ΕΠΟΠ: Καλούνται να επιστρέψουν έως και 3 μισθοδοσίες–Απονομή επόμενου αποστρατευτικού βαθμού ζητά η ΠOMENΣ από ΥΕΘΑ

ΕΠΟΠ: Καλούνται να επιστρέψουν έως και 3 μισθοδοσίες–Απονομή επόμενου αποστρατευτικού βαθμού ζητά η ΠOMENΣ από ΥΕΘΑ

ΠΟΜΕΝΣ: Αποστρατευτικός βαθμός Μονίμων Υπαξιωματικών Προέλευσης ΕΠ.ΟΠ

Η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ και η Γραμματεία ΕΠ.ΟΠ/Π.Ο.Μ.ΕΝ.Σ, επανέρχονται άλλη μια φορά προκειμένου να αναδείξουν ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τους συναδέλφους Μονίμους Υπαξιωματικούς προερχόμενους από τον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.), κατόπιν του (ι) σχετικού [ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ].

Σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με το εδάφιο 1 άρθρο 24 του Ν.5018/2023, το οποίο η ισχύ του τέθηκε από 01 Μαρ 2022, «Οι αξιωματικοί που αποστρατεύονται για οποιονδήποτε λόγο, διαγράφονται από την ενεργό υπηρεσία την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους». Επιπλέον στο εδάφιο 5, του όμοιου άρθρου αναφέρεται: «το παρόν εφαρμόζεται αναλογικά και για τους ανθυπασπιστές και μόνιμους υπαξιωματικούς», στην κατηγορία των οποίων ανήκουν και οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ) σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.Δ. 445/1974, όπου αναφέρεται ότι οι «Μόνιμοι Υπξκοί προέρχονται από Παραγωγικές Σχολές και εκ μονιμοποιήσεως εθελοντών».

Σύμφωνα με τα (δ), (ε), (στ) και (ζ) όμοια, διαπιστώνουμε ότι εξαιρούνται οι Μονιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ) από τις ρυθμίσεις του εν λόγω άρθρου σε αντιθέσει με τα διαβαλλόμενα στη κείμενη νομοθεσία όπως προαναφέρθηκε. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την οικονομική επιβάρυνση στο συγκεκριμένο προσωπικό που έχει αποστρατευτεί από 01 Μαρ 22 και έπειτα, καθόσον καλούνται να επιστρέψουν έως και τρεις (3) μισθοδοσίες, χάνοντας τόσο τακτικές αποδοχές όσο και ημέρες ασφάλισης, εν αντιθέσει με συναδέλφους Μόνιμους Υπξκούς έτερων προελεύσεων ΑΣΣΥ και ΕΜΘ, οι οποίοι κατά την αποστρατεία τους δεν καταβάλουν εισφορές και εισέρχονται με ευνοϊκότερες οικονομικά συνθήκες στον ιδιωτικό τους βίο.

Επιπρόσθετα, με το άρθρο 40 του Ν.Δ. 445/1974, απονέμεται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού στους Μόνιμους Υπαξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ και ΕΜΘ που διαγράφονται από την ενεργό υπηρεσία ο επόμενος αποστρατευτικός βαθμός, εξαιρώντας λανθασμένα τους Μόνιμους Υπξκούς προελεύσεως ΕΠ.ΟΠ στους οποίους δεν απονέμεται ο βαθμός κατά της αποχώρησης τους από την ενεργό υπηρεσία όπως αυτό προβλέπεται, καθόσον θεωρεί ότι οι ΕΠ.ΟΠ. δεν είναι Υπαξιωματικοί!!!. Σε αντίθεση έτερα επιτελεία απονέμουν κανονικά τον επόμενο αποστρατευτικό βαθμό στους Μονιμοποιηθέντων Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ) κατά την διαγραφή τους από την ενεργό υπηρεσία όπως προκύπτει από το (στ) όμοιο.

Τονίζεται ότι, το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα πέρα από την οικονομική επιβάρυνση των Επαγγελματιών Οπλιτών, δημιουργεί επιπλέον το αίσθημα της αδικίας και ανισότητάς, μεταξύ συναδέλφων Μονίμων Υπαξιωματικών προελεύσεων ΑΣΣΥ και ΕΜΘ.

Η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ ως θεσμικός εκπρόσωπος των ε.ε. στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των προελεύσεων, προτείνει όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, για την απονομή του επόμενου αποστρατευτικού βαθμού στους Υπαξιωματικούς προελέυσεως ΕΠ.ΟΠ., ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος τους.

Τα στελέχη του θεσμού των Επαγγελματιών Οπλιτών είναι Μόνιμο Στρατιωτικό Προσωπικό σύμφωνα με το Ν.2936/2001 και αποτελούν δυναμική δομή για την αντιμετώπιση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να καλυφθούν θέσεις επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων, οι οποίες, απαιτούν σημαντική εκπαίδευση και εξειδίκευση στελεχώνοντας πλήθος θέσεων των Μονάδων και των Υπηρεσιών οι οποίοι αδιαμφισβήτητα υπερβαίνουν καθημερινά τον εαυτό τους για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους και την αποστολής τους.

Καλούμε δε όλους τους Επαγγελματίες Οπλίτες να στηρίξουν με την εγγραφή και την συμμετοχή τους, στα πρωτοβάθμια σωματεία που ανήκουν στην Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. για να δώσουμε από κοινού τον αγώνα για την αξιοπρέπεια και την δικαιοσύνη.

Τα σχετικά έγγραφα:

α. Έγγραφο ΠΟΜΕΝΣ της 27/11/2023

β. Έγγραφο ΠΟΜΕΝΣ της 05/05/2023

γ. Ν.5018/2023 – ΦΕΚ 25/Α/9-2-2023 [(γ) σχετικό]

δ. Έγγραφο ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΠΟΠ ΠΟΜΕΝΣ της 11/11/2023 [(ι) σχετικό]

ε. ΕΔΥΕΘΑ 225/ΓΕΣ της 21 Δεκ. 22 (ΑΔΑ: ΩΑ016-ΔΟΟ)

στ. ΕΔΥΕΘΑ 94/ΓΕΣ της 14 Ιουν. 22 (ΑΔΑ: ΩΜ626-ΗΤΛ)

ζ. ΝΔ 445/1974 [(β) σχετικό]

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

 1. Τέτοια ρατσιστική αντιμετώπιση σε στρατό δεν υπάρχει πιστεύω πουθενά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοιο μένος από την ηγεσία και όχι μόνο για τους ΕΠΟΠ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χαχαχααχαχα Ελλαδάρα ρε φίλε!!! 20 χρόνια τώρα δεν υπάρχουμε!!! Ίσως,μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το ευχαριστώ είν'αυτό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κατάργηση ΕΠΟΠ, οβα κλπ κλπ.. αύξηση εισακτεων στις σχολές και όλοι από εκεί.. μόνο αυτή είναι λύση..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @28 10:46, κάνεις μεγάλο λάθος. Οι ΕΠΟΠ και οι ΟΒΑ έχουν ρόλο στις ΕΔ, ο οποίος δεν μπορεί να ανατεθεί στους εισακτέους στις στρατιωτικές σχολές. Και, επιτέλους, πρέπει η πολιτεία να δει σοβαρά τα θέματα που τους απασχολούν και να τους αξιώσει όπως πρέπει. Το χάιδεμα στην πλάτη δεν αρκεί!

   Διαγραφή
 5. Πολλοί κάναν το λάθος και μπήκαν στις ΕΔ ως μια καλύτερη προοπτική και με την καλύτερη των διαθέσεων. Που να ήξεραν ότι η πολιτική ηγεσία(πιθανώς με την συναίνεση και την παραίνεση της στρατιωτικής ηγεσίας) θα έπαιζε τέτοιο παιγνίδι στις πλάτες τους??!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όλο το παιχνίδι παίζεται στο οικονομικό, στην μαρμίτα που λέμε. Δεν τους ενδιαφέρει, ούτε το υπουργείο, ούτε την ηγεσία τίποτε άλλο. Το θέμα της αποστρατείας των ΕΠ.ΟΠ. θα μπορούσε να λυθεί με μια απόφαση, εδώ και χρόνια....αλλά η κοροϊδία καλά κρατεί. Υπάρχει σαφής όρος για 31 πραγματικά χρόνια υπηρεσίας στην διαταγή πρόσληψης!!! Γιατί δεν εφαρμόζεται; Το μεν υπουργείο δεν θέλει λόγω οικονομικών, η δε ηγεσία λόγω του κόμπλεξ που επικρατεί μεταξύ Αξκων και Υπαξκων...αυτοί είμαστε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Με αυτά και με αυτά εγώ ξέρω ότι μέσα από αυτήν την ανασφάλεια κατάφεραν να με κάνουν να νοσώ ψυχικά να παίρνω μια τεράστια αγωγή μετά από 21 χρόνια υπηρεσίας και στα 46 μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή