοτήτων του ΚΕΠΙΧ, μεταξύ των οποίων μεταφορά εικόνας από 3 διαφορετικές περιοχές διεξαγωγής Ειδικών Επιχειρήσεων, προβολή πληροφοριών από ανοιχτές και διαβαθμισμένες πηγές και συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης με τον επικεφαλής του τμήματος της ΔΕΠ στην Μοζαμβίκη.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την οποία σηματοδοτείται η  θεμελίωση και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που ενισχύουν και εκσυγχρονίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα τις ΕΔ – ΔΕΕ. Ιδιαίτερα τόνισε την συμβολή στην ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, των Αξιωματικών εκείνων που διετέλεσαν Διοικητές αρχικά της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) και μετέπειτα της ΔΕΠ, ήτοι των Αντιστράτηγων Νικόλαου Φλάρη και Γεώργιου Τσιτσικώστα, καθώς και του νυν Διοικητή της ΔΕΠ Αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη.

Επισήμανε επίσης ότι η ίδρυση της ΔΕΠ αποτελεί ένα εγχείρημα, με το οποίο αντικαθίσταται μετά από πολλές δεκαετίες ένα μοντέλο διοίκησης και ελέγχου που κατέστη ανεπίκαιρο από τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, και μέσω του οποίου υποστηρίζεται επί της ουσίας η ανασυγκρότηση των ΕΔ – ΔΕΕ, θέτοντας αυτές υπό μία ενιαία, ευέλικτη, διακλαδική και πανίσχυρη Διοίκηση, υπαγόμενη απευθείας στον εκάστοτε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Τόνισε ότι η συγκρότηση της ΔΕΠ, όχι μόνο δεν συνιστά πειραματισμό ή δοκιμαστική οργανωτική αλλαγή, αλλά υλοποιεί τα όσα επιτάσσουν τα σύγχρονα πρότυπα για την διοίκηση και τον έλεγχο των ΕΔ – ΔΕΕ, όπως  η διακλαδική στελέχωση, η κοινή επιχειρησιακή αντίληψη, η ενιαία διοίκηση και η δυνατότητα δράσης με αυτονομία υλικού και μέσων.

Αναφέρθηκε στα μετρήσιμα αποτελέσματα, που ήδη έχουν επέλθει από την ίδρυση της ΔΕΠ, και τα οποία περιλαμβάνουν συμμετοχές σε εγχώριες και διεθνείς δράσεις, ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και αξιολογήσεις, καθώς και σε διεθνείς στρατιωτικούς διαγωνισμούς, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Συμμαχικό επίπεδο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ασκήσεις μεσαίας και μεγάλης κλίμακας «ORION», «HERCULES» και «BALKAN SHIELD», με την εκτέλεση απαιτητικών και σύνθετων επιχειρησιακών σεναρίων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην στρατηγική εταιρική σχέση που έχει εδραιωθεί με τις Η.Π.Α. και την Γαλλία, και αποτυπώνεται στην από κοινού συμμετοχή ΕΔ – ΔΕΕ, σε ασκήσεις όπως η «STOLEN CERBERUS», η «ALEXANDER THE GREAT» και η «ARGO», οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης στρατιωτικής συνεργασίας με τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω της Εφαρμοστικής Διευθέτησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) που υπεγράφη το 2021 με τον π. Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Ρ. Πάιατ (πατήστε εδώ), καθώς και των Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας που υπεγράφησαν το 2022 με τον ομόλογό του Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard (πατήστε εδώ).

Υπογράμμισε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των Νατοϊκών αξιολογήσεων, από τις οποίες έχουν διέλθει τμήματα της ΔΕΠ, όπως η επιχειρησιακή αξιολόγηση του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) από το ΝΑΤΟ Special Operations HQ, ως προς τη δυνατότητα ανάληψης αποστολών Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG), σύμφωνα με τα Συμμαχικά πρότυπα και η πιο πρόσφατη αξιολόγηση και πιστοποίηση του Τμήματος Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (SOLTG), από την Allied Special Operations Forces Command (ASOFCOM), ενόψει της έναρξης ετοιμότητάς του ως τμήματος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην εδραίωση της διεθνούς αποδοχής και αναγνώρισης της ΔΕΠ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την συμμετοχή της στο στρατιωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μοζαμβίκη στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις εξαιρετικές επιδόσεις στον ετήσιο διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό ελευθέρων σκοπευτών τα τελευταία 2 χρόνια, αλλά και τον πρόσφατο ασφαλή απεγκλωβισμό Ελλήνων και ξένων πολιτών από την εμπόλεμη περιοχή του Σουδάν ως αποτέλεσμα άψογου σχεδιασμού και συντονισμού ενεργειών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η ΔΕΠ θα συνεχίζει να εξελίσσεται θέτοντας ολοένα και υψηλότερους στόχους, κάνοντας πράξη το ρητό «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» και αποτελώντας παράλληλα πολλαπλασιαστή ισχύος σε κάθε πεδίο επιχειρήσεων. Κλείνοντας, συνεχάρη θερμά το σύνολο του προσωπικού που εργάστηκε άοκνα για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της κατασκευής του κτηρίου σε σύντομο χρονικό διάστημα, και το οποίο αποτελεί μια υπερσύγχρονη υποδομή που αρμόζει στις ΕΔ – ΔΕΕ.

Για να διαβάσετε τον χαιρετισμό του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πατήστε εδώ.
Για να διαβάσετε την ομιλία του Διοικητή της ΔΕΠ πατήστε εδώ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια